ALTERNATIVNÍ VÝŽIVOVÉ SMĚRY Mgr. Jana Petrová 2 ALTERNATIVNÍ VÝŽIVOVÉ SMĚRY  Obecný pojem  Způsoby stravování odlišující se od nutričních zvyklostí většiny společnosti i od doporučení odborníků na výživu  Obvykle založeny na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původu 3 JEDNOTLIVÉ TYPY A CHARAKTERISTIKA  Vegetariánství  Makrobiotika  Okrajové směry • Dělená strava • Výživa podle krevních skupin • Výživa dle Ájurvédy • ...  Biopotraviny 4 VEGETARIÁNSTVÍ  Nejznámější a nejrozšířenější formou alternativního stravování v ČR  Obecně: vegetarián  člověk, který nekonzumuje maso  Konkrétně: několik podskupin • semivegetariáni (pulovegetariáni, pescovegetariáni) • laktoovovegetariáni, ovovegetariáni, laktovegetariáni • vegani • vitariáni • fruktariáni • novější pojem – flexitariáni 5 VEGETARIÁNSTVÍ  Původ ve východních náboženstvích buddhismu a hinduismu  Termín pochází z 19. století  Vegetariánské společnosti • The Vegetarian Society (1847 Anglie) • IVU – Mezinárodní vegetariánská unie (1908 Drážďany) • EVU – Evropská vegetariánská unie • Česká společnost pro výživu a vegetariánství • Česká vegetariánská společnost  Životní styl – střídmost, nekuřáctví, vyhýbání se alkoholu, pravidelná fyzická aktivita  Vegetariánská pyramida, duha 6 Loga některých vegetariánských společností Česká společnost pro výživu a vegetariánství Mezinárodní vegetariánská unie Evropská vegetariánská společnost 7 8 9 10 11 VYJÁDŘENÍ ODBORNÍKŮ K VEGETARIÁNSTVÍ Stanovisko Americké dietetické asociace z r. 2009 Vhodně naplánovaná vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě některých onemocnění vhodná pro jedince během všech období života Dětství včetně kojeneckého věku Adolescence Těhotenství a laktace Stáří The Journal of the American Dietetic Association, July 2009, Volume 109, No. 7, pg. 1266-1279. 12 MAKROBIOTIKA  celosvětově rozšířený životní styl, úzce spjatý s výživou  „umění dlouhého života“  zakladatel George Ohsawa (Japonsko, koncepce makrobiotického učení)  zen-budhizmus, prvky z taoismu  makrobiotické učení dále rozvinul Ohsawův žák – M. Kushi George Ohsawa (1893-1966) Michio Kushi 13 MAKROBIOTIKA - výživa  Podle makrobiotiky se potraviny odlišují rozdílným obsahem dvou protichůdných a vzájemně se doplňujících sil JIN, JANG  Poměr jin a jang tvoří „hodnotu“ každé potraviny  Harmonická strava – jin a jang v rovnováze  Energeticky nejvíce vyvážené – obiloviny  Ohsawa rozdělil výživu do deseti stupňů (-3 až +7) 14 Tab. 1: Stupně makrobiotické výživy vyjádřené v procentech STUPEŇ 7 6 5 4 3 2 1 -1 -2 -3 CELOZRNNÉ PRODUKTY 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 ZELENINA 10 20 20 30 30 30 30 30 30 POLÉVKY 10 10 10 10 10 10 10 ŽIVOČIŠNÉ PRODUKTY 10 20 25 25 30 SALÁTY A OVOCE 10 10 10 15 SLADKÉ POKRMY 5 5 5 NÁPOJE X X X X X X X X X X 15 MAKROBIOTIKA - výživa  Jako základní pravidlo makrobiotické výživy je JÍST POMALU, POTRAVU DOBŘE PROŽVÝKAT.  Teorie tzv. biologické transmutace  Důraz dále kladen na: • Přirozenou stravu z lokálních zdrojů nebo alespoň ze stejného klimatického pásma, která odpovídá ročnímu období • Vyhýbání se konzumaci masa, mléka, mléčných výrobků, tropického ovoce, rafinovaného cukru, vajec, brambor, bílé mouky • Odmítání konzumace konzervovaných, chemicky ošetřených, uměle přibarvených, zmražených nebo ozářených potravin • Odmítáno užívání léků, konzumace alkoholu a drog • Skromnost, střídmost, pozitivní postoj k životu 16 Standardní makrobiotická výživa podle Kushiho pro mírné klima  Základ tvoří obiloviny, zelenina, luštěniny, fermentované potraviny  Menší část zastupují mořské řasy, semena, ořechy, ovoce mírného pásma a ryby  