Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty MU Po prostudování tématu (ideálně po této přednášce) byste měli být schopni: • •Vyhodnotit výživu na individuální úrovni •Pojmenovat výživové problémy •Navrhnout konkrétní opatření k optimalizaci výživy •Konzultovat výživová doporučení Historie: Zapadlé zmínky o vztahu výživy a zdraví •2300 př. n. l., Čína: kuchyňská sůl a CMP • •1500 př.n.l., Egypt: xerophtalmie a odvar z jater • •4. st. př.n.l., Aristoteles: zubní kaz a sladké fíky • •7. st., Mohammed: vepřové maso a trichinelóza • •960-1279, Čína: „chudá“ výživa a nádory jícnu • Historie: Zapadlé zmínky o vztahu výživy a zdraví •15. st., Albík z Uničova: nadbytek tuků a energie • a předčasná úmrtí •15. st., Inkové: pellagra a kukuřice •1676, Wiseman: nádory a nadbytek masa, • alkoholu a kuch. soli •1849, Bennet: nádory a obezita •1907, Shaw: prevence nádorů a ovoce • a zelenina, méně alkoholu, čaje a tabáku • Vztah výživy a zdraví: David Barker • • •„…people who had low birthweights, or who were thin or stunted at birth, have high rates of coronary heart disease and the related disorders stroke, diabetes and hypertension in adult life. This has led to the hypothesis that coronary heart disease originates through undernutrition in the womb. The undernourished baby changes its structure, physiology and metabolism. These changes tend to persist through life. These findings have important implications for public health, in understanding the reasons why the incidence of so-called Western disease changes so rapidly, and why rates of these diseases differ between rich and poor people. They suggest a new strategy for the prevention of Western disease, which will focus on the nutrition of young women and their babies as well as the lifestyles of men and women in middle age.“ Barkerova hypotéza • „There is now sufficient evidence for public health policies to be implemented. These include the avoidance of excessive thinness or overweight in mothers before conception; access to a balanced diet for all young women; protection of infant growth; and avoidance of overweight among young children who had small body size at birth. We will develop more effective public health action when we know more about the biological processes which underlie the associations between small size at birth and chronic disease in later life.“ David Barker • • •Barker DJP (2003). The Best Start in Life. London: Century barker • Smysl výživových doporučení •Na populační úrovni • Prevence chorob hromadného výskytu souvisejících s výživou • •Na individuální úrovni • Řešení individuálního problému souvisejícího s výživou Choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy (rozvinuté země) KVN 55% úmrtí (5.3 miliónů) Zhoubné nádory 25% úmrtí (2.4 miliónů) Jater. cirhóza 1.8% úmrtí (178 tis.) Osteoporóza 9% populace NIDDM 2.4 % populace Zubní kaz 93% populace Obezita 12% mužů 15-20% žen Potrav. alergie 7% populace Katarakta 18% 65-75 let 46% 75-85 let Choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy (rozvojové země) PEM Kwashiorkor Dysenterie Následky nedostatku vitamínu A Nutriční anémie (nedostatek Fe) IDD (nedostatek jódu) Cholera Hepatom (aflatoxiny) Hepatitis A Stav výživy lidí na počátku 21. století •520 miliónů těžce podvyživených •15 - 20 miliónů ročně umírá na následky hladu •300 miliónů lidí trpí nedostatkem vitamínu A •3.5 miliard lidí strádá následkem IDA •853 miliónů lidí strádá následkem IDD •75% všech lidí žije v rozvojových zemích, konzumují pouze 15% dostupné energie •1 miliarda lidí pije kontaminovanou vodu • Stav výživy dětí na počátku 21. století •11-15 miliónů dětí ročně umírá hladem •250 tisíc dětí ročně oslepne na následky nedostatku vitamínu A •50% anemických dětí (JV 52% vs. SZ 10%) •15 miliónů dětí < 5 let ročně onemocní chorobou z kontaminované vody •více než 40% všech úmrtí v rozvojových zemích se týká dětí < 5 let •54% z toho je způsobeno podvýživou VÝSKYT NADVÁHY U DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH SE V EVROPĚ ZVYŠUJE IOTF/EASO Obesity in Europe Report 2002; IOTF 2004 Úloha preventivního lékařství v řešení problémů výživy a zdraví •Detekce problémů – epidemiologické studie •Rozvoj metod zjišťování výživové spotřeby •Definice výživových potřeb na populační úrovni •Formulace výživových doporučení •Implementace výživových doporučení •Ovlivňování směrů výzkumu •Vzdělávání profesionálů • Úloha preventivního lékařství v řešení problémů výživy a zdraví •Popis problémů – epidemiologické studie •(ÚPL LF MU Brno, 1997 - 2000) • Studie příjmu vápníku u českých dětí • Prevalence kojení (multicentrická studie) • Studie typických porcí • Intervenční studie výživy těhotných žen • Studie problémů výživy dětí ve věku 0-2 roky • (Azerbaijan, Jemen, Kosovo, Uzbekistan, • Zimbabwe, Čečensko, Kurdistán, Rusko, Keňa) Rozvoj metod zjišťování výživové spotřeby •Recall •Záznam • (vážení, odhad) •Metoda dvojitých porcí •Výživové zvyklosti (FFQ) •Výživová anamnéza •Stravovací zvyklosti •Food balance sheets •Inventorní metoda •Globální spotřeba • • Co zjišťujeme s určitostí? • • Že lidé jedí. Úloha preventivního lékařství v řešení problémů výživy a zdraví •Formulace výživových doporučení •(ÚPL LF MU Brno) • •EURO guidelines WHO/CINDI (1998 – 2000) •Feeding recommendations WHO/IMCI •Výživová doporučení pro ČR (1996) • Atributy výživových doporučení •založeny na obecných vědeckých poznatcích •analýze místních výživových zvyklostí •míře sociální a kulturní přijatelnosti •omezené množství zásad (nejpodstatnějších z hlediska populačního zdraví) •srozumitelné, zapamatovatelné, schopné vzbudit zájem, compliance a skutečné změny chování Metodika tvorby výživových doporučení •Stanovení obecných cílů a metod •Stanovení nutričních cílů •Definování skupin potravin •Určení velikostí porcí jako jednotek •Stanovení nutričních profilů skupin a podskupin potravin •Stanovení denního počtu porcí ve skupinách •Komunikační design •Strategie uplatňování Východiska výživových doporučení • globální spotřeba • potravin • • • porce • spotřební koš Þ výživová doporučení Ü typická frekvence • • nutriční profily • • verbální forma grafická forma • DDD (RDA) • Úskalí a problémy doporučení •Řešení zdravotního problému, který není pro daný region relevantní •Nedostupné nebo netradiční nebo neakceptovatelné nebo neznámé potraviny •Formulace v jednotkách, které se nepoužívají •Nepřijatelnost grafické formy Výživová doporučení v termínech jednotlivých živin a energie Výživová doporučení pro českou populaci v termínech poživatin •Obilniny, pečivo, těstoviny: 3-6 jednotkových porcí •Zelenina: 3-5 jednotkových porcí (a 100 g) •Ovoce: 2-4 jednotkové porce (a 100 g) •Mléko a ml. výrobky: • 2-3 jednotkové porce (ekviv. 