POTRAVINOVÉ PRÁVO a ochrana veřejného zdraví JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. http://static.freepik.com/free-photo/food-law_19-137271.jpg Potravinové právo }právní a správní předpisy použitelné v EU nebo na vnitrostátní úrovni pro potraviny obecně, a zejména pro bezpečnost potravin }vztahuje se na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin a rovněž krmiv, která jsou vyrobena pro zvířata určená k produkci potravin nebo kterými se tato zvířata krmí Cíle potravinového práva }Vysoká úroveň ochrany lidského života a zdraví }+ ochrana zdraví a dobrých životního podmínek zvířat, zdraví rostlin }+ ochrana životního prostředí }+ ochrana zájmů spotřebitelů }Volný pohyb potravin a krmiv http://2.bp.blogspot.com/-gq-zi6Ht6-0/TmX_fMvY-nI/AAAAAAAAAB8/ZIAl91JI7_Y/s1600/za+c%25C3%25ADlem.j pg http://static.freepik.com/free-photo/food-law_19-137271.jpg Právní rámec potravinového práva }Evropské }Vnitrostátní }General Food Law }Nařízení EU č. 178/2002 }Hygienický balíček }Nařízení EU č. 852/2004 }o hygieně potravin }Nařízení EU č. 853/2004 }zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu }Označování potravin }Nařízení EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům }Nařízení EU č. 1151/2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin }Nařízení EU č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin }Potraviny }Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabák… }Potraviny živočišného původu }Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči }Pokrmy }Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví http://allaboutfeed.test.blueskies.nl/public/image/artikel-gallerij/20090511-3050-7.4_new_eu_food_a nd_feed_law.jpg Právní předpisy potravinového práva }Evropské }Vnitrostátní }Nařízení ES č. 882/2004 o úředních kontrolách }Nařízení EU č. 625/2017 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin }Účinnost od 14. 12. 2019 }Státní zemědělská a potravinářská inspekce }Zákon č. 146/2002 Sb. }Orgány státní veterinární správy }Zákon č. 166/1999 Sb. }Orgány ochrany veřejného zdraví }Zákon č. 258/2000 Sb. }Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělství }Zákon č. 147/2002 Sb. Výsledek obrázku pro potraviny Potraviny – pojem }jakákoli látka nebo výrobek }zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované }určené ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat }Negativní vymezení }krmiva; živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě; rostliny před sklizní; léčivé přípravky; kosmetické prostředky; tabák a tabákové výrobky; omamné a psychotropní látky; rezidua a kontaminující látky 2 ktore potraviny testuje Kategorizace potravin }Dle původu }rostlinného původu }živočišného původu }Dle bezpečnosti }bezpečné }ostatní } http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/kontrola%20potravin_m.jpg Bezpečné potraviny }Bezpečnost }obvyklé podmínky použití }informace poskytnuté spotřebiteli }není škodlivá pro zdraví }není nevhodná pro lidskou spotřebu }Jakost }soubor charakteristických (analytických a senzorických) vlastností jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravin }jejichž limity jsou stanoveny tímto zákonem, prováděcím právním předpisem anebo přímo použitelným předpisem Evropské unie }Kvalita }multikriteriální parametr }očekávání spotřebitele }„průmyslové tajemství“ } http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/je-potrebne-vsimat-si-rozdilu-mezi-zdravotni-a-hygienick ou Potraviny a výživa }Bezpečné potraviny }Ministerstvo zemědělství }Výživová doporučení }Ministerstvo zdravotnictví }Školní stravování }Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy https://archiv.ihned.cz/c1-66528190-chilsky-zakon-proti-nezdravym-potravinam-meni-chovani-firem-i-s potrebitelu https://www.epravo.cz/top/clanky/tucne-dane-chytre-reseni-obezity-nebo-fiskalni-nesmysl-101567.html https://spark.adobe.com/page/Uz4LGoFki10Qa/ Monitoring dietární expozice člověka }sledování