PROBIOTIKA - doplnění k přednášce Význam střeva: - trávení a vstřebávání - obranyschopnost: mikroflóra střeva + bariéra střevní sliznice + GALT - GALT - největší imunitní orgán lidského těla, produkce 70-80% imunoglobulinů A Faktory ovlivňující množství a rozmanitost v různých částech GIT: - pH, peristaltika, dostupnost živin, redox potenciál uvnitř tkáně, věk a zdraví hostitele, bakteriální adheze, součinnost bakterií, sekrece hlenu obsahujícího imunoglobuliny, antagonismus bakterií, doba pasáže Mikroflóra GIT: - 10^14 životaschopných bakterií = desetinásobek celkového množství eukaryotických buněk ve všech tkáním lidského těla - u dospělého člověka je hmotnost mikrobů ve střevech 1 až 2 kg Žaludek: velmi kyselé prostředí (pH 1)- málo bakterií, cca 10^2 KTJ/ml obsahu (bakterie musí odolávat HCl) Dvanáctník + lačník: kyselé prostředí (pH 4-5), 10^2 až 10^4 KTJ/ml - (bakterie musí odolávat žlučovým solím a pankreatickým sekretům) Kyčelník: nárůst pH + nárůst bakterií 10^6 až 10^8 KTJ/ml ( v tenkém střevě dochází k mnoha bakteriálním infekcím - např. salmonelózy, infekce E. coli - proto je tenké střevo cílem probiotik soupeřících s patogeny) Tlusté střevo: pH se blíží neutrálním hodnotám = příznivé prostředí pro většinu bakterií, 10^10 – 10^11 KTJ/g. Potenciálně škodlivé Bacteroides Potenciálně příznivé Eubacteria Bifidobacteria Anaerobní G+koky Clostridium Lactobacillus Methanogens E. coli Reducenti sulfátu Fusobacteria Enterobacteria Veillonella Staphylococci Proteus P. aeruginosa Přehled prospěšných a škodlivých druhů bakterií (Bourlioux, a kol., 2003) Normobióza – stav, kdy ve střevě převládají bakterie příznivé pro zdraví Dysbióza – stav, kdy ve střevě převládají bakterie patogenní Doba průchodu bakterií zažívacím traktem je u zdravých osob 55 až 72 hodin (4 až 6 hodin od úst ke slepému střevu; 54 až 56 hodin v tlustém střevě) Hlavní substráty pro růst bakterií jsou nestravitelné sacharidy, které uniknou hydrolýze a absorpci v tenkém střevě (např. rezistentní škrob, pektiny, oligosacharidy, celulózy, hemicelulózy, alkoholické cukry, laktóza atd.) Sacharidy jsou fermentovány na SCFA (short chain fatty acids – mastné kyseliny s krátkým řetězcem) – acetát, propionát, butyrát - látky prospívající zdraví střev (butyrát = živina pro kolonocyty) Druhou skupinu tvoří proteiny, peptidy a aminokyseliny (nestravitelné části potravy, sekrety bakterií, odumřelé buňky epitelu atd.), které jsou fermentovány na větvené řetězce mastných kyselin a řadu dusíkatých a sirných sloučenin. Některé metabolity mohou být pro hostitele toxické (např. amoniak, aminy a fenolické sloučeniny). Fermentací látek poskytují MO hostiteli také energii. Některé MO produkují vitamin K a některé vitaminy skupiny B. Kolonizace střev - je ovlivněna několika faktory: Porod: vaginální nebo císařský řez Výživa novorozence: kojení nebo umělá kojenecká výživa Složení stravy v pozdějším věku: příjem vlákniny, probiotik , příjem prebiotik Vliv léčiv, antibiotik: antibiotika poškozují střevní flóru Vliv věku: u starších lidí bývá méně bifidobakterií Vliv genů a receptorů Probiotika Probiotika jsou živým doplňkem stravy, který příznivě ovlivňuje zdraví hostitele zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry (Fuller, 1989). Podle definice WHO jsou probiotika živé mikroorganismy, které mají při konzumaci v dostatečném množství prospěšné účinky na zdraví konzumenta (FAO/WHO, 2002). Účinná probiotika by měla: - Působit blahodárně na hostitele. - Být nepatogenní a netoxická. - Být schopna přežití a metabolizace v trávicím traktu – rezistentní vůči nízkému pH, organickým kyselinám a trávicím enzymům. - Být přilnavá k epitelovým buňkám. - Být schopna se rychle množit a trvale nebo dočasně kolonizovat trávicí trakt. - Obsahovat velké množství životaschopných buněk. - Zachovat si životaschopnost během skladování a používání. - Mít