Makrobiotický talíř Důležité zásady • Jez jen při pocitu hladu • Důkladně kousej (50 x a více jedno sousto) • Jez v sedě, v klidu, uvolněně • Jez pravidelně 2-3 x denně množství podle potřeby, od stolu odcházej uspokojený, ne plný • Tekutiny pij střídmě, pouze při pocitu žízně • Jez naposledy alespoň 3 hodiny před spánkem 17 Standardní makrobiotická výživa podle Kushiho  50 – 60 % celozrnné obiloviny, celozrnné plodiny, produkty z celozrnné mouky • Denně - hnědá rýže, ječmen, jáhly, pšenice, oves, žito, kukuřice, pohanka • Občas celozrnné těstoviny, celozrnný kváskový chléb, celozrnný žitný chléb, bulgur, kuskus, polenta  25-30 % zelenina – v každém jídle • 2/3 vařená, opečená na malém množství rostlinného oleje, 1/3 syrové saláty, pickles (kvašená) • Denně - zelí, čínské zelí, kapusta, pórek, brokolice, květák, mrkev, cibule, dýně, ředkvičky, kedluben, řeřicha, petržel, pampeliška… • 2-3 x týdně – okurky, celer, houby, bylinky • Nevhodné – brambory, špenát, červená řepa, papriky, rajčata  5-10 % luštěniny (ne více jak jednou denně), mořské řasy  5-10 % (1-2 šálky denně) polévky  Občas: 2-3 x týdně rybí maso; 2-3 x týdně čerstvé nebo sušené sezónní ovoce mírného pásma; 1-2 šálky týdně semínka (sezamová, dýňová, slunečnicová) a ořechy ( mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, kaštany, arašídy, kokos); na slazení –rýžový sirup, ječný slad; olej nejlépe nerafinovaný kukuřičný nebo sezamový  Nápoje: čistá voda, vhodné druhy čaje  Vyhýbat se: maso, mléko, živočišný tuk, vejce, mléko a ml. výrobky, rafinovaný cukr, med, melasa, čokoláda, jednoduché cukry a jimi slazené potraviny, tropické ovoce, umělé nápoje, aromatické a stimulující čaje, přibarvený čaj, opracovaná obilná zrna, bílá mouka a výrobky z ní, pálivé koření, aromatické stimulující potraviny, umělý ocet, tvrdý alkohol. Všechny uměle přibarvené, konzervované, chemicky ošetřené, zmražené, ozářené potraviny. Standardní makrobiotický talíř 18 19 20 21 OKRAJOVÉ SMĚRY – Dělená strava  William Howard Hay – lékař z New Yorku  Hlavní zásada – oddělená konzumace potravin bohatých na bílkoviny a potravin bohatých na sacharidy  Neutrální potraviny – tuky, zakysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, tvaroh, některé druhy zeleniny, bylinky, ořechy a semena  Později připojené zásady • Nekombinovat potraviny bílkovinné s ovocem • Ovoce nekombinovat se zeleninou • Dodržovat pitný režim (2-3 l tekutin denně) • Jíst v klidu • Konzumovat tři jídla denně s přestávkou 3- 4 hodin 22 Výživa podle krevních skupin  Kniha Výživa a krevní skupiny autora Petera J.D. Adama  Stravování jedince podle typu jeho krevní skupiny  Seznam potravin pro každou krevní skupinu  3 kategorie potravin • Velmi prospěšné • Neutrální • Zakázané  Důvodem tohoto způsobu stravování je podle autora výskyt lektinů v potravinách a reakce imunitního systému člověka na tyto látky, která je ovlivněna krevní skupinou. 23 Výživa podle pH  Princip – udržení rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v lidském těle  Překyselení – základ pro vznik poruch a onemocnění  Alkalizující versus okyselující potraviny Potraviny zvyšující pH - a tedy zásaditost (od nejúčinnějších k těm méně): – jedlá soda, – rozinky, sušené fíky, okurky, špenát, zázvor, celer, brokolice, kapusta, petržel, – mrkev, pampelišky, zeleninová nať, kedluben, černý rybíz, citrón, – čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango, – řepa, ředkev, ředkvička, česnek, – hlávkový salát, černá melasa, olivy, jablečný ocet, rajčata, – sojové boby, pomeranče, cibule, zelené fazole (lusky), – banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky, třešně, další