Otázky ke zkoušce z předmětu „Ochrana veřejného zdraví“ - bc zdravotní laborant 6.semestr Info: Otázky vycházejí z konkrétně odučené výuky, vytvořili je přímo jednotliví vyučující, kteří témata odpřednášeli. Předpokládá se, že u zkoušky je student schopen na dané téma samostatně souvisle pohovořit a vysvětlit je, během přiměřeně dlouhé doby, tedy nikoliv je jednou či dvě větami během pár vteřin, a samozřejmě věcně správně. Základním předpokladem k tomu je předchozí aktivní absolvování příslušné výuky. Úvod: primární a sekundární prevence. Ochrana a podpora zdraví. Příčiny a determinanty nemoci. Priority primární prevence: 1. Prevence: druhy, cíle, význam 2. Priority primární prevence v českém programu Zdraví 21 3. Hlavní příčiny úmrtnosti obyvatel ČR, jejich rizikové determinanty 4. Oxidační stres, jeho zdroje a možnosti prevence 5. Nemoci z povolání a nemoci související s prací - charakteristiky 6. Riziková pracoviště, související povinnosti provozovatelů a pracovníků 7. Nejvýše přípustné koncentrace: postupy při stanovení 8. Ergonomie: význam, příklady využití 9. Rizikové faktory pracovního prostředí: druhy, příklady Voda a zdraví: 10. Mikrobi a viry přenášené vodou a s tím spojená alimentární onemocnění 11. Pitná voda a chemické kontaminanty – zdravotní důsledky 12. Tvrdost vody a kardiovaskulární onemocnění, význam vápníku a hořčíku 13. Indikátory fekálního znečistění pitné vody, význam stanovení 14. Význam stanovení dusičnanů a dusitanů 15. Typ limitu „mezní hodnota“ a „nejvyšší mezní hodnota“ , význam z hlediska zdravotního posuzování 16. Zdravotní zabezpečení pitné vody desinfekcí Hodnocení genotoxického rizika: 17. Testy na detekci genových mutací a chromozómových aberací – hodnocení genotoxického rizika 18. Význam cytogenetické analýzy lymfocytů periferní krve 19. Amesův test – princip, bakteriální kmeny, přídatné mutace, význam metabolické aktivace 20. Využití Amesova testu 21. Hodnocení profesionální expozice genotoxickým látkám 22. Genotoxický účinek, biologické důsledky změn genetického materiálu Životní styl a jeho role v ochraně veřejného zdraví: 23. Determinanty zdraví, role a význam životního stylu mezi nimi, modelové průběhy vývoje individuálního zdraví dle různých kombinací determinant 24. Hlavní příčiny kardiovaskulárních onemocnění, jejich členění do skupin (dle ovlivnitelnosti), role faktorů životního stylu pro riziko aterosklerózy 25. Hlavní příčiny rakoviny 26. Výživové faktory- jejich členění, efekt na veřejné a individuální zdraví 27. Alkohol –efekt na zdraví, doporučení 28. Pohybová aktivita –efekt na zdraví, doporučení Analýza zdravotních rizik, BET, expozice těžkým kovům a dalším látkám z životního a pracovního prostředí: 29. Naznačte metodický přístup k optimalizaci zdravotního rizika. 30. Vysvětlete pojmy nebezpečnost (hazard) a riziko (risk). 31. Jaké jsou možné metodické postupy identifikace nebezpečnosti? 32. Vyhodnocení vztahu dávka – účinek 33. Prahový a bezprahový účinek chemických látek. 34. Metody hodnocení expozice chemickým látkám 35. Biologické expoziční testy. 36. Materiály pro BET s ohledem na biologický poločas. 37. Hodnocení BET, jednotlivec, skupina Výživová doporučení: 38. Výživová doporučení a spotřeba potravin 39. Výživová doporučení a nutriční parametry 40. Výživová doporučení a kulinářské technologie a výroba potravin 41. Co je 10 kroků k pevnému zdraví 42. Jaké jsou potravinové skupiny a jejich porce 43. Co je to glykemický index, příklady a využití 44. Metody zjišťování výživové spotřeby 45. Tuky ve výživě člověka- zdroje, doporučení 46. Choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy v rozvinutých zemích 47. Vápník v potravinách, doporučená dávka 48. Sodík jeho zdroje a možnosti omezení 49. Zdroje jódu, doporučení Životní prostředí a zdraví: 50. Fyzikální příčiny poškození zdraví, přehled 51. Teplo a poškození zdraví, tepelná zátěž 52. Poškození zdraví hlukem 53. Poškození zdraví neionizujícím zářením, preventivní a ochranná opatření 54. Poškození zdraví ionizujícím zářením, preventivní a ochranná opatření 55. Chemické látky a životní prostředí 56. Charakteristika účinků chemických látek, LD50, ADI 57. Smog, typy smogu, podíl člověka a přírodních faktorů na jejich vzniku 58. Globální problémy spojené s chemickými látkami v ŽP – ozonová díra, globální oteplování a kyselé deště 59. Životní prostředí a GMO