vybraných chemických a biologických agens v typické dietě populace v ČR }hodnocení expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika }odhad průměrné expozice populace vybraným chemickým látkám ¨charakterizaci zdravotních rizik spojených s výživovými zvyklostmi obyvatelstva ¨pravděpodobnostnímu hodnocení chronických expozičních dávek }Státní zdravotní ústav http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440x248/Nov2012/1418032.jpg?d41d Subjekty potravinového práva }Provozovatel potravinářského podniku }Fyzická nebo právnická osoba }Odpovědná za řízení podniku v souladu s potravinovým právem ¨Ziskový nebo neziskový ¨Veřejný nebo soukromý }Výkon činnosti související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin } }Osoba provozující činnost epidemiologicky závažnou }Stravovací služby, výroba potravin, uvádění potravin do oběhu, úpravny vody a vodovody }Zákon o ochraně veřejného zdraví }Spotřebitel }Fyzická osoba, }která nejedná v rámci své podnikatelské činnosti nebo v rámci samostatného výkonu svého povolání }která nepoužije potravinu v rámci provozování potravinářského podniku nebo jeho činnosti ¨konečný článek potravinového řetězce } ZÁSADY potravinového práva }Od vidlí po vidličku }Komplexní a jednotný přístup }Prvovýroba ¨Chov zvířat (před porážkou), pěstování plodin, včetně sklizně, sběr volně rostoucích plodů, lov }Dovoz, produkce, výroba, skladování, přeprava, distribuce, prodej a dodávání krmiv }Výroba, skladování, přeprava, dovoz potravin }Prodej/dodání potravin konečnému spotřebiteli ¨Maloobchod, včetně stravovacích provozů, distribučních center, stánkového prodeje apod. Výsledek obrázku pro from farm to fork https://www.fooddrinkeurope.eu/uploads/publications_documents/ONLINE_VERSION_Safe_food_farm_fork_in fographic_1403-01.png Výsledek obrázku pro riziko potraviny ZÁSADY potravinového práva } } } }Analýza rizika }vědecký postup pro stanovení účinných, přiměřených a cílených opatření k ochraně zdraví, skládající se ze tří propojených součástí }Riziko }míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí }Nebezpečí }biologické, chemické nebo fyzikální činitele s potenciálním nepříznivým účinkem na zdraví http://foodrisk.org/default/assets/Image/risk_analysis.jpg Analýza rizika }Hodnocení rizika }vědecky podložený proces }identifikaci a popis nebezpečí }odhad expozice a charakterizaci rizika }nezávislé, objektivní }EFSA, vědecké výbory }Management rizika }proces spočívající }ve zvažování strategických možností, vedení konzultací se zúčastněnými stranami, posuzování rizika a dalších relevantních faktorů }ve zvolení preventivních a kontrolních opatření (legislativa a kontrola) }Komise a státní dozorové orgány }Komunikace o riziku }výměna informací během celého procesu analýzy rizika }mezi hodnotiteli a manažery rizika, spotřebiteli, potravinářskými podniky, akademickou obcí a dalšími zúčastněnými osobami }o nebezpečích, rizicích, souvisejících faktorech, důvodech pro daná rozhodnutí Výsledek obrázku pro efsa EVROPSKÝ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN }Nezávislé vědecké referenční pracoviště }Poskytování vědeckých stanovisek a vědecké a technické podpory pro legislativní a politickou činnost }Shromažďování a analýza údajů umožňující charakterizovat a sledovat rizika http://sustainablepulse.com/wp-content/uploads/efsa.jpg http://www.buildinggreen.com/cgi-bin/scale.cgi?width=250&src=/articles/images/1909/illo.jpg ZÁSADY potravinového práva }Předběžná opatrnost }přijímání nezbytných předběžných opatření v rámci managementu rizika za předpokladu, že }na základě dostupných informací existuje možnost škodlivých účinků na zdraví }a zároveň přetrvává vědecké nejistota a není možné provést úplné hodnocení rizik }dočasnost a proporcionalita opatření } Výsledek obrázku pro food traceability ZÁSADY potravinového práva }Sledovatelnost }možnost zjistit původ potraviny včetně dílčí látky ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce }„krok