ovoce, lískové ořechy, – brambory, zelený a bylinný čaj, kefír. Potraviny snižující pH a způsobující kyselost (v pořadí od těch nejvíc okyselujících k těm méně): – vepřové, telecí, rýže tmavá, králík, mořští raci, hovězí, ústřice, uzeniny, soft drinks – ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý a uleželý sýr, krocan, kuře, – oves, čaj černý, perlivé nápoje, – chléb, margarín, vlašské, burské a kešu ořechy, další obilniny, těstoviny, bílá rýže – pitná voda při spodní hranici normy (norma 6,5 -9,5 pH) nebo pod ní – tvaroh a čerstvý měkký sýr, kokosový ořech, mandle, máslo a smetana, – syrovátka, kravské a kozí mléko, fazole, čočka, víno, káva, pivo 24 Výživa dle Ájurvédy  Ájurvéda je tradiční indická medicína stará přes 5000 let  Cílem je dosažení rovnováhy mezi tělem člověka, jeho duší, smysly a okolním prostředím  Hlavním principem je poměr 3 základních typů energie Váta, Pita a Dóša – odlišný u každého člověka • Konstituční typ • Činnost organizmu člověka • Výběr vhodných potravin pro každý typ  Další doporučení • Upřednostňování rostlinné stravy v co nejčerstvějším stavu • Vyhýbání se potravinám obsahujícím konzervanty a jiné aditivní látky • Přizpůsobení stravy ročnímu období, klimatu, danému regionu • Nepřejídat se, přestávky mezi jídly 3-5 hodin k dokonalému strávení 25 Biopotraviny  K alternativním způsobům stravování je někdy řazeno i konzumovaní tzv. organické výživy, neboli biopotravin pocházejících z ekologických farem, které v posledních letech přerůstá v životní styl, který se snaží nejen o zdravější způsob života, ale i o šetrnější přístup k přírodě a zvířatům. 26 Paleolitická strava  Snaha přiblížit se stravě, kterou člověk konzumoval v období paleolitu, výběr zdrojů ze současných potravin  Základ stravy • Libové maso, ryby • Vejce • Ovoce, lesní plody • Zelenina, zejména kořenová • Ořechy  Omezit • Obiloviny • Luštěniny • Brambory • Rafinované oleje • Cukr, sůl • Mléko a mléčné produkty 27 PROČ SE LIDÉ ROZHODUJÍ PRO ALTERNATIVNÍ ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ ?  Zdravotní důvody  Morální a etické důvody  Ekologické hledisko  Ekonomické důvody  Náboženství  Sociální faktory  Chuťová preference 28 NUTRIČNÍ A ZDRAVOTNÍ ASPEKTY  Závislost na stupni omezení potravin živočišného původu a na skladbě konzumovaných potravin.  Co přináší možná rizika alternativních způsobů stravování • Špatná informovanost • Nesprávná skladba stravy • V rostlinných potravinách chybí některé nutriční složky, některé složky jsou zastoupeny v malém množství • Přítomnost inhibitorů absorpce některých nutrientů • Ostatní  Přínosy alternativních způsobů stravování • Vyšší konzumace ovoce, zeleniny, obilovin, klíčků, luštěnin, ořechů, semen, rostlinných olejů • Nižší příjmy nasycených tuků, cholesterolu, živočišných proteinů • Nižší energetická denzita • Životní styl 29 OBECNÉ ZHODNOCENÍ  Převážná většina epidemiologických studií se zabývá vegetariánstvím a jeho podskupinami  Vegetariáni částečně konzumující potraviny živ. původu • Při správné kombinaci potravin obvykle problémy s nedostatkem životně důležitých nutrientů nemají • Potenciální rizika nejčastěji vycházejí ze špatné skladby stravy  Veganství • Dodržování mnoha pravidel • Svoji stravu musí obohacovat o chybějící složky formou doplňků stravy nebo fortifikovaných potravin – vitamin B12, B2, D, Ca, I  Vitariáství • Určité kladné stránky • Negativa -  obsah přírodních toxických a antinutričních látek Hygienická jakost Stravitelnost • Nelze zajistit dostatek všech esenciálních nutrientů v potřebné míře  Fruktariánství • Zcela nevhodný způsob stravování 30 OBECNÉ ZHODNOCENÍ  Makrobiotika • Nižší stupně mohou uspokojit nutriční potřeby dospělého člověka • Vyšší restriktivní stupně – nedostatečné jak z hlediska nutričního, tak energetického • Nedostatek – hodnotných bílkovin, Ca, Fe, PUFA, vitaminů A, C, D a B12  Dělená strava • Při dodržování pestrosti a pravidelnosti může zajistit dostatečné množství všech potřebných nutrientů • Principy oddělené konzumace sacharidových a bílkovinných potravin jsou neopodstatnělé a vědecky nepodložené  Výživa podle krevních skupin • Teoretické předpoklady této výživy nejsou seriózní • Při striktním dodržování doporučovaných pravidel by mohlo u nositelů některých krevních skupin dojít k deficitu životně důležitých nutrientů  Ájurvéda • Doporučování vegetariánské stravy • Omezování výběru potravin  omezení pestrosti 31 Vybrané rizikové nutriční složky  Bílkoviny  Nenasycené mastné kyseliny  Železo  Vápník  Zinek  Jód  Vitamin B12  Vitamin D  Karnitin  Toxické kovy - kadmium  Konečné produkty pokročilé glykace bílkovin (AGEs)  Ostatní – mykotoxiny, dusičnany 32 Bílkoviny  Nižší biologická hodnota rostlinných bílkovin • Nedostatek esenciálních AMK (methionin a lysin) • Nižší celkový % podíl esenciálních AMK • Horší stravitelnost  K příjmu všech esenciálních AMK je nutné konzumovat rozmanité zdroje rostlinných bílkovin během dne  Kvalita rostlinných bílkovin se zvyšuje, pokud se vzájemně kombinují, nebo se kombinují s mlékem, mléčnými produkty či s vejci  Optimální je kombinovat luštěniny s obilovinami a bramborami 33 PUFA  Vegetariánská, obzvláště veganská výživa se vyznačuje • Nízkým příjmem nenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem – EPA, DHA, AA • Vysokým příjmem kyseliny linolové  Vegetariáni a vegani jsou odkázáni na tvorbu EPA a DHA z kyseliny α-linolenové • Tato konverze však není příliš účinná: < 5-10 % EPA a 2-5 % DHA • Konverzi navíc inhibuje obsah PUFA ω-6 ve stravě (až o 40 %), nedostatek energie, proteinů, deficit pyridoxinu, biotinu, vápníku, mědi, hořčíku a zinku a podílet se může nadměrný příjem trans-nenasycených mastných kyselin • Negativní vliv má i deficit železa  Zvýšit příjem kyseliny α-linolenové, zahrnutím zdrojů s nízkým poměrem ω-6: ω-3 jako jsou rozdrcená lněná semínka, lněný olej, řepkový olej, sojový olej a vlašské ořechy 34 Železo  V rostlinách v nehemové formě, vstřebatelnost asi 3-5 %, velmi závisí na celkovém složení stravy  Absorpci negativně ovlivňují • inhibitory vstřebávání - kyselina fytová, polyfenoly, kyselina šťavelová (?), vláknina • současný vysoký příjem vápníku, zinku, hořčíku a draslíku • rostlinné bílkoviny v sóje a ořechách  Absorpci zlepšuje • vitamin C a organické kyseliny v ovoci a zelenině • přítomnost AMK • máčení a klíčení semen, fermentační procesy  Předpoklad adaptace nízkým příjmům železa cestou zvýšené absorpce  Dospělí vegetariáni mají nižší zásoby železa oproti konzumentům masa, sérové hodnoty feritinu jsou obvykle v normě  Deficit železa ovlivňuje metabolizmus PUFA ω-3 s dlouhým řetězcem prostřednictvím ovlivnění aktivity δ-6-desaturázy.  ↑ příjem až 1,8-krát oproti konzumentům smíšené stravy 35 Vápník  V potravinách rostlinného původu dostupnost snížena • Přítomností fytátů, kyseliny šťavelové, většího množství vlákniny  Správně naplánovaná vegetariánská strava dokáže zajistit dostatečné množství vápníku ve stravě, i když v případě veganství je někdy snazší používat fortifikované potraviny nebo suplementa. Zinek  Absorpci negativně ovlivňují inhibitory vstřebávání, stejné jako v případě železa -  kyselina fytová  Sója, sójové produkty, ostatní luštěniny, zrna, ořechy, sýry  Při srovnání obilovin a luštěnin