VÝŽIVA SENIORŮ V RÁMCI KOMUNITNÍ VÝŽIVY Mgr. Jana Petrová http://farm1.static.flickr.com/70/207335658_e92d379c2c.jpg 9.5.2016 Výživa seniorů - úvod * * Rozdělení dle WHO P60-74 let rané stáří P75-89 vlastní stáří P>90 let dlouhověkost P * „Jsem starý, už toho tolik nepotřebuji“ * * Ve vyšším věku má adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života! * * U seniorů - častější výskyt poruch výživy, především malnutrice, která ohrožuje pacienta závažnými zdravotními komplikacemi, zvýšenou nemocností i úmrtností. mylná představa 2 Představa, že čím je člověk starší, tím méně stravy potřebuje je zcela mylná!! Význam výživy ve stáří je navíc aktuální a naléhavý vzhledem ke skutečnosti, že střední délka života populace nepřetržitě stoupá a poměrné zastoupení seniorů ve společnosti se zvětšuje. Zvýšené riziko u vzniku poruch u 65% seniorů žijících v domácím prostředí a až u 90 % seniorů hospitalizovaných či institucionalizovaných. Důsledkem jsou poruchy imunity, zhoršené hojení Výživa seniorů - úvod } §V České republice osoby starší nad 65 let tvoří přibližně 18 % populace. § §Podíl samostatně žijících žen je 27 %, mužů 7%. § §V domovech důchodců a penzionech žije zhruba 50 tisíc seniorů, přičemž cca 80 000 žadatelů zůstává každoročně neuspokojeno. § §Péče o seniory závislé na pomoci druhých je v 80% zajišťována rodinou. * 3 http://images.clipartpanda.com/senior-clipart-ER_senior_woman_clip_art.jpg 4 } Věková struktura obyvatelstva ČR 5 Zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/33786359/32018115_0101.pdf/22674bba-d272-43c3-b228-6f6af29550cb ?version=1.1 Zastoupení populace ve věku 65 a více let 6 https://www.czso.cz/documents/10180/28532303/583515688.png/ce7645f1-cfc2-4e48-ab80-205e747e6541?ver sion=1.0&t=1440061671511 Výživový stav u seniorů } }Dle věku * Skupina 60-70letých Prelativně nízký výskyt výživových karencí Pzvýšený výskyt nevhodných stravovacích návyků - # energie, # tuků, # jednoduchých sacharidů Pvysoká prevalence nadváhy a obezity * * Skupina 71-80letých Pposun k nutričním deficitům a proteino-energetické malnutrici * * Skupina >80 let Pnejméně příznivá výživová situace * 7 Karence - nedostatek některé živiny nebo látky vyvolávající chorobný stav Poruchy výživy u seniorů * Nejpříznivější situace – u soběstačných manželských párů žijících ve vlastní domácnosti a také u seniorů ve vícegeneračních rodinách P„ best-agers“, „silver generation“ * * Uspokojivá situace – v sociálních zařízeních poskytujících zároveň pečovatelské služby - u manželských párů, a v kvalifikovaně vedených ústavech s odbornou péčí věnovanou stravování * * Nejhorší výživová situace - v části domovů pro seniory a v lůžkových objektech pro dlouhodobě nemocné, u osaměle žijících, sociálně izolovaných * * Nedostatečná, neadekvátní výživa P6-8 % seniorů žijících v domácím prostředí má klinické a laboratorní známky malnutrice Pvýskyt malnutrice u hospitalizovaných seniorů a seniorů dlouhodobě žijících v ústavní péči dle epidemiologických studií dosahuje 25-60% 8 Karence - nedostatek některé živiny nebo látky vyvolávající chorobný stav Faktory ovlivňující výživu seniorů * Příjem stravy a její využití ovlivňují ve vyšším věku různé, mnohdy na první pohled nesouvisející faktory * 1.Fyziologické faktory 2. 2. 