vpřed, krok vzad“ }Schopnost a povinnost identifikovat bezprostředního dodavatele i přímého odběratele }v rámci podniku i v rámci potravinového řetězce Požadavky na sledovatelnost pro potraviny živočišného původu }Nařízení EU č. 931/2011 }Doklad při dodání potraviny živočišného původu }přesný popis potraviny }objem nebo množství potraviny }jméno a adresa provozovatele potravinářského podniku, který potravinu odeslal }jméno a adresa odesílatele (vlastníka), pokud je odlišný }jméno a adresa provozovatele potravinářského podniku, kterému se potravina odesílá }jméno a adresa příjemce (vlastníka), pokud je odlišný }odkaz na dávku, šarži nebo případně zásilku }datum odeslání }Povinnost aktualizovat informace, mít je k dispozici do doby, než lze oprávněně předpokládat, že potravina byla spotřebována, neprodleně poskytnout na vyžádání příslušného orgánu http://www.freereporter.info/wordpress/wp-content/uploads/2012/03/Food-Safety-Pic.jpg ZÁSADY potravinového práva }Transparentnost }konzultace s veřejností během přípravy, hodnocení a revize potravinového práva }informování veřejnosti }přístup k dokumentům, poskytnutí informací o riziku plynoucího z potraviny a o přijatých opatřeních ZÁSADY potravinového práva }Flexibilita ÞZachování rozmanitosti a tradičních potravin ÞTradiční výrobní postupy, prodej ze dvora }Možnost členského státu }povolit v rámci hygienických předpisů ¨odchylky/výjimky z určitých požadavků ¨přizpůsobení určitých požadavků }vyjmout určité činnosti z působnosti hygienických předpisů }v souladu se zásadou transparentnosti a subsidiarity Výsledek obrázku pro rozmanitost potravin ZÁSADY potravinového práva }Primární odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků za bezpečnost potravin }povinnost stáhnout z trhu potravinu, která není v souladu s požadavky na bezpečnost potravin }povinnost informovat příslušné orgány }povinnost informovat spotřebitele }povinnost spolupracovat na přijatých opatřeních s cílem zabránit nebo zmenšit riziko }Vnitřní kontrolní systémy }Státní kontrola a dozor } http://www.profipravnik.cz/Img/small/52.jpg POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků }Oznámení zahájení a ukončení výkonu činnosti }není-li třeba schválení }Vůči SZPI, příp. OOVZ (provozovatel stravovacích služeb) }Registrace, příp. i schválení }Zacházení s potravinami živočišného původu }Vůči SVS }S výjimkou prodeje malých množství vlastních produktů z prvovýroby přímo konečnému spotřebiteli POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků }Dodržování požadavků potravinového práva, které se týkají jejich činnosti }Technologické a hygienické požadavky ve všech fázích výroby a manipulace }Smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na jakost potravin }Zásady provozní a osobní hygieny }Označování potravin }Požadavky na materiály a předměty přicházející do styku s potravinami }Kontrola plnění těchto požadavků }Vnitřní kontrolní postupy }Od bezpečnosti potravin po totální řízení kvality } Správná hygienická a výrobní praxe }Dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu }Požadavky na lokalitu, budovy, vodu, odpady, nebezpečné látky, zařízení a dopravní prostředky }Povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců }Dodržování pravidel výrobního procesu ovlivňujících kvalitu výroby a zajišťujících dosažení bezpečného produktu }Požadavky na suroviny, technologické postupy, teplotní režimy, sanitaci, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci }Forma: Doporučení }obecně formulované požadavky právních předpisů převedené do podmínek pro konkrétní typy potravinářských podniků }Věstník Mze a ČSN } }Správná zemědělská praxe } http://www.anatra.cz/wp-content/uploads/pacinky.jpg Provozní a osobní hygiena }Provozní hygiena }Požadavky na potravinářské prostory (vč. stánků, pojízdných prodejen) }Uspořádání, vnější úprava, konstrukce, poloha, velikost }Čistota, větrání, kanalizace, sanitární vybavení, osvětlení,… }Požadavky na dopravní