VÝŽIVA DOSPĚLÝCH Veronika Březková MASLOWOVA PYRAMIDA OTÁZKA: Vzpomeňte si, co všechno jste včera snědli VÝZNAM JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ POKRMŮ ¢Předkrm: - má povzbudit chuť k jídlu - účelem není nasycení ¢Polévka: - připravuje trávicí ústrojí na další hutnější pokrmy - povzbuzuje chuť k jídlu - zahřívá žaludek - ředí tuhé pokrmy, dává tělu vodu - nasycují ¢Hlavní pokrm ¢Dezert: - zakončení ENERGETICKÁ BILANCE ¢Komponenty energetického výdeje - BM, termický účinek PA a termický vliv stravy + energetické nároky na růst ¢Bazální výdej energie (BM) - tvorba tepla: 60% BM - udržování základních životních funkcí: 40% - normální populace: BM = 60-70% CEP ¢Faktory ovlivňující BM - věk, pohlaví, výška, růst, fyzická aktivita, stavba těla, teplota, stres, teplota okolí, hladovění, malnutrice, hormony VÝPOČET BM ¢Harris-Benedictova rovnice muži: BM (kcal) = 66,5 + 13,8H + 5,0V - 6,8R ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6H + 1,8 V – 4,7R ¢Faustův vzorec muži: BM (kcal) = 24H ženy: BM (kcal) = 23H ¢Hrubý odhad BM (MJ) = 0,1H ¢ BM ¢30% játra ¢20% CNS ¢10% myokard ¢7% ledviny ¢33% ostatní tkáně HRUBÝ ODHAD ENERGETICKÉ POTŘEBY (VIZ. MÜLLEROVÁ) ¢DENNÍ ENERGETICKÁ POTŘEBA = KEV x FFA !!! Nutno zuohlednit trvání aktivity! ¢ > > BÍLKOVINY, SACHARIDY, TUKY ¢Hmotnostní poměr B:T:S = 1:1:4 ¢Zdroj energie: - bílkoviny 17 kJ - tuky 37 kJ - sacharidy 17 kJ - alkohol 29 kJ ¢VDD detailně zpracované: - od kojenců po seniory - děleno na muže a ženy - děleno na práci lehkou a střední ¢ BÍLKOVINY (ZDROJ, DĚLENÍ, FUNKCE, TRÁVENÍ) ¢Esenciální, semiesen. a neesen. AK ¢Plnohodnotné, téměř plnohodnotné, neplnohodnotné B ¢ > BÍLKOVINY = ŘETĚZCE AMINOKYSELIN ¢AK - esenciální (leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan, threonin) - semiesenciální (histidin, ...alanin, glutamin) - neesenciální ¢Zdroje bílkovin (živočišné: maso, mléko, vejce, rostlinné: obiloviny, luštěniny,...) ¢Hodnotnost bílkovin - plnohodnotné: obsahují všechny esenciální AK (např. mléčné a vaječné bílkoviny) - téměř plnohodnotné: některé AK mírně nedostatkové (např. sval. bílkovina) - neplnohodnotné: některé AK nedostatkové (např. rostlinné bílkoviny) ¢ KRITÉRIA HODNOCENÍ BÍLKOVIN ¢Skutečná stravitelnost - relativní množství N (%) absorbované z potravy vzhledem k celkovému N přijatého potravou ¢Biologická hodnota - relativní množství N (%) využité k syntéze endogenních proteinů z celkového N absorbovaného do organismu z potravy ¢Čistá využitelnost proteinů - skutečná stravitelnost x biologická hodnota ¢Limitní/limitující AK - esenciální AK s nejnižším zastoupením vzhledem k referenčnímu proteinu (př. u obilovin lysin, u luštěnin sirné AK) ¢Aminokyselinové skóre vztažené na stravitelnost proteinů - relativní množství limitující AK v testovaném proteinu vzhledem k množství stejné AK v referenčním proteinu x skutečná stravitelnost KVALITA BÍLKOVIN ¢Neplnohodnotné bílkoviny (nedostatek esenc.AK) - obilniny, rýže, kukuřice (lysin, tryptofan, threonin, methionin) - luštěniny (methionin, cystein) ¢Vvhodnou kombinací rostlinných zdrojů v jednom pokrmu (např. luštěniny a obiloviny) lze podstatně zvýšit biologickou hodnotu: inspirace v tradičních receptech na různých kontinentech (např. fazole s rýží, těstovinami nebo maniokem, cizrna s chlebem, čočka s bramborami atd. > FUNKCE ¢Strukturální ¢Transportní ¢Enzymatické ¢Hormonální ¢Imunologické ¢Acidobazické ¢Energetické ¢ Rostlinné potraviny Limitující AMK Vhodné doplňující potraviny Příklad pokrmu Obiloviny Lysin, treonin Luštěniny Těstoviny s fazolemi, Toust (topinka) s fazolemi Ořechy a semínka Lysin Luštěniny Hummus (cizrna se sezamovým semínkem) Sojové boby a ostatní luštěniny Methionin Obiloviny, ořechy a semínka Čočkové karí s rýží, Kuskus s fazolemi Kukuřice Tryptofan, lysin Luštěniny Tortilla s fazolemi Zelenina Methionin Obiloviny, ořechy a semínka Zelenina a pečené ořechy SACHARIDY (FUNKCE, DĚLENÍ, ZDROJE, TRÁVENÍ, GI, GN) > TUKY (FUNKCE, DĚLENÍ, ZDROJE, TRÁVENÍ) > FUNKCE TUKŮ ¢Nejvydatnější zdroj energie ¢Nositelé nezbytných látek pro lidský organismus (esenc. MK, vitaminy rozpustné v tucích, steroly, …) ¢Dávají stravě jemnost chuti a příjemnost při žvýkání a polykání ¢Vyvolávají po určité době po požití pocit sytosti ¢ ¢Vydatný zdroj energie (MK jsou utilizované přímo hepatocyty, myocyty, kardiomyocyty) ¢Funkce strukturální = součást fosfolipidů buněčných membrán (vliv na jejich fluiditu, permeabilitu, funkci membránových receptorů a signální transdukci) ¢Funkce regulační = ovlivňují aktivitu transkripčních faktorů regulující genovou expresi ¢PUFA (n-3 a n-6) = syntéza tkáňových mediátorů (prostaglandinů, prostacyklinů, tromboxanů a leukotrienů), uplatňujících se v procesu srážení krve, regulaci tonů cévní stěny či v zánětlivé reakci jako obraně organismu na poškození tkání Pozn.: Přísun vysoce nenasycených PUFA (EPA a DHA) je důležitý v průběhu těhotenství, laktace a ve výživě kojenců (jsou přítomny ve vysoké koncentraci ve fosfolipidech buněčných membrán neuronův mozku a v retině (především DHA) a hrají významnou roli v neuropsychickém vývoji a vývoji zraku) ¢ ROZDĚLENÍ TUKŮ (ESTERY GLYCEROLU A TŘÍ MASTNÝCH KYSELIN) ¢Nasycené - krátký řetezec (do C4) - středně dlouhý řetězec (C6-10, částečně i C12) - dlouhý řetězec (C14-26) ¢Nenasycené (MK s dlouhým řetězcem) - monoenové (jedna dvojná vazba) - polyenové (více dvojných vazeb) - dle polohy dvojné vazby k methylovému konci řetězce: n-3/n-6 - konfigurace dvojné vazby: cis/trans Pozn.:100násobně vyšší schopnost oxidace než mají MUFA (vznik cytotoxických látek) ¢ ¢Esenciální MK - n-3 α-linolenová kyselina → další desaturace a elongace → EPA, DHA - n-6 linolová kyselina pozn.: k. α-linolenová (n-3) → k. eikosapentaenová (EPA), k. dokosahexaenová (DHA) k. linolová(n-6) → k. arachidonová ikosanoidy PGI1, TXA3, LTB5 (odvozené z n-3): vazodilatační, antiagregační, snižují produkci zánětlivých cytokinů, solubilních adhezivních molekul a PDGF → brzdí tak formaci a destabilizaciateromového plátu ikosanoidy PGE2, TXA2, LTB4 (odvozený z n-6): proagregační, vazokonstrikční a prozánětlivé účinky ¢ MK NASYCENÉ ¢MK s krátkým a středně dlouhým řetězcem ¢MK s dlouhým řetězcem (ale i C12 – kyselina laurová) - mají negativní vliv na „krevní cholesterol“ - C14 k.myristová - C16 k.palmitová (nejhojněji zastoupená) - C18 k.stearová (působí sice neutrálně, ale je trombogenní) pozn.: k.laurová – nejvyšší hypercholesterolemický účinek, současně však ve srovnání s ostatními paradoxne snižuje poměr “celkový cholesterol/HDL cholesterol“ ¢Výskyt: - živočišné tuky, rostlinné tuky (kokosový, palmojádrový) - k. stearová je ve větším množství v kakaovém