Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Quantitative Microbial Risk Assesment (QMRA) • Identifikace nebezpečí: identifikace patogenních agens na základě klinických, laboratorních, epidemiologických poznatků. • Charakterizace nebezpečí (vztah dávka – účinek) – Kazuistiky a série kazuistik, kvalitativní výzkum (vzájemné vztahy), studie případů a kontrol (epidemie) – Epidemiologická surveillance (deskriptivní studie) • Odhad expozice a charakterizace rizika: – Bodový odhad: spotřební koš potravin, expoziční scénáře („what-if“) – Modelování („dobrý výsledek vzniká jen díky dobré kombinaci osvědčených dílů“): • Lineární funkce: jedna expozice = jeden následek • Exponenciální funkce: jedna expozice = více následků • Logistická funkce: s velikostí dávky roste následek, ale extrémní dávka již následek nevyvolá (vyčerpání vnímavosti populace, senzorické změny potraviny a odmítání konzumace) • Přestřel a kolaps • Oscilace Typy chování modelů (Pelánek, 2011) • Lineární • Exponeciální • Logistický • Přestřel a kolaps • Oscilace Základy modelování • Proč model? – Předpověď chování systému – Porozumění a trénink • Typy modelů – Mentální – Fyzické – Matematické – Výpočetní • Postup – Formulace problému – Návrh – Verifikace – Simulace SIR model šíření epidemie (Pelánek, 2011) • S: suspectible • I: ill • R: removed Binomická funkce B(n,p); =BINOM.DIST() v Excelu 0 0,05 0,1 0,15 0,2 0,25 0,3 0,35 0,4 0,45 0 1 2 3 4 6 7 8 9 10 Pravděpodobnost počtu nemocných při velikosti souboru n = 10 a teoretické pravděpodobnosti p = 0,1 0 50 100 150 200 250 300 350 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 incidence/100tis.obyv. rok A02 Salmoneloza, spojnice trendu exponenciální 0 50 100 150 200 250 300 350 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 incidence/100tis.obyv. rok A02 Salmoneloza, spojnice trendu lineární Nemocní a zemřeli v souvislosti konzumace potravin v USA (Mead et al., 1999) • Cíl: – Kvantifikace dopadu alimentárních nákaz na zdravotní stav populace • Metodika: – Národní surveillance systém • Výsledky: – 76 mil. nemocných, 325 tis. hospitalizovaných, 5 tis. úmrtí ročně (odhad) – 75 % alimentárních nákaz připadá na 3 hlavní patogeny (Salmonella, Listeria, Toxoplasma) Patogen Případů celkem (odhad) Hlášených případů Poměr hospitalizovaných Smrtnost Sporadické Epidemické Salmonella non- typhoid 1.412.498 76.013 3.640 0,221 0,0078 Campylobacter spp. 2.453.926 102.073 146 0,102 0,0010 Listeria monocytogenes 2.518 1.632 --- 0,922 0,2000 0 5 10 15 20 25 30 35 40 kuřecí maso, broiler vejce vepřové maso hovězí maso zelenina, ovoce, skořápkové plody Salmonely v potravinách, EU podle členských států, 2009 Maximum (%) Průměr (%) The European Union Summary report on Trends and Source of Zoonozes, Zoonotic agents and Foodborne outbreaks in 2009. (EFSA, 2011)