Bp1252 Biochemie #2 Biologicky významné organické sloučeniny Alkoholy • Methanol CH3OH Je toxický, metabolitem je formaldehyd a kys. mravenčí. • Ethanol CH3CH2OH Psychotropní látka, metabolitem je acetaldehyd a kys. octová. 2 Alkoholy • Glycerol součást lipidů, je netoxický, přísada do mýdel a léčivých přípravků. Oxidací vznikají glyceraldehyd a kys. glycerová: 3 OH OH OH OH OH OH O OH OHH O OH OHOH oxidace oxidace glycerol glyceraldehyd kys. glycerová Aldehydy a ketony • Vznikají oxidací alkoholů • Reakce s alkoholy tvorba hemiacetalů a acetalů cyklické formy sacharidů = hemiacetaly 4 R H O R OH+ R H O R OH R H O R O RR OH Aldehydy a ketony • Oxidace aldehydů Vznikají karboxylové kyseliny. Např. oxidací Dglukosy vzniká kyselina D-glukonová. 5 OH O H OH OH H H OH H OH OH O H OH OH H H OH H OH OH oxidace D-glukosa kys. D-glukonová Aldehydy a ketony Aldehydická skupina cukrů je oxidována např. Fehlingovým činidlem. Slouží k důkazu přítomnosti tzv. redukujících cukrů, např. D-glukosy v moči. Dnes má toto činidlo spíše historický význam. CuII modrá→ CuI 2O oranžová 6 Aldehydy a ketony • Formaldehyd CH2O toxický plyn, 40% vodný roztok (formalin) k uchovávání biologických preparátů. • Acetaldehyd CH3CHO metabolit ethanolu • Aceton CH3COCH3 rozpouštědlo, v lidském těle se tvoří z acetoacetátu resp. z 3-hydroxybutyrátu: 7 O - OOH O OO O-CO2 Karboxylové kyseliny • Reakce s alkoholy Vznikají estery. 8 O OH O O + OH kys. octová ethanol ethyl-acetát H+ Karboxylové kyseliny • Reakce s aminy Vznikají amidy. Reakcí dvou molekul kyseliny 2-aminooctové (glycinu) vznikne nejjednodušší dipeptid glycylglycin: 9 O OH O N H + NH2 kys. octová ethylamin N-ethylacetamid O OH NH2 O N H NH2 OH O + NH2 OH O glycin glycin glycylglycin Karboxylové kyseliny • Kyselina mravenčí Ostře páchnoucí kapalina. Soli se nazývají formiáty. • Kyselina octová Jako 8% vodný roztok se používá v kuchyni. Konzervant. Soli se nazývají acetáty. • Kyselina propionová Je považována za nejjednodušší mastnou kyselinu. Soli se nazývají propionáty. • Kyselina máselná Nepříjemně páchnoucí kapalina, obsažena ve žluklém másle. Soli se nazývají butyráty. 10 Karboxylové kyseliny • Kyselina mléčná Produkt glykolýzy za anaerobních podmínek. V malém množství v krvi a svalech; koncentrace roste při intenzivní svalové práci. Soli se nazývají laktáty. • Kyselina šťavelová Toxická látka, soli se nazývají oxaláty. • Kyselina pyrohroznová Produkt glykolýzy (metabolit glukosy). Ve svalech může být přeměněna na kyselinu mléčnou. V játrech pak může být přeměněna na aminokyselinu alanin. Soli se nazývají pyruváty. • Kyselina jantarová Součást citrátového (Krebsova) cyklu. Soli se nazývají sukcináty. 11 Karboxylové kyseliny • Kyselina fumarová Součást citrátového cyklu. Soli se nazývají fumaráty. • Kyselina jablečná Obsažena v ovoci. Součást citrátového cyklu. Soli se nazývají maláty. • Kyselina citronová Trikarboxylová kyselina, obsažena v ovoci, používá se v potravinářství, je součástí citrátového cyklu. Soli se nazývají citráty. 12 Aminy • Biogenní aminy Ethanolamin (ve fosfolipidech) Histamin (alergické a zánětlivé reakce) Tyramin (stavební blok hormonů) Tryptamin (stavební blok hormonů) 13 R NH2 R NH R R N R R N + primární sekundární terciární kvartérní NH2 OH NH2 N H NH2 N H N OH NH2 Aminy • Biogenní aminy Cysteamin (součást koenzymu A) β-Alanin (součást koenzymu A) Kyselina γ-aminomáselná (GABA) (neurotransmiter) 14 SH NH2 COOH NH2 COOH NH2 Aminy • Katecholaminy 15 NH2OH OH NH2OH OH OH N H OH OH OH dopamin noradrenalin (norepinefrin) adrenalin (epinefrin) NH2OH OH COOH DOPA Neurotransmiter Neurotransmiter a hormon Hormon Prekurzor níže uvedených katecholaminů Aminy • Kvarterní aminy Acetylcholin - neurotransmiter 16 OH N + O N + O cholin acetylcholin Heterocyklické sloučeniny 17 N H N H N N N N N N N N H N N N N N H pyrrol imidazol pyridin pyrimidin purin pteridin indol Heterocyklické sloučeniny: báze nukleových kyselin 18 N N N N N N H purin pyrimidin N N N N H NH2 N NH N N H O NH2 adenin guanin N H N NH2 O N H NH O O N H NH O O cytosin uracil thymin Sirné sloučeniny • Thioly R-SH Oxidací vznikají disulfidy Disulfidové vazby se podílejí na prostorové struktuře bílkovin. • Sulfonové kyseliny R-SO3H Silné kyseliny, jejich soli jsou součástí aniontových tenzidů. 19 OH NH2 SH O OH NH2 S O OH NH2 S O cystein cystin Tenzidy • Nepolární (lipofilní) a polární (hydrofilní) část • Aniontové (soli alkylkarboxylových, alkylsulfonových kyselin) • Kationtové (alkylamoniové soli) např. ajatin • Amfoterní (kladný i záporný náboj v hydrofilní části) např. lecithin • Neiontové (hydrofilní částí je např. hydroxyl) 20 Význam tenzidů • Tvorba micel • Odstraňování nečistot mastné (nepolární) povahy. 21 Význam tenzidů • Antiseptické účinky Ovlivnění permeability buňěčných membrán mikroorganismů. Př. Ajatin 22