tuku ¢ MK NENASYCENÉ ¢MUFA – k.olejová (olivový olej, řepkový olej, avokádo, ořechy) zřejmě snižuje LDL ¢ ¢n-3 PUFA – k.alfa linolenová, EPA, DHA: vasodilatační a antiagregační účinky a sniž. LDL. ¢n-6 PUFA – k.linolová: proagregační a vasokonstrikční účinek ¢Při vysokém příjmu PUFA hrozí nebezpečí endogenní lipoperoxidace ↔ antioxidanty (Vitamin C, E, karotenoidy) ¢ OTÁZKY: Které mastné kyseliny jsou pro tělo nepostradatelné? Kde se vyskytuji? ¢Které mastné kyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné? ¢ k. alfa linolenová (n-3), k.linolová(n-6) ¢ ¢Kde se vyskytují? ¢ k. alfa linolenová - řepkový, lněný, sójový olej, vlašské ořechy k.linolová – slunečnicový, sójový olej ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ TRANS MK ¢Zdroj: - mléčný a zásobní tuk přežvýkavců (vznikají činností mikroflóry trávícího traktu přežvýkavců z nenasycených kyselin v krmivu) - ztužené tuky - potraviny do kterých se přidává ztužený tuk ¢Vznik: - dříve ve větším množství při parciální katalytické hydrogenaci z UFA (nyní - modernější technologie – pouze stopy) - v menším množství při záhřevu olejů na vysoké teploty ¢Rizikový faktor KVO i DM 2.typu: - výrazně zhoršují lipoproteinový profil - zvyšují hladinu LDL-cholesterolu a snižují hladinu HDL-cholesterolu - zvyšují (více než SFA) poměr „celkový cholesterol/HDL-cholesterol“ - nepříznivý účinek na citlivost tkání na inzulin - dysfunkce endotelu a prozánětlivý efekt → aterogeneze, KVO... ¢ ZDROJE MK > Zdroj: POKORNÁ, J. - BŘEZKOVÁ, V - PRUŠA, T.: Výživa a léky v těhotenství a při kojení. Era, Brno, 2008 DOPORUČENÍ - TUKY ¢Dle WHO/FAO CEP = 15-30% - SFA < 10% - PUFA 6-10% (n-6 5-8%, n-3 1-2%) - transFA < 1% - MUFA – zbytek ¢Americká doporučení CEP = 20-35% - SFA, TFA – co nejméně - linolová kyselina - 5-10% - α-linolenová kyselina – 0,6-1,2% ¢Německá, švýcarská, rakouská doporučení CEP = < 30% (lehká práce, < 40% extrémní práce) - SFA < 10% - PUFA 7-10% (n-6 : n-3 = 5 :1) - transFA < 1% - MUFA – zbytek ¢ CHOLESTEROL = TUKŮM PODOBNÁ LÁTKA ¢Výskyt: ve všech buňkách živočišného původu - vnitřnosti (vepřová játra (300mg/100g) - vaječný žloutek (cca 250mg/1žloutek) - máslo (240mg/100g) - mléčné výrobky s vysokým množstvím tuku Pozn.: FYTOSTEROLY v rostlinách jsou cholesterolu podobné, nemají však jeho účinek ¢Význam: - součást buněčných membrán a membrán uvnitř buněk - výchozí materiál pro tvorbu žlučových kyselin, steroidních hormonů a vitaminu D - podstatná součást žluče ¢ > MÝTY A FAKTA ¢Obsah CH v potravě má poměrně malý vliv na hladinu CH v krvi ¢Jestliže se sníží příjem CH potravou - stoupá jeho tvorba v organizmu a naopak - zvyšuje se přestup LDL-CH do buněk, kde dochází k jeho přeměně ¢Podstatné snížení příjmu CH = snížení CH v krvi o 5% (výjimkou je dědičná hypercholesterolémie) ¢ ¢Pro posouzení rizika aterosklerózy - poměr celkového CH/HDL-CH < 5 ¢Ženy v produktivním věku - mají zvýšení HDL-CH podmíněno estrogenem - po klimakteriu tento efekt mizí ¢Důležitější pro LDL-CH (aterogenní) je složení+množství tuku v potravě ¢ MK A CHOLESTEROL ¢SFA - ↑ CH a tím i LDL a VLDL - ↓ aktivitu LDL-receptorů na buněčných membránách a zpomaluje tím přísun LDL do buněk → zvyšuje se tak koncentrace cirkulujícího LDL-CH - negativní vliv mají pouze SFA s dlouhým řetězcem - exogenní CH ↑ negativní účinek SFA na „krevní tuky“ ¢MUFA - ↓ LDL, ↑ HDL ¢PUFA - ω-6 ↓ celkový i LDL-cholesterol..ale i HDL-cholesterol - ω-3 ↓ menší vliv na snižování cholesterolu + výsledky ne jsou zcela jednoznačné...výrazně snižují TAG ¢ PROTEKTIVNÍ ÚČINEK NA HLADINU CHOLESTEROLU ¢Vláknina - pektin, guar, β-glukany - ↓↓↓ zpětnou resorpci CH a žlučových kyselin v tenkém střevě - v tlustém střevě částečně odbourána na org.kyseliny s krátkým řetězcem, které se vstřebávají a v játrech ↓ endogenní produkci CH ¢ ¢Fytosteroly (rostlinné steroly) - zdroj: slunečnicová a sezamová semínka, některé ořechy a obiloviny 1. mají velmi podobnou strukturu jako CH, v tenkém střevě soutěží s CH o vazebná místa v tzv. micelách 2. fytosteroly mají vyšší afinitu k micelám, na rozdíl od CH se z nich však nedokáží vstřebat 3. játra kompenzačně nezvyšují tvorbu CH, ale zmnožují LDL-receptory - ↓ hladiny CH v krvi o 10 - 15% - účinná dávka: 0,8 - 2,0 g ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ¢Dne 1.7.2007 vešlo v platnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin. Nařízení se vztahuje na všechny druhy potravin včetně doplňků stravy. ¢Zdravotní tvrzení se dle zmíněného Nařízení dělí na : ¢Zdravotní tvrzení podle článku 13 ¢ - Jedná se o tzv. funkční tvrzení (obecně známá tvrzení), která popisují nebo odkazují na : ¢ a) význam živiny nebo jiné látky na růst a vývoj organismu a jeho fyziologické funkce b) psychologické a behaviorální funkce ¢ c) snižování nebo kontrolu hmotnosti nebo snížení pocitu hladu či zvýšení pocitu sytosti anebo snížení množství energie obsažené ve stravě ¢Zdravotní tvrzení podle článku 14 ¢ - Jedná se o: ¢ a) tvrzení o snižování rizika onemocnění ¢ b) tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí ¢ ¢ Používání zdravotních tvrzení podléhá schválení Evropskou komisí. ¢ ¢Komise EU, v rámci tohoto hodnotícího procesu, obdržela od členských států zhruba 44 000 tvrzení. Konsolidačním procesem byl vytvořen seznam 4185 tvrzení, která byla předána k posouzení. ¢Vydávání stanovisek, která vědecky zdůvodňují oprávněnost navrhovaných zdravotních tvrzení zajišťuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Na základě odborných posudků EFSA vydává následně Komise (ES) závazná rozhodnutí. ¢Evropská Komise průběžně vydává svá stanoviska k jednotlivým tvrzením. ¢ ¢Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/zdravotni-tvrzeni VITAMINY VITAMINY lNezbytné org. sloučeniny, které si náš organizmus neumí sám vyrobit lVýjimka: - část vitaminu A se tvoří z přijatého provitaminu (zejména β-karotenu) - vitamin D z provitaminu 7-dehydrocholesterolu (uloženého v pokožce) - niacin z AK tryptofanu - vitamin K vytvářejí i střevní bakterie ¢ UCHOVÁNÍ VITAMINŮ V ORGANISMU lB1, biotin a kyselina pantothenová = 4-- 10 dnů lC, K, B2, B6 a kyselina nikotinová = 2 – 6 týdnů lD a kyselina listová = 2 – 4 měsíce lE = 6 – 12 měsíců lA = 1 – 2 roky lB12 = 2 – 5 let ¢ VITAMIN A ¢ZT schválená: - vliv na buněčné dělení - imunitní systém, - udržení zdravé kůže, slizničních membrán, - udržení normálního vidění - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - udržení zdravých kostí, zubů, vlasů, nehtů, - ochrana DNA, bílkovin, lipidů před oxidací VITAMIN D ¢ZT schválená: ¢ - vliv na vstřebávání a využití vápníku, fosforu z potravy, na normální koncentraci vápníku v krvi, na podporu kostí a zubů ¢ - vliv