2.Psychosociální faktory 9 Faktory ovlivňující výživu seniorů * chronické nemoci a poruchy * snížené chuťové a čichové vnímání (až u 80 %) , atrofie chuťových pohárků * snížený pocit žízně a snížená potřeba pít * konzumace většího množství léků * problémy s chrupem, umělý chrup * snížená tvorba slin, suchost v ústech, choroby dásní * poruchy polykání * omezení pohyblivosti, zhoršený zrak * zhoršení duševních funkcí, například zapomnětlivost * snížené vstřebávání živin ze stravy, snížené využití * snižuje se sekrece trávicích šťáv, ochabuje činnost trávicího traktu, snižuje se funkčnost tenkého střeva * omezené finanční prostředky, osamělost, sociální izolace * nezájem, apatie, lhostejnost 10 snížené chuťové a čichové vnímání (až u 80 % seniorů) a atrofie chuťových pohárků vedou ke snížení chuti k jídlu snížený pocit žízně a snížená potřeba pít vede k dehydrataci a snížení chuti k jídlu často značná konzumace léků vede ke snížení chuti k jídlu problémy s chrupem, ústní sliznicí a s polykáním také vedou ke snížení chuti k jídlu suchost v ústech, choroby dásní či umělý chrup vyvolávají potíže s konzumací jídel zhoršená pohyblivost a zhoršený zrak vedou ke snížené schopnosti nákupu i přípravy pokrmů zhoršení duševních funkcí, například zapomnětlivost, vede k vynechávání denních jídel stárnutí vnitřních orgánů zhoršuje vstřebávání živin ze stravy a snižuje jejich využití, snižuje se sekrece trávicích šťáv, ochabuje činnost trávicího traktu, snižuje se funkčnost tenkého střeva omezené finanční prostředky, osamělost, sociální izolace vedou k nevhodné výživě nezájem, apatie, lhostejnost vede k jednostranné výživě, převážně s obsahem sacharidů. Faktory ovlivňující výživu seniorů § § } Fyziologické faktory Možné důsledky na stav výživy $ látkové přeměny, $ fyzické aktivity $ svalové hmoty, celkové tělesné vody, # tukové hmoty Tendence k obezitě $ sekrece slin Suchost v ústech (omezení příjmu) $ chuti, čichové ostrosti slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, snížený příjem potravy Poruchy hybnosti, imobilita $ schopnosti nákupu a přípravy pokrmů Ztráta dentice, problémy s protézou, záněty v dutině ústní Jednostranná výživa, preference některých jídel, často převaha S s nedostatkem vlákniny Zhoršení duševních funkcí Vynechávání denních jídel $ sekrece žaludečních a ostatních trávicích šťáv Zhoršené trávení a resorpce živin Riziko nedostatku Ca, Fe, Zn, bílkovin a vitaminů $ gastrointestinální peristaltiky Zácpa, hemoroidy, divertikulóza $ koncentrační schopnosti ledvin, Dehydratace, snížený příjem stravy 11 Fyziologické a metabolické faktory, které mohou měnit potřeby nutrientů u seniorů Faktor nebo stav Vliv na potřebu nutrientů Atrofická gastritida - díky snížené absorpci # potřeba folátů, Ca, vitaminu K, vitaminu B12, Fe Omezená syntéza v kůži, zhoršená renální aktivace, snížená odezva střeva na 1,25 (OH)2D3 # potřeba vitaminu D, Ca Retence vitaminu A, změna jaterního metabolizmu $ potřeba vitaminu A Zvýšení homocysteinu související s věkem Možná # potřeba folátů a vitaminu B12 Menopauza, ukončení menstruace $ potřeba Fe pro ženy Špatná regulace balance tekutin Potřeba může být # nebo $, potřeba sledovat Snížení celkového energetického výdeje, snížení tělesné svalové hmoty, snížení aktivity $ potřeba energie, # potřeba výživové hustoty Snížená imunita vlivem věku Možná # potřeba Fe, Zn, ostatních nutrientů 12 Faktory ovlivňující výživu seniorů § § } Psychosociální faktory faktory Možné důsledky na stav výživy Sociální izolace, osamělost, chybějící podpora rodiny Lhostejnost, nezájem o jídlo, pokles příjmu stravy Omezené finanční prostředky Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy 13 Interakce léky/výživa 14 §S přibývajícím věkem se zvyšuje výskyt chronických onemocnění jako DM, KVO, hypertenze, onemocnění plic, artrózy § §Senioři jsou zpravidla konzumenty více druhů léků § §Warfarin – vitamin K/vláknina § §Acetylosalicylová kyselina - $ sérovou hladinu folátů § §Změny kvality chuti – inhibitory ACE, Amiodaron – kovová pachuť § §Nechutenství – ATB, antiflogistika, digoxin, metformin, cytostatika, hrozí při každé rozsáhlejší farmakoterapii § §Grepová šťáva – inhibiční účinek § } Důsledky nedostatečné výživy } §sarkopenie - úbytek svalové hmoty §potlačení imunitních funkcí §oslabení reparačních procesů při obnově poškozených tkání }[ snížená svalová síla }[ oslabení dechového svalstva (sklon k bronchopulmonálním infekcím) }[ častější výskyt infekcí }[ vyšší riziko vzniku proleženin i jejich zhoršené hojení } §pokles krevních bílkovin ($ účinnost léků, které se v krvi na bílkoviny váží) § §zhoršení funkčního stavu, pokles aktivity a snížená soběstačnost [ zhoršení kvality života ] zvýšení mortality a morbidity. 