Starověk  Orient: předepsané míry a váhy  Řecko: zkoušky na čistotu vína a piva  Řím: rozvinuté zkoušky na ochranu před klamavými praktikami obchodníků Středověk  Evropa: různé země vydávají pravidla pro zachování bezpečnosti vajec, masných výrobků, sýrů, piva, vína a chleba.  Cechovní charakter výroby potravin Novověk  1809: Nicoal Appert - otrava olovem ve francouzské armádě (konzervy)  1862: Luis Pasteur – mikrobiologická bezpečnost  1897 – 1911: Codex alimentarius austriaticus  Nástup konzumní společnosti a průmyslových technologií  lyofilizace, aditiva, chem. Konzervace… Historie současné legislativy  Zákon č. 4/1952 Sb. o hygienické a protiepidemické péči  Ústavou zaručené právo na ochranu zdraví a ochranu prostředí, v němž člověk žije, vč. zdravotně nezávadných poživatin s potřebnou biologickou hodnotou  orgány hygienického a protiepidemického dozoru  Normy, standardy a dozor nad nimi Historie současné legislativy  Zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu  Část I.: Vytváření a ochrana zdravých podmínek a zdravého způsobu života. Závazné posudky a stanoviska  Části II.: Účast občanů a poslání společenských organizací. Posílení práv občana, občan orgány upozorňuje na zjištěné nedostatky  Část III.: systém zdravotnictví Současnost  Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích  Definice pojmů, komodity, klasifikace  Povinnosti výrobců, dovozců a prodejců  Rozdělení kompetencí  OOVZ: stravovací služby, vyšetřování příčin poškození zdraví  SVS ČR: živočisné produkty  SZPI: jiné než živočišné produkty  UKZUZ: klasifikace těl jatečných zvířat (% svaloviny) Současnost  Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví  Veřejným zdravím je zdravotní stav obyvatelstva a jeho skupin. Tento zdravotní stav je určován souhrnem přírodních, životních a pracovních podmínek a způsobem života.  Ohrožením veřejného zdraví je stav, při kterém jsou obyvatelstvo nebo jeho skupiny vystaveny nebezpečí, z něhož míra zátěže rizikovými faktory přírodních, životních nebo pracovních podmínek překračuje obecně přijatelnou úroveň a představuje významné riziko poškození zdraví.  Díl IV.: činnosti epidemiologicky závažné, stravovací služby Právo EU  Primární právo: Integrující dokumenty ES  Zakládající smlouvy, vnitřní členské dohody …  Sekundární právo  Nařízení: bezprostředně platné pro všechny členy EU, aplikační přednost  Směrnice: zavazuje stát k harmonizaci národního práva  Rozhodnutí: závazné pro určitý stát, instituci nebo jednotlivce  Stanoviska a doporučení: bez právní závaznosti  http://europa.eu/documentation/legislation/ Právo EU  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004 , kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu Právo EU  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 ze dne 29. dubna 2004 , kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny Filozofie práva EU  Odpovědnost za potraviny:  „z farmy na stůl“, minimální hygienické požadavky a státní dozor nad jejich dodržováním, vlastní podnikový programu bezpečnosti potravin samotnými provozovateli potravinářských podniků (analýza rizika, kritické kontrolní body), školení osob  princip flexibility  Sledovatelnost, komunikace/informace (stahování výrobků), předběžná opatrnost, ochrana zájmů spotřebitele  spolupráce s úřady Rapid Alert System for Food and Feed Typy hlášení (notification) • Varování (Alert) • Nebezpečí na trhu, akce nutná • Informace (Information) • Nebezpečí nepřítomno, akce není nutná • Odmítnutí na hranicích (Border rejection) • Nebezpečí zadrženo • Novinka (News) • zajímavost EFSA  EK Národní kontaktní místo (SZPI) SVS ČR KI SZPI OOVZ Ostatní (SUJB, MV ČR…)