Životní styl žen Mgr. Klára Papežová logo_mu_cerne tehotna_kuracka-250 ANd9GcTFkPjgE8ynQbkpKgEBZcPh4UL3NFOnTC_1l8O_4ccnkvvHJle7Lw ANd9GcSiIQllzmCYyqn8TBQNAUnKhpfA1_Q-F3WhFUKRiPYgoUXcwEN1xw > Zdraví nzákladní pojem medicíny, kladeno na přední místo numožňuje naplnění života, dosažení stavu spokojenosti, uplatnění ve společnosti nrozdílný výklad, vnímání a hodnocení odlišné u různých populačních skupin, závislé na řadě okolností (věk, pohlaví, vzdělání, socioekonomický status) npro mladé zdravé osoby obecnou a abstraktní hodnotou, do značné míry vnímáno jako samozřejmost nv popředí zájmu stojí jiné zájmy, hodnoty a cíle - štěstí, dobrodružství, mít dobré místo ve společnosti, pestrý život ndle dokumentu WHO a většiny ústav rozvinutých zemí má každý člověk stejné právo na zdravý a dlouhý život. Všichni lidé ale nedisponují stejnými předpoklady k dosažení tohoto cíle nSZO definuje zdraví jako „stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, nejen nepřítomnost nemoci nebo vady“. ANd9GcQj5lIK5pzLoakIW3cr4itPUZD2dXaAeY1xXpKS2Vmxn-seeIfyaw > Nerovnosti ve zdraví npředmětem výzkumů, proč někdo onemocní a jiný ne, do jaké míry lze onemocnění předejít, co je nutné udělat pro to, aby lidé nesužoval nepříjemný průběh nemoci nebo její následky nrovnost = žádný člověk by neměl být znevýhodněný při dosahování plného zdravotního potenciálu nnerovnosti ve zdraví jsou výsledkem biologické variability, zvoleného zdravotního chování a působení širokého spektra jevů, podmínek, determinant a dějů, které jsou výsledkem působení aspektů sociálních, ekonomických, kulturních, behaviorálních aj. nčím hlouběji se snažíme proniknout do podstaty nemocí, tím najdeme větší množství determinant. nnemoc = dynamický proces npůsobení zevních a vnitřních faktorů, působích samostatně nebo společně, dochází k jejich vzájemnému posilování, zeslabování, nebo se mohou navzájem rušit nlidské nemoci nevznikají čistou náhodou, ale působením protektivních a příčinných faktorů nzdraví = výsledek interakce člověka s prostředím, nikoli jednotlivý a izolovaný jev > Determinanty zdraví nudálosti a stavy, o kterých předpokládáme, že jsou příčinou určité nemoci, nebo že je zde úzká souvislost s jejím vznikem n= indikátory, markery, faktory, podmiňující činitelé nebo predisponující činitelé. nnegativní podílejí se na vzniku nemoci = řada rizikových faktorů (RF) zvyšuje pravděpodobnost vzniku onemocnění, nemoc vzniká s časovým odstupem - těžké posoudit jeho přesný podíl na vzniku nemoci npozitivní determinanty zdraví - protektivní a ochranný vliv před vznikem onemocnění nzákladní determinanty - životní styl jedince, zdravotní služby, genetické faktory, životní prostředí a sociální vlivy n ZDRAVÍ GENETICKÝ ZÁKLAD 20 % ZDRAVOTNICKÉ SLUŽBY 10 % ŽIVOTNÍ STYL 50 % ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 20 % > Ne(ovlivnitelné) RF životního stylu nOvlivnitelné faktory - kouření tabáku, nadměrná spotřeba alkoholu, nedostatečná nfyzická aktivita, nadváha a obezita, nesprávná výživa n→ vznik chronických neinfekčních onemocnění n nNeovlivnitelné faktory – životní podmínky, faktory životního prostředí (omezení nzákladní hygieny, omezený přístup k pitné vodě, znečištěné ovzduší spalováním npevných