NĚKTERÉ POJMY V HYGIENĚ STRAVOVACÍCH SLUŽEB POTRAVINA  jakákoliv látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované, které jsou určené ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně přepokládat, že je člověk bude konzumovat  mezi potraviny patří také: nápoje, žvýkačky a jakékoliv látky včetně vody, které jsou úmyslně přidávány do potraviny během její výroby, přípravy nebo zpracování  mezi potraviny nepatří: krmiva, živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě (některé plody moře uváděné na trh v živém stavu), rostliny před sklizní, léčivé přípravky, kosmetické prostředky, tabák a tabákové výrobky, omamné a psychotropní látky, rezidua a kontaminující látky POKRM  potravina (včetně nápoje), kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci v rámci stravovací služby STRAVOVACÍ SLUŽBA  příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci  provozované hostinské živnosti  ve školní jídelně  menze  při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu  fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu  v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče  při stravování zaměstnanců  podávání občerstvení  a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu MALOOBCHOD (V KONTEXTU POTRAVINOVÉHO PRÁVA EU)  manipulace s potravinami nebo jejich zpracování a skladování v místě prodeje nebo dodávky konečnému spotřebiteli  zahrnuje distribuční terminály, provozy veřejného stravování, závodní jídelny, podnikové restaurační služby, restaurace a další podobné stravovací provozy, obchody, distribuční centra supermarketů a velkoobchodní prodejny