300 mg Ca) •Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny: • 1-3 jednotkové porce •Ostatní: 1+1 porce (ekvivalent 10 g tuku či cukru) ZUZKA Velikost jednotkové porce • •Geografická • oblast •Kulturní • zvyklosti •Věk • USA 2007 dvě 180 Velikost jednotkové porce •Obilniny, těstoviny, pečivo, rýže: 1 krajíc chleba nebo rohlík (60 g) 1 kopeček rýže nebo těstovin (125 g) 1 miska musli •Zelenina 1kus cca 100 g •Ovoce 1kus cca 100 g • Velikost jednotkové porce •Mléko a mléčné výrobky 1 sklenice mléka 300 ml 1 kelímek jogurtu cca 180 ml 1 porce „průměrného“ sýra 55 g • • •Každá z porcí je ekvivalentem 300 mg vápníku • Velikost jednotkové porce •Ryby, drůbež, luštěniny, maso,… 80 g porce luštěniny 1 miska vaječný bílek vařený natvrdo „Jednotková porce“ hovězího steaku C:\Users\prof. Brázdová\Desktop\Fotky\USA2010\DSC_0120.JPG Úloha preventivního lékařství v řešení problémů výživy a zdraví •Implementace výživových doporučení •(ÚPL LF MU Brno) • •Projekty podpory zdraví (české děti, romské děti, české těhotné a kojící ženy) •Konzultace v oblastech nutriční deprivace Programy primární prevence zaměřené na výživu • • •Strategie vyhledávání osob ve zvýšeném riziku • • •Strategie obecného ohrožení (populační přístup) Výživová doporučení na individuální úrovni: dle vnímání rizika Subjektivně Objektivně Nízké Střední Vysoké Nízké realisté pesimisté pesimisté Střední optimisté realisté pesimisté Vysoké optimisté optimisté realisté Doporučení odmítají • a priori, protože • • Je nezajímá tato tématika • •Nerozumí jim • Mají svůj vyhraněný názor, • který nechtějí měnit Doporučení odmítají •Po úvaze, protože • • Nevěří tomu, kdo je dává • Nevěří v jeho správnost • Nevěří cíli, který rada sleduje •Jsou zmateni jinými radami • Na základě svých znalostí •Mají zkušenosti s podobnými radami Doporučení přijímají •Na zkoušku • • Všechna postupně podle toho, • jak jim vyhovují • • Vybírají si náhodně jedno z nich • •Neboť je přesvědčilo Doporučení si uzpůsobí podle svých představ • •Neboť ho nepochopili správně • • Neboť jim vyhovovalo jen částečně • • Nebyli schopni z vážného důvodu • se podle něj chovat Epilog: •Lidé by měli jíst hlavně to, co jim chutná. • Ale měli by se snažit, aby jim chutnalo jen to, •co je pro ně zdravé. ZUZKA5 Působení výživových doporučení • •Znalost • •Postoj • •Chování • •Chování • •Postoj • •Znalost Pochybnosti •Jsou nepříjemné změny životního stylu vždy vyváženy nějakým ziskem? Alespoň zdravotním? • •Neznamená změna výživových zvyklostí často dlouhodobě zhoršenou kvalitu života? • BD00028_ Rizikové nutriční faktory Kuchyňská sůl Účinky natria v organismu •aktivace adrenergního systému (retence Na) •zvětšení extracelulárního objemu •stimulace sekrece ANP •snížení sekrece PGE2 •aktivace inhibitoru NA+ a K+ ATP – ázy •ovlivnění sekrece neuropeptidu Y •zvyšování prahu pro pociťování salinity • Chuťová dráha •působení natria Cyklický diagram Medulla obl. Nucl. tractus solit. Lemniscus med. Thalamus Centrální část chuť. analyzátoru, operculum parietale Gyrus angularis (par.) N. intermedius N. glossopharyngeus N. vagus Organizační diagram Karcinogenní účinek natria porucha viskozity kys. hyaluronové atrofická gastritis prolongace kontaktu s karcinogenem snadnější ataka karcinogenem •porucha mukózní bariéry žaludku Vztah příjmu NaCl a úmrtnosti na CMP stát Muži (40-69 let, na 105) Ženy (40-69 let, na 105) NaCl (g) Austrálie USA 111 78 86 57 11 9 - 10 Anglie Německo 100 102 74 60 8 – 10 7.5 – 11.3 Belgie Japonsko Česká rep. 97 229 183 65 127 117 6 – 8 18.1 – 22 11.6 Příjem NaCl u některých populací •g/den populace (národ, země) •< 1 Yanomamo (Brazílie, Venezuela) 0.6g! • 1 – 3 Waorami, Pukapuka, !Kung, Kalahari, Keňa, Malajsie • 3 – 5 Massajové Warior, Polynézie, již. Venezuela • 5 – 8 Belgie, Finsko, N. Zéland • 8 – 10 USA, Anglie •10 – 15 ČR, Austrálie, Německo, Rusko, Eskymáci • (sev. Grónsko), Quash’Qai (Irán) •15 – 20 Japonsko (Kiuki), J.Korea, Kolumbie, Portugalsko, Chile, • vých. Evropa •> 20 Japonsko (Kiušu), Bangladéš (čaj. plant.) •> 40 rok 1813, pruská armáda Příklad z Cookových ostrovů •kmen Pukapuka • 1.74 g NaCl / den •výskyt hypertenze >20 let věku 1% • •kmen Rarotonga •8.7 g NaCl / den •výskyt hypertenze >20 let věku 7 – 10% Obsah NaCl v některých poživatinách •Poživatina NaCl (g / 100g) •Hovězí maso 0.17 •Telecí maso 0.27 •Vepřové maso 0.11 •Vepřové uzené 4.50 •Šunka 3.9 – 5.3 •Sardinky v konzervě 2.0 •Mléko kravské plnotučné 0.13 •Sýr Cammembert 3.52 •Eidam 2.46 •Gouda 2.63 •Sýr tavený 2.29 •Mléčná čokoláda 0.68 •Hrášek zelený čerstvý 0.002 •Hrášek zelený konzervovaný 0.65 •Běžné pečivo 1.53 •Sůl kuchyňská 96.75 •Masové konzervy 4% (např. v 500 g konzervy 20g NaCl) Doporučená denní dávka •EU: 3 – 5 g NaCl / den •ČR: do 5 g NaCl / den Společenská odpovědnost •zamezení pronikání soli do dětské výživy •snížení salinity masově konzumovaných poživatin •tvorba adekvátních výživových doporučení •informovanost (o salinitě průmyslově zpracovaných produktů) •korektní a aktivní značení potravin •nutriční výchova •nutriční vzdělání Vennův diagram Primární prevence strategie obecného ohrožení strategie vyhledávání osob ve zvýšeném riziku OTTAWA (February 24, 2014)—Bill Jeffery, LLB, National Coordinator ofthe Centre for Science in the Public Interest made the followingcomment on Bill 162, the Making Healthier Choices Act, tabled today inthe Ontario legislature by the Minister of Health and Long-term Care:"Mandating calorie labelling on restaurant menus is a step in theright direction, but it is a costly mistake to ignore sodium. Thetext of legislation published late this afternoon reveals thatMinister Matthews plans to wait until an unspecified future date toconsider mandating sodium information. The evidence and communitysupport for sodium on menus is here and now; what is needed is thepolitical will. The only voices opposed to mandating sodium intel onrestaurant menus are lobbyists for companies selling salty meals,presumably worried that effectively informed customers will buy lessfood or none at all, unless restaurants do less pre-salting. Postingsodium on menus would incentivize companies to use salt more sparinglyand help customers to make healthier choices.Just last week, MPPs voted in favour of opposition legislationproposing to mandate calorie levels, and both high-andvery-high-sodium warnings on applicable menu items.More than 40 groups and experts endorsed a joint statement calling forboth sodium and calorie levels on menus. In a study of menu offeringsin nearly 30 Canadian chains, CSPI found that sodium levels in thesame menu category within the same restaurants typically variedfive-fold and calories varied two-fold. Studies show that people,even dietitians, under-estimate sodium levels in foods to an evengreater extent than calories. A teaspoon, even a tablespoon of saltcould easily be mixed into a restaurant dish, transforming evenhealthy fare into a blood vessel pressure-cooker.Ontario needs to make a big dent in the 16,000 to 22,000 deathscaused annually by nutrition-related cancer, heart disease, stroke anddiabetes, largely due to excess calories and sodium. As Medicare andworkforce productivity suffer needlessly from nutrition-relatedillness, the evidence for menu labelling has mounted. National surveysfound that 82%-92% of Canadians support requiring chain restaurants toprovide levels of sodium and high-sodium warnings on menus, pluscalories. Příklad společenské odpovědnosti (Kanada): Without seeing so on menus, the Ontarians would have no idea that, forexample, the: • McDonald’s Third Pounder Angus Bacon & Cheese Sandwich has more thandouble the sodium (1,990 mg) of the Double Quarter Pounder WithoutCheese Sandwich (830 mg); and • Tim Hortons’ Sausage, Egg, and Cheese Breakfast Sandwich has nearlydouble the calories (530 calories) of the English Muffin with Egg andCheese (280 Calories). Informovanost spotřebitelů • OTTAWA (February 27, 2012)— Montana’s Large Beef Ribs have 1,490 calories, three-quarters of the daily recommended calories for an average adult, and four-and-half times as many calories as in its 8 oz. Sirloin Steak (330 calories). McDonald’s Angus Bacon & Cheese Sandwich has nearly triple the sodium (1,990 mg) of the Big Xtra Sandwich (700 mg). According to a new report published by the nonprofit Centre for Science in the Public Interest (CSPI), that’s the kind of information that restaurant diners need, but can’t find on menus at large chain restaurants. According to the report, nutrition-related diseases kill tens of thousands of people and cost the Canadian economy at least seven billion dollars a year, and excess intake of calories and sodium are major culprits. Studies show that consumers poorly estimate the nutritional content of food, but alter their choices when reliable nutritional information is presented. CSPI’s report notes that even trained dietitians are inaccurate at estimating the amounts of calories and sodium in restaurant foods. Besides providing consumers with this vital information, CSPI says that menu labeling might encourage restaurants to reformulate their products to contain fewer calories and less sodium. In the United States, calorie labeling has been required on chain restaurant menus and menu boards in New York City since 2008, and the Food and Drug Administration is finalizing regulations that will require calorie labeling nationwide. http://www.cspinet.org/canada/foodlabelling.html Úloha vitamínu C v lidské výživě Formy kyseliny askorbové Vitamín C Funkce v lidském organismu •Tvorba kolagenu (prolin à hydroxyprolin) • hojení ran, tvorba jizev, pružnost cévních stěn •Krvetvorba (využitelnost železa) •Ovlivnění metabolismu cholesterolu •Podpora obranyschopnosti organismu •Přímý antagonista histaminu •Zabraňuje tvorbě N-nitroso sloučenin z dusitanů •Katalyzuje hydroxylační reakci tryptofanu na serotonin •Chrání oční čočku proti fotooxidačním účinkům •Brání předčasnému vzniku únavy •Napomáhá látkové přeměně hormónů kůry nadledvinek (protistresový účinek) Prolin hydroxyprolin Mírné příznaky nedostatku •Zvýšená únava •Bolesti hlavy •Časté infekce •Vyšší hladina sérového cholesterolu u vnímavých osob •Záněty dásní, viklání zubů •Zvýšená a prodloužená krvácivost •Zvýšená lomivost krevních kapilár Vážné příznaky nedostatku •Kurděje – skorbut • •Vypadávání zubů •Zvýšená lomivost kostí •Svalová slabost, postižení srdečního svalu •Anémie •smrt • Doporučené denní dávky •Děti (podle věku) 50 – 90 mg •Adolescenti 100 – 110 mg •Ženy 75 – 90 mg •Muži 75 – 100 mg •Těhotné ženy 120 mg •Kojící ženy 130 mg •Velmi staří lidé 75 – 125 mg Ztráty vitamínu C •Při šetrné úpravě až 50%, při neopatrné až 75% •Oxidací při styku se železným nádobím (měděným) •Oxidací při styku se vzdušným kyslíkem •Vyplavováním vodou (rozpustný ve vodě) •Teplem – při opakovaném ohřevu dochází po 15 minutách k dalším 25% ztrát a po 90 minutách k 75% •Při dlouhodobém skladování v teple až 90% ztrát Zdroje vitamínu C v potravě •Poživatina 100g vit. C (mg) •Zelené natě až 140 •Zelená paprika 90 •Černý rybíz 97 •Aktinidie (kiwi) 71 •Jahody 58 •Květák 38 •Pomeranče 37 •Zelí červené 32 • bílé 17 • čínské 25 •Rajčata 26 •Citrón 24 •Brambory (nové ->vyklíčené 22 -> 4 Nutriční aspekty osteoporózy Klinické projevy osteoporózy •Choroba je obvykle asymptomatická do okamžiku první fraktury •Bolesti zad •Snížení tělesné výšky •Deformity páteře (kyfóza) •Zlomeniny: komprese těl obratlů • Collesova fraktura • proximální femur Epidemiologie osteoporózy •Výskyt v ČR u 700 – 900 000 obyvatel • •50 000 osob/rok s patologickými frakturami • •Zlomeninu proximálního femuru utrpí každá 3. žena a 6. muž, kteří se dožijí 90 let • •Na následky umírá do 1 roku 20% postižených, dalších 30% má ztrátu hybnosti Rizika osteoporózy I. nFaktor nVyšší věk nEtnicita: bílí / černí nPohlaví: žena / muž n kostní hmota n nPovaha faktoru n ngenetický Rizika osteoporózy II. nFaktor nDeficit estrogenů nHyperthyroidismus nPrim. hyperparathyroidismus nMnohočetný myelom nGastrektomie nResekce tenkého střeva nSteatorrhea nImmobilita nPovaha n n nendokrinní Rizika osteoporózy III. nFaktor n nNedostatečný přívod Ca potravou n nKouření cigaret n nAbusus alkoholu n nSedavý způsob života nPovaha n n nŽivotní styl Vliv věku na absorpci vápníku •Achlorhydrie • •Deficit estrogenů • •Snížená citlivost střevní sliznice na vitamín D • •Snížená produkce kalcitriolu • •Snížená hladina 1, 25-dihydroxyvitamínu D Poruchy střevní funkce •Steatorrhea •Malnutrice •Pankreatická insuficience •Lymfangiektázie •Celiakie (snižuje absorpci vápníku, zvyšuje kostní metabolismus) Metabolismus vápníku I. •Obsah vápníku v těle – cca 2% tělesné hmotnosti • nebo 2.2% aktivní tělesné hmotnosti (bez tuku) •Průměrný obsah 1000 – 1300 g u dospělého člov. •99% tělesného vápníku zabudováno v kostech •10 – 15 g v zubech •1 g v plasmě a extracelulární tekutině Metabolismus vápníku II. •Plasmatický Ca je pod homeostatickou kontrolou. • •(excitabilita nervů a svalů, •regulace transportu přes buněčnou membránu, •kontraktilita srdečního svalu, •funkce svalů, •krevní srážlivost) Metabolismus vápníku III. •Kostní Ca • •převážně krystalický fosforečnan vápenatý, •částečně hydroxyapatit, •část. nekrystalický nebo amorfní. • •Zralá kostní tkáň je ze 60% mineralizovaná. Metabolismus vápníku IV. •Aktivním transportem • •Vitamín D + parathormon •(stimulace hydroxylace D2 a D3: •UV, snížení hladiny fosforu v séru, •kalcitonin, estrogen, prolaktin, růstový hormon • •Ca perorálně podaný je absorbován v ileu •2 rozdílnými mechanismy •Pasivní difúzí Denní potřeba vápníku •Do 20. roku věku má organismus nakumulovat • 1.0 – 1.2 kg Ca • >>> •průměrná denní retence je 100 až 180 mg Ca Doporučené denní dávky vápníku •Věk (roky) • •0 – 1 •1 – 3 •4 – 10 •11 – 18 •Dospělí •Těhotné a kojící •Ženy během menopauzy •Muži + ženy nad 65 let • mg • •400 •600 •800 •1200 – 1500 •1000 – 1200 •1200 •1000 / 1500 • •1500 Zdroje vápníku v potravinách I. •Mléko a výrobky z něj • mg/100g mg/100g •Sýr Eidam 780 kakaové mléko 125 •tvrdý tvaroh 740 plnotučné mléko 115 •sýr Čedar 720 polotučné mléko 2% 113 •sýr plísňový 650 máslo 20 •tavený sýr 285 – 420 •jogurt bílý 185 •jogurt ovocný 155 •mléčný pudink 200 •kefír 2% 120 Zdroje vápníku v potravinách II. •Ovoce a zelenina • mg/100 g •Hlávková kapusta 80 •Hlávkový salát 57 •Květák, zelí 53 •Mrkev, fazolové lusky 49 •Zelený hrášek 32 •Brambory 15 Zdroje vápníku v potravinách III. •Luštěniny a ořechy • mg/100 g •Sójové boby 250 •Mandle 246 •Lískové oříšky 184 •Fazole 120 •Čočka, hrách, arašídy 75 Zdroje vápníku v potravinách IV. •Drůbež, ryby, maso, vejce • mg/100 g •Sardinky v oleji 330 •Zavináč 115 •Vejce 55 •Kuře 23 •Hovězí maso 12 Zdroje vápníku v potravinách V. •Obilniny • mg/100 g •Ovesné