134 Medicína pro praxi | 2012; 9(3) | www.medicinapropraxi.cz Výživa u… Nemocných s diagnózou diabetes mellitus v naší populaci stále přibývá. Komplikace spojené s touto nemocí také zvyšují počet diabetiků, kteří jsou léčeni perorálními antikoagulancii. U nás pravděpodobně nejpoužívanějším z nich je warfarin. Významná je z pohledu výživy interakce warfarinu a vitaminu K. Nadměrný přísun vitaminu K může vést ke snížení účinku léku, a naopak významně snížený přísun vitaminu K stravou, nebo kolísání jeho hladiny, může vést k nežádoucím účinkům, tedy ke krvácení. Stabilní příjem vitaminu K je významným pozitivním činitelem v antikoagulační léčbě. Diabetická dieta Respektování diabetické diety však zůstává základním principem v léčbě diabetika z pohledu výživy. Strategie dietní léčby souvisí s typem diabetu a se způsobem léčby. U diabetiků na inzulinové léčbě i na perorálních antidiabeticích vycházíme ze zásad zdravé výživy a snažíme se je dodržovat. Tyto zásady využíváme k tvorbě toho správného stravovacího režimu v čase a množství. Pravidelná strava 4–6 porcí na den by měla odpovídat energetickému příjmu stanovenému podle individuálních potřeb diabetika. Podle současných doporučení ČDS (Česká diabetologická společnost) se množství sacharidů podílí v rozmezí 45–60%, bílkovin 15–20% a tuků 35% (u obézních 30%) na celkovém energetickém příjmu. Pro dosažení stanoveného úspěchu dietní léčby je nutný komplexní pohled při stanovení množství jednotlivých živin, ne pouze sacharidů. Je tedy podstatné ve stravě dodržovat zastoupení základních živin v doporučeném energetickém poměru. Množstvím, volbou vhodných potravin a technologickou úpravou ovlivníme konečnou energetickou hodnotu stravy a udržení optimální tělesné hmotnosti. Požadavek jíst pestře, střídmě a upřednostnit ve stravě převážně rostlinné zdroje vychází z nejčastějších problémů ve výživě naší populace diabetiků. Pestrý jídelní lístek plánujeme jako celek a můžeme ho docílit střídáním technologických úprav, druhů, barevného sladění, střídáním chutí pokrmů, vzhledu, krajových zvyklostí, používáním sezonních potravin a respektováním individuálního hlediska. Dále využitím znalostí o působení dalších složek výživy na inzulinovou rezistenci a imunitu, např. mastných kyselin, vlákniny, vitaminů a antioxidantů. Při antikoagulační léčbě diabetika je nutné skloubit zásady diabetické diety a doporučení v příjmu vitaminu K. Současně s tím bychom měli respektovat stravovací zvyklosti nemocného a stravovací režim přizpůsobit jeho možnostem, chuti a výživovým potřebám (1, 2). Vitamin K Vitamin K patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Je nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů a také ovlivňuje tvorbu přirozených inhibitorů koagulace. Mimo to se účastní tvorby kostní hmoty a její údržby a ve střevě se podílí na přeměně glukózy na glykogen. Jeho zásoby v těle nejsou příliš velké a pro zabránění kolísání hladiny (v případě nižšího příjmu ve stravě) dochází v těle k jeho recyklaci. Vitamin K patří mezi poměrně stabilní vitaminy, které se nemění tepelnou úpravou ani skladováním, je ale velmi citlivý na působení denního světla a kyslíku. Jeho absorpce může být snížena přítomností velkého množství rafinovaných olejů