Kvasinky, vegani a vitamin B12 Zpracovala Mgr. Jana Merhautová Vitamin B12 syntetizují pouze prokaryotické organismy Kvasinky jsou eukaryota, a tudíž neprodukují vitamin B12 Existuje snaha o genetickou modifikaci kvasinek – specifické kmeny „nutritional yeast“ Rostlinná strava obsahuje vitamin B12 pouze pokud je fermentovaná = upravená určitými kvasnými bakteriemi (kysané zelí, pivo, asijské fermentované potraviny apod.) – obsah vitaminu může kolísat Některé řasy žijí v symbióze s bakteriemi (chlorella, spirulina) – přípravky z nich mohou B12 obsahovat – obsah vitaminu může kolísat Mezi vegany a vegetariány je velmi rozšířené tvrzení, že kvasinky umí produkovat B12, z toho důvodu raději výrobci doplňků stravy s obsahem kvasinek obohacují tyto směsi o vitamin B12 – je potřeba číst složení přípravku Motto tématu: „Although some vegans may get vitamin B12 from inadequate hand washing, this is not a reliable vitamin B12 source.“  (http://www.vrg.org/nutrition/b12.php) Mateří kašička (Gelée royale, Royal jelly) Komplex látek: proteiny, aminokyseliny, organické kyseliny, steroidní látky, estery, fenolické látky, sacharidy, minerály, stopové prvky – pH kyselé (3,4-4,5) Voda 50-70 %, proteiny 9-18 %, sacharidy 7-18 %, lipidy 3-8 %, minerální látky 1,5 % Sacharidy: 50-70 % glukóza, dále fruktóza, oligosacharidy trehalóza, maltóza, rafinóza apod. Proteiny: MRJP1-8 (major royal jelly proteins); enzymy – α-glukosidáza, glukózooxidáza, glukózodehydrogenáza; glykoproteiny AMK: prolin, lysin, glutamát, alanin, fenylalanin, aspartát, serin Mastné kyseliny: 10-HDA (10-hydroxydec-2-enoát) a 10-HDAA (10-hydroxydekanoát) Flavonoidy – fenolické sloučeniny: kvercetin, kempferol, hesperidin, naringenin, apigenin, luteolin Minerály: K, Ca, Na, Mg, Zn, Fe, Cu, Mn Animální modely – prokázané účinky: KVS: Vazodilatace, hypotenzivní působení, hypolipidemický účinek, flavonoidy = antioxidanty, normalizují stavbu a chování krevních kapilár, některé izolované působí imunostimulačně, příp. cytotoxicky k nádorovým buňkám Metabolismus: zvýšení růstu mláďat, na zdravé buňky působí jako stimulans proliferace, na nádorové tkáně jako inhibitor proliferace, hypoglykemizující účinek, zvyšuje termogenezi a výdej energie Imunita: protizánětlivé působení, antialergický účinek, izolované MRJP mají spíše imunosupresivní efekt (snižuje se produkce IL-4, IL-2, IFN-c T-lymfocyty), izolované glykoproteiny působí imunostimulačně (stimulují makrofágy, zvyšují hladinu TNF-α) Antiseptické působení: 10-HDA a 10-HDAA inhibují růst G+ bakterií Antioxidační působení: zvyšuje se vychytávání OH· a H2O2 Izolovaná 10-HDAA – imunosupresivní účinek, snižuje hladinu matrix-metaloproteináz, snižuje adherenci G+ bakterií k tkáním, zvyšuje produkci kolagenu, modulátor funkce estrogenových receptorů, podporuje neurogenezi Klinické studie: Mast na bércové vředy, léze při syndromu diabetické nohy – žádný rozdíl oproti konvenční léčbě Snižování glykémie – účinek potvrzen Funkční potravina u chronických onemocnění – zlepšení stavu pacientů; při CHOPN, v onkologii (možnost zařazení do nutriční terapie) Nežádoucí účinky: případy alergické reakce, anafylaxe Interakce s warfarinem (1 kazuistika) – potenciál k dalším interakcím, mechanismus neznámý