Hejmalová Michaela 1-shutterstock_64011775.jpg Faktory ovlivňující výběr potravy •dostupnost potravy •ekonomické faktory •fyziologické faktory •psychologické faktory •mechanismy a metody trhu •výživové znalosti •kulturní a sociální zvyklosti Faktory Dostupnost potravy Ekonomické faktory Psychologické faktory Fyziologické faktory Kulturní a sociální zvyklosti Mechanismy a metody trhu Výživové znalosti Dostupnost potravy •geografické podmínky • •klima • •ekonomická vyspělost země • •technologická úroveň zemědělství • •vyspělost potravinářského průmyslu Ekonomické faktory •existují zřetelné rozdíly mezi sociálními třídami vzhledem k příjmu potravin a živin • •skupiny s nízkými příjmy mají větší tendenci k nevyrovnané stravě a nízkému příjmu ovoce a zeleniny • •specifické deficience vs.nadbytečný příjem energie Fyziologické faktory •vzhled, vůně, konzistence, chuť • •organoleptická (smyslová) hodnota stravy • •senzoricky významné látky (koření, aditiva) • •preference, averze 01-mozek-stavba-hypothalamus-epifyza.jpg Chuťové zóny jazyka jazyk.png Preference •může se týkat živin, kompletních jídel •první preference prostřednictvím mateřského mléka — —preference se získává: •vystavením pokrmu • •Pavlovské podmiňování • •sociální faktory díte-jidlo.jpg Averze •odpor vůči některým jídlům • •měla důležitou evoluční úlohu, neofobie • •vrozená averze vůči hořké,kyselé i slané chuti • •častá je averze vůči mléku, ovoci nebo zelenině • •alergie, metabolické odchylky, psychologické faktory • Nutriční averze •nechuť z důvodů špatných senzorických vlastností • •Nebezpečí • •nepřiměřenost, nevhodnost • •hnus • •převrácení averze v preferenci averze.jpg Psychologické faktory •více než prosté uspokojení pocitu hladu • •endorfiny (čokoláda) • •moderní způsob života, stres • •zvýšená konzumace sladkého a tučného jídla i návykových látek • • Mechanismy a metody trhu •reklama • •obaly a úprava zboží • •změny porcování • •cenové výhody reklama1.jpg Výživové znalosti •odpověď na otázky o prospěšnosti jednotlivých potravin a nutrientů • •proč potřebujeme jíst? • •příčiny a projevy poruchy výživy • •měly by usnadnit výběr potravy otaznik.png Kulturní a sociální zvyklosti •není možné se vyhnout, působí prakticky od narození dítěte •lokální oblíbenost některých pokrmů (pivo, chléb) •ukazatel životní úrovně a společenského postavení •jídlo je součástí společenských tradic •prudké změny sociálních podmínek po 2. světové válce — • img010.jpg Vliv sociálního prostředí —vliv sociálního prostředí na potravní chování, výživové zvyklosti a návyky lze zařadit do tří hlavních kategorií: •vliv rodičů • •sociální vlivy a působení lidí z prostředí mino rámec rodiny (mateřská škola) • •vlivy sdělovacích prostředků a kulturního prostředí (televize, náboženství) Náboženství •náboženství (lat. religio) je velmi abstraktní pojem a definice není jednotná • •religionistika • •teologie • •ateismus • •monoteismus, polyteismus — entrada-hablemos-de-religion-1.jpg Jednotlivá náboženství •židovství (judaismus) •křesťanství •islám •hinduismus •budhismus •taoismus •konfucianismus religion-symbols-religious-thumb1139037.jpg Výživa a náboženství •potřeba živin a výběr potravy jsou dvě odlišné věci • •výživa v rámci náboženství má mnoho funkcí • •zakázané potraviny, specifické pokrmy, půst • •velké rozdíly (národní, rodinné, individuální) v projevech vyznání i mezi stoupenci jedné víry Půst •praktikují všechna světová náboženství • •asketické důvody, motivace zdraví a očištění • •křesťanství – období přípravy na Velikonoce • •judaismus – 7 různých půstů (5 velkých, 2 malé) • •islám - Ramadán Judaismus •náboženství a kultura židovského národa • •první monoteistické náboženství v dějinách lidstva • •dějiny židovského národa začínají přibližně 4 tis. let př. Kristem v Mezopotámii • •Mojžíš • • Judaismus a výživa •pokrmy musí být obřadně čisté – „košer“ (trejfe) •ne – vepřové, koňské, ryby bez šupin, krev •ano – přežvýkavci – hovězí skopové, kozí (speciální způsob porážky - Šchita), drůbež •zákaz mísení masitých a mléčných potravin (nádobí, ledničky) – 1, 3, 6 hodin •parve – potraviny, které nejsou masitého ani mléčného původu, volná konzumace •rostlinné potraviny – méně problémové •přísady – zákaz želatiny, některé emulgátory Křesťanství •monoteistické náboženství • •vychází z Judaismu a těžištěm je víra v Ježíše Krista • •základní větve – římskokatolická, pravoslavná a protestantská církev • •Bible Křesťanství a výživa •v současnosti přetrvala a je dodržována pouze malá část původních pravidel a přikázání • •1966 – římští katolíci zákaz jedení masa v pátek(ryby) • •dnes – půsty před Velikonocemi • •východní ortodoxní křesťané značná výživová omezení Islám •monoteistické muslimské náboženství • •kázání proroka Mohameda • •Mekka a Medina • •Korán, Hadith Islám a výživa •ano – sudokopytníci, přežvýkavci •maso „Halal“ (zákonné), „Harám“ •ne – vepřové maso (slanina, sádlo), osel, masožravá zvěř, ptáci •ryby musí být při vytahování z moře nebo řeky živé (ploutve, šupiny) •zákaz alkoholických nápojů a vinného octa •Ramadán (devátý lunární měsíc) – muslimský půst Hinduismus •vznikl v Indii přibližně v 5. stol. př. n. l. • •nejstarší, doposud existující náboženství • •nemá zakladatele ani písmo • •Guru (mistr) – hlava církve hinduistů Hinduismus a výživa •kráva je považována za posvátnou (symbol mateřství a úrodnosti) •mléko, máslo (ghee), jogurty jsou dovoleny •zákaz tepelně upravovat živočišné tuky •průmyslově vyráběné sýry •většina vegetariánů •během roku jsou obvyklé mnohadenní půsty – konzumace pouze „čistých jídel“ (mléko, ovoce, kořínky) •systém kast • Budhismus •druhé indické náboženství, mladší než Hinduismus • •spjato s postavou a životem bájného Budhy („Probuzený“) • 2d5c263c01_63994954_o2.jpg Budhismus a výživa •reinkarnace (převtělení duší) → zákaz veškerého masa • •potraviny živočišného původu, kvůli nimž nebyl zabit žádný živočich • •povolena konzumace mléka a mléčných výrobků • •zákaz masa – mniši a ortodoxní věřící Taoismus •základní směr staročínské filozofie • •zakladatel mudrc Lao-c´ a jaeho kniha o Tao (cestě) — • usiluje o harmonii dvou protikladných sil: ü jin – představuje tmu, měkkost a ženskost ü jang – zahrnuje vlastnost světla, tvrdost, mužskost ü • • Konfucianismus •spjat s osobou čínského myslitele Čchiou Kchung – mezinárodně Konfucius („král filozofů“) • •náboženství jako způsob vzdělávání • •nemá kněze • •nekonají se veřejné obřady Děkuji za pozornost profimedia-0089091741.jpg