BAKTERIÁLNÍ ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Co je bakteriální alimentární onemocnění? • Infekční onemocnění vyvolané patogenními bakteriemi, které • pronikají do organismu orálně • postihují primárně GIT, ale i jiné systémy • vylučují se stolicí, méně často močí • Tzv. "fekálně-orální" cesta přenosu • Faktory přispívající k šíření infekcí • intenzivní produkce potravin, obchod s potravinami, stravovací návyky, turistika Dělení Antropozoonózy • Primárně onemocnění zvířat, horečnatá nebo bezpříznaková • Přenos kontaminovanými potravinami • intravitálně (za života zvířete) • v průběhu výroby a nebo zpracování Antroponózy • Primárně lidská onemocnění • Interhumánní šíření • často se jako vehikulum uplatňuje voda z důvodu dosažení infekční dávky i při velkém zředění agens (virulence patogenů) Klinický obraz • Gastritida, enteritida, gastro-enteritida • většina infekcí • Kolitida, tenesmy (bolestivé nutkání na stolici) • typicky bacilární úplavice • Sepse, orgánové lokalizace infekce • typicky břišní tyfus, tyfoidní průběh salmonelóz • Průjem exsudativní často s příměsí hlenu a krve ve stolici • Bolesti břicha, zvracení, horečka, dehydratace! Antropozoonózy • Salmonelóza • netyfoidní salmonely, S. enteritidis (od začátku 90. let), S. typhimurium • V obchodní síti kontaminováno 2 až 20 % vzorků (EU) • Inkubační doba: 6 hod. – 3 dny, obvykle 12 hod. – 36 hod. • Kampylobakterióza • C. jejuni, C. coli • 1 – 10 dní, obvykle 3 – 5 dní • Yersinióza • Y. enterocolitica • Inkubační doba 3 až 7 dní • Některé kmeny E. coli • enterohemorhagická (EHEC, O 157:H7) • Inkubační doba 3 až 8 dní Antroponózy • Bacilární úplavice (dyzenterie) • Shigella sonnei (90 %), Shigella flexneri (10 %) • Inkubační doba 1 – 5 dní, obvykle 1 – 3 dny • Břišní tyf • čtyřtýdenní horečnaté onemocnění, obv. bez průjmovité symptomatologie způsobené Salmonella typhi (typhoidní salmonela) • Inkubační doba 5 až 24 dní, obvykle 12 dní • Paratyfy • většina patogenních kmenů E. coli • enteropatogenní (EPEC) • enteroinvazivní (EIEC) • enterotoxinogenní (ETEC) ... průjmy cestovatelů Výskyt v ČR (EPIDAT, abs.) 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 A02 Salmonelózy 33,594 27,964 26,899 30,724 32,927 25,102 18,204 11,009 10,805 8,622 A04.5 Kampylobakterióza 21,653 23,206 20,063 25,492 30,268 22,713 24,254 20,175 20,371 21,161 A01.0 Břišní tyfus 1 1 2 4 3 9 2 4 3 4 A03 Shigelóza 354 286 381 325 278 289 349 229 178 450 0 5,000 10,000 15,000 20,000 25,000 30,000 35,000 40,000 A02 Salmonelózy A04.5 Kampylobakterióza A01.0 Břišní tyfus A03 Shigelóza Diagnóza •Klinický obraz •Epidemiologická anamnéza (významné při hromadném výskytu) •Kultivace • biologický materiál: stolice, moč, event. hemokultura • potravina a nebo voda (epidemický výskyt), podezření při pozitvním nálezu indikátorů fekální kontaminace (E. coli) Léčba • Rehydratace: minerálky, džus, bujón, rehydratační nápoj • Střevní dezinficiens (Endiaron) • Antibiotika (???: někdy prodlužuje bacilonosičství) • Antiemetika, léky snižující střevní motilitu (při vyčerpávajících průjmech) • Šetřící dieta, probiotické kultury v rekonvalescenci Prevence •Zdroj nákazy • antropozoonózy: veterinární opatření v chovech zvířat (hygiena chovu, imunizace zvířat) •antropoponózy: aktivní vyhledávání nemocných, izolace Prevence •Cesta přenosu • Antropozoonózy • bezpečné zacházení s potravinami, "5 klíčů k bezpečnému stravování" (ruce, voda, potraviny, tepelná úprava, uchovávání pokrmů) • Antroponózy • zdroj pitné vody (fekální průsaky), hygiena osob a prostředí • dezinfekce/dezinsekce v (předpokládaném) ohnisku nákazy Prevence •Vnímavý jedinec • Specifická: • vakcinace, zlepšovaní kondice zvířat • Nespecifická • zvýšené riziko v letním období (snížení pH žaludku příjmem tekutin) a u osob s hypochlorhydrií