Poruchy metabolismu MUDR. KATEŘINA KAPOUNKOVÁ, PH.D. Metabolizmus - poruchy Metabolismus = soubor chemických přeměn: 1. zajišťujících přísun energie a nezbytných živin k výstavbě a udržení funkce celého organizmu 2. správný výdej nepotřebných produktů Základní živiny: cukry, tuky ,bílkoviny Nezbytné látky : vitamíny, stopové prvky Koordinace : žlázy s vnitřní sekrecí ( T3,T4, TSH, inzulin, STH, glukagon, pohlavní h., kortizol) ATP Doporučené dávky ( denní příjem) Makronutrienty : Cukry : 55-60% Tuky: 30% Bílkoviny : 10 - 15% 0,5 g/kg = bílkovinné minimum negativní dusíková bilance ( převaha metabolizování bílkovin) Mikronutrienty: vitamíny, stopové prvky Makronutrienty: cukry tuky Bílkoviny Mikronutrienty: Vitamíny Stopové prvky příjem živin metabolismus meziprodukty enzymy využití živin výdej odpadních produktů kvantitativní kvalitativní Schéma metabolických poruch Metabolické poruchy: ovlivnění  Trávicí systém ( játra - ikterus, střevo – syndrom krátkého střeva)  Respirační systém ( O2- obstrukční i restrikční onemocnění )  Kardiovaskulární systém ( transport – ateroskleróza, anémie)  Vylučovací systém ( ledviny- chronická renální insuficience)  Tkáně ( svaly, kosti, kůže, tuková tkáň)  CNS a hormonální systém-regulace příjmu a tělesné hmotnosti ( nádory) Porucha metabolismu může souviset i s nedostatečnou nebo narušenou funkcí orgánů, které se na metabolismu podílí Úloha CNS Kontrola regulace příjmu : - nervová (hypotalamus,periferie nervová GIT) - humorální (cholecystokinin,neuropeptid Y) Signalizace z periferie - glykemie, inzulin, leptin impulzy z GIT navozují pocity hladu, sytosti v hypotalamu a odtud do vyšších oblastí CNS které pak volní příjem potravy Individuální nastavení pro dosažení zásob tuku- adipostat Reakce centra sytosti – aktivace : glykémií, inzulinem a proteiny, rozpětím žaludku a vyplavením leptinu z tukové tkáně ( nereaguje na přijímané tuky) - inhibice : horečka , menstruace Poruchy příjmu obecně-nechutenství(anorexie) a nepřiměřená chuť k jídlu. Úloha smyslového poznání-zrak, chuť, čich pořadí důležitosti pudů : rozmnožovací, sebezáchovný, potrava Poruchy výživy Projevy v krátkém a delším časovém úseku, nebo ve spojitosti s jiným onemocněním 1. Nedostatek, či nevyváženost složek - malnutrice, kachexie, avitaminózy 2. Nadměrný příjem složek - obezita, hypervitaminózy (vit A- játra) 3. Příjem nevhodných komponent ( aditivní látky) - barviva, konzervační látky Absolutní hladovění  Člověk vydrží 100 dní zcela hladovět Zásoby glykogenu – stačí cca na 1 den ( pokud není vysoká fyzická aktivita) tuk Z tukové tkáně do jater glukózaZvýšená utilizace tuku Zvýšená tvorba ketolátek Snížené pH ( acidóza), hyperventilace, změny na složení moče Pokles hmotnosti až kachexie, slabost, pokles BM, SF a TK Absolutní hladovění  Člověk vydrží 100 dní zcela hladovět Zásoby glykogenu – stačí cca na 1 den ( pokud není vysoká fyzická aktivita) bílkoviny Tkáňové bílkoviny odbourávány na AMK glukózaV játrech z nich Zvýšení desaminace AMK Zvýšení močoviny Snížený transport bílkovin, snížené novotvoření vlastních bílkovin Nedostatečný příjem složekchronická podvýživa  Malnutrice - nevyváženost složek, nedostatek  Malabsorbce - nedostatek, poruchy vstřebání  Hladovění - záměrné x vynucené  Stavy karence vitamínů(kurděje,beri-beri) kachexie, marazmus, kwaschiorkor Psychogenní poruchy