jsou luštěniny lepším zdrojem zinku  Absorpci zvyšuje namáčení a nakličování semen, fermentační procesy (porušení vazby mezi zinkem a kys. fytovou), přítomnost organických kyselin 36 Jód  Obsah jódu v potravinách rostlinného původu u nás je nízký v závislosti na jeho nízké koncentraci v půdě  Vegetariáni (↑ vegani) jsou ve zvýšeném riziku deficitu jódu  Vyšší riziko mentálních, psychomotorických a růstových abnormalit  Nejcitlivější na nedostatek jódu jsou novorozenci, kojenci, dospívající dívky, těhotné a kojící ženy  Riziko deficitu zvyšují strumigenní látky tzv. goitrogeny obsažené převážně v košťálové zelenině dále v sójových bobech a sladkých bramborách  Konzumace mořských řas, minerálních vod s obsahem jódu, používání jodizované kuchyňské soli 37 Vitamin B12  Rostlinné zdroje potravin vitamin B12 neobsahují, pokud nejsou kontaminovány MIO, které tento vitamin produkují  Hlavními potravními zdroji - maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, kvasnice, vitamin také obsahují fortifikované potraviny (některé druhy sójových náhražek mlék, snídaňové cereálie)  Sojové výrobky jako miso, tempeh, tamari, shoyu a některé produkty z řas obsahují pouze korinoidy, analoga vitaminu B12, která zpravidla nemají fyziologické účinky srovnatelné s účinkem vitaminu B12  Deficit vitaminu B12 u dospělých hrozí většinou až po dlouhodobém omezení konzumace potravin živočišného původu,  bohaté endogenní zásoby činící až 3 mg, narozdíl od novorozenců  zásoba jen asi 25 µg  Deficit • Megaloblastická anémie, metabolické a neurologické poruchy • Negativní ovlivnění vývoje mozku u dětí • Riziko hromadění homocysteinu • Domněnka – může přispívat ke vzniku osteoporózy 38 Vitamin D  Vitamin D3 – cholekalciferol → výskyt v živočišných potravinách  Vitamin D2 - ergokalciferol - v rostlinných zdrojích, vstřebávání dle některých studií méně účinné (?)  Absorpci negativně ovlivňuje vysoký obsah fytátů ve stravě  Fortifikace potravin, suplementa  Nejvíce ohroženi jsou jedinci konzumující výhradně potraviny rostlinného původu, odmítající příjem suplement a fortifikovaných potravin, obzvlášť v zimních měsících  Více ohroženi děti a senioři u nichž je syntéza vitaminu D méně účinná  U makrobioticky krmených dětí – vyšší prevalence křivice 39 Karnitin  Nezbytný pro metabolizmus MK s dlouhým řetězcem  Hodnota karnitinu v krvi je částečně závislá na příjmu potravou, asi 1/3 denní potřeby vzniká endogenní syntézou  Vysoký obsah karnitinu se nachází v mase, nižší obsah je v mléčných produktech, potraviny rostlinného původu obsahují karnitinu velmi málo nebo žádný  Jedinci omezující konzumaci masa nebo všech potravin živočišného původu mohou být v riziku nedostatku karnitinu • z hlediska jeho nedostatečného množství v potravě • možným snížením endogenní tvorby karnitinu z důvodu nízkých příjmů esenciálních AMK methioninu a lysinu a možného výskytu deficitu železa 40 Kadmium  Toxický kov ( ledviny, játra) s dlouhým biologickým poločasem  Kumulace v rostlinách  Vyšší obsah v obilovinách (obaly zrn, klíčky), semenech, luštěninách a listové zelenině  Zvýšené hladiny kadmia u vegetariánů, obzvláště veganů, korelace s délkou praktikování  ↓ toxického vlivu – přítomnost selenu, vysoká saturace organizmu železem, vápníkem, zinkem  Úlohu při detoxikaci – glutathion 41 Konečné produkty pokročilé glykace bílkovin  Vznik neenzymatickou reakcí redukujících cukrů s volnou aminoskupinou  Vznikají při tepelné úpravě potravin  Negativně ovlivňují funkční vlastnosti bílkovin, tuků, DNA  Hrají důležitou roli v procesu aterosklerózy, v komplikacích diabetu, při stárnutí a chronické renální insuficienci • U vegetariánů naměřeny vyšší hodnoty – příčinou je vyšší příjem potravin s převahou fruktózy, která je oproti glukóze reaktivnější díky vyššímu podílu acyklické formy  AGEs mohou představovat určité riziko, avšak ochranný efekt dostatečné konzumace ovoce a zeleniny je z nutričně-zdravotního hlediska dominantní 42 ZDRAVOTNÍ ASPEKTY  Způsob výživy spolu se zdravotním stylem sehrávají významnou úlohu v ochraně zdraví a prevenci chronických degenerativních onemocnění a metabolických poruch.  