Lipidy Přednáška č. 7 Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 24. listopadu 2008 Definice a rozdělení Lipidy představují " mastné" látky, které se nemísí (nebo jen nepatrně) s vodou. Rozdělení 1. Jednoduché (tuky, oleje, vosky) 2. Složené (fosfolipidy, glykolipidy) 3. Prekursory, deriváty a látky příbuzných vlastností (mastné kyseliny, vyšší alkoholy, isoprenoidy (=steroidy, terpeny), vitamíny rozpustné v tucích a některé další látky podobných vlastností), mezi prekursory patří i glycerol, ale fyzikální vlastnosti lipidů nemá Mastné kyseliny Definice Mastné kyseliny (MK) jsou od základních uhlovodíků odvozené organické kyseliny s delším uhlíkatým řetězcem. Rozdělení * nasycené * nenasycené Podle počtu vazeb: * mononenasycené * polynenasycené Podle izomerie na dvojných vazbách * -cis * -trans Podle polohy vazeb (polynenasycené) * -4 * -6