Úloha 4: Stanovení kadmia v potravinách metodou ET­AAS      Teorie a princip  Atomová absorpční spektrometrie (AAS) náleží do skupiny optických metod. Využívá vlastnost                      absorpce záření volnými atomy sledovaného prvku. Úbytek primárního záření je mírou koncentrace                        volných atomů prvku, který záření absorboval. Elektronové přechody ze základního stavu se                        nazývají rezonanční. V AAS mají největší pravděpodobnost přechody mezi základním a nejbližším                        excitovaným stavem. Rezonanční čáry jsou pro atomy jednotlivých prvků nejcitlivější a zcela                        specifické. Atomizace analytu probíhá v grafitové kyvetě. Během teplotního programu je vzorek                        nejprve sušen, poté pyrolyzován (dochází k přeměně nebo odstranění matrice) a nakonec                        atomizován. Poté je měřena míra absorpce záření při průchodu kyvetou.    Princip   Vzorek mineralizovaný systémem mikrovlnného ohřevu (viz. úloha 3) je automatickým                    dávkovačem nanášen do kyvety. Je měřena míra absorpce záření kadmiové výbojky (228,8 nm) při                            průchodu kyvetou. Obsah kadmia ve vzorku je určen z hodnoty absorbance. Je nutné připravit a                              proměřit sadu kalibračních roztoků.    Postup  Atomový spektrometr Unicam 939 Solaar uvedeme do provozu v režimu elektrotermické atomizace                        (ET­AAS). Do programu analýzy zadáme vlnovou délku rezonanční čáry Cd a parametry teplotního                          programu grafitové pece; sušení 120 °C 20 s, pyrolýza 350 °C 20 s, atomizace 900 °C 4 s a čištění                                        2000 °C 3 s. Dávkovaný objem roztoku je 10 μl.   Připravíme sadu kalibračních roztoků kadmia o koncentraci 0, 0,4, 0,8, 1 a 2 μg.l​­1​ . Roztoky musí                                být okyseleny přídavkem HNO​3 (0,25 ml do 50ml baňky). Kalibrační roztoky a analyzované vzorky                            nalijeme do speciálních nádobek a umístíme do příslušných pozic v automatickém dávkovači.                        Spustíme sekvenci měření, přístroj proměří vzorky automaticky.  Z absorbancí kalibračních roztoků sestavíme kalibrační závislost (lineární regresní přímka) a podle                        rovnice regrese vypočteme obsah kadmia v neznámém vzorku. Se znalostí původní navážky vzorku                          dopočítáme obsah kadmia v kilogramu potraviny.    ————  Pomůcky: ​atomový spektrometr, odměrné baňky, automatické pipety  Chemikálie:​ standardní roztok Cd, kyselina dusičná