prostředky k přepravě potravin }Požadavky na zařízení }Čistota, dezinfekce, konstrukce, materiály, instalace }Potravinářské odpady }Opatření pro skladování a odstraňování }Zásobování vodou }Osobní hygiena }Osobní čistota, vhodný oděv }Školení Výsledek obrázku pro HACCp a správná výrobnà praxe Dostupné na: http://slideplayer.cz/slide/2344078/ Vnitřní kontrolní postupy }HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points }Systematický nástroj řízení k identifikaci, hodnocení a ovládání rizik }Zásady HACCP }Analýza nebezpečí a identifikace všech rizik }Identifikace kritických kontrolních bodů (CCP) }Stanovení kritických limitů pro každý CCP }Stanovení a použití účinných monitorovacích postupů v každém CCP }Stanovení nápravných opatření }Stanovení pravidelných ověřovacích postupů fungování opatření }Vytvoření dokladů a záznamů k prokázání účinnosti opatření Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky }Kontaminanty }udržování co nejnižší úrovně kontaminace rozumně dosažitelné při dodržování správných zemědělských a výrobních postupů }maximální limity kontaminace }dusičnany, mykotoxiny, kovy, 3-MCPD, dioxiny, PCB, polycyklické aromatické uhlovodíky, melamin, kyselina eruková }Rezidua }pesticidů, veterinárních léčiv, hormonů }udržování co nejnižší úrovně kontaminace rozumně dosažitelné při dodržování správných zemědělských a výrobních postupů }Maximální limity reziduí }Hodnocení bezpečnosti účinných látek }Mikrobiologická kritéria }Provádění vyšetření a odběr vzorků na }Campylobacter, Salmonella, Listeria monocytogenes, Enterobacter sakazakii, stafylokokové enterotoxiny, E. coli, histamin } Výsledek obrázku pro nepovolená aditiva v Ä�r Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky }Přídatné látky, enzymy a látky určené k aromatizaci }Jednotný posuzovací a povolovací postup }Pozitivní seznam látek }Nepředstavují zdravotní riziko pro spotřebitele }Odůvodněná technologická potřeba použití }Použití neuvádí spotřebitele v omyl }Přínos pro spotřebitele }Stanovené limitní hodnoty nejvyššího přípustného množství, jinak množství nezbytné nutné k dosažení zamýšleného účinku při zachování správné výrobní praxe }Zákaz použití pro některé druhy potravin }https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek } } } Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky }Ozařování potravin }Vybrané druhy potravin (např. brambory, koření, ryby) ¨Technologická nutnost ¨Příznivé pro spotřebitele ¨Nejde o náhradu SHP, SVP, SZP }Jiné potraviny s předchozím souhlasem MZ }Důvod použití }zničení patogenních organismů, }omezení kažení potravin }redukci ztrát předčasným zráním }zničení škodlivých organismů u rostlin }Požadavky na označování }"ošetřeno ionizujícím zářením" nebo }"ošetřeno ionizací„ }ozařovna }Rozhodnutí o schválení ozařovny }SZPI + SÚJB Výsledek obrázku pro ozaÅ™ovánà potravin Výsledek obrázku pro ozaÅ™ovánà potravin Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami }Nařízení EU č. 1935/2004 }Předměty běžného užívání dle ZOVZ }Výroba v souladu se správnou výrobní praxí }Za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití nesmí uvolňovat své složky do potravin v množstvích }Ohrožujících zdraví lidí }Způsobující nepřijatelnou změnu ve složení potravin }Způsobující zhoršení organoleptických vlastností potravin }Seznamy látek povolených při výrobě }Limity ¨Celkový limit pro migraci ¨Specifické limity pro migraci jednotlivě povolených látek Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami }Aktivní a inteligentní materiály }které mají prodloužit životnost nebo zachovat či zlepšit stav balených potravin }Uvolňují nebo absorbují určitou látku }které sledují stav balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje }Indikátory teploty, složení vnitřní atmosféry, čerstvosti balené potraviny } Výsledek obrázku pro aktivnà a inteligentnà obaly Výsledek obrázku pro aktivnà a inteligentnà obaly POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků }Zákaz