Ò Ò ÒLÉČEBNÁ VÝŽIVA ÒJana Stávková Ò http://www.altergroup.com/alter-care-blog/wp-content/uploads/2010/12/heart_vegetables.jpg ÒKVO jsou nejčastější příčinou nemocnosti i úmrtnosti v ČR i v ostatních ekonomicky vyspělých zemích (55 % všech úmrtí !!!) Ò Ò3 nejčastější nemoci srdce a cév: ÒICHS → IM ÒICHDK ÒCMP (výživa při neurologických onemocněních předmětem jiné přednášky) Ò ICHS - V důsledku zužování poškozených srdečních (koronárních) tepen se sníží průtok krve a část srdce se tak neokysličuje. Tím dochází k poruše jeho činnosti zpočátku jen při námaze, později i v klidovém stavu (projevuje seto typickými bolestmi na hrudi - angina pectoris). Úplný uzávěr cévního průsvitu některé tepny způsobuje náhlé přerušení dodávky kyslíku do srdečního svalu s následným odumřením části svalových vláken srdce a dochází k srdečnímu infarktu (infarkt myokardu – IM) CMP - V důsledku uzávěru některé z mozkových tepen (ischemická CMP) nebo méně často při prasknutí poškozené cévy a následném zničení mozkové tkáně krví (hemorrhagická CMP) dojde k odumírání mozkových buněk v postižené části mozku ( příznaky jsou různé podle místa postižení – poruchy hybnosti dolních nebo horních končetin, poruchy zraku, řeči…). ICHDK - V důsledku uzávěru tepen zásobujících dolní končetiny dochází k jejich nedostatečnému prokrvení a k následným potížím a příznakům ( klaudikační nebo klidové bolestí, pokles kotníkového tlaku a deficit pulsu , trofické defekty kůže a hlubších tkání až nekróza ) Òchronické zánětlivé progresivní onemocnění cévní stěny (především intimy) charakterizované místní akumulací lipidů a dalších komponent krve a fibrózní tkáně v intimě arterií, provázené změnami v médii cévní stěny (zbytnění a snížení/ztráta elasticity vlivem ukládání tukových látek a druhotně Ca do její stěny) Òpo řadě let či desetiletí asymptomatického průběhu se manifestuje svými komplikacemi - nejčastěji ICHS, CMP ICHDK Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò ÒZdroj obrázku: http://www.scientific-art.com/portfolio%20medicine%20pages/atherosclerosis.htm http://www.scientific-art.com/GIF%20files/Medical/Atherosclerosis.jpg ÒČasné fáze – hromadění lipidů ÒVznikají izolované pěnové buňky odvozené z makrofágů; Òtukové proužky – hromadění pěnových buněk, obsahujících intracelulárně akumulované lipidy; Òintermediární léze – malá množství extracelulárně uložených lipidů, z odumřelých pěnových buněk; Òaterom – vznik lipidového jádra, tvořeného extracelulárně akumulovanými lipidy. ÒPozdní fáze – intimální proliferace a nasedající trombóza Òfibroaterom – proliferace buněk hladkého svalstva v intimě a zvýšená syntéza extracelulární matrix, obsahující kolagenní a elastická vlákna, která vytváří vazivovou vrstvu nad lipidovým jádrem; Òkomplikovaná léze – kalcifikace, ruptura nebo exulcerace, krvácení do ateromu, vznik trombu. Ò Ò http://www.wikiskripta.eu/images/thumb/9/9a/Endo_dysfunction_Athero.PNG/450px-Endo_dysfunction_Athe ro.PNG ÒMultifaktoriální onemocnění ÒŘada rizikových faktorů É Základní modifikovatelné RF Nemodifikovatelné RF Hypercholesterolemie (LDL-cholesterol) Věk > 45 let muži > 55 let ženy Kouření Rodinná anamnéza předčasné ICHS Hypertenze Mužské pohlaví DM (inzulinorezistence, hyperinzulinemie) Fyzická inaktivita Obezita (abdominálního typu) HTN - Za hypertenzi považujeme opakované zvýšení krevního tlaku na hodnoty 140/90 mmHg (milimetrů sloupce rtuti) a více při vyšetření rtuťovým tlakoměrem nebo tonometrem u lékaře při nejméně dvou návštěvách. Hypertenze je ve většině případů chronickým onemocněním s nutností celoživotní léčby Optimální KT 120/80 mmHg ÒDalší: ÒSnížená hladina HDL-cholesterolu ÒZvýšená hladina homocysteinu (> 15 µmol/l). Tento vztah není kauzální: homocystein je zřejmě ukazatelem rizika, nikoliv jeho příčinou, protože snížení homocysteinu (podáváním kyseliny listové a vitaminů skupiny B) nevede ke snížení kardiovaskulárních příhod. ÒCRP ÒFibrinogen – zánětlivý reaktant, jeho zvýšená hladina přispívá ke zvýšené koagulační pohotovosti, a tím ke zvýšenému riziku trombózy ÒLipoprotein(a) ÒZvýšený apolipoprotein B100 Ò Ò Ò Soubor:RF aterosklerózy.svg Ò Ò Ò Ò Ò Ò Žádoucí hodnoty krevních lipidů Celkový cholesterol < 5 mmol/l LDL-cholesterol < 3 mmol/l HDL-cholesterol ˃ 1 mmol/l u mužů > 1,2 mmol/l u žen TAG < 1,7 mmol/l ÒPUFA, MUFA (↓ SFA) ÒVláknina ÒBeta-glukany ÒRostlinné steroly ÒVitaminy – kyselina listová, B6, B12 É…přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu (ZT) ÒSójový protein? Skener cb Ò PUFA VíceNENASYCENÉ mastné kyseliny SAFA NASYCENÉ mastné kyseliny MUFA MonoNENASYCENÉnenasycené mastné kyseliny „Špatné“ tuky „Dobré“ tuky Podporují snižování cholesterolu Podporují zvyšování cholesterolu Jsou neutrální ÐSAFA zvyšují celkový cholesterol a LDL (C4-C10 bez vlivu na krevní lipidy – mléčný tuk; C12-C18 aterogenní a trombogenní potenciál) Ò* C12 kyselina laurová kokosový tuk (nejvyšší hypercholesterolemický efekt, zároveň ale významně zvyšuje HDL – snižuje poměr celkový cholesterol/HDL) Ò* C14 kyselina myristová kokosový tuk, máslo, oleje tropických rostlin Ò* C16 kyselina palmitová máslo, sádlo, palmový olej Ò* C18 kyselina stearová (čokoláda, sádlo, lůj) – neutrální (koncentraci cholesterolu nesnižuje ani nezvyšuje, je spojována s trombogenním účinkem) ÐMUFA snižují celkový cholesterol a LDL, pokud nahradí SAFA Ðω-6 PUFA snižují celkový cholesterol a LDL ÐMořské ω-3 PUFA nesnižují celkový cholesterol a LDL ÐMořské ω-3 PUFA snižují triacylglyceroly, rostlinné ω-3 PUFA ne ÐTFA zvyšují celkový cholesterol a LDL a snižují HDL Ò ÒKyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová (EPA/DHA) - přispívají k normální činnosti srdce (příznivý účinek v dávce 250 mg EPA a DHA) ÒKyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují nejméně 1,5 g kyseliny linolové (LA) na 100 g a 100 kcal. Spotřebitel musí být informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 10 g LA denně.) ÒKyselina olejová - Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina olejová je nenasycený tuk. ÒKyselina α-linolenová (ALA) přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (spotřebitel musí být informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g ALA denně). Ò linolová MK (C18:2) a-linolenová MK (C18:3) eicosapentaenová MK (EPA, C20:5) docosahexaenová MK (DHA, C22:6) gamma-linolenová MK (C18:3) arachidonová MK (C20:4) ω 6 MK ω 3 MK enzymy: desaturace & elongace eicosanoidy, prostaglandiny, ... The metabolites of linoleic acid (la) and alpha-linolenic acid (lna) are involved in various metabolic processes. The conversion of lna to EPA and DHA is lower than the conversion of la to AA. Both processes are tightly controlled and rely on the same desaturase enzymes. The affinity of the desaturase enzymes is higher for n-3 PUFA than for n-6. Dietary EPA and DHA have larger effects on their levels in tissue lipids than dietary lna. Linoleic acid is the precursor of arachidonic acid (AA), which serves vital structural functions in membrane lipids and is itself the precursor of the n-6 eicosanoid. Eicosanoids have hormone-like functions. The n-3 eicosanoids have different properties to the n-6 eicosanoids. The importance of this is not clear. EPA and DHA are not essential as lna can be converted to EPA and DHA in the body. DHA is the major functional constituent of brain and retinal lipids. In addition, EPA and DHA are thought to be responsible for the beneficial effects of fatty fish consumption on heart health. Although the mechanism is unknown, the beneficial effects of alpha-linolenic acid wrt. heart health are thought to be independent from EPA and DHA. Therefore, separate dietary recommendations are being set for these fatty acids. ÒTuky ® max. 30 % celkové energetické potřeby 2/3 tuk rostlinného původu (polyenové MK) Ò 1/3 tuk živočišného původu (saturované MK) Ò1 NMK : 1,4 MMK : 0,6 PMK Òn-6 PUFA : n–3 PUFA 5-8 % : 1-2 % ÒTrans MK 1-2 % Ò ÒNasycené mastné kyseliny Zdroj: máslo, hovězí tuk, sádlo, maso, mléko a mléčné výrobky, kokosový, palmový a palmojádrový tuk Doporučované množství: 20 g ÒMononenasycené mastné kyseliny Zdroj: olivy, řepka olejka a oleje z nich, ořechy – pistácie, mandle, ořechy lískové, kešu, dále arašídy, avokádo Doporučované množství: 28 g ÒPolynenasycené mastné kyseliny Zdroj: vlašské ořechy, sója, lněné, slunečnicové a sezamové semeno a oleje z nich, losos, makrela, sleď (tj. především tučné ryby a mořští živočichové) Doporučované množství: 12 g Ò ÒPouze v živočišných potravinách ÒCholesterol konzumovaný v potravě je ve formě volné a esterifikované. Střevní sliznicí se může resorbovat pouze volný cholesterol. Po hydrolýze esterů účinkem pankreatické cholesterolesterázy se volný cholesterol včleňuje do micel, které vznikají ve střevním lumenu, a pak přestupuje do buněk střevní sliznice. Předpokladem pro resorpci cholesterolu je tedy dostatečná sekrece žluči a pankreatických enzymů. ÒResorpční kapacita střevní sliznice pro cholesterol je však omezená. Maximálně se může resorbovat zhruba 2-3 g denně. Dalším zvyšováním perorálního přívodu cholesterolu se již celkové resorbované množství nezvýší. Cholesterol se resorbuje velmi špatně – jen asi z 10 % perorálně přijatého množství. ÒCholesterol přijímaný potravou zvyšuje koncentraci cholesterolu v plazmě jen nepatrně, individuálně ale v různém rozsahu. ÒVe srovnání s nasycenými MK zvyšuje cholesterol v potravě koncentraci LDL-cholesterolu v krvi jen nepatrně, může ale zvýšit nežádoucí reakci plazmatického cholesterolu na nasycené MK → max. 300 mg/den Ò ÒPo vstupu do enterocytů se volný cholesterol reesterifikuje vazbou na MK a pak lymfatickými cestami transportuje ve formě chylomikronů. V plazmě je cholesterol vázán na lipoproteiny. Ò ÒCholesterolový pool (celkové množství cholesterolu v organismu): ÉExogenní (přijatý potravou) ÉEndogenní (syntéza v játrech – z 90 %, a střevní stěně. Cholesterol syntetizovaný v játrech se buď vylučuje žlučí do střeva, nebo přestupuje do krve, nebo představuje výchozí látku pro syntézu žlučových kyselin. Cholesterol vyloučený žlučí se částečně opět ve střevě resorbuje – tzv. enterohepatální oběh cholesterolu.) É ÒSyntéza vlastního cholesterolu v játrech se utlumí při zvýšeném přívodu cholesterolu potravou. Òwww.nutridatabaze.cz Ò Potravina 100 g Cholesterol mg Potravina 100 g Cholesterol mg Vejce, žloutek 1281 Smetana ke šlehání 33% 109 Játra kuřecí 497 „Pomazánkové máslo“ 106 Ledviny vepřové 380 Sýr Niva, 50 % t.v.s 95 Vejce, celé 372 Salám lovecký 85 Játra vepřová 308 Kuřecí stehno s kůží 83 Máslo čerstvé 266 Husa domácí 80 Paštika játrová 255 Sýr Eidam, 30 % t.v.s. 53 Tresčí játra v oleji a vlastní šťávě 235 Treska filé 50 Piškoty dětské 223 Jogurt smetanový, 10 % 33 Majonéza 110 Jogurt bílý, 3,5 % 12 ÒSouhrnné označení rostlinných sterolů a stanolů (identifikováno více než 250, nejznámější je β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol) ÒOd cholesterolu se liší postranním řetězcem na C17 ÒV rostlinných tucích v rozdílných koncentracích ÉSlunečnicový, řepkový, sójový, z kukuřičných klíčků ÉZískávají se jako vedlejší produkty při rafinaci rostlinných olejů a tuků ÒObvyklou smíšenou stravou přívod 200-400 mg /den, vegetariánství 800 mg (fytosteroly jsou přítomny ve všech rostlinných potravinách – ovoce, zelenina, ořechy, semena, luštěniny, obiloviny…však v nižších koncentracích) ÒÚčinek: kompetitivní inhibice resorpce cholesterolu ze střeva → tím se snižuje koncentrace cholesterolu v séru Ò Ò Ò ÒZT: Rostlinné steroly/stanoly přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu nejméně 0,8 g rostlinných sterolů/stanolů denně. Ò ÒNedoporučuje se konzumace většího množství než 3 g přidaných rostlinných sterolů denně É↓ absorpce ß-karotenu a vitaminů rozpustných v tucích Ò Ò Ò ÒFlora pro.activ je navržena výlučně pro ty, kteří chtějí snížit hladinu cholesterolu v krvi. Výrobky určené ke snižování hladiny cholesterolu nejsou vhodné pro lidi se zvláštními dietními nároky (např. těhotné a kojící ženy, děti do pěti let). Flora pro.activ není vhodná pro pacienty trpící vzácným onemocněním fytosterolemií (1 ze 6 milionů obyvatel). Pokud užíváte statiny nebo fibráty, léky na snížení cholesterolu, konzultujte konzumaci rostlinného roztíratelného tuku Flora pro.activ se svým lékařem. Ò Ò30 g Flory pro.activ denně É3–4 lehce namazané krajíce chleba Ò Ò47 g sójového proteinu → 13% ↓ LDL-chol. ÒSójové peptidy přímo ovlivňují metabolismus lipidů v játrech ÒSpolupůsobení ostatních složek: saponiny, vláknina, inhibitor trypsinu, isoflavon ÒZdroje sójového proteinu: sójové mléko, sýry (tofu), jogurty, dezerty, tempeh,… Ò ÒZamítnuté ZT Ò…přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu (ZT) ÒZvýšená hladina homocysteinu působí jako rizikový faktor pro poškození cévní stěny ÒHcy vzniká demethylací methioninu, na jeho remethylaci se podílí nejvíce kyselina listová, dále pak B6 a B12. ÒKyselina listová Élistová zelenina, pomeranče, hroznové víno, chléb a celozrnné pečivo, brambory, maso, játra, mléko a mléčné výrobky ÉDDD 400 ug/den ÒB6 (pyridoxin) Étéměř ve všech potravinách ÉDDD 1,2 (ženy) -1,5 (muži) mg/den ÒB12 Éživočišné produkty ÉDDD 3 ug/den É ÒDalší vitaminy: vit. E, vit. C, karotenoidy (lykopen, lutein, zeaxanthin) – přirozeně, nikoliv suplementací Ò Ò Òabsorpcí žlučových kyselin v tenkém střevě snižuje sekundárně cholesterol v krvi ÒDDD 30 g/den Ò Ò http://www.bio-life.cz/admin/text_img/2542YmV.jpg http://plzen.cz/wp-content/uploads/2014/06/plzen_cz_lusteniny.jpg http://resetmag.cz/wp-content/uploads/2015/11/shutterstock_156491381.jpg http://www.jenzeny.cz/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/imagemanager/soubory/sexvztahy/ver/fasc/kni hy/oista_jater_-_ovoce_a_zelenina.jpg Potravina 100 g Vláknina g Potravina 100 g Vláknina g Banán 2,3 Chléb pšeničný bílý 4,3 Jablko 2,3 Chléb pšeničný celozrnný 8,2 Brokolice 4,1 Rýže natural (suchý stav) 2,5 Rajče 1,6 Pohanka 6,6 Mrkev 2,9 Brambory rané 1,4 Červená paprika 1,7 Bulgur 8,7 Čočka (suchý stav) 15,0 Těstoviny nevaječné (suchý stav) 2,8 Fazole bílé (suchý stav) 19,2 Vlašské ořechy 6,2 Cizrna (suchý stav) 33,5 Mandle 12,2 www.nutridatabaze.cz Òwww.nutridatabaze.cz Ò ÒÚkol: Ò Kolik g vlákniny jsem dnes snědl/a? Ò Splnil/a jsem DDD? Ò Ò Ò Ò Òpolysacharidy Òobiloviny, ve větším množství oves a ječmen (2-6 %, některých kultivarů 14-16 %) ÒHouby (Shitake, hlíva ústřičná) ÒKvasinky (kvasinka pivní) ÒŘasy, některé bakterie Òprebiotické účinky, imunomodulační účinky Ò Ò Obrázek jecmanek katalog http://www.renkliweb.com/wp-content/uploads/yulaf.jpg www.semix.cz Beta chleba s ječmenem, Beta chleba s ovsem Éβ-glukany - přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ÉTvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 1 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů v kvantifikované porci. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 3 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů denně. Ò Ò Éβ-glukany z ovsa a ječmene - Konzumace beta-glukanů z ovsa nebo ječmene jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle . ÒTvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 4 g beta-glukanů z ovsa nebo ječmene na každých 30 g využitelných sacharidů v kvantifikované porci jakožto součásti jídla. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne konzumací beta-glukanů z ovsa nebo ječmene jakožto součásti jídla. Ò ÒNAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 Zdravotním tvrzením se rozumí každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že existuje souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím. Výživovým tvrzením se rozumí každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku energetické (kalorické) hodnoty, kterou poskytuje, poskytuje ve snížené nebo zvýšené míře nebo neobsahuje živin či jiných látek, které buď obsahuje, obsahuje ve snížené či zvýšené míře, nebo neobsahuje ÒPrevalence v průmyslově vyspělých zemích 20 - 50 % ÒPrevalence v % ČR ve populaci ve věku (25 - 64 let) – 35 % Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò Ò ÒKlasifikace dle etiologie: ÒA) Esenciální – neznáme vyvolávající příčinu (asi 90 %) ÒB) Sekundární - následek onemocnění např. ledvin (nejčastější), endokrinních funkčních poruch, cévních anomálií Kategorie opakovaná měření!!! Systolický TK Diastolický TK Optimální ˂ 120 ˂ 80 Normální 120-129 80-84 Ještě normální 130-139 85-89 Hypertenze 1. stupně (lehká) 140-159 90-99 Hypertenze 2. stupně (středně těžká) 160-179 100-109 Hypertenze 3. stupně (těžká) > 180 > 110 Izolovaná systolický hypertenze > 140 ˂ 90 ÒPříčiny vzniku Ò ÒU většiny nemocných není příčina vysokého krevního tlaku jednoznačně známa, ale jisté je spolupůsobení několika faktorů. Ò 1.Genetické dispozice 2.Věk – hodnota krevního tlaku stoupá s