Anorganické složky tvrdých tkání 1.Který anorganické komponenty se vyskytují v mineralizovaných tkání: a) která je hlavní komponentou b) které další krystalické a amorfní složky se zde nacházejí 2. K jakým typům iontových záměn dochází ve struktuře hydroxylapatitu ? 3. Které organické složky jsou obsaženy v mineralizovaných tkáních ? 4. Které typy buněk se nachází v kostní tkáni ? Charakterizujte metabolismus těchto buněk. 5. Popište mechanismus osteogeneze 6. Popište mechanismus kostní resorpce 7. Charakterizujte proces kostní remodelace 8. Doplňte údaje o distribuci vápníku v organismu: +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Denní příjem |Minerální depozita |Extracel. tekutina |exkrece | |-----------------------+-----------------------+-----------------------+--------------------| |mmol/d |g/d |mol |g |mmol |g |mmol/den | | |-----------+-----------+-----------+-----------+-----------+-----------+-----------+--------| | | | | | | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ 9. Které hormony se hlavně podílí na hospodaření s Ca ? Jaký je jejich účinek ? 10. Které látky v potravě omezují resorpci vápníku ? 11. +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Denní příjem |Minerální depozita |intracelularně |exkrece | |-----------------------+-----------------------+-----------------------+--------------------| |mmol/d |g/d |mol |g |mmol |g |mmol/den | | |-----------+-----------+-----------+-----------+-----------+-----------+-----------+--------| | | |~20 | |~5 | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ 12. Které hormony se hlavně podílí na hospodaření s Ca ? Jaký je jejich účinek ? 13. Jaké množství fluoru je přibližně v těle obsaženo ? Kde se nachází ? 14. K jakým poruchám dochází při nedostatku fluoru ? 15. Jaké jsou důsledky nadměrného příjmu fluoru ? 16. Co je příčinou nežádoucích účinků fluoru ? 17. Charakterizujte složení zubní skloviny 18. Které dva hlavní typy proteinů jsou secernovány ameloblasty při tvorbě skloviny a jaká je jejich role při tvorbě skloviny? 19. Je ve sklovině obsažen kolagen ? 20. Probíhá remodelace skloviny ? 21. Charakterizujte složení dentinu, které buňky jej produkují ? 22. Která bílkovina je hlavní složkou organické fáze dentinu ? 23. Charakterizujte složení predentinu 24. Jak probíhá mineralizace predentinu ? Sliny H[2]O K^+ HCO[3]^- Cl^- Na^+ H[2]O Na^+ K^+ Cl^- Cl^- Na^+ Na^+/K^+/2Cl^- kotransport Arteriální krev Sekundární modifikace ve vývodech Kapiláry kolem vývodů Primární sekrece buňkami acinu Venozní krev Kapiláry kolem acinárních buněk 25. Popište tvorbu slin 26. Srovnejte složení slin a plazmy +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Parametr |Smíšená slina |Plazma | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Objem |500-1500 ml/den |~ 4,3% hmotnosti | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |pH |5,6-7,9 |7,4 | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |voda |97-99,5 % |90-93% | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Proteiny celkem |1,5-6,4 g/l |60-80 g/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Albumin |- |35-57 g/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |muciny |0,8-6 g /l | | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |aminokyseliny |1-400 mg/l |10 mg/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |K^+ |8-40 mmol/l |3,5-5,5 mmol/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Na^+ |5-100 mmol/l |135-155 mmol/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Ca^2+ |1,5-2 mmol/l |2,5 mmol/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |fosfáty |5,5-14 mmol/l |1,2-2,2 mmol/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Cl^- |5-70 mmol/l |100-106 mmol/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |HCO[3]^- |20-60 mmol/l |21-27 mmol/l | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |sušina |3-15 g/l |150-300g/l | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ 27. Které další látky jsou ve slinách obsaženy ? 28. Jaká je osmolalita slin ve srovnání s plazmou ? 29. Jak je stimulována sekrece slin ? 30. Charakterizujte proteiny obsažené ve slinách 31. Které enzymy jsou obsaženy ve slinách a jaký je jejich význam ? 32. Které organické kyseliny se v slinách vyskytují po jídle ? 33. Jak působí kyselé prostředí slin na minerální složku centimu a skloviny ? 34. Proč potraviny obsahující sacharosu patří jsou kariogenní ? 35. Vysvětlete účinky slin: lubrikační, antimikrobiální, ochrana sliznice, čisící, pufrační, demineralizační, trávení.