Rizikové nutriční faktory Kuchyňská sůl Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU Účinky natria v organismu •aktivace adrenergního systému (retence Na) •zvětšení extracelulárního objemu •stimulace sekrece ANP •snížení sekrece PGE2 •aktivace inhibitoru NA+ a K+ ATP – ázy •ovlivnění sekrece neuropeptidu Y •zvyšování prahu pro pociťování salinity • Chuťová dráha •působení natria Cyklický diagram Medulla obl. Nucl. tractus solit. Lemniscus med. Thalamus Centrální část chuť. analyzátoru, operculum parietale Gyrus angularis (par.) N. intermedius N. glossopharyngeus N. vagus Organizační diagram Karcinogenní účinek natria porucha viskozity kys. hyaluronové atrofická gastritis prolongace kontaktu s karcinogenem snadnější ataka karcinogenem •porucha mukózní bariéry žaludku Vztah příjmu NaCl a úmrtnosti na CMP stát Muži (40-69 let, na 105) Ženy (40-69 let, na 105) NaCl (g) Austrálie USA 111 78 86 57 11 9 - 10 Anglie Německo 100 102 74 60 8 – 10 7.5 – 11.3 Belgie Japonsko Česká rep. 97 229 183 65 127 117 6 – 8 18.1 – 22 11.6 Příjem NaCl u některých populací •g/den populace (národ, země) •< 1 Yanomamo (Brazílie, Venezuela) 0.6g! • 1 – 3 Waorami, Pukapuka, !Kung, Kalahari, Keňa, Malajsie • 3 – 5 Massajové Warior, Polynézie, již. Venezuela • 5 – 8 Belgie, Finsko, N. Zéland • 8 – 10 USA, Anglie •10 – 15 ČR, Austrálie, Německo, Rusko, Eskymáci • (sev. Grónsko), Quash’Qai (Irán) •15 – 20 Japonsko (Kiuki), J.Korea, Kolumbie, Portugalsko, Chile, • vých. Evropa •> 20 Japonsko (Kiušu), Bangladéš (čaj. plant.) •> 40 rok 1813, pruská armáda Příklad z Cookových ostrovů •kmen Pukapuka • 1.74 g NaCl / den •výskyt hypertenze >20 let věku 1% • •kmen Rarotonga •8.7 g NaCl / den •výskyt hypertenze >20 let věku 7 – 10% Obsah NaCl v některých poživatinách •Poživatina NaCl (g / 100g) •Hovězí maso 0.17 •Telecí maso 0.27 •Vepřové maso 0.11 •Vepřové uzené 4.50 •Šunka 3.9 – 5.3 •Sardinky v konzervě 2.0 •Mléko kravské plnotučné 0.13 •Sýr Cammembert 3.52 •Eidam 2.46 •Gouda 2.63 •Sýr tavený 2.29 •Mléčná čokoláda 0.68 •Hrášek zelený čerstvý 0.002 •Hrášek zelený konzervovaný 0.65 •Běžné pečivo 1.53 •Sůl kuchyňská 96.75 •Masové konzervy 4% (např. v 500 g konzervy 20g NaCl) Doporučená denní dávka •EU: 3 – 5 g NaCl / den •ČR: do 5 g NaCl / den Společenská odpovědnost •zamezení pronikání soli do dětské výživy •snížení salinity masově konzumovaných poživatin •tvorba adekvátních výživových doporučení •informovanost (o salinitě průmyslově zpracovaných produktů) •korektní a aktivní značení potravin •nutriční výchova •nutriční vzdělání Vennův diagram Primární prevence strategie obecného ohrožení strategie vyhledávání osob ve zvýšeném riziku