vločky 65 •Suchary 55 •Chléb 25 Výživové interakce I. •Bílkoviny – AK se sírou snižují tubulární resorpci, zvyšují kalciurii •Kofein – zvyšuje exkreci vápníku močí •Vláknina – k. uronová váže 12mg Ca/mmol (prům. strava se 17 g vlákniny váže 152 mg Ca) •Rýže, sója, obilná zrna snižují kalciurii, zvyšují oxalurii •Oxaláty – snižují dostupnost Ca (špenát 5% vs. kapusta 40% Výživové interakce II. •Laktóza a monosacharidy – glukóza, galaktóza zvyšují absorpci Ca zvýšením non-vitamín D dependentního transportu (zvyšují absorpci vody a Na) •Tuk – v normálních podmínkách bez většího efektu (dlouhý řetězec a nasycené MK snižují absorpci, TG ji zvyšují) •Alkohol – snižuje absorpci vitamínu D, postihuje aktivní transport, snižuje absorpci Ca •Fosfor – vysoká hladina v séru snižuje ionizovaný Ca v séru •Antacida s obsahem hliníku snižují absorpci, zvyšují exkreci Ca močí a střevem Energetická potřeba v graviditě •8170 – 8380 kJ/den (1950-2000 kcal) podle WHO pro Evropu •9218 kJ/den (2200 kcal) pro USA •Průměrná potřeba energie se zvyšuje o 830-1250 kJ/den ve 2. a 3. trimestru (200-300 kcal). Tento rozdíl odpovídá 75g sacharidů ~ 2 krajíce chleba. •Stanovení individuální potřeby bere v úvahu: •stav výživy před graviditou, aktuální hmotnostní přírůstek, úroveň fyzické aktivity. Energetická potřeba v laktaci •Průměrný nárůst o 1592 – 2095 kJ/den (380-500 kcal) •Energie se zvyšuje o podíl nutný pro tvorbu mateřského mléka •Uložený tuk může kompenzovat zvýšenou potřebu •Tvorba dostatečného množství mléka je zachována i přes relativně nízký příjem energie •Nadměrný příjem energie nevede ke zvýšené tvorbě mateřského mléka Hmotnostní přírůstek v graviditě •Průměrný přírůst je asi 10 – 12 kg: •Plod, placenta, amniová tekutina…………5 kg •Rozdíl objemu mateřské krve………….….1 kg •Tkáňové tekutiny……………………………1 kg •Uterus, prsy………………………………….1 kg •Tuková tkáň matky……………………..…...4 kg •Celkem: 7 kg tekutin, 1 kg proteinů…….... 4 kg tuků Optimální přírůstky v graviditě •Podle tělesné hmotnosti před graviditou: •Nízká (BMI < 19.8)……………………12.5-18.0 kg •Průměrná (BMI 19.9-25.0) ……………11.5-16.0 •Vysoká – nadváha (BMI 25.1-29.9)…....7.0-11.5 •Obezita (BMI >30.0)……………………6.0-7.0 • •Adolescentky…………………………..12.0-16.0 •Při dvojčatech………………………….16.0-20.5 Rychlost přírůstků hmotnosti •Během 2. a 3. trimestru: • •Ženy s optimální hmotností….. 0.4 kg/týden •Ženy s nižší hmotností……….. 0.5 kg/týden •Ženy s nadváhou a obezitou…..0.3 kg/týden • Potřeba proteinů •V těle matky a plodu syntetizováno 925 g proteinů •Průměrná produkce mléka cca 850 ml/den •Obsah proteinů v mateřském mléce 1.25 g/100 ml •Doporučený příjem proteinů u netěhotné ženy 0.8 g/kg •Během gravidity 6 g/den •Během laktace 11 g/den •100 g chleba představuje 7 g proteinů •Denně celkem 50-60 g v graviditě, až 65 g v laktaci Potřeba železa •Příjem Fe činí asi 10 – 20 mg/den •Absorpce cca 5 – 20% Fe přijatého stravou (1-2 mg) •Absorpce Fe vázaného na hem cca 20 – 30 % •Je potencována: vitamínem C, některými organickými kyselinami, živočišnými proteiny •Inhibována: oxaláty, polyfenoly (ořechy, luštěniny, čaj), vysokými koncentracemi Ca a Mg solí Kompenzační mechanismy během gravidity •Nejsou ztráty během menstruace •Zvýšená střevní absorpce •Mobilizace existujících zásob Fe • Doporučený příjem železa •Netěhotné: 17 – 21 mg/den •Gravidní: 17 – 21 mg/den •Kojící: 10 - 15 mg/den Sources of iron •Two types: Haem and non-haem iron • •haem iron is present in haemoglobin and myoglobin in meat (particularly liver) and fish – average absorption is around 25%. •non-haem iron is found in foods of plant origin, absorbed in approx. 