np4058 a nk4058 Výživové poradenství Zkouškové okruhy 1. Hodnocení kvalitativních a kvantitativních faktorů výživy. · Role výživy ve zdraví a prevenci nemocí. · Kvalitativní a kvantitativní oblast výživy v poradenské činnosti. 2. Energetická potřeba člověka · Postup kalkulace energetické bilance (energetické dostupnosti). · Praktická aplikace, možnosti využití a práce s nutričními nástroji. 3. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR · Český rámec pro výživová doporučení – Doporučení Společnosti pro výživu · Nadnárodní rámec pro výživová doporučení – Doporučení WHO 4. Vitaminy a minerální látky v primární prevenci. · Význam doporučení z pohledu AI a PRI. · Preventivní charakter jednotlivých mikroživin v kontextu zdraví člověka. 5. Tekutiny a pitný režim · Doporučení pro příjem tekutin a pitný režim. · Hodnocení hydratace. 6. Metody hodnocení výživového stavu. · Anamnéza klienta v kontextu hodnocení nutričního stavu. · Antropometrická měření v hodnocení nutričního stavu. 7. Metody hodnocení výživových zvyklostí. · Retrospektivní a prospektivní záznam. · Využití nutričních software - pozitiva a negativa (praktické příklady). 8. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. · Výživa dětí a formy spolupráce ve výživovém poradenství. · Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 9. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. · Výživa dospělých a formy spolupráce ve výživovém poradenství. · Výživová doporučení pro dospělé v podpoře zdraví. 10. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. · Výživa seniorů a formy spolupráce ve výživovém poradenství. · Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 11. Nadváha, obezita a výživa. · Specifika výživy u lidí s nadváhou či obezitou. · Preventivní charakter výživy a pohybové aktivity (primární a terciární prevence). 12. Vztah výživy a pohybové aktivity v kontextu zdraví. · Holistický přístup k člověku. · Vzájemný vztah výživy a pohybové aktivity (úprava výživových doporučení v kontextu PA). 13. Alternativní výživové směry · Co z pohledu výživy představují. · Jaká jsou rizika a případná pozitiva u vybraných populačních skupin. 14. Problematika doplňků stravy · Legislativa, kategorizace a vědecká evidence. · Možnosti využití a jejich aplikace do praxe.