obili.jpg http://img.ahaonline.cz/img/18/full/1394339-img-toust-celiakie-lepek.jpg Definice •celiakální sprue, Herterova choroba •primární komplexní malabsorpční syndrom •Autoimunitní onemocnění •chronické zánětlivé onemocnění sliznice tenkého střeva projevující se malabsorpcí a mimostřevními projevy, zlepšující se po vynechání lepku z potravy Historie •děti s příznaky celiakie ji v antickém Řecku • •1888 - anglický pediatr Samuel Gee •1952 - lepek •Van de Kamer objevuje lepek nejprve v pšenici, poté v žitu a ječmeni a naposled v ovsu • • • • Etiopatogeneze (příčina) •onemocnění autoimunitního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou a specifickou humorální odpovědí na peptidy pšeničného lepku • —Dva základní předpoklady •senzitivní organismus • •přítomnost lepku v potravině http://www.hame.cz/data/wysiwyg/15/lepek_18754.jpg Obiloviny •rostliny (čeledi lipnicovitá) využívané, šlechtěné a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie) •pseudoobiloviny (pohanka, amarant) • • obili 2.jpg Bílkoviny obilovin —zrno obilovin obsahuje bílkoviny: •1/3 albuminy a globuliny •1/3 gluteniny •1/3 prolaminy tvoří lepek • —prolaminy —bílkoviny přítomné v semenech trav, včetně obilovin, které mají vysoký obsah glutaminu a prolinu (až 40%), které mají různou toxicitu — — gliadin.gif Prolaminy • pšenice - gliadiny, •žito obsahuje - hordeiny, •ječmen - secaliny, •oves aveniny, •kukuřice - zeiny •rýže – oryzeiny • •některé z těchto prolaminů, především gliadin a hordein a secalin obsahují sekvence, které vyvolávají vznik protilátek zodpovědných za vznik celiakie • Výskyt •1. rok života (od 3. do 6. měsíce) •může se však objevit kdykoliv mezi 1. a 13. rokem života • často po 60.roku života •0,5-1% lidí •u dětí převládá postižení děvčat 55 : 45% (v dospělosti dvakrát častěji) •prevalence této choroby je rozdílná v různých geografických oblastech, vysoká je v Irsku (1:300), nízká v Austrálii a Asijských státech (1:10 000), v ČR okolo 1: 4000 až 8000. • • Klinika —hlavní příznaky: •abdominální- bolesti břicha, nadýmání, zvýšená flatulence, kručení v břiše a přelévání střevního obsahu, objemná stolice •extrabdominální - způsobené malabsorpcí živin, minerálů a vitamínů – váhový úbytek, u dětí porucha růstu a celkové neprospívání, anémie, osteomalacie a osteoporóza, porucha imunologického dozoru, psychické poruchy Důesledky neléčené celiakie •kožní změny (dermatitis herpetiformis Duhring) •neuropatie (deficit vitaminů skupiny B) •krvácivé stavy (vitamin K) •šeroslepost (vitamin A) •u žen častá amenorea, infertilita (často jako jediný příznak) •Onkologické onemocnění •anémie (deficit hemopoetických faktorů) • osteopenie (osteoporóza, osteomalacie) •nervové projevy (svalová slabost, parestezie) •psychiatrické projevy (letargie, únava, slabost) • Symptomy Gluten_Sensitivity_Hydra_Pic_1.png Klinický obraz - typy 1.klasická forma – s typickými střevními příznaky a histologickými změnami 2. 2.subklinická forma – s převážně extraintestinálními příznaky 3. 3.latentní forma (asymptomatická, komplikace) • Diagnostika •test resorpce a propustnosti střevní sliznice s použitím cukrů (xylosový test, lactulosa/manitolový test) • •určení hladiny protilátek - proti lepku IgA - způsobují zánět sliznice – může být tak silným, že dojde k vyhlazení střevních klků a ke snížení plichy pro vstřebávání • •střevní biopsie (degenerace klků, atrofie střevní sliznice) • •úprava stavu při dodržování BLP diety • • • • • Histologie celiak2.jpg http://www.liquidarea.com/wp-content/uploads/2010/09/celiachia.jpg Endoskopie a histologie ceiak.jpg Screening 32_6.jpg Léčba •bezlepková dieta (BLP dieta) • —léčba je odstupňována podle tíže onemocnění •nejtěžší stádium (celiakální krize) • •aktivní stádium (floridní celiakie, přechod na BLP dietu) • •klidové fázi (období rekonvalescence) BLP dieta • • • NE ANO pšenice proso ječmen rýže žito kukuřice oves brambory pohanka amarant http://www.lifefood.eu/files/editor/Image/200px-Illustration_Fagopyrum_esculentum0.jpg http://fresh.co.nz/wp-content/uploads/2012/04/amaranth-767690.jpg http://www.bioforlife.cz/images/articles/_thumb_zdrava_cizrna.jpg Komplikace •ulcerativní jejunoileitis • • nádorová onemocnění (karcinom jícnu, žaludku nebo maligní lymfom střeva) • •dermatitis herpetiformis Duhring Dermatitis-herpetiformis.jpg Prevence •sekundární prevence spočívá v zabránění relapsu choroby a kryje se prakticky s vlastní léčbou celiakie, tzn. jde o přísné dodržování bezlepkové diety • •primární prevence - prodloužená doba kojení a oddálení období, kdy se přidává do dětské stravy kravské mléko a cereálie http://i.lidovky.cz/09/121/lngal/GLU2f8934_kojeni.jpg Neceliakální senzitivita —Neceliakální glutenová senzitivita NCGS —Nové onemocnění, od roku 2010, dříve zmínky v 80.letech —Pacienti netrpí žádným zánětem sliznice – nelze prokázat na histologii, nejsou protilátky, ani autoimunitní reakce. —Projevuje se podobnými příznaky jako celiakie —Syndrom zvýšené citlivosti na lepek —2-4 % osob —Není známa patogeneze — Alergie na pšenici —Tvorba specifických protilátek IgE – vylučování histaminu a alergické reakci —Trávicí potíže, dýchací potíže, kožní reakce —Projevuje se velmi rychle — Mýty a fakta o lepku —Módní vlna —Náhrada za bezlepkovou stravu – kukuřice – nekvalitní zdroj — —Fakt: zvýšil se příjem lepku – přidává se do potravin, které dříve vůbec neobsahovaly —Odlišný výrobní proces pečiva – méně prokvašené - namísto toho enzymy, aditiva —Podíl žitné mouky se snižuje —Není tedy zřejmě zvýšená senzitivita, ale zvýšená spotřeba lepku — — —Exitují důkazy, že bezlepková dieta má negativní vliv na střevní mikrobiom a imunitu organismu —Vyřazení lepku nevede k lepšímu sportovnímu výkonu, nezlepšuje trávení — Syndrom dráždivého tračníku —FODMAP – fermentabilní oligo amonosacharidy, polyoly, aditiva, antinutriční látky – lektiny – vyskytují se ve stejných potravinách jako lepek — DĚKUJI ZA POZORNOST celiaci.jpg