uvádět na trh potraviny }klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem }s prošlým datem použitelnosti }neznámého původu }překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy stanovené v souladu s atomovým zákonem }ozářené v rozporu s požadavky stanovenými ZoP a prováděcím právním předpisem }Neprodleně vyřadit z dalšího uvádění na trh potraviny }balené do obalů, které neodpovídají požadavkům na materiály, předměty a výrobky určené pro styk s potravinami }nedostatečně a nesprávně označené }neodpovídající stanoveným nebo deklarovaným požadavkům na jakost }páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené }Výjimka pro bezpečné potraviny nesplňující zákonné požadavky }Bezplatné poskytnutí neziskové organizaci (určené rozhodnutím Mze) }Oznamovací povinnost } } Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků - specifika živočišné výroby }Schválení a registrace provozu }Povinnosti chovatele }Označování a evidence zvířat (plemenářský zákon) }Informace o potravinovém řetězci }Povinnost provozovatele jatek/bourárny }Veterinární prohlídky jatečných zvířat a masa }Před (kontrola označení a dokumentace, podmínek welfare a přepravy) = zdravotní potvrzení a po porážce = rozhodnutí o poživatelnosti a označení zdravotní nezávadnosti }Chlazení jatečně upravených těl }Požadavky na přepravu }Veterinární osvědčení a zdravotní potvrzení k přemístění zvířete http://www.eufic.org/upl/1/default/img/Food%20labels%20-%20a%20wealth%20of%20information%20for%20co nsumers(1).jpeg Označování potravin §Označování potravin patří mezi nejsložitější oblasti v rámci potravinového práva v Evropské unii }na horizontální úrovni ¨obecné požadavky platné pro všechny potraviny }na vertikální úrovni ¨zvláštní požadavky pro určité druhy potravin ¨obchodní normy Nařízení EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům }Cíle }Vysoká úroveň ochrany zdraví a zájmů spotřebitelů }informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití, }se zvláštním ohledem na zdravotní, hospodářská, environmentální, sociální a etická hlediska }Volný pohyb legálně vyráběných a na trh uváděných potravin, s přihlédnutím, kde je to vhodné, k potřebě ochrany legitimních zájmů výrobců a podpora výroby kvalitních produktů }Základní požadavky na označování }Informace o potravinách nesmějí být zavádějící }Informace o potravině musí být přesné, jasné a spotřebitelům snadno srozumitelné } Povinné informace o potravinách }název potraviny }zákonný nebo vžitý }seznam složek }s výjimkami }alergeny }množství složek }čisté množství potraviny }datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti }zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití }jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku }země původu nebo místo provenience }v případech stanovených }návod k použití }v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít }skutečný obsah alkoholu }u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % }výživové údaje }s výjimkami }Balené x nebalené/zabalené potraviny }Skleněné lahve k opakovanému použití }Malé obaly Dvojí kvalita potravin SouvisejÃcà obrázek http://img.ulekare.cz/dbpic/doplnky_stravy-f526_290 Další specifické oblasti }Doplňky stravy }Koncentrované vitaminy a minerální látky }Notifikační povinnost }Obohacené – fortifikované – funkční potraviny }Nařízení EU č. 1925 a 1924/2006 – výživová a zdravotní tvrzení }Nové potraviny }Nařízení EU č. 2015/2283 }Schvalování před uvedením na trh }Geneticky modifikované potraviny }Nařízení EU č. 1829/2003 }Schvalování a označování }Biopotraviny }Nařízení EU č. 834/2007 → 848/2018 (účinnost od 2021) }Certifikace }Potraviny určené pro zvláštní výživu }Nařízení EU č. 609/2013 }Potraviny pro kojence a malé děti, pro zvláštní lékařské účely, pro regulaci hmotnosti POVINNOSTI ČLENSKÉHO STÁTU }Zajišťování dodržování potravinového práva }Provádění kontrol }Stanovení pravidel pro opatření a sankce při porušení potravinového práva }Úřední kontroly }Víceleté