15 Výživa seniorů } §Projekt Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory §Standardy vycházejí z Mezinárodních akreditačních standardů (JCI) a Národních akreditačních standardů (SAK ČR), a jsou v souladu s platnou legislativou. §Systematické posuzování výživového stavu každého klienta zařízení a včasnou identifikaci klientů v nutričním riziku. §Odpovídající úpravu stravy podle konkrétní potřeby a schopností daného klienta a včasné zajištění adekvátní nutriční podpory pro ty klienty, kteří byli identifikováni jako nutričně rizikoví. §Sledování a dokumentování efektu nutriční léčby. § * 16 Hodnocení stavu výživy seniorů * * Nutriční anamnéza Podhad příjmu stravy – metoda sledování stravy, záznamy o zkonzumované stravě P * Fyzikální a antropometrická vyšetření Pvýška, hmotnost (obvyklá/aktuální), vývoj hmotnosti, úbytek, BMI Pstřední obvod paže, střední obvod svalstva paže,kožní řasy, BIA Pdynamometrie P * Laboratorní vyšetření Palbumin, prealbumin, transferin P * Standardizované dotazníky PMNA – Mini Nutritional Assessment PNRS – Nutriční rizikový screenin http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXRYHFkXWMDjilGSVqxOeJ0kUc63VCF0kcbrBVDENDfeoUJdaq 17 zhubnutí > 10 %/ 6 měsíců •7,5 % / 3 měsíce •> 5 % / 1 měsíc Vztah BMI a obvodu paže k využití u ležících nemocných, které nelze zvážit BMI kg/m^2 OP cm 20,5 25,5 20 24,5 19,5 24 19 23,5 18,5 23 18 22,5 17 21 16 19,5 Dynamometrie – meření svalové síly, nejjednodušší – stisk ruky při neschopnosti nemocného udržžet se ve stoje, při výrazné kyfoskolióze, nebo po ztrátě končetiny. Pro tyto situace byly vypracovány antropometrické techniky umožžňující vý- počet výššky i hmotnosti u ležžících nemocných. Například pro výpočet odhadované výššky použžijeme hod- notu vzdálenosti pata—koleno (měříme u končetiny flektované v koleni 90 stupňù od podložky/paty na vrchol kolena) a tuto hodnotu dosadíme do vzorce pro výššku [12]: mužži = (2,02 × výšška pata/koleno v cm) — (0,04 × věk) + 64,19 žženy = (1,83 × výšška pata/koleno v cm) — (0,24 × věk) + 84,88 Podobně lze odhadnout i hmotnost, známe-li ob jem pažže, objem lýtka, tloušťš�ku kožžní řasy subskapulárnì a vzdálenost pata/koleno. U pacientù po ampu- taci dolní končetiny zvýššíme naměřenou hmotnost o 6 % u amputace pod kolenem nebo o 15 % u vyso- ké amputace nad kolenem. Doporučovaným antropometrickým minimem pro nutriční hodnocení je měření obvodu pažže (patologic- ká hodnota pod 20,2 cm) a kožžní řasy nad tricepsem (patologická hodnota pod 10,5 mm). Laboratorní vyššetření doplňuje klinické informace. Stanovujeme hladinu albuminu, který je dobrým indikátorem proteinové deplece, snížženého proteinového příjmu a má i prognostickou hodnotu. Hladiny prealbuminu a transferinu vzhledem k jejich rychlejšímu poločasu jsou dobrým ukazatelem akutního sta- vu a rychlosti úpravy při léčbě. Hlavním cílem MNA je spolehlivě a s dostatečnou diagnostickou přesností identifikovat nemocné s vysokým rizikem vzniku nebo přítomností malnutrice. Referenční interval albuminu v séru je 35 – 45 g/l, poločas je 20 dní, jeho produkce je při malnutrici snížena. Není vhodným ukazatelem účinnosti terapie pro svůj dlouhý poločas a závislost na stavu hydratace. Transferin je vazebný protein pro železo, jeho aktuální koncentrace je závislá na