Požadavky na zpracování skupinových seminárních prací pro předmět Úspěšné environmentální podniky I Témata práce: Témata seminárních prací jsou vyvěšena na ISu MU – v sekci balíky témat předmětu Úspěšné environmentální podniky I. Na seznamu je uvedeno omezené množství témat, které jsou označené jako Vlastní téma. Tímto Vám dáváme možnost zpracovat v seminární práci i takový problém, který si navrhnete sami a který nespadá do některého z nadefinovaných témat. Pokud se přihlásíte na Vlastní téma, předpokládáme, že nám na email inkubator@fss.muni.cz pošlete stručnou představu o zaměření Vaší práce; resp. o navrženém problému k řešení. Všimněte si prosím, že přihlašování a odhlašování témat je časově omezené. Tvůrčí tým: Jednotlivé témata budou zpracovávat skupiny v maximálním počtu 4 - 6 osob. Doporučujeme Vám, abyste týmy vytvořili z alespoň čtyř osob (vzhledem k požadovanému rozsahu a náročnosti seminární práce) a také, aby členové týmu byli z různých studijních oborů. Při zpracování většiny témat totiž budete využívat běžné koncepce, metody a nástroje strategického managementu (např. struktura podnikatelského záměru; SWOT či PEST analýzy, analýzu pěti konkurenčních sil apod.), marketingu (pojmosloví, struktura marketingového plánu, metody marketingového výzkumu) a částečně účetnictví (fin.analýza či kalkulace). Proto budou ve výhodě ty týmy, které budou mít členy s ekonomickým vzděláním. Naopak, ne-ekonomové budou patrně lépe rozumět věcné stránce a environmentálním souvislostem řešeného problému. K získání případných kontaktů pro spolupráci doporučujeme využít IS – a to pomocí Diskuse k předmětu Úspěšné environmentální podniky I. Na každé téma se mohou zapsat maximálně tři skupiny. Předpokládáme, že se na každé téma zapíší pouze členové týmu, kteří se domluvili mezi sebou. Tj. jestliže zjistíte, že konkrétní téma je již obsazeno např. jedním studentem a tento student není členem vašeho týmu, považujte toto téma za obsazené. Bohužel IS neumožňuje „elegantnější“ způsob zápisu skupiny lidí a tak prosíme o vzájemnou ohleduplnost v této věci. Charakter práce: Seminární práce bude mít standardní podobu odborného textu, který řeší problém plynoucí z tématu práce. Po konzultaci s námi, může být tento problém zpřesněn, rozšířen, nebo zúžen. Při stanovování problému mějte prosím na mysli, že Vaše práce by měla pomoci podnikatelům, které jsme v rámci exkurzí navštívili. Pomoc může spočívat ve dvou směrech – v dodání nových, relevantních informací (např. o vývoji na trzích, o trendech) a poskytnutím podnětných nápadů. Tím se dostáváme ke struktuře práce: vedle úvodu, kde bude uvedeno co je cílem Vaší práce, by měly následovat analytická část a část návrhová. Analytická část bude přinášet již zmíněné nové informace, hledání zajímavých souvislostí mezi nimi. Nejčastěji bude spočívat v rozboru situace podniku (viz také nástroje strategického managementu, marketingu, popř. finanční analýzy). Na to naváže „návrhová“ část, kde na základě poznatků, které jste uvedli v analytické části, navrhnete řešení problému. Důležité je, že své návrhy zdůvodníte argumenty a také uvedete předpoklady, na kterých Vaše řešení stojí (tj. např. předpoklad 10% ročního růstu poptávky po příslušném produktu). Ideální bude, pokud vaše řešení bude mít více variant – tedy alternativ pro více budoucích stavů. Řešení tak například může mít podobu optimistickou (předpoklad růstu poptávky 10%) a pesimistickou (stagnace poptávky). Rozsah práce a hodnocení práce: Za minimální považujeme rozsah 12 stran textu, přičemž hlavním kritériem pro hodnocení bude kvalita práce, kterou chápeme takto: o Originalita a argumentační zdůvodnění navrhovaného řešení (plusové body za variantní řešení) o Hloubka provedených analýz („plusové“ body za primární data) o Náročnost zvoleného problému – tj. cíl práce o Dodržení („neodbíhání“ od) tématu o Odkazy a citace kvalitních informačních a literárních zdrojů (práce s citacemi) Datum a způsob odevzdání: Termín odevzdání je 10. 6. 