Antikoagulační léčba Proč •Tato dieta je určena pacientům, kteří užívají antikoagulancia (Warfarin, Pelentan). • •Účelem této diety je úprava skladby potravin v jídelním lístku tak, aby výsledně nebyl obsahem a nevyváženým množstvím vitamínu K (který je koagulační) rušen účinek nastaveného dávkování antikoagulačních léků. • Cílem •Zajistit regulovaný příjem vitamínu K, tedy zabránit jak jeho nadměrnému přívodu, tak i kolísání množství stravou přijímaného vitamínu K. • Dieta •Účinek warfarinu zvyšuje alkohol •Při 1 pivo denně není interakce významná •Příjem vitaminu K by měl být pravidelný, ne zbytečně vysoký •DDD 80-200mikrogramů •Příjem nad 700 mikrogramů je nevhodný Dieta •Kyselina listová obsahuje vitamin K •Vhodné je namísto listové zeleniny přijímat kořenovou zeleninu nebo ovoce •Vyšší množství K maliny, ostružiny, sušené švestky, kiwi •Nepravidelné množství K obsahuje drůbeží a hovězí maso – proto je dobré je nahradit vepřovým Dieta •Z tuků – sojový, olivový olej obsahují vyšší množství K •Nevhodný je vyšší příjem bylinných čajů a zeleného čaje Obsah v potravinách ve 100g •brokolice 200, zelí 200-300, kysané zelí 1500, kapusta 800, květák 300, brambory 10, salát hlávkový 200, natě 600, játra 80-100, kuřecí a hovězí do 200, vepřové 50, mléčné výrobky 50, ovoce 30, houby 10, luštěniny 30 •www.fzv.cz