Mortalita - u vegetariánů nižší míra úmrtnosti z ICHS  Kardiovaskulární onemocnění  ↓ hodnoty krevního tlaku o 5-10 mmHg, ↓výskyt hypertenze  ↓ hmotnost, BMI o 1-2kg/m2 nižší  nižší hodnoty celkového cholesterolu, LDL a TAG, TNMK, vyšší hodnoty HDL  Diabetes mellitus 2. typu  Nádorová onemocnění - kolorekta, prostaty a prsu (?)  Další onemocnění – prevence zácpy, divertikulózy, vzniku žlučových kamenů 43 Vybrané rizikové populační skupiny  DĚTI  DOSPÍVAJÍCÍ  TĚHOTNÉ A KOJÍCÍ ŽENY  SPORTOVCI  SENIOŘI ALTERNATIVNÍ ZPŮSOBY STRAVOVÁNÍ VYSOKOŠKOLSKÝCH STUDENTŮ V BRNĚ ÚVOD  Práce se zabývala:  rozšířením jednotlivých forem alternativního stravování mezi studenty vysokých škol v Brně  postoji a znalostmi studentů o této problematice  srovnáním stravovacích zvyklostí studentů stravujících se alternativním způsobem a konvenčně CÍLE PRÁCE  1. Zjistit výskyt alternativních způsobů stravování u studentů VŠ v Brně, zjistit nejčastěji zastoupený alternativní způsob stravování.  2. Posoudit stravovací zvyklosti alternativně se stravujících studentů a porovnat je se studenty stravujícími se konvenčním způsobem.  3. Zjistit důvody, které studenty k alternativnímu způsobu stravování vedou.  4. Zjistit postoje studentů k alternativním způsobům stravování. HYPOTÉZY  I. Nulová hypotéza H0: Frekvence výskytu alternativních způsobů stravování se mezi ženami a muži neliší. Alternativní hypotéza HA: Frekvence výskytu alternativních způsobů stravování se mezi ženami a muži liší.  II. Nulová hypotéza H0: Frekvence výskytu alternativních způsobů v závislosti na zaměření studia se neliší. Alternativní hypotéza HA: Frekvence výskytu alternativních způsobů v závislosti na zaměření studia se liší.  III. Alternativně se stravující studenti do svého jídelníčku častěji zařazují ovoce a zeleninu než konzumenti konvenční smíšené stravy.  IV. Studenti alternativně se stravující se více vyhýbají slaným pochutinám než konzumenti smíšené stravy.  V. Alternativně se stravující studenti méně často konzumují pokrmy rychlého občerstvení než konzumenti smíšené stravy. METODIKA 1) Vyšetřované osoby  527 studentů ve věku 19-31 let  MU, VFU, VUT, MZLU  z důvodu neadekvátního početního zastoupení studentů z jednotlivých fakult byli studenti rozděleni do tří skupin podle celkového studijního zaměření:  Humanitní zaměření (H): PdF, FSS, FF, PrF  Přírodovědné zaměření (P): LF, VFU, PřF, AF, FSpS  Technické zaměření (T): FI, fakulty VUT, ESF, PEF METODIKA 2) Metody a prostředky šetření  dotazníkové šetření (17 otázek, frekvenční dotazník)  z celkem oslovených 527 studentů nikdo dotazník neodmítl odevzdat  11 dotazníků muselo být z šetření vyřazeno z důvodu nedostatečného či neadekvátního vyplnění požadovaných údajů 3) Metody zpracování  Epi Info verze 3.4.3  Microsoft Excel VÝSLEDKY VĚK 19 20 21 22 23 24 ≥ 25 CELKEM POČET STUDENTŮ 48 101 83 71 94 67 52 516 Věkové rozložení souboru 48 101 83 71 94 67 52 0 20 40 60 80 100 120 početstudentů 19 20 21 22 23 24 ≥ 25 věk POHLAVÍ MU MZLU VFU VUT CELKEM ŽENY 204 67 37 18 326 MUŽI 116 15 16 43 190 CELKEM 320 82 53 61 516 Charakteristika souboru podle typu vysoké školy a pohlaví 