paliv, úroveň bydlení, zaměstnání, klimatické podmínky, úroveň nurbanistického řešení měst a obcí a další. Do životního prostředí lze zahrnout i npolitickou a ekonomickou situaci, které do značné míry předznamenávají možnost skutečné nvolby občanů (např. v oblasti výživy, bydlení, vzdělání apod.) n nPostavení člověka ve společnosti: kde se narodil, kde vyrůstal, jaká byla jeho nvýživa, výchova, kde žije nyní, jaké má zaměstnání, vzdělání, v jakém prostředí npracuje, jestli žije v dostatku nebo nedostatku, za co utrácí peníze nŽivotní prostředí a podmínky života - zásadní předpoklad správné volby životního nstylu > Ovlivnitelné faktory životního stylu nStres n nKouření cigaret n nNadměrná konzumace alkoholu n nPohybová aktivita n nNadváha a obezita n nvýživa koureni undefined ANd9GcScsrCOSjthG8U4lXWSiSYLJW3Z3VSYx79CdxK5u7YK7FD2Pq-Z undefined undefined > 1. Stres npodíl na vzniku a rozvoji některých onemocnění - těžko prokazatelný nchronický stres – předpokládané negativní účinky, dlouhodobé působení – projev v nejvíce oslabené části systému organismu, dlouhodobě působící stresové situace mohou vést člověka ke změně způsobu života, k vyššímu výskytu rizikového chování, která ještě více zvyšují riziko rozvoje řady onemocnění njednorázový akutní a relativně silný stres - nepředstavuje pravděpodobně riziko pro zdraví člověka nstres + další rizikové faktory životního stylu - vředová choroba žaludku a duodena, kardiovaskulární poruchy (ICHS, AIM, hypertenze), migréna, vertebrogenní algický syndrom, bolesti hlavy (17,6 % žen trpí migrénami), herpetické infekce, autoimunitní onemocnění, onkologická onemocnění, dále popisován vznik astma bronchiale, revmatické artritidy, rozvoj infekčních onemocnění, diabetu mellitu nimunitní systém - krátkodobý akutní stresor - zvyšuje činnost imunitního systému n dlouhodobý chronický stres - pokles činnosti imunitních reakcí ANd9GcQGvGSmN-tSwpdd82DGESr9tbHBvnAgEzXTQiFobliUrmmBfBGd > Nejčastější stresové situace žen nKariéra a rodina nNezaměstnanost, nejistota nOdpovědnost n n > 2. Kouření cigaret n Kouření a zdraví njednou z hlavních příčin vzniku rakoviny plic a následného úmrtí, nádory dutiny ústní, jazyka, tračníku, hltanu, hrtanu, slinivky břišní, močového měchýře a ledvin, gynekologické nádory, leukémie. 5 – 8krát je zvýšeno riziko vzniku chronických onemocnění plic (bronchitida, rozedma plic a astma) nnejčastější příčinou smrti u kuřáků - onemocnění srdce a cév (infarkty, mrtvice, apod) nriziko se při pravidelném kouření zvyšuje dvojnásobně nkouření oslabuje imunitní systém, zvyšuje se riziko neplodnosti u obou pohlaví, diabetu mellitu II. typu, onemocnění štítné žlázy s těžkou ophtalmopatií, v souvislosti s tabákem jsou zmiňovány peptické vředy a gastroesofageální reflux nkouření neohrožuje na zdraví pouze aktivní kuřáky, ale poškozuje zdraví i pasivních kuřáků, riziko rakoviny plic nekuřáka exponovaného kouři je zvýšeno o 20 až 30 % a riziko onemocnění srdce je o 23 % vyšší n ANd9GcR2dR7wldZ8Nt-QbGCQ16VikqdAp9n9wJs2wiAbu2K_rsJsa3fJ > Negativní následky kouření cigaret u žen nvětšina žen si neuvědomuje následky kouření, 96 – 99 % z dotazovaných uvedlo, že následkem kouření vzniká rakovina nplic, onemocnění dýchacího ústrojí, kardiovaskulární