výživy Mentální anorexie -multifaktorální podklad (adolescence,sociální vztahy,hormonální nerovnováha,psychické alterace),obava z nadváhy, patologický náhled na vlastní vzhled - projevy : opakované zvracení,užívání diuretik,projimadel - důsledek- malnutrice,rozvrat hormonální a metabolický Bulimie - podklad: psychická porucha ( larvovaná deprese) - projevy :epizody přejídání a úporné snahy o redukci nadváhy - důsledek: poruchy srdečního rytmu, únava výrazné snížení tělesné hmotnosti až do kachexie velké výkyvy váhy nejsou ( normální hmotnost, lehká nadváha) Nadměrný příjem složek- obezita = zvýšená tělesná hmotnost s nadměrnou tvorbou depotního tuku Posuzované parametry: BMI, biopsie, … Faktory podílející se na obezitě: genetické, hypotalamické, zvýšený příjem potravy, psychické problémy, civilizační ( sociální) zvyklosti, endokrinní ( DM II, hypothyreóza, Cushingův sy) poruchy metabolismu, nedostatek pohybu Metabolismus cukrů Poruchy metabolizmu cukrů  Potřeba cukru pro metabolické procesy je stálá, přísun ne  Regulace glykemie : 3,3-5,5mmol/l inzulín snižuje, ostatní zvyšují  Vstup do buněk pomoci nosičů, skladování formou glykogenu  Tkáně na inzulín : citlivé- ( svalová, tuková, jaterní buňka) necitlivé- ostatní ( erytrocyty, neuron)  Metabolizace glukózy na ATP je enzymaticky řízena, glukóza je v buňkách fosforylovaná a mimo játra, ledviny a střevo je tedy ihned nenávratně zpracována pro energetickou potřebu buněk nebo uložena ve formě glykogenu  Metabolizmus: - fáze katabolická – rozkladná – vzniká energie (využití glykogenu a mastných kyselin)- zatížení - fáze anabolická - ukládání ( glykogen, tuková tkáň)- regenerace Sledované parametry metabolismu cukrů  Glykemie A, hyperglykemie ( glykemie nad 6,6 mmol/l) Příčina: zvýšený příjem G, urychlená glykogenolýza či glukoneogeneze, zvýšení glukagonu, zvýšení adrenalinu a aktivity SAS, zvýšení glukokortikoidů, zvýšení TSH, snížení inzulínu B, hypoglykemie ( glykemie pod 3,3 mmol/l) Příčina: zvýšená glykogeneze, zvýšení inzulínu, výrazná glykosurie  Glykosurie ( G v definitivní moči) Příčina: hyperglykemie, porucha aktivního transportu G v ledvinách  Zvýšená tvorba kyseliny mléčné Příčina: zvýšená anaerobní glykolýza ( fyzická zátěž, hypoxie) Poruchy trávení a vstřebávání cukrů Nemoci GIT ( záněty, nádory) Disacharidy zůstávají ve střevě Osmoticky zadržují vodu průjem Břišní křeče, průjem, stolice kysele zapáchá V tlustém střevě se metabolizují bakteriemi, hromadí se mastné kyseliny a kyselina mléčná Poruchy utilizace a regulace glukózy Hyperglykemie Příčina: alimentární, hormonálně podmíněná- zvýšená produkce glukagonu, glukokortikoidů, STH hyperglykemie glykosurie polyurie, dehydratace, žízeň Poruchy utilizace a regulace glukózy Hypoglykemie Příčina: velké fyzické zatížení, zvýšení inzulínu, snížená glukoneogeneze hypoglykemie Aktivace SAS Tachykardie, bledost, třes, zvýšená dráždivost, zvýšený pocit hladu, poruchy vědomí až bezvědomí Hormonální změny jako u stresu Poruchy utilizace a regulace glukózy Hyperglykemie s poruchou utilizace glukózy Příčina: snížení inzulínu, snížená citlivost receptorů na inzulín Snížená utilizace glukózy zvýšený katabolismus bílkovin hyperglykemie snížená lipogeneze glukosurie mobilizace depotního tuku glukoneogeneze tvorba vlastních bílkovin polyurie dehydratace zvýšení ketolátek MA ketonurie