Úloha 6:  Stanovení aminokyselin pomocí papírové chromatografie (PC)      Princip:   Papírová chromatografie patří mezi separační metody, kdy k separaci aminokyselin dochází na                      základě rozdílné afinity mezi stacionární fází (papírem) a mobilní fází (nejčastěji směs                        rozpouštědel). Po separaci je pro každou aminokyselinu charakteristický retenční faktor Rf, což je                          poměr mezi vzdáleností o startu, kterou urazila aminokyselina a vzdáleností čela rozpouštědla.    Postup:  Na chromatografický papír se vyznačí místo „start“ (2 cm od spodního okraje), kde se budou                              nanášet jednotlivé aminokyseliny a vzorek. Postupně se nanese 6 aminokyselin a jeden neznámý                          vzorek, který je tvořen směsí dvou aminokyselin. Aminokyseliny musí být od sebe dostatečně                          vzdáleny, aby nedošlo k jejich smísení během vyvíjení v chromatografické komoře. Do                    chromatografické komory se nalije mobilní fáze (směs acetonitrilu a 0,1 M octanu amonného 3:2),                            tak aby výška hladiny byla cca 0,5 ­ 1 cm ode dna komory. Opatrně se vloží chromatografický papír                                    a komora se uzavře víkem. Po 45­ti minutách nebo v okamžiku kdy mobilní fáze bude cca 2 cm od                                    horního okraje chromatografického papíru, se vyvíjení ukončí a ihned se označí čelo mobilní fáze.                            Chromatografický papír se vysuší fénem a následně postříká ethanolovým roztokem ninhydrinu. Po                        opětovném vysušení se chromatogram vloží do sušárny vyhřáté na 110 °C po dobu 10 min. Po                                uplynutí této doby jsou na chromatogramu viditelné skvrny aminokyselin.    Vyhodnocení chromatogramu:  U všech vzniklých skvrn aminokyselin a neznámého vzorku se označí středy skvrn. Změří se                            vzdálenost mezi středem skvrny a startem (a) a vzdálenost mezi čelem mobilní fáze a startem (b).                                Vypočítá se retenční faktor Rf podle vzorce níže a identifikují se obě aminokyseliny v neznámém                            vzorku.   R f = b a     Laboratorní potřeby:  mikropipety 10 a 50 µl  chromatografický papír Whatman 3MM  chromatografická komora  tužka  rozprašovač  pravítko  fén    Chemikálie:  ninhydrin 0,2% ethanolový roztok, acetonitril, octan amonný 0,1 M, glycin, cystein, kys. asparagová,                          asparagin, tyrosin, leucin, izoleucin, alanin