DŮLEŽITÉ MONOSACHARIDY g 1 CHiOH Aldopentosy « tVQ Ve formě fosforečných esterů jsou meziprodukty odbourávání a biosyntézy sacharidů v organismech. / * 5—ov t« 0« o* p-L-arabinopyranosa Je rozšířena v roslinách ve formě polysacharid zvaných arabany: arabská guma, třešňová guma. p-D-arabinosa Je součástí některých heteroglykosidů. ct-D-xylosa Je obsažena ve zdřevnatělých rostlinných buňkách. ct-D-ribofuranosa Je obsažena v nuikleoproteinech, kde tvoří součást ribonukleových kyselin. Je komponentou i některých enzymů. 2-deoxy-D-ribosa Je obsažena v nukleoproteinech, kde tvoří součást deoxyribonukleových kyselin. Ketopentosy I nlr Maji vyznám ve formě C~ 0 0 fosforečných esterů jako intermediární I D-ribulosa D-xylulosa I metaboliy. Aldohexosy" AD 11)11% p-D-mannosa •o Je obsažena ve svatojánském chlebu. Mannan je rezervní látkou mnohých semen. a-D-galaktosa Je vázána s glukosou v mléčném cukru (=> laktosa). ct-D-glukosa (= dextrosa = hroznový cukr, = škrobový cukr) Ve zralém ovoci se nachází buď volná nebo častěji ve směsi s D--fruktosou. U živočichů se nachází v krvi v koncentraci 100 mg/lOOg. Bývá vázána v polysacharidech (celulosa, škrob). Ketohexosy 0» U (3-D-fruktosa (= levulosa = ovocný cukr) Nachází se ve zralém ovoci, též v inulinu v čekankových kořenech nebo v hlízách Jiřinek. S glukosou jsou vázány v disacharidu sacharose. / _a-L-sorbosa Je obsažena např. v jeřabinové šťávě. Je meziproduktem při výrobě kyseliny L-askorbové (vitamin C). DERIVÁTY MONOSACHARIDU Fosforečné estery minosacharidů Sk* o a-D-glukosa -1-fosfáí o n OV li D-fruktosa-6-fosfát (Neubergův ester) o 0 II -0- P-OH 1 OH D-fruktosa-r,6-bisfosfát (Harden-Yongův ester) Kyseliny - vznikají oxidací minosacharidů (např. kys. glukonová, kys. glukuronová, kys. cukrová) Alditoly (alkoholové cukry) - vznikají redukcí minosacharidů. Např. redukcí D-glukosy vzniká D-glucitol. Některé redukcí ztrácejí asymetričnost molekuly, takže nejsou opticky aktivní, nemají formy D- či L-, ale meso-. Aminocukry - vznikajíjnáhradou skupiny -OH za -NH2 D-galaktosamin OLIGOSACHARIDY Rozdělení oligosacharidů: > volné - vyskytují se samostatně > vázané —jsou složkou polysacharidu Neivyznamněiší[disacharidv: sacharosa (= cukr třtinový = cukr řepný) * 0)4 l> cukr)j Je rozšířena v celé rostlinné říši, ale růmyslově se zpracovává pouze cukrovka a ukrová třtina. Směs po hydrolýze (invertní e vedle sacharosy hlavní složkou medu. tfeW ^maltosa (= sladový cukr) Vzniká při odbourávání škrobu a je přítomna ve sladu. isomaltosa Získává se hydrolýzou Škrobu. ^ celíobiosa Je složkou celulosy u rostlin. 0V* ^ ^ laktosa (= mléčný cukr) / Je nejdůležitějším cukrem v mléce všech savců (mateřské mléko = 6 % , kravské = 4,5 %). cukr hmyzu. Nejvyznamnější trisacharid: raffinosa trehalosa ^ 0 Vyskytuje se v rostlinách a jako krevnř POLYSACHARIDY Nejvýznamněiší polysacharidy: W^$|^ll^Kljy ^J** ^if^boCIÍII škrob , plodech a ■ semenech. Průmyslovým zdrojem škrobu jsou brambory a obiloviny. Degradací škrobu kyselinami nebo zannváním na vyšsi teplotu vznikají* dextriny užívané k výrobě lepidelfL^ VPťftJtOiřflU f f^tOJHoMlhtCU Glykogen Je rezervním polysacharidem savců, v jejichž játrech z něho vzniká v případě potřeby D-glukosa. Celulosa Je hlavním stavebním materiálem vyšších rostlin. V přírodě se vyskytuje ve velmi čisté formě jako bavlna, ve dřevě je provázena dalšími látkami, především ligninem a hemicelulosami.