Hejmalová Michaela anémie.jpg Definice •chudokrevnost • •snížená koncentrace hemoglobinu • •pokles objemového podílu červených krvinek ve vztahu k plazmě (hematokrit) • • popřípadě kombinace obou, a to pod normu stanovenou podle věku a pohlaví Referenční hodnoty erytrocyty hemoglobin muž 4,3 – 5,3 . 1012/l 16 g/ 100 ml žena 3,8 – 4,8 . 1012/l 14,5 – 15,5 g /100 ml Červené krvinky •bezjaderné buňky • •erytropoetin • •100 - 120 dní — •obsahují Hb erythrocytes.jpg Hemoglobin (Hb) •chromoprotein (hemoprotein) - globin (bílkovina), hem (prostetická skupina) • •transport dýchacích plynů (oxyhemoglobin, karboxyhemoglobin) • •bilirubin • • • Hem 543px-Heme_b.svg.png hgb.gif Příznaky anémie —nespecifické — — — — — —specifické (obecné) •ikterus (hemolytická anémie) •Hunterova glositida (vitamin B12) • bledost kůže a sliznic • bolest hlavy • únava, nevýkonnost • pískání a hučení v uších • palpitace • poruchy spánku • dušnost při námaze • změny na nehtech Klasifikace anémií —anémie z poruchy krvetvorby •nedostatek živin (stavebních látek) •útlum krvetvorby (kvantitativní, kvalitativní) • —anémie ze zvýšených ztrát •krvácení (akutní, chronické) •zvýšený rozpad erytrocytů (vrozené, získané) • Anémie z nedostatku živin • železo • vitamin B12 (kobalamin) • měď • vitamin C • vitamin B6 (pyridoxin) • vitamin E (tokoferol) • vitamin B9 (folacin) • proteiny Anémie z nedostatku železa •sideropenická, hemosiderická • •hypochromní mikrocytární anémie • •siderochrastická anémie • •10 % žen v ČR Příčiny sideropenické anémie •nedostatek železa ve stravě (vegani) • •porucha resorpce (celiakie) • •zvýšené ztráty (kolorektální karcinom) • •zvýšená potřeba (těhotenství, kojící ženy) Železo •stopový prvek (4 g) • •funkční – hemoglobin, myoglobin, cytochromy • •zásobní a transportní – ferritin, transferin • •funkce – transport kyslíku, elektronů • •10 – 15 mg Zdroj železa v potravě Typ Využitelnost Potraviny hemové železo 10 – 30 % výhradně živočišné (červené maso, žloutek) nehemové železo 1 – 5 % potraviny rostlinného původu (luštěniny, mák, kakaový prášek, tmavě zelená zelenina) Absorpce nehemového železa Podpora absorpce Inhibice absorpce • bílkoviny masa • vláknina • vitamin C • vápník, fosfor, hořčík • organické kyseliny • kyselina šťavelová • měď • taniny v čaji Anémie z nedostatku vitaminu B12 •ortochromní makrocytární anémie • •megaloblastická anémie • •zhoubná perniciózní anémie (CIF) • •neuroanemický syndrom Příčiny nedostatku vitaminu B12 •nedostatek ve stravě (vegani) • •nedostatečné vstřebávání (celiakie) • •nedostatečné využití (onemocnění jater) • •zvýšené vylučování (onemocnění ledvin) Vitamin B12 - kobalamin •syntéza AMK (včetně hemoglobinu) • •2 – 3 µg • •výhradně živočišné potraviny (játra) • •zvýšené množství je karcinogenní • •vegani, gastrektomie, resekce ilea Anémie z nedostatku kyseliny listové •megaloblastická anémie • •dělení buněk a syntéza histidinu, purinů, cholinu • •200 – 400 µg • •listová zelenina, brokolice, květák, játra, ořechy • •těhotné a kojící, alkoholici, kuřáci Anémie z nedostatku jiných živin •malnutrice, malignity, sepse, degenerativní onemocnění • •aminokyseliny • •sacharidy • •tuky Měď •krvetvorba, součást enzymů, pigmentace vlasů a nehtů • •1 – 2 µg • •játra, jiné vnitřnosti, vejce, maso, luštěniny • •poruchy růstu a nehtů, pseudorachitis, osteoporóza • •jaterní cirhóza, hemolýza • Vitamin B6 - pyridoxin •metabolismus AMK, složení krve, nervová činnost • •1,4 – 2,0 mg (15 – 20 µg/g bílkovin) • •obiloviny, maso, játra, kvasnice • •hypochromní anémie, seboroická dermatitida, záněty rtů, jazyka a dutiny ústní —