ve stravě, vysokými dávkami vitaminu E a vápníku. Jeho množství snižují také antibiotika tím, že zničí střevní bakterie, které vitamin K vyrábějí (4). Zdrojem vitaminu K je především listová zelenina, značné množství tohoto vitaminu však obsahuje také mléko, mléčné výrobky, maso, vejce, obiloviny a některé druhy ovoce a zeleniny (6). Hodnoty vitaminu K v potravinách jsou uvedeny v dostupné literatuře nebo na webových stránkách National Nutrient Database for Standard Reference (7). Výživa při léčbě perorálními antikoagulancii Při antikoagulační léčbě platí, že příjem vitaminu K nemá v potravě kolísat. Je vhodné udržet jej v rozmezí doporučené denní dávky, 70–80μg/ den. Jeho příjem by neměl přesáhnout 250μg/ den. Nevhodný je jeho vysoký, nevyrovnaný, ale i nízký příjem ve stravě. Cílem dietního opatření je zajistit stabilní příjem vitaminu K a tím podpořit účinkyléčbya současněsestavitjídelníčekodpovídající nárokům zdravé výživy a diabetické diety. Potravinydělímepodlemnožstvíobsaženého vitaminuK do několikaskupin(tabulka1).Potraviny bezpečné můžeme přijímat podle potřeby, chuti nebo jiných dietních omezení. Kontrolované potraviny jsou takové, které při konzumaci většího množství mohou ovlivnit antikoagulační léčbu. Rizikové potraviny obsahují velmi vysoké množství vitaminu K nebo jeho obsah v nich kolísá a nelze tak bezpečně určit jeho příjem, což platí Strava při antikoagulační léčbě a diabetes mellitus Bc. Eva Horáková, DiS., Mgr. Jana Eliášová SZŠ a VOŠZ, Brno Článek popisuje hlavní zásady diabetické diety, zásady stravování při antikoagulační léčbě a možnostech vzájemného propojení obou režimů ve výživě diabetiků léčených perorálními antikoagulancii. Klíčová slova: vitamin K, antikoagulační léčba, diabetes mellitus, diabetická dieta. Meals on anticoagulant therapy and diabetes mellitus This article describes the main principles of diabetic diet, principles catering for anticoagulation therapy and the possibility of interconnection both modes in the diet of diabetics treated with oral anticoagulants. Key words: vitamin K, anticoagulation therapy, diabetes mellitus, diabetic diet. Med. praxi 2012; 9(3): 134–136 Tabulka 1. Skupiny potravin dle rizika použití Bezpečné cereálie, mléko, mléčné výrobky, vaječný bílek Kontrolované fazole, okurka, mrkev, dýně Rizikové listová zelenina, brokolice, olivový olej Nestabilní drůbeží maso, hovězí maso (v závislosti na krmivu) 135 www.medicinapropraxi.cz | 2012; 9(3) | Medicína pro praxi Výživa u… i pro skupinu potravin nestabilních. Obsah vitaminu K v potravině je důležitým ukazatelem při sestavování jídelníčku, ale musíme také myslet na to, kolik dané potraviny na porci použijeme. Vysoký podíl vitaminu K u kopru nebude stejně významný jako například u špenátu (4). Výběr potravin Zelenina má v diabetické stravě významnou úlohu. Přesto mnoho diabetiků léčených perorálními antikoagulancii má sklony ji ze stravy vyloučit. Zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, antioxidantů a vlákniny, proto by jí ve stravě mělo být alespoň 300g/den. U diabetiků je větší sklon k oxidačnímu stresu, proto se doporučují jíst potraviny bohaté na antioxidanty (karoteny, vitamin C, vitamin E, selen, flavonoidy). Vhodné druhy jsou například – mrkev, celer, petržel, ředkvičky, zralá rajčata, okurky, paprika, brambory a houby. Naopak vyvarovat bychom se měli kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového i kysaného zelí, hlávkového salátu, květáku a brokolice. Ovoce je obvykle řazeno mezi potraviny bezpečné z důvodu nízkého obsahu vitaminu K. Výjimkou jsou sušené švestky, kiwi, mango, ostružiny, maliny – jejich množství je nutné kontrolovat. U masa záleží na jeho druhu. Vepřové maso má nízký obsah vitaminu K. Hovězí, krůtí a drůbeží maso jsou ale potraviny nestabilní. Výskyt vitaminu K v těchto masech je závislý na druhu krmiva, které bylo zvířatům předkládáno. Vyšší obsah vitaminu mají zvířata, která jsou krmena zeleným krmivem, nebo pasou-li se volně na loukách. Neznamená to ale, že bychom tato masa měli z jídelníčku vyloučit. Řešením je snížení porce masa, nebo častější zařazování libového vepřového masa. Nesmíme ale zapomínat na vyšší obsah cholesterolu a nasycených mastných kyselin. Vaječný bílek vitamin K neobsahuje, nemalé množství se ale nachází ve žloutku. Jeho zařazení však není vyloučené. Pouze musíme zohlednit v celkovém obsahu vitaminu K/den. Z tuků je vhodné zařazovat řepkový a slunečnicový olej. Méně vhodný je olej olivový a sójový pro vysoký obsah vitaminu K. Opět připomeňme, že záleží na použitém množství. Obiloviny a cereálie jsou potravinami bezpečnými, jsou však velkým zdrojem sacharidů a omezit je musíme v rámci diabetické diety. Totéž platí pro luštěniny. Jsou řazeny mezi potraviny kontrolované a jejich příjem by měl být pravidelný nebo pečlivě propočítaný jak z obsahu sacharidů, tak vitaminu K. Důležitý je také pitný režim. Zde je nutné upozornit nemocné na některé čaje a alkohol. Bylinné čaje (kopřivový, třezalkový) a zelený čaj je potřeba omezit a nahradit čaji jinými (ovocnými nebo černým čajem). Alkohol je nebezpečný hlavně při nárazové konzumaci, kdy zvyšuje účinek warfarinu. Bez rizika je pití jednoho Tabulka 2. Rámcový jídelníček 225 g S cca 80 μg vitaminu K Snídaně 60g S 10 50 Nápoj mléko – 1 hrnek (250ml) Pečivo tmavé 100g (1 krajíc – 1cm široký) Rostl. máslo 15g (kávová lžička) Tvaroh, šunka, sýr 50g Přesnídávka 15g S 15 Ovoce 100–150g jablko, pomeranč = cca 5μg Oběd 55g S 15 10 30 Polévka Plátek masa 90g (vepř. libové, hov. libové, kuřecí, krůtí v ½ dávce) Rost. olej 5g (olej řepkový, slunečnicový) Zelenina kořenová – až 150g (i do polévky) nebo salát rajčatový 100g nebo satát okurkový 150g nebo salát rajčato-okurkový 100 + 50g Mouka na zahuštění šťávy, polévky Příkrm – brambory 150g (vař.) Rýže 100g Těstoviny 120g Knedlík 2–3ks Chléb 80g + 10–20μg + 24μg + 18–28μg Svačina 30g S 10 20 Mléčný nápoj (mléko, kefír, acidofilní mléko, podmáslí, jogurt…) Pečivo tmavé 40g – 1 rohlík Večeře 55g S 40 nebo 40 15 Viz oběd bez polévky Nebo pečivo 80g rostl. máslo 15g tvaroh 80g (šunka, sýr) kořenová zelenina 100–150g nebo ovoce 100–150g 2. večeře 10g S 10 Ovoce 100g jablko, pomeranč = cca 5μg Tabulka 3. Příklad jídelníčku s propočtem vitaminu K Ukázka jídelníčku Potraviny Gramů sacharidů (S) vitamin K v μg Snídaně Čaj s mlékem (mléka 50ml) Chléb toastový celozrnný 100g Rama 15g Jogurt bílý 150g 50g S 10g S Přesnídávka Jablko 100g 15g S 5μg Oběd Polévka celerová (celer 50g) mléko 100ml