FORMULÁŘ NA RYCHLÉ HODNOCENÍ VÝŽIVY © Prof. WUDr. Zuzana Brázdová, CSe: •Ústav preventivního-Jékařství.LF Masarykovy univerzity,'Brno Veškeré změny, rozmnožování a šíření této tiskoviny i jakékoli její části podléhají výslovnému povolení autorky. Zneužití jé hodnoceno jako porušení autorských práv, která jsou chráněna ze zákona. Graficky zpracoval Vladimír Smrčka, 2001, 0 zena Identifikační číslo:......'..N...!........Věk: .....roků Pohlaví: muž Záznam výživové spotřeby za posledních 24 hodin Jídio/nápoj (každou polozku/ráději zvlášť) . Množství, Datům:....!.!.............. Vyšetření: [T] . snídaně přesnídávka - oběd •• •- ■■ , " ' svačina ... , večere . , -1' 1. Csi 3. 4.' 5. 6. CO JE TO JEDNA PORCE (pomůcka k hqdnocerií počtu porcí): . 1. obilniny: 1 krajíc chleba (60 g) nebo 1 rohlík'či 1 miska ovesných vloček nebo 1 kopeček vařených těstovin či rýže cca 125 g 2. zelenina: 100 g kus papriky, mrkve, cca 2 rajčata nebo miska salátu, cca-125 g brambor ' 3. ovoce: 1 jablko, pomeranč, banán cca 10Ó g,, 1 miska jahod, rybízu nebo borůvek, sklenice ovocné šťávy neředěné vodou 4. mléko a-mléčné výrobky: 1 sklenice mléka,-1: kelímek jogurtu cca 200 ml, 55 g průměrného sýra . 5. maso, drůbež, ryby... : 80 g'rybího, drůbežího či jiného masa, 2 vařené bílky, 1 miska-sójpvých bobů nebo čočky... 6. ostatní: 10 g cukru, 10 g tuku (Pozor-i skrytých!). Nutriční Skóre (podle WHO) Za každou odpověď ANO dejte 1 bod! Body. 1. Byíy ve stravě nejméně 3 jed polkově porce obilnin, těstovin* pečiva nebo rýže? 2. Byly ve stravě nejměhě 3 jednótkoyé porce zeleniny?" 3. Byly nejméně 2 porce syrové? • 4. Byly ve stravě nejméně 2 jednotkové porce ovoce? • .. 5. Byla nejméně 1 porce,syrová? ' . • 6. Byly v každé potravinové skupině konzumovány rozmanité pokrmy? ' ' 7. Měly desátky, svačiny a-jídla.konzumovaná mimo dobu hlavních jídel výživovou hodnotu? 8. Byly konzumovány nejméně 2 jednotkové porce mléka a mléčných výrobků? - 9. Byla konzumována nejméně'1 porce z 5. skupiny ryb, drůbeže, masa, luštěnin atp.? 10. Byly vybírány převážně netučné, libové nebo nízkótučné alternativy pokrmů? • % . Celkem bodů I □ □ □ □ SLOVNÍ HODNOCENÍ NUTRIČNÍHO SKÓRE: ^ '10 bodu: Výživa je výborná, zcela v pořádku' Bude'velmi . vhodné stravovat se podle stejných zásad jako doposud.; 9 až 7 bodů: V kvalitě stravy jsou ještě rezervy, ale;nebudě.příliš . obtížné udělat pozitivní změny k tomu, aby výživa byla úplně bez chyb. 6 až 4 body: Výživa není z hlediska kvality dostatečná. Jé zapotřebí větších změn, aby bylo možné hodnotit ji alespoň jako dostatečnou. 3 až 0 bodů: Zcela nedostatečná kvalita výživy,,nutná okamžitá a razantní náprava. ■ 3-5 2-4 3-6