věkem 3.Pohlaví – muži mají vyšší riziko hypertenze než ženy 4.Zevní prostředí – nejvýznamnější roli zde hraje životní styl: 1.kouření 2.konzumace alkoholu 3.nadváha a obezita 4.zvýšený přívod soli (˃ 5-6 g/den) 5.stres 6.nedostatečná fyzická aktivita 5.Diabetes mellitus – pacienti s touto diagnózou mají až 2x vyšší riziko hypertenze, díky poškozujícímu působení stálé vysoké hladiny krevního cukru na stěny cév Ò Ò ČR příjem soli 3x více než DDD – cca 15g/den ÒDalší příčiny: ÒChronické onemocnění ledvin ÒHypertenze vyvolaná podáváním léčiv – glukokortikoidy, steroidní antikoncepce obsahující vysoké koncentrace estrogenů, nesteroidní antirevmatika ÒTěhotenství (gestační hypertenze - obvykle po 20. týdnu) ÒAfro-američané (u nich prokázaná vysoká senzitivita na kuchyňskou sůl. Hypertenze je u nich podstatně častější, manifestuje se dříve a obvykle se také dříve vyvíjí stadium 2 než u bílých obyvatel USA.) Citlivost na sůl také u starších osob. Ò Ò Ò ÒZpočátku obvykle nemá hypertenze žádné charakteristické příznaky, u většiny pacientů je vysoký krevní tlak zjištěn náhodným měřením. ÒCitlivější osoby: bolesti hlavy, únava, poruchy spánku, podrážděnost ÒDlouhodobé působení: poškození srdce a cév, což spolu s dalšími již zmíněnými faktory přispívá k rozvoji aterosklerózy. Ò Ò Ò 1.Nefarmakologická - základní léčba, jedná se zejména o úpravu životního stylu (výživa, kouření, konzumace alkoholu, hmotnost, fyzická aktivita) 2. 2.Farmakologická – až při neúspěchu nefarmakologické, volba léčiv dle průvodního onemocnění, věku pacienta, kontraindikací léčiv; nejčastěji se jedná o b - blokátory, diuretika, ACE – inhibitory 3. 3.Chirurgická – pouze u některých případů sekundární hypertenze, např. zúžení aorty (odstranění postižené části) Ò ÒVýživová doporučení pro obyvatelstvo ČR s důrazem na: Ò ÒSnížení konzumace soli ÒPotřebu dospělého pokryjí 2-3 g soli denně ÒDoporučení nepřekračovat 5–6 g soli na den ÒSlaná chuť je získaná ÒRizika konzumace nadměrného množství soli: kromě zvyšování krevního tlaku také onemocnění ledvin, hypertrofie levé komory, pravděpodobná příčina nádorového onemocnění žaludku, atrofická gastritida, zvýšená exkrece vápníku močí Ò ÒSnížená konzumace alkoholu Ò ÒDraslík - přispívá k udržení normálního KT (ZT) Ò Ò Ò*potraviny s velmi nízkým obsahem sodíku Ò (40 mg Na/100 g potraviny): Ò ovoce, čerstvá zelenina, většina tuků, cukr, cukrovinky, některé mléčné výrobky Ò*potraviny s nízkým obsahem Na (40–120 mg): Ò čerstvé maso, ryby, drůbež, mléko a mléčné výrobky Ò*potraviny s vysokým obsahem (120–400 mg): Ò chléb, pečivo, nakládaná zelenina Ò*potraviny s velmi vysokým obsahem (nad 400 mg): Ò uzené masné výrobky, tvrdé a tavené sýry, sušené polévky, slané snacky, některé minerální vody Název PMV ORPL* (mg/l) Ca2+ (mg/l) Na+ (mg/l) Mg2+ (mg/l) K+ (mg/l) HCO3- (mg/l) NO3- (mg/l) Evian - 80,0 26,0 6,5 1,0 360,0 3,7 Dobrá voda 104,0 6,0 11,3 8,6 10,7 111,0 <0,5 Hanácká kyselka 1615,0 266,0 275,0 68,0 17,7 1454,0 - Korunní 493,0 68,4 74,7 24,3 17,5 471,0 - Magnesia 788,0 37,4 6,17 170,0 0,81 970,0 - Mattoni 525,0 84,5 69,9 25,0 - 528,0 0,5 Ondrášovka 730,0 210,0 29,5 24,8 1,6 827,0 <0,5 Poděbradka 1520,0 144,0 363,0 50,1 47,6 982,0 - ORPL* obsah rozpuštěných pevných látek Název PMV Celková mineralizace (mg/l) Ca2+ (mg/l) Na+ (mg/l) Mg2+ (mg/l) K+ (mg/l) HCO3- (mg/l) Bílinská kyselka 7389,87 133,70 1792,0 41,90 89,33 4482,0 Rudolfův pramen 2180,0 230,0 80,4 122,0 9,94 1468,0 Šaratica 14660,0 400,0 2110,0 1306,0 41,2 616,0 Vincentka 10050,0 242,0 2500,0 15,8 133,0 4910,0 Zaječická hořká 31292,0 451,0 1642,0 4597,0 646,0 2333,0 ÒCitlivost na sůl (salt sensitivity) ÒU většiny pacientů vede omezení sodíku ve stravě ke snížení krevního tlaku, existují však i rezistentní jedinci. ÒStupeň zvýšení krevního tlaku při zvýšené konzumaci soli je individuálně rozdílný. Tato variabilita senzitivity na sůl se však nesmí interpretovat tak, že terapie dietou s nízkým obsahem soli je indikována jen u pacientů „citlivých na sůl“. Vysoká konzumace soli vyvolá prakticky vždy hypertenzi. Stupeň zvýšení krevního tlaku je však rozdílný. ÒOdhadované hodnoty pro minimální příjem jsou pro dospělé 550 mg/den (dle Referenční hodnoty pro