dobré senzorické vlastnosti. - Být izolována ze stejného druhu jako jejich plánovaný hostitel Mikroorganismy, které jsou označeny jako probiotika (O´Grady a Gibson, 2005) Rod Druh Lactobacilli Lactobacillus acidophilus Lactobacillus rhamnosus Lactobacillus reuteri Lactobacillus casei Lactobacillus gasseri Lactobacillus plantarum Lactobacillus johnsonii Bifidobacteria Bifidobacterium bifidum Bifidobacterium longum Bifidobacterium breve Bifidobacterium adolescentis Bifidobacterium infantis Enterococci Enterococcus faecalis Enterococcus faecium Kvasinky Saccharomyces boulardii Lactococci Lactococcus lactis subsp. lactis - Aby mohla probiotika ovlivnit své prostředí, musí být jejich populace v rozmezí 10^6 – 10^8 KTJ/g intestinálního obsahu, tzn. musí být schopna růstu a kolonizace (vhodné prostředí je terminální část kyčelníku a tlusté střevo). - U experimentů došlo po ukončení příjmu probiotik během pár dnů také k vymizení probiotik z GIT → doporučuje se pravidelná konzumace (denní dávka 10^9 – 10^11 KTJ). - K udržení vysokých hodnot probiotik v průběhu života mohou být použity dvě strategie: 1) kontinuální konzumace preparátů nebo potravin obsahujících bifidobakterie; 2) do potravin mohou být přidány bifidogenní substráty nebo prebiotika, které podpoří růst bifidobakterií ve střevě Příznivé účinky probiotik (Nevoral 2010, Collado 2009, Parvez 2006): Některé pozitivní účinky probiotik a prebiotik jsou již prokázány i u lidí, jiné však stále prokázány nejsou. Především z etických důvodů mohou být zkoumány pouze in vitro nebo ve studiích se zvířaty. U některých onemocnění jsou výsledky nekonzistentní. Průjmová onemocnění: · Probiotika mírně zkracují dobu trvání průjmového onemocnění o 17 až 30 hodin. · Účinek je závislý dle použitého probiotika. · Je zřetelná závislost na dávce. Při dávkách vyšších než 10^10 KTJ byly pozorovány vyšší účinky. · Probiotika jsou účinná proti vodnatým průjmům a virovým gastroenteritidám, nikoliv proti invazivním bakteriálním průjmům. Při včasném podání se objeví i lepší účinek. · Doporučují se při průjmech po terapii antibiotiky a jako prevence cestovatelských průjmů. · Příznivě působí u malých dětí při rotavirových průjmech Alergie: · schopnost preventivně bránit rozvoji atopického ekzému · dle posledních studií jsou neúčinná v léčbě atopického ekzému · účinek nebyl prokázán u prevence alergické rýmy, astmatu a potravinových alergií Příznivé účinky probiotik na zdraví (Parvez, a kol., 2006) Intolerance laktózy: · probiotika zlepšují projevy laktózové intolerance (v tlustém střevě štěpí laktózu) IBD: · Ulcerózní kolitida – probiotika jsou efektivní v udržování remise a prevenci relapsů · Crohnova choroba – nyní nejsou přesvědčivé důkazy IBS: · výsledky jednotlivých studií se rozcházejí, dle poslední meta-analýzy však bylo prokázáno zlepšení symptomů při podávání probiotik Nekrotizující kolitida: · dle meta-analytických studií podávání probiotik významným způsobem snížilo riziko těžké nekrotizující enterokolitidy u nedonošených dětí Prevence nádorových onemocnění: · ochranný účinek probiotik a synbiotik na ujmutí, růst a metastázování transplantovaných a chemicky vyvolaných nádorů prokázalo několik studií na zvířatech Snižování krevního tlaku: · probiotika mohou snižovat krevní tlak Peptické vředy: · Dlouhodobé užívaní výrobků obsahujících probiotika může mít příznivé účinky na infekci H. pylori u lidí, především snížení rizika vzniku onemocnění spojených s vysokými počty žaludečních zánětů Prevence onemocnění a udržování zdraví: · Předpokládaný mechanismus účinku je v posílení imunitní funkce a v přímé inhibici patogenu. Probiotika tedy mohou mít význam, pokud se zařadí do stravy zdravých lidí za účelem udržení zdraví. Takového tvrzení je však spíše dietním než klinickým doporučením a v současnosti není možno vytvořit specifické klinické doporučení.