hodnotách železa v organismu, proto také není vhodný k monitoraci účinnosti léčby. Referenční meze transferinu jsou 1,69 – 3,09 g/l a poločas je 5 dní. Nejvhodnějším pro posuzování úspěšnosti nutriční podpory je prealbumin, jeho poločas je 1,5 dne, referenční meze 0,2 – 0,4 g/l. Hodnocení malnutrice podle klinické závažnosti Závažnost malnutrice BMI (kg/m2) Charakteristika Lehká, klinicky nevýznamná >18-20* pokles hmotnosti méně než 10 % původní za 6 měsíců, bez somatických a funkčních poruch Středně závažná 16-17,9 pokles hmotnosti 10 a více %, úbytek podkožního tuku, nejsou funkční poruchy Těžká <16 pokles hmotnosti o 15 %, deplece podkožního tuku, svalová atrofie, otoky, špatné hojení ran, nízká vitální kapacita atd. * U starších osob je doporučená normální hodnota BMI 20-24, tedy o něco vyšší než ve středním věku, podle některých autorů až 27. Podle studie SENECA byla mortalita seniorů s BMI 24 a vyšším nejnižší. • Topinková, E., Geriatrie pro praxi. 18 Malnutrice má pro pacienta řadu nepříznivých důsledků: • Snižuje se obranyschopnost (buněčná i hormonální imunita) a zvyšuje náchylnost k infekci. • Úbytek svalové hmoty - sarkopenie postihující kosterní i srdeční sval zhoršuje fyzickou výkonnost, mobilitu a soběstačnost, plicní ventilaci (možné pády, fraktury a poranění, u ležících riziko pneumonie). • Zhoršené hojení ran, tvorba dekubitů, zhoršení probíhajících chronických onemocnění. • Při dlouhodobé malnutrici se rozvíjejí edémy, anémie, lymfopenie, poruchy vnitřního prostředí (hypokalemie, hypofosfatemie, hypomagnesemie) a atrofie střevní sliznice Stravování seniorů – obecné zásady * Pravidelnost Prozložit stravu do více menších denních dávek 5-6x denně P * Pestrost Pu velmi starého člověka je prioritou prevence podvýživy Ppokud to není nezbytně nutné ze zdravotních důvodů, zvážit význam dietního omezení a zbytečně neredukovat výběr potravin a pokrmů P * Vhodná technologická úprava stravy, úprava konzistence * * Podpora chuti k jídlu Pkultura stolování Pstrava lákavá na pohled Pvýraznější koření Poblíbené pokrmy Ppokrmy do ruky 19 Kultura stolování - (společnost, prostředí, dobře větraná místnost) Úprava stravy Upravujeme konzistence stravy – velmi často kašovitá úprava - místo brambor raději bramborová kaše, velmi problematická bývá rýže, maso raději mleté, pití „brčkem“. Nemocní často ztrácí schopnost používat příbor (namazaný krajíc chleba krájet na malé kousky, připravovat jídla, která lze jíst rukama). Při potížích s polykáním tekutin volit husté polévky, omáčky, umělé zahušťovadlo Nutilis. Z výše uvedeného vyplývá, že problematice výživy ve stáří je třeba věnovat stálou pozornost. Na co bychom měli v této souvislosti zejména pamatovat strava má být co nejvíce pestrá s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu, stravu rozdělit do většího počtu malých porcí maso přibližně 100 g / den, preferovat spíše libové. Alespoň jednou týdně ryby (možné jsou rybí konzervy - sardinky v oleji, makrely v tomatě, marinované ryby apod.) mléko a mléčné výrobky - alespoň dvě dávky denně, za dávku považujeme 250 ml mléka, acidofilního mléka nebo kefíru, 1 jogurt, cca 50 g sýra nebo tvarohu. Vzhledem k dobré stravitelnosti, pozitivním zdravotním účinkům živé mikroflóry a široké nabídce na trhu jsou velmi vhodné (zakysané) mléčné výrobky. Zvláště při obezitě a tendenci k ní je třeba preferovat výrobky se sníženým obsahem tuku ovoce a především zeleninu několikrát denně! Obsahují vlákninu (uplatňuje se v prevenci zácpy, ale též nádorových onemocnění střeva), některé důležité minerální látky, vitamíny a přirozené antioxidanty (uplatňují se v prevenci nádorů a aterosklerózy). K vysoce ceněným druhům zeleniny z tohoto hlediska patří brokolice (glukosinoláty, karotenoidy, tokoferoly), rajčata (lykopen), papriky (vitamin C) nebo česnek. Zeleninu je vhodné konzumovat syrovou (zeleninové saláty), z kulinárních úprav lze doporučit blanšírování, napařování, případně podušení. Celkem hodnotné jsou též luštěniny, problémem je v tomto případě obsah nestravitelných oligosacharidů, způsobujících trávicí obtíže (nadýmání). Doporučuje se proto před vařením luštěniny máčet a tuto vodu slít, kombinovat různé druhy luštěnin a namísto velké porce jednou za čas je konzumovat spíše častěji, ale v malých porcích nelze-li ať už z jakýchkoliv důvodů zajistit dlouhodobě pestrou a vyváženou stravu, je možná rozumná suplementace vhodným potravinovým doplňkem (např. vitamíny, minerální látky). Výběr přípravku a dávkování je dobré konzultovat s lékařem, aby nedošlo ke zbytečnému nadužívání (a zbytečným finančním nákladům) velmi důležitá je péče o pitný režim. Starý člověk by měl denně vypít alespoň 2 litry tekutiny, v horkých dnech i více. S ohledem na snížený pocit žízně je třeba příjem tekutin aktivně hlídat a pít v průběhu celého dne. Vhodné jsou stolní vody, ovocné čaje, v poslední době hodně preferovaný zelený čaj, ovocné a zeleninové šťávy… pokud zdravotní stav nevyžaduje úplnou abstinenci, lze akceptovat konzumaci cca 20 g alkoholu / den celkem, což odpovídá přibližně 1 pivu nebo 0,2 l vína nebo 0,05 l lihovin při přípravě stravy důsledně dbát na prevenci alimentárních nákaz (infekcí z jídla). Zatímco u zdravého mladého člověka salmonelóza většinou proběhne bez následků, starší člověk je ohrožen rychlou dehydratací a z toho pramenícími komplikacemi. Zásady hygieny je třeba dodržovat zejména při manipulaci se syrovým masem, drůbeží a vejci a tyto potraviny konzumovat až po důkladném tepelném opracování při sestavování jídelníčku dbáme, aby strava byla energeticky přiměřená a aby zajistila optimální příjem jednotlivých živin a ochranných faktorů. Na druhé straně, pokud to není nezbytné ze zdravotních důvodů (např. kvůli cukrovce, nadměrné obezitě, závažné poruše jater, ledvin, slinivky atd.) snažíme se starému člověku co nejméně znepříjemňovat život zákazy a restrikcemi potravin a pokrmů, které má rád. Strategie ke zvýšení příjmu stravy * Liberalizovaná dieta bez zbytečných zákazů a omezení * Výběrová strava * Stravování společně s ostatními, kolektivní stravování * Strava doručovaná domů * Zajištění asistence * Svačinky, snacky * Příjemné prostředí s minimálním rozptylováním, rušením * Pochvala, povzbuzení * Stimulace apetitu (megestrol) * Obohacení pokrmů nutrienty, sipping ev. suplementa * Důsledně sledovat množství zkonzumované stravy 20 Senioři a potravinová pyramida http://www.zubrno.cz/studie/pdf/kap05.pdf 21 http://www.elderlynursing.com/images/pyramid.jpg&imgrefurl 22 http://www.elderlynursing.com/images/pyramid.jpg http://www.elderlynursing.com/images/pyramid.jpg Příklad nesprávného stravování * Muž, 62 let, výška 175cm, hmotnost 82 kg * 10 let po cholecystektomii, bez obtíží. * Před dvěma roky ovdověl, vaří si sám, většinu roku tráví na chatě. Občas se stravuje v místní restauraci. }Typický jídelníček: * Snídaně: 2 ks rohlíku, 10 g másla, 50 g paštika, 20 g cukr – čaj 11,5 g B, 70 g S, 24 g T, 542 kcal * Oběd: polévka čínská instantní, 150 g vepřové koleno, 100 g chléb, 20 g křen, 500 ml pivo 37 g B, 103 g S, 56 g T, 1184 kcal * Svačina: kobliha, čaj 3 g B, 25 g S, 8 g T, 177 kcal * Večeře: 100 g párky, 2 rohlíky, 20 g hořčice, 500 ml pivo 10° 23 g B, 63 g S, 19 g T , 639 kcal * Celkem za celý den: 74 g B 13%, 261 g S 43%, 107 g T 41 %, 2542 kcal/10676kJ 23 Potřeba energie * * s věkem se snižuje Ppokles bazálního metabolizmu Ppokles aktivní tělesné hmoty, nárůst tuku Ppokles energetického výdeje z fyzické aktivity * * 25-30 kcal/kg a den Pdoporučená výše energetického příjmu osob >60 let se pohybuje v rozmezí 8000 - 8400 kJ * * Potřeba přizpůsobit pohybovému režimu a aktuálnímu zdravotnímu stavu * * Energeticky bohatší stravu potřebují senioři * v době rekonvalescence, * u některých srdečních chorob, * při dechové nedostatečnosti, * ve stresu, * při náročné léčbě, jakou je například ozařování nebo chemoterapie. * 24 Pokles aktivní svalové hmoty asi o 6% každou dekádu po dosažení věku 30 let Potřeba energie se s věkem snižuje – asi o 100 kcal/den během jedné dekády Rizikové nutrienty ve výživě seniorů * * Bílkoviny * Vícenenasycené mastné kyseliny * Vitaminy - D, C, B12, kyselina listová * Minerální látky - vápník, železo, zinek * Vláknina * 25 Ve stáří je často výživa jednostranná, tendence upřednostňovat stravu bohatou na sacharidy Bílkoviny * Zvýšené nároky na příjem bílkovin v seniu Pzvýšená nemocnost Pzhoršené trávení bílkovin, zhoršené vstřebávání AMK * * Častější výskyt laktózové intolerance, nechuť k masu * Nedostatek způsobuje zhoršené hojení, poruchy imunity, úbytek svalové hmoty, tvorbu otoků * * Doporučený příjem se pohybuje kolem 1,0 g/kg/den * * Nutno dbát nejen na dostatečné množství bílkovin, ale i na jejich kvalitu * * * Zdroje kvalitních bílkovin: maso, mléko, mléčné výrobky, vejce * 26 Obsah bílkovin v potravinách Potravina Obsah bílkovin ve 100 g potraviny * Sýr eidam 30 % 28,0 g Mléko polotučné 3,2 g Jogurt Selský bílý 3,4 g Tvaroh polotučný 18% 13,0 g Kuřecí prsa 18,9 g Pangasius 16,0 g Vepřová kýta 14,7 g Hovězí zadní 15,0 g Vejce 13,2 g (2 ks) Čočka 25,0 g Zdroj: www.flora.cz 27 Bílkoviny v jídelníčku - příklad * 2-3 porce ze skupiny mléko a mléčné výrobky * 1-2 porce ze skupiny maso, ryby, vejce, luštěniny * * Snídaně: tvarohová pomazánka s ředkvičkami, chléb * Přesnídávka: banán * Oběd: polévka květáková, kuřecí prsa na rozmarýnu, rýže (těstovinová rýže), kompot * Svačina: grahamový rohlík, rostlinný margarín, šunka, cherry rajčátka * Večeře: brambory s máslem a cibulkou, kefírové mléko * 28 Vícenenasycené mastné kyseliny * PUFA řady omega-3 "αLA, DHA, EPA * * snížení rizika vzniku demence a onemocnění srdce a cév Pzlepšení pružnosti cév Psnížení TAG, # HDL Psnížení hodnoty krevního tlaku P * pozitivní vliv na projevy deprese, zlepšení subjektivního pocitu fyzické i psychické pohody * * tlumení zánětlivých reakcí * * příznivé ovlivnění imunity * * zdroje v potravinách Prybí olej, tučné ryby, rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, sezamový, lněný, bavlníkový, světlicový, pupalkový, hroznový ), rostlinné margaríny, vlašské ořechy, sójové boby, dýňové semínko, sezam, lněné semeno … 29 Vitamin A * * Potřeba vitaminu A se s věkem nemění * Může se zvyšovat retence vitaminu v těle Ppravděpodobně díky poklesu odstraňování z periferie Pu osob konzumujících nadbytek vitaminu A ze suplement a fortifikovaných potravin * Zvýšené hodnoty vitaminu A jsou spojovány se zvýšeným rizikem osteoporotických zlomenin u žen i mužů http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmZxxZ2MmJuoLRuOT4NglRRunNrjmNQ1N41RRKVnklg_uG5EHN6w 30 Vitamin D * Reguluje metabolizmus Ca a P * Vysoce rizikový nutrient u seniorů _ zvýšená potřeba vitaminu D Pvýznamný pokles endogenní syntézy v kůži ($ receptorů, $ senzitivity) Pomezený pohyb venku na slunci " snížená expozice UV záření Psnížená přeměna cholekalciferolu na účinné metabolity může být při těžkých onemocněních jater a renální insuficienci Psnižování kostní hmoty P * Při nedostatku se objevuje: üsvalová slabost a funkční poškození üzvýšené riziko pádů a zlomenin * * Doporučený příjem ≥ 65 let 10 μg/den * Zdroje vitaminu D Psluneční záření Prybí tuk, tučné ryby, játra, vaječný žloutek, margariny (obohacené vitaminem D), další fortifikované potraviny http://militantlibertarian.org/wp-content/uploads/2010/07/VitaminD.jpg 