na normální dělení buněk ¢ - udržení normální funkce imunitního systému a správné odezvy na zánět ¢ - udržení normální svalové funkce ¢ - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - vliv na funkci štítné žlázy ¢ - vliv na kardiovaskulární funkce VITAMIN E ¢ZT schválená: - ochrana DNA, bílkovin a lipidů před oxidačním poškozením ¢ - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - udržení normální funkce imunitního systému ¢ - udržení normálních kostí, zubů, vlasů, nehtů a pleti, regenerace redukovanou formou vitamínu C, - udržení normálního krevního oběhu, - udržení normální vlasové pokožky - udržení normální srdeční funkce, udržení - normálního vidění na ochranu oční čočky - přispívá k normálním kognitivním funkcím VITAMIN K ¢ZT schválená: - udržení zdravých kostí a vliv na krevní srážlivost - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: ¢ - vliv na srdce a cévy VITAMIN C ¢ZT schválená: - ochrana DNA, bílkovin, lipidů před oxidací, - podpora tvorby kolagenu, - funkce nervového a imunitního systému, - podpora imunitního systému během a po tělesném cvičení, - podpora absorpce nehemového železa (železo z rostlinných zdrojů), - podpora energetického metabolismu, - snížení únavy a vyčerpání, - přispívá k zachování normálních psychologických funkcí, - regeneruje redukované formy vitaminu E - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - podpora zraku, antioxidační funkce luteinu, - úleva v případě podráždění horních cest dýchacích THIAMIN ¢ZT schválená: - normální energetický metabolismus, - normální funkce srdce, - normální funkce nervového systému - přispívá k normálním psychologickým funkcím - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - udržení zdravých kostí, zubů, nehtů, vlasů, kůže - snížení únavy a vyčerpání RIBOFLAVIN ¢ZT schválená: - přispívá k zachování normálního energet. metabolizmu - přispívá k zachování normálního energet. metabolizmu želez - přispívá k zachování zdravé kůže, sliznic - přispívá k zachování červených krvinek - přispívá k zachování vidění - snížení únavy a vyčerpání - ochrana DNA, bílkovin, lipidů před oxidací - udržení normální funkce nervového systému ¢ZT neschválená: - přispívá k normálním psychologickým funkcím - přispívá k udržení zdravých kostí, zubů, vlasů, nehtů PYRIDOXIN ¢ZT schválená: - příznivý vliv na metabolismus glykogenu a bílkovin, - normální funkci nervového systému, - normální funkci imunitního systému, - normální tvorbu červených krvinek, regulaci hormonální aktivity - přispívá k zachování normálního metabolismu homocysteinu - přispívá k normální energetické výnosnosti (energetický výdej) metabolismu - přispívá k zachování normálních psychických funkcí, ke snížení únavy a únavnosti - přispívá k normální syntéze cysteinu - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - vliv na mentální výkon - udržení zdravých kostí, zubů, vlasů, nehtů a kůže KYSELINA LISTOVÁ ¢ZT schválená: - vliv na krvetvorbu, na metabolismus homocysteinu, - na normální funkci imunitního systému, - vliv na normální vývoj mateřských tkání během těhotenství - přispívá k zachování normálních psychických funkcí - snížení únavy a vyčerpání - přispívá k normálnímu dělení buněk - přispívá k normální syntéze aminokyselin - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - vliv na energetický metabolismus - vliv na krevní cévy - přispívá k normálnímu vidění - udržení normálního krevního tlaku VITAMIN B 12 ¢ZT schválená: - vliv na tvorbu červených krvinek, dělení buněk, energetický metabolismus, imunitní systém ¢ - přispívá k zachování normálních neurologických a psychických funkcí ¢ - přispívá k zachování normálního metabolismu homocysteinu, ke snížení únavy a vyčerpání,k normálnímu buněčnému dělení - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - udržení zdravých kostí, zubů, vlasů, nehtů a kůže MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY ¢Minerální látky: Ca, P, Mg, Na, K, Cl, S ¢Stopové prvky: Fe, Zn, I, Se, Cu, Mn, F, Cr, Si, Mo ¢Funkce: - stavební kameny tisíců enzymů a chemických sloučenin - účastní se metabolických a enzymových pochodů ¢Pozor na zdroje: - z rostlinných zdrojů je absorpce a využitelnost nižší (snižují ji fytáty, šťavelany, někdy i vláknina – zejména u Fe, Zn, Ca, Mg) ¢ SODÍK ¢ZT schválené: - udržení normální funkce svalů ¢ZT neschválené: - soda (hydrogenuhličitan sodný): redukce žaludečních kyselin (není fyziologicky prospěšné pro obecnou populaci), udržení normálního krevního tlaku DRASLÍK ¢ZT schválené: - udržení normální muskulární a neurologické funkce - udržení normálního krevního tlaku - za podmínky nejméně 15% DDD VÁPNÍK ¢ZT schválená: - vliv na udržení zdravých kostí, zubů, funkci svalů a přenos neuronů, krevní srážlivost, energetický metabolismus, - vliv na funkci trávicích enzymů - regulace norm. buněčného dělení a diferenc- - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená:: - udržení normálního krevního tlaku - udržení zdravých vlasů a nehtů - udržení normální hladiny LDL-cholesterolu - udržení normální hladiny HDL-cholesterolu - snížení symptomů týkajících se PMS - snížení únavy a vyčerpání - přispívá k normálním psychologickým funkcím přispívá k udržení a dosažení normální tělesné hmotnosti - propustnost buněčné membrány FOSFOR ¢ZT schválená: - vliv na funkci buněčných membrán, energetický metabolismus, udržování zdravých kostí a zubů - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - snížení únavy a vyčerpání HOŘČÍK ¢ZT schválená: - vliv na elektrolytickou bilanci, energetický metabolismus, přenos neuronů, smrštění svalů včetně srdečního, buněčné dělení, udržení zdravých kostí, zubů, vliv na syntézu bílkovin - přispívá ke snížení únavy a vyčerpání - přispívá k zachování normálních psychických funkcí - udržuje normální svalovou kontrakci - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - nemá vliv na krevní srážlivost, normální produkce hormonů, udržuje normální koncentraci glukózy, udržuje normální krevní tlak, ochrana DNA, bílkovin, lipidů před poškozením oxidací, udržení normální funkce imunitního systému, udržuje normální krevní tlak během těhotenství, vylepšuje obranu proti mentálnímu stresu, snižuje hladinu žaludečních kyselin, udržuje normální metabolismus tuků CHLÓR ¢ZT schválená: - chlorid sodný/draselný/vápenatý/hořečnatý: přispívá k normálnímu trávení a produkci kys. chlorovodíkové v žaludku ŽELEZO ¢ZT schválená: - vliv na tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, transport kyslíku, energetický metabolismus, funkci imunitního systému, kognitivní funkce, dělení buněk, snižuje únavu a vyčerpání - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - biotransformace