Otázky z lékařské mikrobiologie pro ZDRL (kromě praktik) – 2009 (platí beze změny i pro léto 2010) Obecná a klinická mikrobiologie 1. Možnosti tvaru a uspořádání bakterií 2. Stavba bakteriální buňky včetně pouzdra a spory 3. Biofilm, jeho vznik a význam 4. Metabolismus bakterií, růst a množení bakterií 5. Patogenita a virulence, faktory patogenity 6. Průběh, forma a výsledek infekce 7. Faktory invazivity 8. Nespecifická odolnost vůči infekci 9. Specifická odolnost vůči infekci 10. Mikroby a prostředí 11. Sterilizace 12. Desinfekce 13. Antimikrobiální látky – přehled 14. Racionální antibiotická terapie 15. Epidemiologicky významné polyrezistentní kmeny (MRSA, VRE, producenti ESBL) 16. Peniciliny, monobaktamy a karbapenemy 17. Cefalosporiny 18. Tetracykliny, chloramfenikol, makrolidy a linkosamidy 19. Aminoglykosidy, polypeptidy, glykopeptidy a ansamyciny 20. Chinolony, kotrimoxazol a nitrofurantoin 21. Antituberkulotika, antimykotika, antivirotika a antiparazitární léčiva 22. Umělá imunizace 23. Charakteristika a původci infekcí CNS 24. Charakteristika a původci septických stavů 25. Charakteristika a původci infekcí HCD a ucha 26. Charakteristika a původci infekcí DCD a plic 27. Charakteristika a původci očních a kožních infekcí 28. Charakteristika a původci infekcí ran a pojivových tkání 29. Charakteristika a původci sexuálně přenosných nákaz 30. Charakteristika a původci močových infekcí 31. Charakteristika a původci gastrointestinálních infekcí 32. Charakteristika a původci infekcí v těhotenství a při porodu 33. Charakteristika a původci nosokomiálních nákaz Speciální bakteriologie 1. Gramnegativní nefermentující bakterie 2. Rod Bordetella, Brucella, Francisella, Legionella 3. Rod Campylobacter a Helicobacter 4. Rody Yersinia, Salmonella, Shigella 5. Potenciálně patogenní enterobakterie 6. Vibria a aeromonády 7. Čeleď Pasteurellaceae* 8. Neisseria meningitidis a Moraxella catarrhalis 9. Neisseria gonorrhoeae a ústní neisserie 10. Rod Staphylococcus 11. Streptokoky s hemolýzou 12. Streptokoky s viridací 13. Rod Enterococcus 14. Grampozitivní tyčinky (kromě anaerobních) 15. Rod Clostridium 16. Nesporulující striktně anaerobní bakterie 17. Mykobakteria, aktinomycety a nokardie 18. Rody Mycoplasma a Ureaplasma 19. Rickettsie a chlamydie (včetně příbuzných rodů) 20. Rody Borrelia a Leptospira 21. Rod Treponema Mykologie 1. Obecné vlastnosti hub 2. Kvasinky kromě rodu Candida 3. Rod Candida 4. Mucor, Aspergillus a Penicilium 5. Dermatofyty Obecná virologie 1. Stavba virionu, klasifikace virů 2. Množení virů, průběh virové infekce 3. Prevence a léčba virových infekcí Speciální virologie 1. Enteroviry 2. Rotaviry a koronaviry 3. Rhinoviry 4. Viry hepatitid 5. Viry spalniček, zarděnek a příušnic 6. Flaviriry a vysvětlení pojmu arboviry 7. Virus HIV 8. Rody Lyssavirus, Hantavirus a viry hemorhagických horeček (Ebola, Marburg aj.) 9. Viry chřipky, viry parachřipek a RS viry 10. Parvoviry, papilomaviry a adenoviry 11. Poxviry a viry prostého a pásového oparu 12. Herpesviry kromě virů prostého a pásového oparu** 13. Priony Parazitologie 1. Lékařsky významní bičíkovci 2. Lékařsky významné améby 3. Rody Toxoplasma, Plasmodium, Babesia a Cryptosporidium 4. Motolice 5. Hlístice 6. Tasemnice 7. Lékařsky významní členovci Teorie mikrobiologické diagnostiky 1. Přehled mikroskopických technik v mikrobiologii 2. Přehled barvicích metod v mikrobiologii 3. Kultivace mikrobů – význam a charakteristika 4. Kultivační půdy, jejich rozdělení a význam 5. Pojmy kmen a kolonie, jejich význam 6. Biochemická identifikace mikrobů – rychlé metody 7. Biochemická identifikace mikrobů – metody s inkubací 8. Identifikace mikrobů pomocí metod jiných než biochemických*** 9. Kvantitativní testy citlivosti mikrobů na antimikrobiální látky 10. Kvalitativní testy citlivosti mikrobů na antimikrobiální látky 11. Průkaz produkce betalaktamáz různého typu 12. Mikrobiologické postupy sledování účinnosti desinfekce a sterilizace 13. Základní přehled mikrobiologie vody a potravin, zvláštnosti oproti klinické mikrobiologii 14. Průkaz antigenu, antigenní analýza, průkaz protilátky – vysvětlení a charakteristika 15. Význam stanovení titru a jeho dynamiky u serologických reakcí 16. Význam stanovení tříd protilátek u ELISA, RIA a IMF, pojem avidita 17. Aglutinace, aglutinace na nosičích a precipitace 18. Komplementfixace 19. Neutralizační reakce včetně virologických 20. Reakce se značenými složkami včetně WB, význam konjugátu 21. Pokus na zvířeti a detekce nukleové kyseliny 22. Zvláštnosti diagnostiky anaerobních bakterií 23. Metody přímého průkazu virů**** 24. Přehled mykologické diagnostiky 25. Přehled parazitologické diagnostiky 26. Typy vzorků v klinické mikrobiologii, vzorky na přímý a nepřímý průkaz 27. Správně vyplněná průvodka a její význam 28. Přehled odběrových souprav pro mikrobiologické vyšetření kusových a tekutých vzorků 29. Přehled odběrových souprav pro stěry a výtěry 30. Správný odběr a transport moče 31. Správný odběr a transport hemokultur 32. Správný odběr a transport vzorků kromě močí a hemokultur 33. Příjem materiálu laboratoří, nerelevantní a špatně označené vzorky, třídění vzorků 34. Význam rozdílného zpracování různých vzorků 35. Laboratorní informační systémy a jejich význam 36. Sdělování výsledků vyšetření, interpretace nálezů mikrobiologického vyšetření 37. Screeningové a konfirmační metody v klinické mikrobiologii 38. Management kvality v mikrobiologii. Laboratoř jako partner klinického pracoviště Porovnání počtů otázek Medici ZDRL Obecná a klinická 55 33 (60 %) Speciální bakteriologie 50 21 (42 %) Mykologie 10 5 (50 %) Obecná virologie 10 3 (30 %) Speciální virologie 30 13 (43 %) Parazitologie 25 7 (28 %) Diagnostika --- 38 (---) CELKEM 180 120 (67 %) *Kdo neví, co tam patří, nechť si to najde v příslušné prezentaci **Pokud chcete vědět, které to jsou, podívejte se do prezentace Virologie I ***Do této otázky patří např. plasmakoaguláza, clumping faktor, hyaluronidáza a jiné testy, kterými lze vzájemně rozlišovat bakterie, ale jsou na jiném principu než substrát/enzym ****Viz prezentace Virologie I