onemocnění, komplikace v těhotenství, špatná pleť. Jen málo žen nsi uvědomuje rizika pro nženy, jako je neplodnost, osteoporóza, předčasná menopauza, vyšší riziko mimoděložních těhotenství, karcinom nděložního čípku a jiná rizika n nDěložní čípek n njedním z RF, prokázáno studiemi, zvyšuje pravděpodobnost (40 cigaret/den). n nKouření v těhotenství n nplánování těhotenství, kouření v průběhu těhotenství, po porodu návrat ke kouření, a to nejčastěji ještě do 1. roku života ndítěte npřesné riziko nelze přesně stanovit nv cigaretovém kouři - tisíce chemických látek a řada z nich prochází placentární bariérou, kterou se dostává do krevního noběhu plodu. Jiné látky mohou být placentou zadržovány a způsobují její poškození s následným narušením nfyziologických funkcí. nŽeny které kouří v průběhu těhotenství mají dvakrát větší pravděpodobnost,že se jejich dítě narodí předčasně a s nízkou porodní nhmotností. Zvýšeno riziko úmrtnosti, celkové nemocnosti dítěte, celkově špatného zdravotního stavu. Dochází k ovlivnění nmozkových funkcí. nU gravidních kuřaček - mimoděložní těhotenství (o 77 % vyšší riziko), spontánní potraty (riziko roste s počtem vykouřených ncigaret), předčasné odlučování placenty (o 62 % vyšší riziko), polyhydramnion, placenta previa (2 x vyšší riziko) a předčasný nporod způsobený předčasným odtokem plodové vody n n undefined > nKouření a kojení nnegativně ovlivňuje kojení nnižší produkce mléka, mléko mívá také nepříjemnou pachuť nzpůsobenou prostupem chemických látek z cigaretového kouře n nKouření a antikoncepce nv roce 1973 - orální antikoncepce spojená s kouřením cigaret ovlivňuje trombembolické nemoci na nemoci kardiovaskulárního aparátu → vysoká závažnost - riziko stoupá s počtem vykouřených nCigaret → riziko vniku mozkového krvácení je až 200x vyšší u žen, které kouří přibližně 20 ncigaret denně, relativní riziko infarktu myokardu je 1,2 u kuřaček, které kouří méně než 15 cigaret ndenně, 4,1 u kuřaček kouřících 15-24 cigaret denně a 11,3 při denní spotřebě více jak 25 cigaret npokud žena trpí migrénami, může dojít k dokončeným migrenózním záchvatům a k cévní nmozkové příhodě. n n undefined > nkouření a riziko rakoviny prsu nkouření cigaret - jeden z rizikových faktorů npokud žena kouří po dobu 30 let, je u ní riziko zvýšeno o 60 % oproti nekuřačkám n nKouření a osteoporóza nkouření cigaret – rizikový faktor, složky kouře zasahují do metabolizmu kostní tkáně - toxický vliv na nfunkci osteoblastů - snížena novotvorba kosti nzvýšená kostní resorpce zvýšenou sekrecí katecholaminů účinkem nikotinu nnegativní zásah do hormonálních dějů, klesá koncentrace estrogenů, a to i během hormonální substituční nterapie ndechová nedostatečnost kuřáků vede k acidóze, která přispívá k rychlejší resorpci kosti nDalší rizikové faktory u kuřáků pro vznik osteoporózy - vyšší konzumace černé kávy a méně pohybu n nKouření a menopauza nrizikový faktor časného nástupu menopauzy nmenopauza se dostaví u kuřaček dříve než u nekuřaček, přibližně o rok nčasnější nástup menopauzy - působení polycyklických uhlovodíků obsažených v tabákovém kouři - ovlivnění nfolikulárního aparátu - postupné vyčerpání - deficit ženských hormonů estrogenů nebo jejich nižší aktivita ndalší