národní plány kontrol }pravidelně, na základě rizik a s přiměřenou četností }bez předchozího upozornění (s výjimkami) }nestrannost, kvalita a jednotnost, příp. koordinovanost }průhlednost a důvěrnost }interní nebo externí audity Nové nařízení EU o úřední kontrole (2019) }Širší rozsah působnosti }Minimalizace zátěže pro provozovatele }Zvýšení transparentnosti, zveřejňování výsledků kontrol a vytvoření ratingu provozovatelelů }Pravomoc Komise zřídit }Evropské referenční laboratoře (EURL) }Evropská referenční střediska pro dobré životní podmínky zvířat }Evropská referenční střediska pro ověřování pravosti a důvěryhodnosti zemědělské-potravinového řetězce }Dodatečné požadavky na úřední kontroly ve vybraných oblastech }Integrovaný přístup ke kontrole dovozu }Jednotný a harmonizovaný rámec pro úřední osvědčování }Povinné platby nebo poplatky za vybrané druhy kontrol }Širší spektrum donucovacích opatření }Počítačový systém pro správu informací o úředních kontrolách (IMSOC) }Požadavky na finanční sankce při porušení pravidel pomocí klamavých nebo podvodných praktik }Požadavky na oznamování porušení pravidel Přístupy ke kontrole (dle SZPI) }Hodnocení rizika }postavení komodity ve spotřebním koši }rizikovost komodity }rizikovost analytu }kontrolovaná osoba (objem její produkce) }nové potraviny na trhu } }Východiska pro kontrolu }poznatky z minulých kontrol }analýzy dat v informačním systému }aktuální zjištění inspektorů v terénu }zjištění jiných orgánů státní správy }podněty spotřebitelů }podněty masmédií (tisku, rozhlasu a televize) }zjištění partnerských organizací v zahraničí }doporučení Evropské komise }informace ze systému rychlého varování RASF } Výsledek obrázku pro státnà správa potravin Státní správa v oblasti bezpečnosti potravin }Ministerstvo zemědělství }Státní zemědělská a potravinářská inspekce }Orgány veterinární správy }Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský } }Ministerstvo zdravotnictví }Hlavní hygienik }Orgány ochrany veřejného zdraví }Krajské hygienické stanice }Ministerstvo obrany }Ministerstvo vnitra } }Ministerstvo financí }Generální ředitelství cel }Celní úřady } }Státní úřad pro jadernou bezpečnost } Státní kontrola a dozor }Státní zemědělská a potravinářská inspekce }Státní veterinární správa }Krajské hygienické stanice Výsledek obrázku pro kontrola potravin Státní kontrola a dozor }SZPI }pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh }pro vstup a dovoz potravin ze třetích zemí, }pro provozování stravovacích služeb }SVS }pro výrobu, skladování, přepravu, dovoz a vývoz potravin živočišného původu a pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin živočišného původu, které probíhá v zařízeních schválených pro tyto činnosti podle veterinárního zákona }pro uvádění potravin živočišného původu na trh v tržnicích a na tržištích, pro uvádění potravin živočišného původu na trh v prodejních úsecích a prodejnách jiných než samoobslužných, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže nebo vajec, pro uvádění zvěřiny na trh a při příchodu potravin živočišného původu z členských států Evropské unie v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení }pro provádění klasifikace těl jatečných zvířat }pro uvádění nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při provozování stravovacích služeb }KHS }pro provozování stravovacích služeb }při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin Státní dozor }Ministerstvo obrany }v ozbrojených silách, v Ministerstvu obrany a v jeho působnosti zřízených organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích a v jimi užívaných objektech, v krajských vojenských velitelstvích, v újezdních úřadech a na území vojenských újezdů, }Ministerstvo vnitra }v bezpečnostních sborech, s výjimkou Vězeňské služby České republiky, v Ministerstvu vnitra a organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích zřízených v jeho působnosti, včetně jimi užívaných staveb a zařízení zřízených