NUTRIČNÍ TERAPEUT - OTÁZKY 1. a) Epidemiologie hepatitidy A a E b) Preventivní opatření proti šíření nákaz 2. a) Epidemiologie salmonelóz b) Aktivní imunizace 3. a) Epidemiologie bacilární úplavice b) Pasivní imunizace 4. a) Epidemiologie kampylobakterióz b) Kontrola dezinfekce 5. a) Epidemiologie alimentárních toxikóz b) Prevence alimentárního přenosu parazitárních nákaz 6. a) Zdroj nákazy b) Epidemiologie rotavirových průjmů 7. a) Epidemiologie hepatitidy B, C a D b) Protiepidemický režim ve stravovacích zařízeních 8. a) Epidemiologie listeriózy b) Nemocniční stravování 9. a) Epidemiologie chřipky b) Zásady použití dezinfekčních prostředků 10. a) Přenos původců nákazy přímý a nepřímý b) Askaridóza 11. a) Přehled parazitárních nákaz b) Reakce a komplikace po očkování 12. a) Epidemiologie klíšťové encefalitidy b) Stravování při cestování do exotických zemí 13. a) Vnímavý jedinec b) Epidemiologie HIV/AIDS 14. a) Téniózy b) Epidemiologie toxoplazmózy 15. a) Epidemiologie průjmů vyvolaných Escherichia coli b) Trichinelóza 16. a) Epidemiologie boreliózy b) Očkovací kalendář (= povinné očkování) 17. a) Exotické infekční choroby a jejich prevence b) BSE OTÁZKY KE ZKOUŠCE VÝŽIVA ČLOVĚKA 2. a 3. ročník UČEBNÍ TEXTY Farník J., Pazdiora P., : Základy obecné epidemiologie, UK Praha l99l Farník J., Pazdiora P. : Speciální epidemiologie, UK Praha l99l Sekaninová G. a spol. : Aktualizované doplňky skript epidemiologie : a) Epidemiologie AIDS b) Epidemiologie virových hepatitid c) Epidemiologie alimentárních nákaz Provazník K. a spol. : Manuál prevence v lékařské praxi IV. Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ Praha l996 Doporučená literatura : Šrámová H. a spol. : Nozokomiální nákazy, MAXDIRF. JESENIUS. l995