příjem živin) – deficit velmi zřídka Ò1 g sodíku je obsažen v 2,54 g NaCl ÒNaCl (g) = Na (g) x 2,54 Ò1 g NaCl = 0,4 g Na ÒVD: 5-6 g soli, vyšší příjem nemá žádné výhody, naopak má řadu nevýhod. Při natrium-senzitivní hypertenzi, možná už při predispozici, ale zcela jistě při manifestaci je vysoký příjem škodlivý. ÒDieta s přísně omezeným přívodem soli do nejvýše 1 g kuchyňské soli denně (0,4 g Na) ÉObtížně realizovatelná (omezení chuťové kvality), již se nepoužívá, případně velmi krátkodobě É ÒDieta s omezením soli do nejvýše 3 g denně (1,2 g Na) ÉVhodná pro ambulantní léčbu É ÒMírné omezení soli v dietě s obsahem asi 5 g soli denně (2,0 g Na) Ò ÒS NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI ÒTvrzení, že se jedná o potravinu s nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. V případě vod jiných než přírodních minerálních vod spadajících do působnosti směrnice 80/777/EHS by tato hodnota neměla být vyšší než 2 mg sodíku na 100 ml. Ò ÒS VELMI NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI ÒTvrzení, že se jedná o potravinu s velmi nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,04 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. Toto tvrzení nelze použít v případě přírodních minerálních vod a jiných vod. ÒBEZ SODÍKU/BEZ SOLI ÒTvrzení, že se jedná o potravinu bez sodíku nebo bez soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,005 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g. Ò ÒBEZ PŘÍDAVKU SODÍKU/SOLI ÒTvrzení uvádějící, že do potraviny nebyl přidán sodík/sůl, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, pokud nebyl do produktu přidán žádný sodík/sůl ani žádná jiná složka, do které byl přidán sodík/sůl, a výrobek neobsahuje více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. ÒNa talíři nedosolovat ÒNemít v dosahu slánku ÒPříjem soli snižovat postupně ÒNahrazovat část soli bylinkami, kořením, česnekem, ořechy,… ÒZvýšit příjem čerstvé zeleniny a ovoce ÒNekupovat hotové pokrmy a vařit doma – kontrolovat solení ÒVařit z čerstvých surovin ÒVyhýbat se slaným pochutinám ÒNepodávat konzervované pokrmy a ochucené solí (př. uzeniny, olivy,..) ÒZahájit omezování soli velmi brzy / nezačínat se solením ÒČíst informace na obalech potravin* Ò… http://www.szu.cz/seminar-na-tema-snizovani-spotreby-soli-ve-skolnim-1?highlightWords=s%C5%AFl ÒVýživové údaje povinně u všech potravin dle nařízení (EU) č. 1169/2011 Ò Ò Ò É Ò Povinné výživové údaje se týkají: Energetická hodnota kJ/kcal Tuky g Nasycené mastné kyseliny g Sacharidy g Cukry (pozn.: mono- a disacharidy) g Bílkoviny g Sůl g ÒZT: draslík přispívá k udržení normálního tlaku krve ÒKonzumace draslíku, poměrně vysoká ve vztahu ke konzumaci sodíku, oslabuje účinek sodíku na zvýšení krevního tlaku. ÒOdhadované hodnoty pro minimální příjem: 2 g denně, u HT vhodné zvýšit přívod ÒU dospělých je při středoevropské stravě denní příjem 2-3 g draslíku – dostačující. Vysoký příjem draslíku snižuje krevní tlak. ÒVhodným zdrojem draslíku jsou některé druhy ovoce (banány, sušené ovoce, meruňky,..) luštěniny, zelenina (brambory, rajčata, petržel,..), obiloviny (zejména celozrnné výrobky) ÒExistují také náhražky kuchyňské soli - např. solicí směs se sníženým obsahem sodíku Mary (58 % NaCl, nahrazeno KCl, zdroj jodu). http://www.solnemlyny.cz/img/produkty/obchodni/mary.jpg ÒPro regulaci krevního tlaku mají pravděpodobně význam také jiné minerální látky, např. vápník a hořčík (ZT však neexistuje) ÒU lidí s nižším příjmem vápníku byly naměřeny vyšší hodnoty krevního tlaku. Avšak nebylo prokázáno, že by podávání vápníku v tabletách vedlo k prevenci vysokého krevního tlaku. Přesto se doporučuje minimálně 1000 mg Ca denně pro dospělé. Vhodným zdrojem jsou mléčné výrobky, některé druhy zeleniny, mák, sardinky s kostmi,.. ÒDobrými zdroji hořčíku jsou celozrnné výrobky, zelenina, luštěniny, ořechy, olejnatá semena, čokoláda, některé minerální vody (Magnesia 170 mg/l). https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/18122.jpg ÒBohatá na ovoce, zeleninu, nízkotučné mléčné výrobky, výrobky z celozrnné mouky, drůbež, ryby, ořechy, nízký podíl červeného masa, sladkostí a slazených nápojů, nízký obsah celkových