látky odpovědné za časný nástup menopauzy - alkaloidy z nikotinového kouře – antiestrogenní působení - nVazba na estrogenové receptory n n ANd9GcRD9UFw__R3HJjamTasootT576jgFdWebtBH-SIuzABag6e5U0G > 3.Alkohol nAlkohol a zdraví nabúzus alkoholu - zdravotní a sociální následky nsomatické nemoci - infekce, poškození žláz s vnitřní sekrecí, nemoci krve a krvetvorných orgánů, nemoci oběhové soustavy, trávící soustavy, dýchací soustavy, nervové a močopohlavní npotlačuje humorální i buněčnou imunitu, představuje riziko komplikací v těhotenství, riziko vzniku hypertenze, nemocí kůže a svalů, poranění, otrav a výskytu zhoubných nádorů nu vzniku řady nádorových onemocnění vystupuje alkohol jako kokancerogen, ale je považován také za přímý kancerogen nu pijáků alkoholu je zvýšeno riziko výskytu rakoviny dutiny ústní a nosohltanu, žaludku, jícnu, tenkého střeva, jater, slinivky břišní, konečníku novlivňuje psychiku člověka npozorujeme zde krátkodobé „pozitivní“ účinky, jako snížení hladiny úzkosti a strachu (antifobický účinek), odstranění špatné nálady a navození dobré (trankvilizační účinek), alkohol snižuje vnímání bolesti (analgetický a anestetický účinek), jeho celkový účinek je tlumivý (hypnotický účinek) nmezi psychická poškození můžeme zařadit závislost, postižení intelektu, poruchy vnímání a jednání, poruchy orientace ve stavu opilosti, ale i poté a řadu psychotických stavů ANd9GcQKSh0PXU97Jjaf-gKpD3yb6keFzONSbSkps4OicnhGHB5FFE2ZRgVDMIt-Xg > Negativní následky nadměrné konzumace u žen nKonzumace alkoholu v průběhu těhotenství n nPití alkoholu v průběhu těhotenství – negativní dopad na zdraví budoucí matky a vyvíjející se nplod → prochází placentou → do krevního oběhu dítěte → Fetal Alcohol Syndrome či nFetal Alcohol Disorders → nízká porodní hmotnost, nezralost plodu, riziko náhlého úmrtí, nmikrocefalie, mentální retardace, hyperaktivita, neurologické odchylky, dále se vyskytují ndegenerativní změny lebky, obličeje, typicky plochý, široký nos, zcela nevyvinutá rýha horního nrtu, zkrácené oční štěrbiny, malá brada. Poruchy růstu s omezenou kloubní hybností, zvýšená nfrekvence vrozených srdečních vad, urogenitálního systému a končetin n nHypertenze u žen n nStudie - nepříznivý vliv pravidelné konzumace alkoholu na rozvoj hypertenze – více u žen n→ zvýšení krevního tlaku u silných konzumentů - u žen zvýšení systolického tlaku během týdne npři pravidelné konzumace alkoholu o 8,4 mmHg n ANd9GcRrvPBPoFPFrD8kbn4mhkNlnnzcaF5CMxrkh19dWAZtubjBFLapZQ ANd9GcQ7ZPl97LXD50KBDpaVX_MAyJQGd7DABSpokfxIDaAl5dHbvWSb > nAlkohol a rakovina prsu n nRiziko karcinomu prsu u žen. nStudie – riziko - 82 % vyšší pravděpodobnost vzniku onemocnění u žen při konzumaci 2 a více nalkoholických nápojů denně v průběhu 5 let před zjištěním diagnózy. nVýsledky výzkumu prezentované americkou Asociací pro výzkum rakoviny prokázaly, že již malé nmnožství alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen po přechodu. Jde o jeden či dva drinky za nden. U žen, které konzumují 3 sklenice a více alkoholu za den vzrůstá riziko přibližně o 51 % . n n nAlkohol a vznik dnavého onemocnění n nStudie prokázaly, že užívání alkoholu zvyšuje u žen riziko vzniku dnavého onemocnění, při čemž nnejvyšší riziko