Ministerstvem vnitra podle jiného právního předpisu, }pro provozování stravovacích služeb }při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin }pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh } Státní kontrola a dozor }Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský }dozorová a zkušební činnost na úseku krmiv a sledování rizikových látek a kontaminantů v krmivech }rostlinolékařská péče }Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv }regulace výroby, kontroly jakosti, distribuce a používání veterinárních léčiv a veterinárních přípravků }Česká obchodní inspekce }Zákon o ochraně spotřebitele }Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb ¨prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů ¨při prodeji výrobků používat měřidla, která splňují požadavky stanovené zvláštním právním předpisem upravujícím oblast metrologie }Zákaz výroby, dovozu, vývozu, nabízení, prodeje a darování výrobků nebezpečných svou zaměnitelností s potravinami Opatření k nápravě a odpovědnost }Široké spektrum opatření k nápravě }V návaznosti na unijní právní předpisy }V návaznosti na vnitrostátní právní předpisy }Uplatňování odpovědnosti za přestupky a ukládání pokut }V režimu jednotlivých právních předpisů Výsledek obrázku pro cizorodé látky v potravinách Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích }Sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě }+ biomonitoring, tj. kontaminace volně žijících organismů, kteří doplňují spotřební koš člověka }+ složky prostředí (půda, povrchová voda a vstupy do těchto složek), které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit }Ucelený pohled na zatížení agrárního sektoru jednotlivými kontaminanty }nedochází k žádným extrémním nálezům zatížení cizorodými látkami } }Využití }k dlouhodobému sledování zatížení potravních řetězců cizorodými látkami v ČR, }k úpravě limitů některých látek, ke stanovení nových limitů } RASFF }Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva }jeden z mechanismů kontroly bezpečnosti potravin a krmiv pro území jednotného trhu EU }slouží pro sdílení informací o přímých nebo nepřímých rizicích ohrožujících zdraví lidí, zvířat a životní prostředí, která pocházejí z potravin nebo krmiv }zabránění uvedení rizikových potravin a krmiv do oběhu, případně jejich stažení z evropského trhu } Výsledek obrázku pro keeping an eye on rasff Výsledek obrázku pro rasff notification RASFF oznámení }Alert notifikace }bezprostřední ohrožení lidského zdraví }Non-alert/informační notifikace }potraviny již nejsou na trhu nebo riziko není závažné }„border rejection“ notifikace }odmítnutí na vnějších hranicích EU z důvodu zdravotního rizika }News }ostatní informace významné pro kontrolní orgány Výsledek obrázku pro rasff notification Schéma fungování RASFF v ČR SCHÉMA SYSTÉMU ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI POTRAVIN Evropská kontrola bezpečnosti potravin }Povinnost EK zpracovat a předložit výroční zprávu o celkovém fungování kontrol v členských státech }Health and Food Audits and Analysis Directorate (dříve FVO) }Kontrola kontroly }Obecné a zvláštní audity v členských státech i třetích zemích }Souhrnné zprávy } }Opatření: dialog, školení, řízení o porušení smlouvy }Ochranná opatření }pozastavení uvádění potravin na trh nebo jejich používání z dotčeného státu }pozastavení dovozu z dotčené třetí země }stanovení zvláštních podmínek pro potraviny }jiné vhodné dočasné opatření Zdroje }Ministerstvo zemědělství }http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/ }Státní zemědělská a potravinářská inspekce }http://www.szpi.gov.cz/ }Státní veterinární správa }https://www.svscr.cz/ }Státní zdravotní ústav }http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin }Informační centrum bezpečnosti potravin }http://www.bezpecnostpotravin.cz/ }Evropská úřad pro bezpečnost potravin }https://www.efsa.europa.eu/ }Evropská komise }https://ec.europa.eu/food/overview_en Děkuji za pozornost…