zahuštěná moukou (5g) Mexické fazole se zeleninou fazole 40g (rajčatový protlak 20g, paprika 25g, rajčata 25g, kukuřice 5g) chléb 40g 8gS 20g S 7g S 20g S 13μg 3μg 16μg 5μg Svačina Caro 200ml (mléko) Grahamový rohlík 40g 10g S 20g S 6μg Večeře Zapečené brambory se zeleninou a sýrem brambory 200g vepř. kýta 90g (rajčata 50g, cuketa 50g, pórek 30g, hrášek 35g, mrkev 36g) mléko 50ml vejce 1/4 sýr 20g 40g S 15g S 16μg 16μg 37μg 6μg 2. večeře Nektarinka 90g 10g S 5μg Celkem: 128μg 136 Medicína pro praxi | 2012; 9(3) | www.medicinapropraxi.cz Výživa u… drinku denně. Drink představuje asi 0,5 litru piva a 2 decilitry vína. Z pohledu diabetické diety je ale nutné příjem alkoholu zvážit. Alkohol je významným zdrojem energie a z dlouhodobého hlediska je rizikem rozvoje obezity, což je hlavně u diabetiků 2. typu nežádoucí (2, 4, 5). Zvýšenou pozornost musíme věnovat také česneku, zázvoru, anýzu, avokádu a vojtěšce. Tyto potraviny při požívání vysokých dávek mohou zvýšit antikoagulační účinek a způsobit krvácivé projevy (3). Jak sestavit jídelníček Při plánování je dobré si rozepsat jídelníček na několik dnů, spočítat obsah vitaminu K a zjistit pravidelnost příjmu potravin s vitaminem K. Pak je nutné posoudit, zda jídelníček odpovídá diabetické dietě a zda je možné ho dodržovat dlouhodobě. Pokud zjistíme nepravidelný přísun rizikových potravin, doporučíme zaměnit potraviny tak, aby obsah vitaminu K nekolísal (4). Závěrem Je nutné ze stravy vyloučit potraviny s vysokým obsahem vitaminu K z jídelníčku diabetika, resp. zeleninu a ovoce? U některých pacientů je léčba perorálními antikoagulancii (warfarinem) dlouhodobou záležitostí. Právě proto je nutné, aby získali dostatek informací, které jim pomohou sestavit jídelníček zaručující stabilní přísun vitaminu K, nejlépe v množství kolem 80 μg denně. Tento jídelníček má vycházet ze zásad zdravé výživy a současně respektovat dietu diabetickou. Je nutné se vyvarovat náhlých změn v jídelníčku a vyloučit nebo omezit příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K. Nevhodnou úpravou však je striktní omezení až vyloučení zeleniny a ovoce, které způsobí nedostatečný příjem i dalších důležitých složek výživy především vlákniny, antioxidantů, minerálních látek a vitaminů (především vitaminu C a karotenů). Literatura 1. Česká diabetologická společnost. [online]. [cit. 2012-02-14]. Dostupné z: http://www.diab.cz/. 2. Pelikánová T, Bartoš V, a kol. Praktická diabetologie. Praha: Maxdorf, 2010. ISBN 978-80-7345-216-2. 3. Chlumský J, a kol. Antikoagulační léčba. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-9061-0. 4. Kohout P, Kessler P, Růžičková L. Dieta při antikoagulační léčbě. Praha: Forsapi, 2007. ISBN 978-80-903820-1-5. 5. Češka R, a kol. Interna. Praha: Triton, 2010. ISBN 978-80- 7387-423-0. 6.Společnost pro výživu o.s. Referenční hodnoty pro příjem živin, Praha: Výživaservis s.r.o., 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. 7. National Nutrient Database for Standard Reference: Foods List. [online]. [cit. 2012-02-14]. Dostupné z: http://ndb. nal.usda.gov/ndb/foods/list. Článek přijat redakcí: 26. 1. 2012 Článek přijat k publikaci: 16. 2. 2012 Bc. Eva Horáková, DiS. SZŠaVOŠZ,Brno Merhautova15,61300Brno horakovae@szsmerh.cz