představuje konzumace piva a nižší riziko představuje konzumace vína. n nMenstruační cyklus n nalkohol snášen v premenstruační době hůře, ↑ citlivost na vypité množství alkoholu → dáno nzřejmě hormonálním působením, které zpomaluje metabolizmus alkoholu a prodlužuje jeho núčinek. V této fázi menstruačního cyklu je prodloužené vstřebávání alkoholu a doba jeho nodstraňování z těla > 4. Nadváha a obezita n naktuální téma současnosti nnárůst prevalence a incidence nadváhy a obezity nestetický problém? zvýšená nemocnost a úmrtnost - chronické onemocnění, které může vést k těžkému poškození zdraví nnadváha (BMI 25 – 30) zvyšuje 4x riziko zvýšené hladiny lipidů v krvi, více než 3x riziko ↑ TK a KVO, 2,5x vzniku DM a přibližně 2x dny a onemocnění kloubů, nebezpečí vzniku nádorových onemocnění (prsu, endometria, žlučníku, tlustého střeva aj.), onemocnění hepatobiliární (cholelithiáza, nealkoholová steatohepatitida), respirační poruchy (syndrom spánkové apnoe, Pickwickův syndrom), poruchy pohybovém aparátu (artróza kloubů, hyperurikémie). Vznikají často psychologické problémy. undefined > Zdravotní komplikace nadváhy a obezity u žen n n nKardiovaskulární onemocnění n nu žen závažný problém – západní civilizace n50 % KVO postihuje ženy nve vyspělých zemích - kardiovaskulární onemocnění nečastější příčina úmrtí nv ČR na tato onemocnění zemře přibližně 55, 6 % žen npřidružením zvýšeného krevního tlaku, porušené glukózové tolerance, inzulínové rezistence či n diabetu, abdominální obezity se zvýšením plazmatických triglyceridů a sníženého HDL- cholesterolu, které často obezitu provází, dochází ke vzniku Metabolického syndromu metabolický syndrom u žen - vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních (KV) onemocnění než u mužů, zejména tehdy, je-li přítomný diabetes mellitus II. typu. nKVO jsou příčinou úmrtnosti žen ve většině rozvinutých zemí světa nrozdíly mezi muži a ženami – u žen dochází k manifestaci vaskulárního onemocnění zhruba o 15 let později než u mužů ANd9GcSaGwxy9dlCxUNT-HaOO4d0cLASBr419OqwJBRWSeOHRX-Qz-BEtbeAAk9x > nGynekologické komplikace n nporuchy cyklu, amenorea, infertilita, komplikace v graviditě a při porodu, pokles dělohy, inkontinence moči, nkarcinom děložního hrdla, prsu, vaječníku. Za těmito gynekologickými riziky a komplikacemi stojí nendokrinologické důsledky obezity, jedná se zejména o hyperestrogenismus, který je důsledkem zvýšené konverze nandrogenů na estrogeny v tukové tkáni ndále je příčinou hyperandrogenismus, který ještě usnadňuje ukládání rizikového viscerálního tuku u žen nčasto zde nacházíme luteální insuficienci zodpovědnou za sterilitu a infertilitu, hyperinzulinemii s inzulinovou nrezistencí a funkční hyperkortisolismus n nObezita a infertilita nobezita je příčinou anovulace s následnou amenoreou, sterilitou a infertilitou nmenší šance na otěhotnění při IVF npro pacientky se syndromem polycystických ovarií (PCOS) je typická oligomenorea, amenorea, anovulace a ninfertilita, viscerální obezita, metabolický syndrom, inzulinová rezistence, hirsutismus, akné nvyšší hladiny volných androgenů jsou příčinou poruch vývoje folikulů a vyššího výskytu ovariálních cyst. Snížení nHmotnosti vede ke zlepšení fertility nčastější změny endometria