204 116 67 15 37 16 18 43 0 50 100 150 200 250 300 350 početstudentů MU MZLU VFU VUT vysoká škola ZAMĚŘENÍ MUŽI ŽENY CELKEM H 46 116 162 P 72 149 221 T 72 61 133 CELKEM 190 326 516 Charakteristika souboru podle pohlaví a studijního zaměření 116 46 149 72 61 72 0 50 100 150 200 250 početstudentů H P T zaměření 16,1% 83,9% ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ POČET % PODÍL ALTERNATIVNÍ 83 16,1 KONVENČNÍ SMÍŠENÉ 433 83,9 CELKEM 516 100,0 Výskyt alternativních způsobů stravování 70% 19% 2% 1% 6% 2% ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ POČET % PODÍL % PODÍL CELKU (516) SEMIVEGE 57 70 11,0 LAKTOOVO 16 19 3,1 LAKTOVEGE 2 2 0,4 DĚLENÁ S. 5 6 1,0 MAKROBIO 1 1 0,2 JINÉ 2 2 0,4 CELKEM 83 100 16,1 Zastoupení jednotlivých alternativních způsobů stravování  Výskyt alternativních způsobů stravování byl v této práci zaznamenán u 16,1 % respondentů. Po vyjmutí skupiny semivegetariánů z kategorie alternativních způsobů stravování by se pak celkové procento alternativně se stravujících respondentů v této práci snížilo na 5,1 %.  Při rozlišení jednotlivých forem převládá semivegetariánství (11 %) následované méně striktními formami vegetariánství (3,1 % laktoovovegetariánství a 0,4 % laktovegetariánství).  Z celkového počtu 57 semivegetariánů (ve frekvenčním dotazníku konzumace vepřového a hovězího masa zřídka nebo vůbec) se 35 respondentů v otázce číslo 6 zařadilo do skupiny semivegetarián, ale zbývajících 22 do skupiny konzumentů smíšené stravy. H1: Výskyt alternativních způsobů stravování v závislosti na pohlaví Muži 12.0 % Ženy 88.0 % ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ ŽENY MUŽI ALTERNATIVNÍ 73 10 Statisticky významné p < 0.01 Frekvence výskytu alternativních způsobů stravování je významně vyšší u žen H2: Výskyt alternativních způsobů v závislosti na zaměření studia ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ ZAMĚŘENÍ STUDIA HUMANITNÍ PŘÍRODOVĚDNÉ TECHNICKÉ CELKEM ALTERNATIVNÍ 45 23 15 83 KONVENČNÍ 117 198 118 433 72.2 % 27.8 % 89.6 % 10.4 % 88.7 % 11.3 % 0 100 200 300 Humanitní Přírodovědné Technické Frekvence výskytu alternativních způsobů se v závislosti na zaměření studia liší. Statisticky významná je vyšší frekvence pozorovaná u humanitního zaměření a nižší frekvence výskytu alternativních způsobů stravování u studentů přírodovědného a technického zaměření. Statisticky významné p < 0,01 zaměření studia počet studentů 22 13 15 0 8 9 1 1 8 4 2 4 0 5 10 15 20 25 četnostodpovědí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1. Zdravotní hledisko 2. Konvenční smíšená strava mi nechutná 3. Soucit se zvířaty 4. Strach z onemocnění zvířat (zoonózy) 5. Ekologické hledisko 6. Filozofické přesvědčení 7. Chuť vyzkoušet něco nového 8. Náboženské důvody 9. Je způsobem redukce hmotnosti 10. Ekonomicky méně náročné 11. Nesmysl 12. Jiné ………………………. Důvody vedoucí ke změně způsobu výživy Názory respondentů na alternativní způsoby stravování 1. Je prospěšné zdraví 2. Ohrožuje zdraví 3. Méně zatěžuje životní prostředí 4. Je součástí filozofického přesvědčení 5. Je módní záležitostí 6. Vyjadřuje touhu vyzkoušet něco nového 7. Souvisí s náboženským přesvědčením 8. Je formou protestu 9. Je způsobem redukce hmotnosti 10. Ekonomicky méně náročné 11. Nesmysl 12. Jiné ………………………. 