tuků a nasycených MK, mírná restrikce sodíku. Ò http://graphics8.nytimes.com/images/2007/08/01/health/adam/19226.jpg ÒPrevalence hypertenze stoupá v závislosti na konzumaci alkoholu. ÒU pacientů, kteří pravidelně konzumují alkohol, vyvolá snížení konzumace alkoholu nezávisle na obsahu sodíku a draslíku v dietě snížení zvýšeného tlaku. Platí to zejména pro osoby s výrazně zvýšenou konzumací alkoholu. ÒZvýšená konzumace alkoholu může vést ke kumulaci útrobního tuků, který je spojen s vyšším rizikem ICHS. ÒNegativní sociální a zdraví škodlivé účinky alkoholu mají z populačního hlediska tendenci převážit možné protektivní účinky na ICHS. ÒPravidelná konzumace asi 30 g alkoholu denně snižuje krevní tlak, zřetelně zvýšená konzumace alkoholu naproti tomu krevní tlak zvyšuje (dle Kasper). ÒKonzumace alkoholu dle výživových doporučení: Ò Ò Alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny), u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny). Patofyziologické mechanismy, které vyvolávají zvýšení krevního tlaku po alkoholu nejsou známy. Je možné, že určitý význam mají ztráty draslíku a magnesia močí při pravidelné konzumaci vysokých dávek alkoholu. ÒPití kávy nebo čaje (v závislosti na přípravě obsahuje jeden šálek 50-135 mg kofeinu) zvyšuje krevní tlak jen nepatrně – udává se, že je to max. o 10 mmHG během 1-3 hodin. ÒŘada studií uvádí, že i mírné zvýšení krevního tlaku účinkem kofeinu se dá prokázat pouze u osob na kofein nezvyklých. Při pravidelném požívání kávy nebo čaje se vyvíjí návyk na kofein (kofein již krevní tlak nezvýší). ÒNení žádný důvod, odhlédneme-li od extrémně vysokých hodnot TK, zakazovat hypertonikům pití kávy nebo čaje. Dle Kasper ÒVšem pacientům je nezbytné poskytnout doporučení a podporu ke zvýšení tělesné aktivity ÒDoporučují se zejména aerobní aktivity (tepová frekvence, doba trvání) ÒFA je třeba upravit vzhledem k věku, stavu KVS, výchozí tělesné kondici a zájmům jednotlivce. ÒFyzická aktivita pomáhá (spolu se zdravějšími stravovacími návyky)↓nadměrnou tělesnou hmotnost, ↑plazm. koncentraci HDL-cholesterolu, ↓plazm. koncentraci TAG, ↓pohotovost k trombóze. ÒFyzická aktivita přispívá k pocitu životní pohody a zdraví, a tak k odstranění dalšího nežádoucího faktoru - stresu. ÒÚbytek 1 kg tělesné hmotnosti způsobuje pokles TK o 0,6 mmHg. Ò ÒNezjištěna přímá souvislost mezi kouřením a vysokým krevním tlakem. Naopak se ukázalo, že mezi kuřáky je méně osob s hypertenzí než mezi nekuřáky. Vysvětlení je především v nižší tělesné hmotnosti kuřáků. ÒKouření jako jeden z nejdůležitějších rizikových faktorů ICHS a dalších nemocí KVS ÒProkázán bezprostřední vzestup krevního tlaku po vykouření cigarety, který trvá asi 30 minut. Ò Òzanechání kouření tabáku Òvyloučení pasivního kuřáctví! Ò ÒU silných kuřáků může po zanechání kouření dojít k poklesu energetického výdeje až o 10 %. Ò ÒV době, kdy pacient přestává kouřit, je třeba dodržovat režimová doporučení z hlediska redukce energetického příjmu a zvýšení energetického výdeje, aby se zabránilo podstatnému vzestupu tělesné hmotnosti. Ò Dlouhodobý kuřák – opakované zvyšování krevního tlaku po vykouření cigarety - poškození pružnosti cévní stěny – riziko aterosklerózy – riziko HTN üBMI 18-25 u dospělých üPříjem tuků % CEP 30 %, u fyzicky aktivních 35 % üPříjem SAFA % CEP < 10 % (20 g) üPříjem PUFA % CEP 7-10 üPoměr MK řady n-6:n-3 max. 5:1 üTrans MK < 1 % CEP (2,5 g) üPříjem cholesterolu < 300 mg (s optimem 100 mg na 1000 kcal) üPříjem přidaných jednoduchých cukrů na max. 10 % CEP (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den) üVláknina 30 g za den u dospělých, u dětí od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte üSůl 5 – 6 g za den, preference používání soli obohacené jodem. U starších lidí kde je častěji sledovaná hypertenze a další onemocnění, snížení příjmu soli pod 5 g na den. V kojeneckém věku stravu zásadně nesolíme, v pozdějším dětském věku užíváme sůl úměrně potřebám dítěte üAlkohol 20 g u mužů, 10 g u žen üPříjem ovoce a zeleniny včetně ořechů 600 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 üVýrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, včetně mořských, kde je výhodou u tučnějších ryb