se zhoršenou implantací embrya, vyšší podíl nezralých oocytů a horší odpověď na IVF nmedikaci nriziko spontánních potratů do 20. gestačního týdne roste se zvyšujícím se BMI > nObezita v průběhu těhotenství n ntěhotné ženy s nadváhou a obezitou jsou hospitalizovány před porodem dříve, byly navíc pozorovány nčastější komplikace a vyšší počet porodů císařským řezem nvyšší výskyt mimoděložního těhotenství (2x vyšší riziko), výskyt hypertenze a preeklampsie (4 – 5x nvyšší), riziko vzniku gestačního diabetu, komplikovaného porodu, předčasného porodu (2x vyšší), riziko nmrtvého plodu (3x vyšší), protrahovaného porodu , riziko porodu per sectio caesarea (2 – 3 x vyšší nriziko) a perinatální komplikace n nObezita a močová inkontinence n nzvýšený intraabdominálnímu tlak (vezikální tlak), napětí svalů pánevního dna a nervů vnějšího genitálu. nzvýšení BMI o 5 zvyšuje riziko vzniku inkontinence o 60 – 100% n n > n n nObezita a nádorová onemocnění nvztah mezi rostoucím BMI a rozvojem nádorových onemocnění (endometria) – nBMI sehrává významnou úlohu při jejím vzniku - obezita jako vysoký rizikový nfaktor tohoto onemocnění n nObezita, nadváha a psychosociální dopady nprovází řada psychických problémů (nízké sebevědomí, frustrace při nkonfrontaci s vžitým „ideálem krásy“ nmůže se objevit až sociální izolace zhoršení společenského uplatnění nproblémy mohou vyústit až v deprese a úzkostnou poruchu nvýjimkou nejsou ani suicidální pokusy n > 4. Výživa – nejčastější deficity u žen nTělesný vývoj, nástup menstruace, těhotenství, kojení, menopauza, všechna tato období v životě ženy mohou vést k nedostatku ndůležitých výživových složek (železo, kyselina listová, vápník aj.). Řada studií prokázala, že jejich nedostatky nacházíme ve nvšech věkových skupinách. Navíc snaha žen snížit hmotnost, různé diety, snaha o získání ideální postavy vedou k ohrožení nnedostatkem důležitých složek potravy. n nŽelezo ndospívající, těhotné a kojící ženy, starší ženy, ženy na okraji společnosti nvětšina dospělých žen - < 70% DDD n5 – 20% žen mladších 60 let patří mezi ohroženou skupinu, která prokazuje sníženou hladinu i zásobu železa v organizmu nu žen starších 60-ti let nacházíme deficit u 10 – 45% nanémie – ztráty krve menstruací (v ČR trpí touto anémií asi 10% žen) nnejčastěji se projevuje ve druhé polovině těhotenství, kdy je zvýšena potřeba železa a kysliny listové nchudokrevnost matky se projeví zhoršeným vývojem plodu, nízkou porodní hmotností, zvýšeným rizikem náhlého úmrtí nnovorozence nprojevy nedostatku: mikrocytární hypochromní anémie (náchylnost k podchlazení, neschopnost zvýšit klidovou energetickou potřebu, při nrychlém vzniku anémie vzniká únava, tachykardie, bledost, snížená schopnost tolerovat zátěž, v těžkých případech i změny v psychické a npohybové sféře. n nZdroje: nhemové železo: játra, ledviny, hovězí maso a zvěřinu, masné výrobky (tlačenka, jelita, jitrnice). nNehemové: zelené druhy zeleniny, luštěniny, cereálie n nVstřebávání železa podporuje vitamin C, některé aminokyseliny bílkoviny masa, jeho vstřebávání naopak snižují fytáty, polyfenoly, nvápník a rostlinné bílkoviny (sója, oříšky). n nDDD (doporučená denní dávka) je pro ženy 15 mg. n > n nKyselina listová n nZvýšená