2007 Práce se odevzdávají prostřednictvím ISu (Odevzdávárna předmětu) Návrh témat: Marketing Moštárny, zaměření na: návrh využití nástrojů podpory prodeje Marketing Moštárny, zaměření na: analýza trhu, určení cílových tržních segmentů a zpracování komunikačního mixu pro navržené segmenty Marketing Moštárny, zaměření na: změny v produktové politice (návrh nových perspektivních výrobků) Marketing Moštárny, zaměření na: změny distribuce (distribučních cest) Marketing Moštárny, zaměření na: změny názvu výrobků, obalů a cenové politiky Strategický plán pro rozvoj Moštárny Bioovocnář: strategický rozvojový plán Bioovocnář: strategický rozvojový plán se zaměřením na „nezemědělské“ činnosti (např. agroturistika). Bioovocnář: analýza trhu biopotravin (perspektivy růstu) Bioovocnář: strategický rozvojový plán se zaměřením na možnosti financování. Zadání Výtopna (kopie materiálu V. Pospisilikove) Výtopna v Hostětíně Základní ekonomické údaje za rok 2006 +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | |Náklady v Kč |Procentní zastoupení| |---------------------------------------------+-------------------------+--------------------| |Nákup paliva |645 680,41 |68 | |---------------------------------------------+-------------------------+--------------------| |El. energie |115 535,70 |12 | |---------------------------------------------+-------------------------+--------------------| |Doprava |74 083,93 |8 | |---------------------------------------------+-------------------------+--------------------| |Oprava - materiál |37 952,60 |4 | |---------------------------------------------+-------------------------+--------------------| |Mzdové náklady |75 580 |8 | |---------------------------------------------+-------------------------+--------------------| |Celkem |948 832,64 |100 | |---------------------------------------------+----------------------------------------------| |Spotřebované palivo |2 700 prm (prostorový metr) | |---------------------------------------------+----------------------------------------------| |Cena paliva včetně dopravy |264 Kč/prm | |---------------------------------------------+----------------------------------------------| |Vypočtená nákladová cena tepla včetně 5 % DPH|260 Kč/1GJ | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Pro srovnání: +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Průměrná cena tepla ve městech |350 Kč/1GJ | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |Průměrná cena tepla, používáme-li plyn |315 Kč/1GJ | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |Spotřeba tepla na vytápění domu |60-120 GJ/rok | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Zdroj: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=269 Témata samostatné práce: - nástroje podpory obnovitelných zdrojů energie v regionálním a celostátním měřítku - úspora CO[2] při přechodu z lokálních uhelných topenišť na vytápění elektřinou, plynem, biomasou Podklady: - film Al Gora Nepříjemná pravda (více: http://www.csfd.cz/film/222320-neprijemna-pravda-an-inconvenient-truth) - studie Analýza provozu obecní výtopny na biomasu v Hostětíně v období 2002-2004 na webu: http://hostetin.org/dokumenty.php?id=3&download=1&file=33 - DP: Aleš Bobčík: Vyhodnocení provozu energetického centra Hostětín, LLD MZLU Brno, 2003 Nezodpovězené otázky: - Jaké jsou ztráty na vedení 18% - Jaká je účinnost spalování: cca 80% - Jak je to se zárukou technologie tepelné rozvody 10 let, kotel 3 roky - Jak často se vyměňují rošty zatím jsme neměnili - Za jak dlouho se opotřebí celý kotel životnost cca 20 let Moštárna v Hostětíně Základní ekonomické údaje za rok 2006 +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |výrobek |Procentní |výkup v tunách|cena v Kč/kg|počet lahví|prodejní cena za| | |zastoupení| | | |láhev | |------------------------+----------+--------------+------------+-----------+----------------| |BIO jablečný |86 |133 |4 |112 560 |20 | |------------------------+----------+--------------+------------+-----------+----------------| |Selský |13,5 |21 |1,5 |11 376 |17 | |------------------------+----------+--------------+------------+-----------+----------------| |Jablečný mošt s červenou|0,5 |1,15 | |7 656 |25 | |řepou | | | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Distribuční kanály: Supermarkety – prodává se přes ně více jak 50 % produkce, cena za láhev BIO jablečného moštu je vyšší jak 30 Kč Zdravé výživy v celé ČR – průměrná cena za láhev BIO jablečného moštu je 25 Kč Restaurace – cena je i 3krát vyšší než prodejní z moštárny Cílové skupiny produktu: region (jablečný mošt pro denní spotřebu) města (exkluzivní výrobek, zdravý pro lidi i pro přírodu) Marketingová strategie > téma pro samostatnou práci: Název | cena | obal Podpora prodeje Nové výrobky Distribuční cesty Podklady: - DP: Kateřina Tydlačková: Piju mošty, což ty? Hostětínská moštárna – analýza přínosu udržitelnému rozvoji v regionu, FSS MU Brno, 2002 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kontakty: ZO ČSOP Veronica | Centrum Veronica Hostětín - Radima Machů, tbk@ecn.cz Trast pro ekonomiku a společnost | Stanislav Kutáček > http://www.thinktank.cz