31 Přeměna vitaminu D na aktivní formu 25- hydroxy D3 (kalcidiol) probíhá v játrech. V ledvinách se potom kalcidiol mění na kalcitriol (1,25-dihydroxyvitamin D3), což je biologicky nejdůležitější a konečný metabolit vitaminu D – tato ve vodě rozpustná forma umožňuje transport vitaminu D do cílových tkání http://www.proteinpower.com/drmike/wp-content/uploads/2009/05/nrc2196-f1-blog.jpg Vitamin D 32 Vitamin C * u seniorů je častý nízký příjem syrové zeleniny a ovoce * * vyšší potřeba díky zvýšené nemocnosti * * doporučená denní dávka ≥ 65 let 100 mg * * důsledek nedostatku Pzhoršená obranyschopnost organizmu, zvýšená náchylnost k infekcím Pzpomalené hojení ran, bolest v kostech, kloubech a svalech Púnava, slabost Pkrvácivé projevy Panorexie http://hlifemedia.com/wp-content/uploads/2010/01/HReport-Jan-1-Post.jpg 33 U lidí ve vyšších věkových kategoriích se často setkáváme s deficitem saturace vitaminem C. Důležitou roli ve vzniku uvedeného deficitu hrají dietní zvyklosti a zhoršení možnosti konzumace stravy bohaté na vitaminy. U starších lidí s poškozením chrupu často dochází k vyřazování čerstvého ovoce a zeleniny z jídelníčku s následným rizikem vzniku karence vitaminu C. Čerstvá zelenina a ovoce představuje velice bohatý zdroj vitaminů. Rostlinný plodObsah (mg/100g)Rostlinný plodObsah (mg/100g)Šípek2000Květák40Černý rybíz200Citrón40Růžičková kapusta115Mrkev35Kiwi90Česnek17Brokolice90Ředkvička17Červený rybíz80Rané brambory16Papája60Celer8Pomeranč50Cibule5Zelí49Okurka2 Vitamin B12 * Zhoršená absorpce üvliv léků üatrofická gastritida üklesá tvorba vnitřního faktoru * * Funkce a zdravotní význam üvliv na vývoj mozkových funkcí, ovlivnění kognitivních funkcí üsnížení rizika vzniku Alzheimery choroby a demence ütvorba červených krvinek (megaloblastická anémie) üsnížení hladiny homocysteinu " rizikový faktor KVO * * Doporučená denní dávka ≥ 65 let 3μg * Zdroje v potravinách üživočišné produkty – játra, maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce 34 Kyselina listová * * Projevy nedostatku: Pporuchy krvetvorby, poruchy sliznice GIT, záněty v dutině ústní, slabost únavnost, hyperhomocysteinémie, zvýšení rizika kardiálních a ischemických komplikací, poruchy kognitivních funkcí } * Doporučená denní dávka ≥ 65 let 400 μg * * Zdroje v potravinách ülistová zelenina, rajčata, okurky, maso, játra, kvasnice, vejce, luštěniny, celozrnné obiloviny http://www.rodicum.cz/Files/articles/68afc4d3-42a0-4957-bb4d-ee6da3e6508a_big.jpg 35 Vápník http://www.sportuj.com/userfiles/image/vyziva/vapnik-mleko.jpg 36 V seniu – důležitý pro udržení stavu kostní hmoty mléko a mléčné výrobky – bohatý zdroj, vstřebatelnost 30% zelenina s nízkým obsahem šťavelanů – vstřebatelnost až 50-60 % Skořápkové ovoce- vstřebatelnost 20 % Vápník v jídelníčku * Mléko polotučné 200 ml/240 mg * Jogurt nízkotučný ovocný 150 g/210 mg * Eidam 30% 40 g/318 mg * Tvaroh 100 g/100 mg * Pudink s mlékem 120g/166 mg * Brokolice, vařená 85g/34 mg * Kapusta, kadeřavá 95g/143 mg * Vlašské ořechy 40g/38 mg * Sardinky v oleji 100g/500 mg * Těstoviny 230g/85 mg * Rýže 180g/32 mg 37 Železo * často nedostatečný přívod potravou, drobné krevní ztráty, zhoršení absorpce při hypo- a achlorhydrii při atrofické gastritidě * * nedostatek železa negativně ovlivňuje krvetvorbu, u starších nemocných se podílí na vzniku syndromu neklidných nohou * * doporučená denní dávka ≥ 65 let 10 mg * * zdroje v potravě Pmaso, vnitřnosti – lepší využitelnost, vejce Prostlinné zdroje horší využitelnost – obilné klíčky, celozrnné potraviny, luštěniny, zelenina, ovoce Pvyužitelnost zlepšuje přítomnost živočišných bílkovin, vitamin C Pvyužitelnost zhoršuje hlavně kyselina šťavelová, fytová, polyfenoly http://www.medicues.com/wp-content/uploads/2009/01/redbloodcellbg.jpg 