potřeba – v období před otěhotněním, v období těhotenství a laktace. nJejí dostatečné množství je nezbytné do konce 6. týdne těhotenství, kdy probíhá zrání neurální trubice - negativní dopad nnedostatek na začátku těhotenství, zejména u žen, které mají genetickou vnímavost a zhoršený metabolizmus kyseliny nListové - spontánní potraty n nprojevy nedostatku: megaloblastová nebo makrocytární anémie, poruchy sliznice GIT traktu, které se projeví průjmem, npálením sliznice jazyka a záněty sliznic GIT traktu, snížení imunity, poruchy nervového systému, deprese, psychická nnestabilita a demence. n nNedostatek kyseliny listové může zapříčinit vrozené vady plodu, jako jsou rozštěpy patra či neurální trubice plodu. Je nzpomalen vývoj plodu a dochází k předčasným porodům. n n→ suplementace v podobě tablet (acidum folicum) před plánovaným těhotenstvím a v průběhu minimálně jednoho trimestru. n nZdroje: zdrojem jsou kvasnice, ořechy, semena, luštěniny, listová zelenina, košťálová a kořenová. Dále ovoce a cereálie. nPři nešetrné kulinářské úpravě dochází k jejímu znehodnocení. n nDDD: doporučená dávka je 200 μg, u žen v těhotenství až 400 μg . n > nVápník n nobdobí růstu - správný vývoj a mineralizaci kostí ndostatečné dávky vápníku dle několika prospektivních studií působí preventivně proti vzniku nádorového onemocnění střeva a nkonečníku, jiné studie potvrzují vliv vápníku na regulaci energetického metabolizmu n nProjevy nedostatku: osteoporóza - systémové onemocnění skeletu, charakterizováno odbouráváním kostní hmoty s poruchami nmikroarchitektury kostní tkáně. Kosti jsou křehké a velmi snadno se lámou - rizika zlomenin u žen po menopauze npostihuje asi 30 % žen ve věku nad 50 let npříčinou je také snížená hladina estrogenů s úbytkem kostní hmoty nebo laktózová intolerance nu žen, jejichž matka trpí osteoporózou byla prokázána nižší denzita kostního minerálu n nvýživa by měla zajistit dostatečný přísun vápníku, vitamínu D, resp. jeho provitaminů, a dalších látek, které se podílejí na výstavbě nkosti (hořčíku, zinku, vitaminu C, K, manganu, B2, B6, bílkovin). n nZdroj: mléko a mléčné výrobky, olejovky, mandle, mák, ořechy, z luštěnin např. sója. nvstřebávání vápníku podporuje přítomnost laktózy, galaktózy, kyseliny citrónové a jablečné, aminokyseliny valin, lysin, histidin, nfosfopeptidy v mléce, kyselé prostředí, vitamin A, K, C, B6 a B2. Vstřebávání naopak brzdí šťavelany (špenát, rebarbora, červená nřepa, rybíz, kakao), fytáty (chléb, pečivo, luštěniny), fosforečné soli v tavených sýrech a vysoký příjem vlákniny. n nDDD: doporučené dávky u dospívajících žen jsou 1200 mg za den, u těhotných žen, postmenopauzálních a vyššíc věkových nkategorií 1500 mg. > nJód nTvorba hormonů štítné žlázy - přeměna základních živin v každé z buněk lidského organizmu na ndostatečné množství energie pro její růst, existenci a funkci nJsou důležité pro vývoj mozku. nDostatečné množství jódu je důležité pro ženy zejména v období dospívání, těhotenství a nkojení. n nProjevy nedostatku: poruchy soustředění, zvýšená únavnost, zpomalené reflexy, suchá kůže, zvýšená tělesná hmotnost, nzácpa aj. nU žen je nedostatek jódu spojován s vyšším výskytem rakoviny prsu, poruch menstruačního cyklu, problémů