hyperpnoe zahuštění krve Oběhové poruchy Snížení průtoku ledvinami – oligurie, anurie Ostatní poruchy metabolizmu cukrů - vzácné  Glykogenóza-porucha štěpení glykogenu (enzymatická porucha) projevy: hypoglykémie typ jaterní (zvětšení jater) a svalový (nedostatek energie)  Intolerance fruktózy (enzymatická porucha) vedoucí k jaterní projevy: hypoglykémie a hepatomegalie (nutná dieta bez fruktózy)  Galaktosemie (defekt enzymů štěpících laktózu ve střevě) projevy : porucha jaterních funkcí (pozor již od kojení) Metabolismus lipidů Poruchy metabolizmu lipidů  Důležitý zdroj energie a stavební materiál řady enzymů a buněčných membrán  Emulgace v zažívacím traktu pomoci žlučových kyselin, natrávení lipázami vstupují ve formě směsných micel do buněk střeva a odtud jako chylomikrony do lymfy a krve  Dvě cesty lipidů : TG jako chylomikrony a zdroj MK pro tkáně CH cestou apolipoproteinů při klíčové úloze LDL směrem k buňkám a HDL do jater, kde dochází k uvolnění CH a vyloučení do žluči Rizikové pro aterosklerózu jsou vysoké hladiny CH a LDL a nízké hladiny HDL v krvi Poruchy metabolismu tuků  Poruchy trávení tuků ve střevech - Poruchy emulgace ( po odstranění žaludku, poruchy tvorby žluče a pankreatické šťávy) – je tuková stolice - Poruchy lipolýzy ( poruchy pankreatu)- je tuková stolice  Poruchy vstřebávání tuků do střevní sliznice - Poruchy střevní – je tuková stolice, pokles hmotnosti, křeče v břiše, poruchy vyvolané nedostatečným vstřebáváním živin, vitamínů, minerálů a vody  Poruchy metabolismu mastných kyselin - Zvýšená tvorba ketolátek a následná ketonurie ( provází DM, nedostatečný přívod sacharidů, zvýšení inzulínu, STH či glukokortikoidů a stavy spojené se zvýšeným katabolismem – tedy horečku, zvýšenou funkci štítné žlázy)  Poruchy metabolismu cholesterolu ( hlavní aterogenní faktor) Metabolismus aminokyselin a proteinů Poruchy metabolizmu bílkovin  dusíková bilance-poměr příjmu a výdeje ( urea) - pozitivní – menší ztráty než příjem ( růst, těhotenství, po hladovění, zvýšený STH, androgeny nebo inzulínu, rekonvalescence) - negativní (popálení, crasch sy, hladovění, nemoci GIT, katabolismus př horečce, infekci, nádorech, zvýšení tyroxinu nebo kortizolu) Poruchy metabolizmu bílkovin  Kvantitativní Příčina: snížený příjem nebo zvýšené ztráty bílkovin, poruchy proteosyntézy  Kvalitativní Příčina: poruchy des- a transaminace, dekarboxylace AMK, snížené odbourávání NH3 Etiologie: - hladovění, nevhodná bilance potravy, poruchy trávení a vstřebávání ( snížení HCL, snížená tvorba pankreatické a střevní šťávy,poruchy motoriky žaludku a střev, záněty, nádory - nadbytečná nebo nedostatečná syntéza bílkovin ( genetické poruchy, nedostatek esenciálních AMK) - nedostatek vitamínu B6 a další hypovitaminózy, hypoxie, ztráty AMK močí Vrozené poruchy metabolizmu : fenylketonurie (fenylalanin) alkaptonurie (fenylalanin a tyrozin),albinizmus (tyrozin),homocystinurie (cystein,methionin) vedoucí ke zvýšenému riziku aterosklerózy vyššími hladinami homocysteinu Poruchy metabolismu vitamínů Vitamín A Nedostatek: šeroslepost, atrofie sliznic, vysušená rohovka, keratinizace bronchů, kůže, útlum růstu kostí a zubů ) popřípadě deformace), bolesti hlavy Nadbytek: zvracení, zvýšení nitrolebního tlaku ( děti), ospalost nebo zvýšená dráždivost, cefalea, odlupování kůže, ztráta chuti k jídlu, dekalcifikace Vitamín