STANOVENÍ NUTRIČNÍ DIAGNOZY PES (PROBLÉM - ETIOLOGIE - SYMPTOMY) 1) Rozdíl mezi klinickou a nutriční diagnózou Klinická diagnóza Nutriční diagnóza (příklad) Diabetes mellitus Nadměrný příjem sacharidů způsobený večerními návštěvami místní cukrárny jak vyplývá ze záznamu stravy a vysoké hladiny krevní glukózy naměřené ve večerních hodinách. Trauma a uzavřené zranění hlavy Zvýšený energetický výdej způsobený mnohočetným trauma jak vyplývá z výsledků nepřímé kalorimetrie. Selhání jater Poškozená funkce trávícího systému způsobená cirhózou jater jak vyplývá z přítomnosti tuku ve stolici. Obezita Nadměrný energetický příjem způsobený nedostupností zdravých potravin (stravovaní v restauraci) jak vyplývá ze záznamu stravy a BMI 35. Mentální anorexie Nedostatečný příjem potravy způsobený proděláním mentální anorexie a sebeomezujícím chováním jak vyplývá ze záznamu stravy a váhového úbytku 3 kg. 2) PES tvrzení (Problém - Etiologie - Symptomy) PROBLÉM = stanovená nutriční diagnóza (viz “Terminologie nutriční diagnostiky). Týká se příjmu stravy nebo jejich složek, klinického stavu, chování a prostředí souvisejícího s výživou apod. Problém musí spadat do kompetence nutričního terapeuta. V US jsou jednotlivé nutriční diagnózy označeny kódem podobně jako Mezi národní klasifikace nemocí (MKN / ICD). ETIOLOGIE = definuje hlavní a relevantní příčinu problému. Uvádí se slovy “způsobený ...” a určuje, kam bude zaměřena nutriční intervence. Někdy může být etiologie nejasná. Příklady: Nadměrný energetický příjem (problém) způsobený pravidelnou konzumací velkých porcí tučných jidel (etiologie). - intervence se zaměří na zmenšení porcí a méně tučnou stravu Nedostatečné znalosti v oblasti výživy (problém) způsobené neposkytnutím informací o kojení v předporodní péči (etiologie). - intervence se zaměří na edukaci na téma kojení a výživa kojence. Nežádoucí nárůst hmotnosti (problém) způsobený snížením tělesné aktivity (sportování) (etiologie) intervence se zaměří na výběr vhodné tělesné aktivity. Poznámka: Některá tvrzení mohou být uváděna jako nutriční problém i jako etiologie. Příklady:( Nedostatečný energetický příjem způsobený nedostatkem znalostí o výživě. ( Nedostatek znalostí o výživě způsobený nedostatečnou výchovou ke zdraví v ( minulosti. ( Nechtěný váhový úbytek způsobený nedostatečným příjmem energie. ( Nedostatečný příjem jídel a nápojů způsobený potížemi s polykáním. SYMPTOMY = popis projevů. Uvádí se slovy “jak vyplývá z ...”. Určuje, na které příznaky se zaměří monitoring a hodnocení během intervence. Musí tedy jasně souviset s problémem a musí být nějakým způsobem měřitelné. Při úspěšné intervenci se mění. Příklady: Nadměrný energetický příjem (problém) způsobený pravidelnou konzumací velkých porcí tučných jídel (etiologie) jak vyplývá ze záznamu stravy a nárůstu hmotnosti 6 kg za posledních 18 měsíců (příznaky) 3) Postup v praxi: P (Problém): Nadměrný energetický příjem Etiologie: při hodnocení záznamu stravy (24hod recall) jsme zjistili, že: - pacient se 2x denně stravuje ve stáncích s rychlým občerstvením (tzv. fast food) - pacient si objednává maxi porce, protože se jedná o výhodnou koupi - pacient má na oběd pouze 15 minut E = způsobený častou konzumací jídel rychlého občerstvení S = jak vyplývá z BMI 30 a záznamu stravy Intervence: zaměřuje se na etiologii (např. poradit pacientovi, jaké potraviny v rychlém občerstvení vybírat). Hodnocení: zaměřuje se na symptomy (např. zkontrolovat hmotnost a záznam stravy při příští návštěvě). 4) Další příklady PES Nadměrný příjem tuků způsobený častou konzumací smažených jídel a sladkého pečiva jak vyplývá ze záznamu stravy a hyperlipidemie. Nadměrný příjem energie způsobený častou konzumací smažených potravin a “snacků” jak vyplývá ze záznamu stravy a BMI. Nedostatek znalostí o výživě a potravinách způsobený neposkytnutím edukace o dietě pro snížení cholesterolu jak vyplývá ze záznamu stravy a z rozhovoru s pacientem. Nedostatečný příjem energie způsobený odmítáním mixované stravy pacientem jak vyplývá ze záznamu stravy, rozhovoru a s pacientem a 8% úbytku váhy během 3 měsíců. Nepřipravenost ke změně stravy / životního stylu způsobená špatným sociálním zázemím jak vyplývá z rozhovoru s klientem a přetrvávajícího nárůstu hmotnosti. Příklad nevhodného PES : Vhodně sestavené PES: Změněné hodnoty krevních testů spojené s výživou způsobené krvácením do GIT jak vyplývá z anamnézy a snížených hodnot hemoglobinu a hematokritu. Nedostatečný příjem železa způsobený zvýšenými potřebami v důsledku GI krvácení jak vyplývá z lékařské anamnézy, záznamu stravy, sníženého počtu erytrocytů a sérového ferritinu. Může nutriční terapeut léčit krvácení do GIT? ... 5) Konkrétní příklad: Pacientka 85 let, v LDN, v posledních 6 měsících váhový úbytek 10%. Lékařský nález negativní. Předepsána doplňková výživa (sipping), ale pacientka dále hubne. Nutriční terapeut požádán o posouzení vhodnosti enterální výživy. Během konzultace je zjištěno, že pacientčin umělý chrup nesedí dobře, pacientka nemůže kousat běžně podávané maso a zeleninu. Doplňková výživa jí připadá drahá, a tak ji schovává / skladuje v šuplíku. Diagnóza PES: Nedostatečný příjem energie způsobený špatně sedícím umělým chrupem a schováváním doplňkové výživy jak vyplývá z pozorování a osobního rozhovoru. Intervence: Nutriční terapeut doporučuje vyšetření u zubaře, stravu nakrájenou na menší kousky, vhodně podaný sipping ... Každé PES tvrzení nutriční diagnózy musí být: stručné, jasné a jednoznačné konkrétní spojené vždy jen s jedním problémem přesné a relevantně spojené s uvedenou etiologií založené na spolehlivých a přesných datech