ALIMENTÁRNÍ INTOXIKACE Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Charakteristika Alimentární infekce  Patogenní činitel je živá bakterie  U dostatečně virulentních patogenů dochází k interhumánnímu přenosu  Inkubační doba desítky hodin Alimentární intoxikace  Patogenní činitel je bakteriální toxin, přítomnost živé bakterie není podmínkou  Nedochází k interhumánnímu přenosu  Inkubační doba hodiny Typy toxinů  Toxin je vyprodukován v potravině před jejím požitím  stafylokokový enterotoxin  emetický toxin B. cereus  Botulotoxin (většina případů)  Toxin je produkován až v GIT postiženého  diarhogenní toxin B. cereus  toxin Cl. perfringens typ A Stafylokoková enterotoxikóza  Původce onemocnění  Staphylococcus aureus, produkující plazmakoagulázu (faktor virulence v tkání)  Nosičství asi u 40 % populace (nosohltan, impetigo, folikulitis, flegmóna, jiné)  Produkce termostabilního enterotoxinu (A-E) v potravině (živiny, teplota, čas)  Klinický obraz  Náhlý začátek: křeče v břiše, zvracení, průjem, bez teplot , kolapsové stavy, odeznění příznaků do 24 hod.  Terapie  symptomatická + rehydratace  Inkubační doba  1 - 6 hod., obv. 3 hod.  Diagnóza  epidemiologická, popř. průkaz toxinu  Prevence  osobní hygiena, správný teplotní režim při přechovávání pokrmů (10 st. C a méně nebo 60 st. C a více) Rozšíření S. aureus v organismu Intoxikace Cl. perfringens typ A  Původce onemocnění  Cl. perfringens typ A, g+, sporulující, součást střevní mikroflóry, rozšíření v prostředí  Produkce toxinu ve střevě  Klinický obraz  Náhlé břišní koliky, nauzea, průjem, mírný průběh bez zvracení a teplot  Pozn: Cl. perfringens typ C způsobuje nekrotizující enterokolitidu u imunosuprimovaných osob, snad i autoinfekce, příp. nemocniční infekce, nejedná se o intoxikaci z potravin )  Cesta přenosu  Masivní kontaminace masitých potravin nejčastěji střevním obsahem po porážce; prevencí je hygiena výroby Intoxikace vyvolané Bacillus cereus  Původce onemocnění  Bacillus cereus: aerobní sporulující mikrob, rozšířen v prostředí, často sacharidové potraviny ( rýže)  Toxin A (emetický t.): termostabilní, vznik v potravině, klinický obraz jako stafylokoková enterotoxikóza  Toxin B (diarhogenní t.): vznik ve střevě, připomíná intoxikaci Cl. perfringens)  Diagnóza  epidemiologická souvislost, izolace původce nákazy (zvl. diarhogenní f.)  Prevence znečištění potravin a tvorby toxinu v potravině Botulismus  Původce onemocnění  Clostridium botulinum: anaerobní sporulující, typ A až G, střevní trakt lidí a zvířat, půda  V anaerobním prostředí produkce termolabilního neurotoxinu  Klinický obraz  mlhavé dvojité vidění, suchost v ústech, chraptivý hlas, polykací potíže, obrna měkkého patra, zástava peristaltiky, obrna dýchacích svalů  Inkubační doba  12 až 36 hod.  Terapie  antitoxické sérum, resuscitační péče  Prevence  Správná praxe při výrobě konzerv (mechanické čištění, autoklávování, chlazení) nebo navození podmínek, které brání produkci botulotoxinu u potravin, které z technologických důvodů nelze autoklávovat (dusitany, pH nižší než 4,5, Balení čerstvé zeleniny a hub do perforovaných folií Botulismus  Zvláštní případy botulismu  Ranný botulismus  kontaminace rány vegetativními formami Cl. botulinum, anaerobní prostředí  Kojenecký botulismus  produkce toxinu ve střevě po požití většího množství spor (med)