ns otěhotněním, může být také příčinou neplodnosti. nPři nedostatku - hypothyreóza - struma. n nTěhotným a kojícím ženám je doporučena suplementace přípravky určené pro těhotné a kojící ženy. nJe dobré používat sůl obohacenou jódem, zařadit do jídelníčku mořské ryby, mléko a mléčné výrobky n nZdroj: cenným zdrojem je jodovaná sůl, mořské produkty (ryby, krabi, řasy), méně mléko, nmléčné výrobky a maso. n nDDD: pro běžnou populaci 150 μg, těhotné a kojící ženy by měly dodržovat denní příjem asi 200 μg. n n > Seznam literatury nBLAHOŠ, J. - PALIČKA, V. - BÝMA, S. Osteoporóza, Doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře, Společnost všeobecného nlékařství ČLS JEP, Praha, 2006 nBRYCE, C. B. Insights into the Concept of Stress, Pan American Health Orgnization, Regional Office of the World Health Organization, Washington, n2001. nCAMPBELL, D. Red meat and alcohol´raise the risk of cancer, UK news, 2007. nCARRAL, J. M. C. - PÉRES, C. A. Effects of High-Intensity Combinet Training on Women over 65, Gerontology. Basel, 2008, Vol. 53, No. 6, pg 340, 7 npgs nCÍFKOVÁ, R. et al. Prevence kardiovaskulárních onemocnění v dospělém věku, Společné doporučení českých odborných společností, Klinická nbiochemie a metabolismus, Praha, 2005. str. 212 – 224. nHOLČÍK, J. - KOUPILOVÁ, I. Sociální determinanty zdraví, Základní fakta a doporučení pro praxi v kontextu programu Zdravá města, ČLČ, 2001, roč. n140, č.1, str. 3-7 nGREEN, L. W. - OTTSON, J. Community health. Seventh edition, Mosby, St. Louis 1990, 718s. nHAMPL, K. Zdravotní následky abúzu alkoholu in kouření cigaret a pití alkoholu v ČR, Praha, SZÚ, 2008, str. 48 – 58. nHOWARD, B. X. et al. Low- Fat Dietary Pattern and Risk of Cardiovascular Diesases: The Woman´s Health Initiative Randomized Controled Dietary nModification Trial, JAMA,2006, 295, p. 655 – 666. nHRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení, Praha: Maxdorf, 2004. 304 s. nHRUBÁ, D. - BRÁZDOVÁ, Z. Význam primární prevence v perinatologii – doporučení pro primární prevencI, Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta nMasarykovy univerzity v Brně, 2003. nMEIR, J. et al. Effects of Moderate Alcohol Consumption on Cognitive Function in Women, The New England Journal of Medicíne, 2005; Vol. 352:, pg. 245 n253 nOAKLEYOVÁ, A. Pohlaví, gender a společnost. Praha: Portál, 2000, 171 s. nPÁNEK, J. - POKORNÝ, J. - DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika, Vysoká škola ekonomicko-technologická v Praze, Praha, 2002, 219 s. nPATERSON, J. M. et al. Stopping smoking during pregnancy; Are We on the Right Track?, Canadian Journal of Public Health. Ottawa, 2003. Vol. 94, No. 4; np. 297. nREEVES, G. - PIRIE, K. - BERAL, V. - GREEN, J. Cancer incidence and mortality in relation to body mass index in the Milion Women Study: Kohort study, nLondon, 2007, Vol. 335, No. 7630, pg. 1134. nROSOLOVÁ, H. et al. Metabolický syndrom u žen, Postgraduální medicína, č. 10, 2008. nSOVINOVÁ, H. - SADÍLEK, P. - CSÉMY, L. Vývoj prevalence kuřáctví v dospělé populaci ČR, Názory a postoje občanů k problematice kouření (období 1997 n2005), Výzkumná zpráva, Praha, SZÚ, 2006. n(zbytek seznamu použité literatury u přednášejícího J) > Děkuji za pozornost J