2 – 5%. Bioavailability of iron I. Food group low moderate high Cereals, bread,pasta corn wheat, rye wholemeal flour corn flour Fruits avocado banana peach apple strawberries pineapple mango water melon lemon orange papaya Bioavailability of iron II. Food group low moderate high Vegetables green beans lentiles spinach carrot potatoes radish Brussel sprouts cabbage cauliflower Protein sources egg textured soya protein soya flour offals, organs red meat poultry fish Inhibitors of iron absorption •phytates (present in cereal bran, high-extraction flour, legumes, nuts, seeds) •inositol •tannins (iron-binding phenolic compounds), e.g. tea, coffee, cocoa, herbal infusions, spices (oregano) •calcium, particulary from milk and milk products Iron-rich diet •Breakfast: bread with cheese, orange juice •Snack: roll with meat cream, green pepper •Lunch: vegetable soup borshch, rice with chicken liver, vegetable salad •Snack: yoghurt, apple •Dinner: bread with salami, tomatoe Evaluation: Iron-rich diet •Rice with chicken liver •iron content in 1 serving ~ approx. 10 mg • •dry brown rice, 50 g •oil, 10 g •onion, 1 small piece •chicken liver, 80 g •Rice boiled in 100 ml of water, fried onion, fried pieces of liver. Iron-sufficient diet •Breakfast: bread with jam, fruit juice •Snack: ham, bread •Lunch: bouillon with egg yolk, black beans, broccoli, cauliflower, 2 tomatoes, zucchini, rice •Snack: fruit salad (2 apples, 1 pear, 2 apricots) •Dinner: cabbage, potatoes, bread Evaluation of iron-sufficient diet •no Haem iron, but •sufficient sources of vitamin C (enhancer of iron absorption) •diet quite rich in non-hem iron sources, e.g. vegetable (with high bioavailability) • •sufficient for person with moderate iron requirement Iron-deficient diet •Breakfast: wheat porridge with milk, tea •Snack: yoghurt •Lunch: milk soup with potatoe, legumes with boiled egg, tea •Snack: icecream •Dinner: buckwheat with fried onion, tea Evaluation of iron-deficient diet •no haem sources of iron •no sources of vitamin C (vegetables, fruit) •tea drunk together with the meals (polyphenols – inhibitors of iron absorption) •low content of iron in total Potřeba jódu •Prevence hypothyreoidismu novorozence i matky, kretenismu, abortů, nízké porodní hmotnosti, vyšší porodní úmrtnosti, strumy • •Doporučený příjem: netěhotné 150 mcg/den • gravidní 200 mcg/den • kojící 200 mcg/den Potřeba vápníku •Zásoby v těle matky jsou vysoké (cca 1.2 kg) •Asi 30 g Ca přechází během gravidity do plodu •Absorpce Ca se během 2. trimestru zdvojnásobuje •Obsah Ca v mateřském mléce nezávisí na jeho příjmu Doporučený příjem Ca •Netěhotné………….800 mg/den • •Gravidní………….1000 – 1200 mg/den • •Kojící…………….1000 – 1200 mg/den Potřeba kyseliny listové •Netěhotné………………….200 mcg/den •Gravidní…………………...400 mcg/den •Kojící………………………350 mcg/den • •Zdroje: špenát, kapusta, brokolice, zelený salát, květák, chřest, ledviny, luštěniny, pivovarské kvasnice, banány, vejce, ořechy Vitamín C •Zvyšuje absorpci nehemového Fe •Plod koncentruje kys. Askorbovou na úkor matky (ve fetální krvi 2-4x vyšší hladiny než v krvi matky •Obsah vitamínu C v mateřském mléce závisí na jeho denním příjmu matkou •Doporučený příjem: netěhotné 75 mg, gravidní 90mg, kojící 90 mg Zinek •Nedostatek způsobuje intrauterinní retardaci růstu plodu •Během gravidity se hladiny Zn snižují •Při příjmu < 7.3 mg denně se zvyšuje vstřebávání, dostatečné potřebám těhotné •Absorpce Zn se snižuje kompetitivně vyšším přívodem Fe •Zdroje: maso, ryby, mořské plody •DDD: netěhotné i gravidní 7.1 mg, kojící 12.1 mg/d