vyšší obsah omega 3 mastných kyselin. V celkovém množství cca 400 g/týden üPohybová aktivita (20-30 min. 5x týdně) üNekouřit! ü Ò ÒSložení: 80 g B, 70 g T, 320 g S, 90 mg vit. C, 9 500 KJ Ò ÒTechnologická příprava šetřící Ò ÒIndikace: nemoci srdce a cév v dekompenzaci, u všech nemocí, kde se zadržuje voda a jsou přítomné otoky (možno i v těhotenství), pacienti s vysokým TK Ò Dlouhodobé podávání prohlubuje nechutenství, a proto se od podávání této diety ustupuje – ve FN Bohunice ojediněle. Ò ÒCharakteristika: Nelze připravit potravu zcela bez Na (Na je součástí téměř každé potraviny), ale lze omezit používání kuchyňské soli, volit potraviny chudé na Na a bohaté na K Ò ÒÚprava neslané šetřící: hojné množství zeleniny i aromatické (polévky, omáčky, masa, míchat více druhů), neslanost zastřít kyselou chutí (fazolky na kyselo, saláty, červená řepa s fenyklem a křenem), používat bylinky (pažitka, petrželová a celerová nať, pórek, kmín, česnek, cibule, houby, majoránka, bobkový list), zařazovat sladké pokrmy, pozor na bikarbonáty a kypřící prášky (NaHCO3). Kypřící prášek složení: hydrogenuhličitan sodný, kyselé soli, plnidla (škrob, mouka) ÒPečivo a chléb – neslané (bez soli), nenadýmavé ÒMléko ředěné, mléčné výrobky s ↓ obsahem Na, vejce ÒMaso – libové vepřové, hovězí, kuřecí, ryby, králík ÒPříkrmy – základem jsou vařené brambory ochucené kmínem, celerovou nebo cibulovou natí, které před podáváním hojně posypeme pažitkou, petrželovou natí, příp. jemně sekaným pórkem, dále bramborová kaše/knedlíky, rýže, těstoviny ÒZelenina – podáváme ve zvýšeném množství do neslaných polévek i pod masa, hojně používáme aromatických druhů zeleniny; petržel, cibule, celer, pórek, mrkev, hrášek, rajčata, růžičková kapusta, brokolice, hlávkový salát, občas zelí, fazolové lusky a květák ÒOvoce – banány, jablka, mandarinky, meruňky ÒKoření – houby nebo vývar z nich, česnek, cibule, kmín, fenykl, majoránka, bobkový list, jalovec, pažitka, kopr, petrželová nať, nať z cibule, pórek a celer Ò Ò Těžce stravitelná a tučná jídla, čerstvé a kynuté; z masa omezit vnitřnosti, mořské ryby, nakládané, uzené, uzeniny, konzervy, slané sýry, slané máslo, nakládané okurky, hořčice, kysané zelí, nakládaná zelenina, kořenící směsi, instantní výrobky, slané pochutiny, některé minerální vody, pečivo a chléb se solí. Ò 1.Angina pectoris – bolest (tlaková, svíravá, pálivá) za hrudní kostí vystřelující do hrudníku, ramene, krku, HK, příp.čelisti, pocit úzkosti, poruchy srdečního rytmu, dušnost, závratě. Nejčastěji tzv. námahová angina pectoris při zátěži (chůze, fyzická námaha, stres, hněv, chlad, jídlo). Při bolesti v klidu mluvíme o nestabilní angině pectoris. Bolest mizí po podání nitroglycerinu. 2.Infarkt myokardu – typická angiózní bolest, ale intenzivnější a dlouhodobější, neustává po ukončení fyzické námahy ani po podání nitroglycerinu, výrazná dušnost, strach, poruchy srdeční činnosti. Někdy nauzea, zvracení, studený pot.. üBMI 18-25 u dospělých üPříjem tuků % CEP 30 %, u fyzicky aktivních 35 % üPříjem SAFA % CEP < 10 % (20 g) üPříjem PUFA % CEP 7-10 üPoměr MK řady n-6:n-3 max. 5:1 üTrans MK < 1 % CEP (2,5 g) üPříjem cholesterolu < 300 mg (s optimem 100 mg na 1000 kcal) üPříjem přidaných jednoduchých cukrů na max. 10 % CEP (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den) üVláknina 30 g za den u dospělých, u dětí od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte üSůl 5 – 6 g za den, preference používání soli obohacené jodem. U starších lidí kde je častěji sledovaná hypertenze a další onemocnění, snížení příjmu soli pod 5 g na den. V kojeneckém věku stravu zásadně nesolíme, v pozdějším dětském věku užíváme sůl úměrně potřebám dítěte üAlkohol 20 g u mužů, 10 g u žen üPříjem ovoce a zeleniny včetně ořechů 600 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 üVýrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, včetně mořských, kde je výhodou u tučnějších ryb vyšší obsah omega 3 mastných kyselin. V celkovém množství cca 400 g/týden üPohybová aktivita (20-30 min. 5x týdně) üNekouřit! ü Ò ÒŠetřící charakter stravy Ò3N, 1, 2 Ò+ respektování dalších přidružených nemocí The Mediterranean Food Pyramid potravinova_pyramida_new