38 drobné krevní ztráty např. při chronickém používání analgetik, nesteroidních antiflogistik Zinek * absorpce s věkem klesá * projevy nedostatku: Pnechutenství, průjem Pkožní změny: ekzém v obličeji, v kožních záhybech, alopecie Ppsychické změny, podrážděnost, deprese Psnížení imunity, špatné hojení ran Pšeroslepost Pglukózová intolerance P * doporučená denní dávka je 10 mg pro muže a 7 mg pro ženy * * zdroje v potravinách * červené maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, otruby, ořechy a semena, luštěniny 39 Vláknina * Prevence zácpy, divertikulózy, DM 2.typu, KVO… * * Doporučený denní příjem 30 g * * Zdroje Pobiloviny a výrobky z obilovin Pzelenina a ovoce Pluštěniny Pořechy a semena Pdoplňky stravy * * U seniorů – často potíže s konzumací potravin s vysokým obsahem vlákniny, nesnášenlivost [ vyhýbání se těmto potravinám, vyřazování z jídelníčku * * http://www.komplexnizdravi.cz/res/data/003/000630_04_002992.jpg?seek=1277632730 40 Zařadit dostatek tekutin Vláknina v jídelníčku seniorů * Obiloviny Ppečivo - zařadit i pečivo s obsahem celozrnné mouky, žitné mouky, grahamové mouky Pvložky do polévek – ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice, pohanka, jáhly, kuskus Pkaše, nákypy P * Zelenina a ovoce Psyrová zelenina – tvrdé druhy upravit strouháním, posypky pokrmů, oblohy, saláty (i v kombinaci s ovocem), součást pomazánek Pvařená a dušená zelenina – polévky, nákypy, součást hlavních pokrmů, přídavek v příloze Psyrové ovoce – měkké kusové ovoce, nastrouhané, mixované, saláty, součást pokrmů Ptepelně upravené ovoce – kompoty, pyré, džusy s obsahem vlákniny, součást hlavních pokrmů slaných i sladkých * * Luštěniny Púprava lisováním, mixováním, odstranění slupek Ppoužívání v menším množství do polévek, pokrmů, luštěninové mouky Pluštěninové pomazánky, pyré, kaše, polévkové krémy * * Ořechy a semena Púprava mletím, drcením, nádivky 41 Potřeba tekutin * Dehydratace je problémem více než 10 % seniorů * * Snížení pocitu žízně } * Optimální příjem: 1500 – 2000 ml " cca 8 sklenic Pkromě stavů, kdy dochází ke zvýšeným ztrátám tekutin PL onemocnění ledvin a srdce * * Střídat různé druhy nápojů Pvoda, voda s citrónem, čaje, ovocné ev. zeleninové šťávy, ředěné džusy, minerální vody a perlivé nápoje – omezený příjem Pmléko,mléčné nápoje, bílá káva, vitakáva, švédský čaj, melta * * * Tekutiny v polévkách * * Sledování příjmu tekutin * * Tekutiny ve sklence po ruce na viditelném místě * * Při potížích s pitím může pomoci použití brčka * http://spoutingoff.files.wordpress.com/2008/09/water_faucet.jpg?w=138&h=173 42 Technologická úprava, konzistence * Úprava konzistence – běžné úpravy Puvaření doměkka Prozmačkání vidličkou Pšťouchání Pmletí Pmixování Ppasírování Pvhodné formy – kaše, pudinky, nákypy P * Potíže při polykání Pkašovitá úprava stravy, hladká konzistence Ppřípravky měnící hustotu tekutin (Nutilis) Pke změně konzistence pokrmu lze využít také želatinu P 43 Doporučení při suchosti v ústech (xerostomie) * Nekonzumovat suchá, příliš slaná a kořeněná jídla - vysušují sliznici P * Konzumovat pokrmy s masovými šťávami, omáčkami, dresinky k usnadnění polykání. * * Měkké jídlo – kaše, pudinky, tvarohy, jogurty, kompoty, zmrzlina, banány apod. se lépe polykají, ale nezvyšují tvorbu slin * * Tvorbu slin zvyšují kyselá jídla, ale nejsou vhodná u klientů s poškozením v dutině ústní * * Dutinu ústní zvlhčovat častým popíjením malého množství vody * * Ke zvýšení množství slin cucat tvrdé kyselé bonbóny nebo kostky ledu. Doporučení není vhodné při zvýšené citlivosti sliznice v dutině ústní. * * Žvýkat žvýkačky bez cukru – zvyšují vylučování slin a pomáhají udržovat dobrou hygienu dutiny ústní. * 44 Příjemný zbytek dne J Děkuji za pozornost.