z xenobiotických látek a činnost srdce, jater, svalů JÓD ¢ZT schválená: - vliv na štítnou žlázu, produkci hormonů štítné žlázy, energetický metabolismus, podpora kůže ¢ - přispívá k zachování normálních poznávacích a neurologických funkcí - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - podpora vlasů, nehtů a zraku ZINEK ¢ZT schválená: - vliv na normální funkci imunitního systému, tvorbu DNA, dělení buněk, ochranu DNA, bílkovin a lipidů před oxidací, vliv na normální kognitivní funkce, metabolismus mastných kyselin, kloubů, zraku, metabolismus vitaminu A, vliv na acidobazickou rovnováhu, plodnost a reprodukci, syntéza DNA a buněčné dělení – uváděný účinek „kůže a hojení ran” - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - vliv na normální funkci svalů, kloubů, srdce a krevních cév, funkci prostaty, udržení normální pleti, přispívá k normální syntéze bílkovin, udržení normální koncentrace testosteronu v séru, snížení únavy a vyčerpání, přispívá k normálnímu metabolismu sacharidů, udržení normálních vlasů a nehtů přispívá k normální makrovýživě metabolismu SELEN ¢ZT schválená: - ochrana DNA, bílkovin a lipidů před oxidací, - vliv na imunitní systém, vliv na činnost štítné žlázy, tvorbu spermií - udržení zdravých vlasů, nehtů, udržení zdravé štítné žlázy, - ochrana DNA, bílkovin, lipidů před poškozením oxidací - udržení normální funkce imunitního systému - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT neschválená: - vliv na kognitivní (myšlenkové) funkce, vliv na normální funkci prostaty, vliv na normální funkci srdce a krevních cév, ochrana před kontaminací těžkými kovy, udržení zdravých kloubů CHROM ¢ZT schválená: - přispívá k zachování normálního metabolismu makronutrientů - zachování normální hladiny glukózy v krvi - za podmínky nejméně 15% DDD ¢ZT: neschválená: - přispívá k udržení a dosažení normální tělesné hmotnosti - k snížení únavy a vyčerpání ¢Kategorie – mikroorganismy: – ZT neschválena ¢Kategorie – byliny: - ZT schválena: sušené švestky: udržení správné funkce střev vlašské ořechy: zlepšení endotel-dependentní vazodilatace – za podmínky 30 g denně rámci vyvážené stravy ¢Ostatní – ZT schválená: - např. kreatin: zvýšení fyzické výkonnosti během krátkodobého, vysoce intenzivního cvičení a při opakovaných vlnách cvičení (podmínka: 3g, cílová populace = intenzivně cvičící dospělé osoby) ZAJÍMAVÉ ODKAZY ¢Potravinářská aditiva: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Aditiva.pdf ¢Nutriční bubliny na obalech: http://zdravi.foodnet.cz/cze/pages/nutricni-znaceni http://www.gda.cz/ ¢Konečné znění Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR (Společnost pro výživu, 20.1.2009): http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni.html zdroje lhttp://medlineplus.gov/ lwww.spolvyziva.cz lwww.szu.cz lhttp://www.eufic.org/index/cs/ lVITAMIN AND MINERAL REQUIREMENTS IN HUMAN NUTRITION (WHO, 2004) - http://whqlibdoc.who.int/publications/2004/9241546123_annexes.pdf lROZHODUJE CELKOVÉ SLOŽENÍ TUKŮ http://www.kardio-cz.cz/resources/upload/data/102_MT_2007.pdf lGLYCEMIC INDEX (SYDNEY): http://www.glycemicindex.com/ lZajímavé: http://www.denik.cz/z_domova/tema_margariny20080306.html http://spolvyziva.cz/index.php?obsah=hlavni&odkaz=322&menu=1 http://www.chpr.szu.cz/vedvybor/dokumenty/stanoviska/stan_2004_3_deklas_VDD.pdf