Trávicí soustava a gastrointestinální trakt (GIT) FSS 2011 zimní semestr MUDr Dagmar Brančíková, email dagmar.brancikova@fnusa.cz Anatomie GIT Anatomie horní GIT II Dutina ústní lrty, tváře, měkké a tvrdé patro, lzuby mléčné 6-12 let,trvalé ljazyk:žvýkání,polykání,řeč lsliny :příušní,podčelistmí,podjazyková l l Přirozená mikroflóra lbrání pomnožení patogenních bakterií lZahrnuje viry, bakterie, fungi a příležitostně i parazitární agens l>300 mikrobiálních druhů bakterií lRozdíly v osídlení různých habitatů (pevné povrchy x sliznice) l l1) Negativní vazby – mikrobiální kompetice l - antagonizmus (bakteriociny, H2O2…) l2) Pozitivní interakce l - mutualizmus l - komenzalismus l - synergizmus l lV některých místech DÚ – podmínky pro vznik tzv. mikrobiálního biofilmu – např. zubní plak (odolává protekt. mechanizmům + zdroj dlouhodobě působících aktivačních podnětů) Slina - funkce lSlina – první sekret GIT, se kterým se přijatá potrava l stýká l - asi 1500 ml/den l lLubrikace lTrávení a chuť (amylázy, lipázy) lPufrovací aktivita lRemineralizace lReparace měkkých tkání (EGF, TGF) lUdržování ekologické rovnováhy orální mikroflóry lImunita (IgA, defenziny, cytokiny, růstové faktory, lysozym, laktoferin apod.) l Sekrece sliny Necas et al., 2003 o3 zuby vývoj ldětské ldospělé zuby lzuby limplantát lporcelán Onemocnění zubů ústa lsliny lpřehled lhttp Foetor ex ore (halitosis, zápach z úst) -intenzívní zápach vycházející z DÚ A)Místní příčiny: l ústa: - nedostatečná hygiena l - onemocnění sliznic, gangrenózní zuby l nos: chronická rýma a sinusitida, nádory l jícen: divertikly, nádory l plíce: abscesy.. B)Celkové nemoci: l diabetes mellitus – acetonový zápach l urémie (selhání ledvin) – amoniak lC) Některé potraviny l cibule, česnek, alkohol – zápach pochází z metabolických produktů, které po vstřebání potravin v GIT jsou vylučovány z krevního oběhu v plicích l l Cesta potravy-horní GIT lRty, jazyk, dutiny ústní,zuby ,sliny (1-1,5l/den , příušní, podčelistní,podjazyková slinná žláza + malé,99,,5% voda+ionty, mucin, IgA,lysozym, alfa amylasy, n.facialis,n.vagus ) lPolykací reflex (měkké patro nahoru, epiglotis dolů,sevření hlas.štěrbiny,zástava dechu,stáhne hltan, ochabne horní jícnový svěrač) lJícen- horní a dolní svěrač, tekutina-1s, tuhé sousto 10s+5ml tekutiny lŽaludek (malá a velká křivina, antrum, duodenum,) Polykání lhltan zdvihne měkké patro,uzavře vchod do nosohltanu,sevře hlasivky, stáhne příklopku hrtanu,stah svalu hltanu l posun sousta jícnem- peristaltická vlna l jícen : horní a dolní svěrač l tekutina- 1 sec l tuhé sousto 9-10 sec Stavba stěny GIT lMucosa: rychle regenerující epitel, většinou cylindrický s hlenovými a sekrečními buňkami , vazivo s hojnými cévami , hladká svalovina lSubmucosa: retikulární vazivo, mízní tkán a nervy lSvalovina : příčně pruhovaná + hladká, nervová svalová pleteň lSeroza: peritoneum jícen Žaludek anatomie schema Bandáže Řízení hybnosti a sekrece lNepodmíněné reflexy l lGastrocolický reflex-potrava lGastrojejunální reflex-obsah žaludku lenterogastrický l lPodmíněné reflexy l (z CNS,naučené) l lPodněty zrakové, čichové,slovem,představou, návykem -emoce l l Střední GIT (solar) lDuodenum: trubice,produkce gastrinu lJátra: centrum metabolismu,tvorba bílkovin,dezinfekce ze střeva, vitaminy, krvetvorba, bilirubin(z erytrocytů) cholesterol a lipoproteiny,, glykemie, v. portae,jaterní tepna,jaterní žíla lSlinivka: žláza,vnitřní sekrence: inzulin, glukagon, sandostatin, vnější :amylasy, lipazy,tripsyn lŽlučník:rezervoár :50-60ml žluči,zahuštění 10x, emulgace, neutralizace, lTenké střevo: trubice 3-4m,klky, kartáčový lem,střevní šťáva:sacharaza,maltaza,laktaza Hormony řídící motilitu GIT lGastrin ( žaludek, duodenum,) pH -3,5, sekrece HCL lCholecystokinin ( celé tenké střevo) kontrakce žlučníku, sekrece pankreatických enzymů, tlumí vyprazdňování žaludku lSekretin (duodenum) tok žlučí v játrech, sekrece HCO3-(bicarbonát) lHistamin, Somatostatin , Glukagon, l adrenalin, noradrenalin, thyroxin l l Plexus solaris anathomy Játra anatomy jatra Játra lnutriční oběh jaterní tepna do jater okysličená krev lportální oběh odkysličená krev ¨ l+ živiny ze střeva ljaterní lalůček: žlučvod,aterní tepna,jaterní žíla vrátnicová l Funkce jater lcentrum metabolismu,tvorba tepla ltvoří bílkoviny,cholesterol, lzneškodňují cizorové složky ze střeva ldetoxikace (amoniak/močovina) lodbourávají hormony,krvinky(bili) lmetabolismus vitaminů ADEK B12 ltvoří srážecí faktory lglykogen,lipoproteiny l hepatocyt vrátnicový oběh Slinivka anatomie Tenké střevo Spodní GIT lSlepé střevo- 5-8 cm ,lymfoidní tkáň lTlusté střevo- ascendens,transversum,descendens lSigma-S klička lKonečník –zevní a vnitřní svěrač, l lPrůchod obsahu 10 hodin,defekační centrum v prodloužené míše ,slabě zásaditý obsah, saprofyty tlusté střevo koloskopie Metabolismus cukrů lGlukosa, fructosa, galaktosa ,Krebsův cyklus , vytváří glykogen a mastné kyseliny l inzulin-dependentní tkáně lGlykemie lGlukoneogeneza lGlukagon, STH,kortikoidy Metabolismus tuků lZdroj TAG štěpí se na mastné kyseliny a estery cholesterolu lMK s krátkým řetězcem do krve a porty lMK s dlouhým řetězcem tvoří znovu TAG,tvoří chylomikrony , vstřebávají se do lymfatik, tvoří surfaktant a deponují znovu TAG pro játra lLipoprotein: LDL poskytují cholesterol tkáňovým buňkám lAterosklerosa:LDL polykané makrofágy ukládasjí do cévní stěny sklerot.pláty l l Metabolismus aminokyselin lStavební kameny bílkovin lKonečným produktem je močovina lGlukoneogeneza a lipogeneza lEssentiální: lyzin, treonin lNeesentiální :ostatní Energie lUdržení základních funkcí-bazální energetická spotřeba lDodatková činnost (svaly) činnostní energetická spotřeba l Energetická bilance lPorovnání denní potřeby s reálným příjmem/energetickou hodnotou potravy / l l lRovnovážná, lnegativní /kachexie/ , lpozitivní /obezita/ l l Tělesná teplota lKolísání diurnální o 0,5stupně l28-43stC lFyzická práce a cvičení lZměna hormonální, thyroxin, prostaglandiny lAktivita sympatiku l l Výdej tepla lSáláním lVedení lOdpařování : povrch těla 500ml denně l sliznice a dýchací cesty l pot 1-3 litry/h lTermoreg,.centrum-hypotalamus