171 70 50 198 163 88 92 57 163 10 39 12 0 50 100 150 200 četnostodpovědí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 H3: Konzumace ovoce a zeleniny POTRAVINA FREKVENCE ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ CELKEM ALTERNATIVNÍ KONVENČNÍ ČERSTVÁ ZELENINA ≥ denně 52 (62,7 %) 141 (32,6 %) 193 2-6x týdně 29 (34,9 %) 202 (46,6 %) 231 ≤1 týdně 2 (2,4 %) 90 (20,8 %) 92 TEPELNĚ UPRAVENÁ ZELENINA ≥ denně 30 (36,1 %) 26 (6,0 %) 56 2-6x týdně 31 (37,4 %) 177 (40,9 %) 208 ≤ 1 týdně 22 (26,5 %) 230 (53,1 %) 252 OVOCE ≥ denně 44 (53,0 %) 176 (40,6 %) 220 2-6x týdně 32 (38,6 %) 204 (47,1 %) 236 ≤ 1 týdně 7 (8,4 %) 53 (12,3 %) 60 Čerstvá zelenina: statisticky významné p < 0,01 Tepelně upravená zelenina: statisticky významné p < 0,01 Ovoce: statisticky nevýznamné p > 0,05 Podle výsledků, alternativně se stravující studenti do svého jídelníčku významně častěji zařazují zeleninu, tepelně upravenou zeleninu. Rozdíl v konzumaci ovoce je mezi skupinami statisticky nevýznamný. H4: Konzumace slaných pochutin POTRAVINA FREKVENCE ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ CELKEM ALTERNATIVNÍ KONVENČNÍ SLANÉ POCHUTINY ≥ denně 1 (1,2 %) 11 (2,5 %) 12 2-6x týdně 7 (8,4 %) 94 (21,7 %) 101 ≤1 týdně 75 (90,4 %) 328 (75,8 %) 403 Slané pochutiny: statisticky významné p < 0,05 H5: Konzumace pokrmů rychlého občerstvení POTRAVINA FREKVENCE ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ CELKEM ALTERNATIVNÍ KONVENČNÍ POKRMY RYCHLÉHO OBČERSVENÍ ≥ denně 0 (0,0 %) 4 (0,9 %) 4 2-6x týdně 4 (4,8 %) 59 (13,6 %) 63 ≤1 týdně 79 (95,2 %) 370 (85,5) 449 Pokrmy rychlého občerstvení: statisticky nevýznamné p > 0,05 Podle výsledků, alternativně se stravující studenti do svého jídelníčku významně méně často zařazují slané pochutiny. Rozdíly v konzumaci pokrmů rychlého občerstvení nejsou statisticky významné. Konzumace alkoholických nápojů NÁPOJ FREKVENCE ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ CELKEM ALTERNATIVNÍ KONVENČNÍ PIVO ≥ denně 1 (1,2 %) 13 (3,0 %) 14 2-6x týdně 20 (24,1 %) 111 (25,6 %) 131 ≤1 týdně 28 (33,7 %) 182 (42,0 %) 210 zřídka nebo vůbec 34 (41,0 %) 127 (29,3 %) 161 VÍNO ≥ denně 3 (3,6 %) 6 (1,4 %) 9 2-6x týdně 9 (10,8 %) 51 (11,8 %) 60 ≤ 1 týdně 55 (66,3 %) 265 (61,2 %) 320 zřídka nebo vůbec 16 (19,3 %) 111 (25,6 %) 127 TVRDÝ ALKOHOL ≥ denně 1 (1,2 %) 2 (0,5 %) 3 2-6x týdně 6 (7,2 %) 21 (4,8 %) 27 ≤ 1 týdně 39 (47,0 %) 267 (61,7 %) 306 zřídka nebo vůbec 37 (44,6 %) 143 (33,0 %) 180 Pivo: statisticky nevýznamné p > 0,05 Víno: statisticky nevýznamné p > 0,05 Tvrdý alkohol: statisticky nevýznamné p > 0,05 NÁPOJ FREKVENCE ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ CELKEM SEMIVEGE ALTERNATIVNÍ PIVO ≥ denně 1 (1,8 %) 0 (0,0 %) 1 2-6x týdně 10 (17,5 %) 10 (38,5 %) 20 ≤1 týdně 46 (80,7 %) 16 (61,5 %) 62 VÍNO ≥ denně 2 (3,5 %) 1 (3,8 %) 3 2-6x týdně 6 (10,5 %) 3 (11,5 %) 9 ≤ 1 týdně 49 (86,0 %) 22 ( 84,6 %) 71 TVRDÝ ALKOHOL ≥ denně 1 (1,8 %) 0 (0,0 %) 1 2-6x týdně 4 (7,0 %) 2 (7,7 %) 6 ≤ 1 týdně 52 (91,2 %) 24 (92,3 %) 76 Konzumace alkoholických nápojů (semivegetariáni + ostatní alternativní) Pivo: statisticky nevýznamné p > 0,05 Víno: statisticky nevýznamné p > 0,05 Tvrdý alkohol: statisticky nevýznamné p > 0,05 ZÁVĚR  Alternativním způsobům stravování v České republice i přes udávaný zvyšující se zájem v populaci není po odborné stránce věnováno dostatečné množství pozornosti, a to jak z hlediska epidemiologického, tak nutričního.  Podklady pro odbornou veřejnost u nás chybí, pocházejí pouze ze zahraničních zdrojů, k dispozici nejsou ani aktuální údaje o celkovém počtu osob stravujících se alternativním způsobem.  Budoucí výzkum v této oblasti je značně potřebný z důvodu  v současnosti se zvyšujícímu zájmu populace o výživu  nezanedbatelnému počtu jedinců zastávajících různé alternativní výživové směry  stále nejednoznačným závěrům, které se týkají nutričních a zdravotních hledisek  snahám zavést vegetariánství do stravovacích zařízení základních škol DĚKUJI ZA POZORNOST