D ( D2- ergokalciferol, D3- cholekalciferol) Nedostatek: rachitis u dětí( zlomeniny, deformity),osteomalacie u dospělých Nadbytek: kalcifikace v ledvinách, srdci, plících, cévách Poruchy metabolismu vitamínů Vitamín E ( skupina tokoferolů) Nedostatek: poruchy erytrocytů? Vitamín K Nedostatek: sklon ke krvácení Vitamín C ( kys. askorbová) Nedostatek: kurděje Nadbytek: průjem, kyselost moči ( kameny) Vitamín B1( thiamin) Nedostatek: beri-beri Poruchy metabolismu vitamínů Vitamín B2 ( riboflavin) Nedostatek: ragády koutků úst, bolesti v krku, seboroická kůže v obličeji), anémie, neurologické potíže Vitamín B5 ( kys. pantotenová) Nedostatek: vypadávání vlasů, záněty kůže a střev ( průjem), nedostatečnost ledvin Vitamín B6 ( pyridoxin) Nedostatek: u dětí porucha růstu, otoky vazivových vrstev kůže, záchvaty křečí a svalová ochablost ( B6 je významně spojen s metabolismem mozku)- stav podobný epilepsii Vitamín B12 ( kobalamin) Nedostatek: porušení tvorby DNA s rozvojem megaloblastické anémie, demyelinizace nervových vláken, degenerace axonů, zánik neuronů- parestezie, svalová slabost, ataxie, poruchy sfinkterů, zpomalení reflexů, demence či psychóza Poruchy metabolismu železa U sportovců je větší riziko nedostatku železa ve srovnání s běžnou populací Funkce železa v organismu - transport a dodávka kyslíku - výroba energie na úrovni mitochondrií - je také klíčem pro kognitivní i imunitní funkce Železo je pro sportovce nesmírně důležitým minerálem, ale jeho nedostatky nejsou neobvyklé, zejména u vytrvalostních sportovců. deplece železa existuje také potenciálně zvýšená ztráta Fe v důsledku hemolýzy (ničení červených krvinek), pocení a gastrointestinálního krvácení Sportovci až 35% Hlavně atletky Běžná populace 5% pravidelné cvičení -nedostatku železa (zvýšená zánětlivá reakce v těle po cvičení) může snížit schopnost těla absorbovat železo po dobu 3 až 6 hodin po cvičení zánět zvyšuje hladinu hormonu hepcidinu ( játra)– regulace železa Zvýšený hepcidin – snížení absorpce transportu železa Příznaky při nedostatku železa? Známky a příznaky nedostatku železa zahrnují:  únavu  letargii, únavu,  bledost  dušnost  U sportovců nedostatek železa naznačuje výskyt výše uvedených příznaků během tréninku nebo během fáze zotavení.  V ideálním případě by snížené zásoby železa měly být detekovány dříve, než dojde k jejich vyčerpání, aby se snížila pravděpodobnost možných účinků na výkon a/nebo zdraví.  Včasná detekce umožňuje zavedení okamžitých zásahů (dieta / suplementace), aby se zabránilo dalšímu poklesu zásob železa směrem k anemii (IDA). Diagnostika deplece FE  Testování železa se provádí z krve  je vhodnější denní doba - ráno • hydratace - sportovci by měli být dobře hydratovaní • předchozí cvičení - 12-24 hodin odpočinku před cvičením před vzorkem krve je vhodnější. Pokud je cvičení nutné, pak by mělo být dokončeno pouze cvičení s nízkou až střední intenzitou do 24 hodin před. Cvičení poškozující svaly (např. vysoce intenzivní) by nemělo být dokončeno 2-3 dny před, protože to zvyšuje zánět. Některé z proteinů měřených k identifikaci nedostatku železa jsou takzvané „proteiny akutní fáze“, které reagují na stres a zánět. Měření proto může odrážet stres nebo zánět, nikoli nedostatek železa. nemoc - sportovec by neměl vykazovat žádné známky nemoci nebo infekce Sérový feritin transferin hemoglobin