•alergie na složky potravy •SVOBODA Petr •Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, 602 00 Brno food+allergies.jpg •alergie na potraviny - definice •Imunologicky zprostředkovaný vedlejší účinek po požití potravy. hero-icons.png •alergie na potraviny - doplnění •Odlišit nesnášenlivost na složky potravy a jiné nežádoucí reakce. •Základní předpoklady patologické reakce na složku / složky potraviny: 1.Zpravidla reakce na protein (intolerance je často ovlivněna sacharidy) 2.Minimální dávka může spustit reakci 3.Klinické projevy mohou vyústit až do život ohrožujících stavů • expozice senzibilizace symptomy •genetická predispozice •opětovná expozice •alergie na potraviny - prevalence •5 – 7% dětí •2 – 3% adolescentů a dospělých •200 - 250 tis. osob v ČR je postiženo •prevalence se zvyšuje (významně) •nejčastější alergeny z potravy •děti adolescenti / dospělí • mléko burské oříšky • vajíčka ořechy • burské oříšky ryby • sója mušle • pšenice • ořechy •symptomatologie •rozpětí od chronických, často obtížně rozpoznatelných projevů k akutním, život ohrožujícím •kopřivka / angioedém •ekzém •zvracení / průjem / zpomalený růst •kašel / ,,ucpaný noc” •zhoršené dýchání •hypotense / šok •anafylaxe – systémová alergická reakce 115210-R1-E007 •kopřivka • vzácně chronická • častější je akutní •nejčastěji: burské a lískové oříšky, vajíčka, mléko, ryby, mušle •obvykle se objevuje do 2 hodin po požití – nutné cílené dotazy •může být i angioedém spojený s GI nebo dechovou symptomatologií Urticaria-2.jpg caps_urticaria.jpg • anafylaxe •Systémová alergická reakce –postižení řady orgánů. •Velmi rychlý nástup projevů. •IgE mediováno. •Projevy od mírných po fatální. •Může být unifázická, bifázická (30-40%) nebo prolongovaná (vzácně). •atopická dermatitida –potravinové alergie •40-50% pacientů s těžkou formou AD má prokázanou alergii na potraviny jako hlavní spouštěcí faktor. •Alergie na potraviny je v 20-25% spojena s méně závažnými projevy AD. •Nejčastějšími alergeny jsou vajíčka, následovaná mléčnými proteiny, burskými oříšky, sójou, pšenicí a rybami. •Těchto 6 potravin reprezentuje 80-90% alergenů z potravy mediované AD. •36% reaguje na 1 potravinu, 26% na 2 potraviny, 18% na 3 potraviny, 10% na 4 potraviny, 10% na 5 nebo více potravin. •GI hypersenzitivita na potraviny •IgE- mediované •non-IgE- mediované •okamžitá GI hypersenzitivita •syndrom orální alergické reakce •alergická eosinofilní esofagitida •alergická eosinofilní gastridita •alergická eosinofilní gastroenteritida •syndrom enterokolitidy •potravinami mediovaná proktotida •celiakie •diagnostika alergií na potraviny •Detailní anamnéza Ø ,,podezřelé” potraviny Ø specifická symptomatologie Ø časový průběh symptomů Ø specifičnost jednotlivých reakcí •V anamnéze mohou být předcházející akutní reakce. Potvrzeny však byly jen ve 30 – 40% (zejména u AD a GI syndromů). •Diagnostika alergií na potraviny •Velké procento falešně pozitivních kožních testů a RAST (nízce pozitivní prediktivní hodnota). •Vysoce negativní prediktivní hodnota (pro IgE-mediované syndromy). •Platí zásada pečlivé interpretace všech výsledků v kontextu klinického obrazu. •Orální provokační testy jsou ,,zlatým standardem” pro potvrzení diagnózy, ale … •diagnostika alergií na potraviny: orální provokační testy •Může být otevřený, jednoduchý zaslepený nebo dvojitě zaslepený pokus s placebem. •Nejpřesnější test diagnózy alergie na potraviny. •Musí být využit vždy, když anamnéza a laboratorní výsledky neumožňují jasnou diagnózu. •Provedení se všemi bezpečnostními opatřeními. •orální provokační testy • otevřený ØRiziko biasu (systematické chyby při sběru dat), riziko falešně pozitivní reakcí. ØČasově a ekonomicky nejméně náročné. • jednoduchý zaslepený (zaslepení u pacientů) ØOmezuje riziko biasu u pacientů. • dvojitě zaslepený ØOmezuje riziko biasu u pacientů i u hodnotitele. ØZlatý standard také pro výzkumné účely. •vyhodnocení závažnosti projevů •stupně • •mírný = kůže a / nebo orální symptomatologie • •střední = horní cesty dýchací a / nebo GI symptomy • •závažný = dolní cesty dýchací a / nebo dýchací a / nebo kardio – vaskulární symptomy •výsledky orálních provokačních tesů mléko N=90 vajíčka N=56 burské oříšky N=71 sója N=21 pšenice N=15 celkem N=253 kůže 75 75 77 76 100 78 dutina ústní 26 21 38 14 7 26 HCD 18 27 35 19 13 25 DCD 27 34 21 19 33 36 GI 41 55 39 43 20 43 kardiovask. 0 0 0 0 0 0 •Perry et al JACI 2004 mléko N=90 vajíčka N=56 burské oříšky* N=71 sója N=21 pšenice N=15 mírné 1.9 .84 1.3 10.1 15.8 střední 1.6 1.3 2.1 4.9 … závažné 2.2 1.3 2.2 24 30.2 •medián specifických IgE (kUA/L) a závažnost projevů •*P<0.05 trendově •Perry et al JACI 2004 •rozhodovací schéma při suspektní alergii na potraviny •podrobná anamnéza • IgE-mediované non-IgE-mediované • • provokační testy nebo •kožní testy nebo RAST endoskopie • (+) (+) (-) • (-) • stop eliminační dieta stop • (-) (+) • nastaveno • provokační testy • (+) (-) stop • specifická eliminační dieta • •shrnutí a úvahy •Alergie na složky potravin reprezentují časté a potenciálně smrtící zdravotní riziko. Eliminace alergenu je dnes jedinou základní léčbou. •Úplné vyloučení alergenů je důležité nejen pro léčbu, ale také pro prognózu sekundárních komplikací. •Orální provokační testy by měly být využity, pokud jiné metody diagnostiky nevedly k jistému cíli. •Odborníci v oblasti výživy by měli mít na zřeteli, že i ,,zdravá” výživa neomezuje rizika alergické reakce. •Potravinářští technologové by měli spolu s odborníky na výživu uvádět na trh více speciálních, ale nutričně plnohodnotných potravin pro alergiky. •provokační kožní test - prick prick testy.jpg •alergie na složku potravy oral-allergy.jpg •kontaktní alergie na titan alergie-titan.jpg •kontaktní alergie parfém •kontaktní alergie semi tetováž •periorální dermatitida perioral-dermatitis.jpg •Stevens-Johnsonův syndrom SJS.jpg •Lyellův syndrom lyell.jpg