Obezita a příjem tekutin, volba nápojů Aneta Jackowská Fce vody v těle • Prostředí pro životní děje • Rozpouštědlo pro živiny • Transport látek • Termoregulace organismu • Řízení toku energie (oxidace, redukce)• Řízení toku energie (oxidace, redukce) • Podíl na udržení homeostázy • Ochrana kloubních pouzder • Udržuje strukturu tkání • Součást žaludečních a střevních šťáv • Nezbytná pro činnost ledvin, trávicího ústroj eliminaci škodlivých látek z těla Rozdělení tělesné vody Celková tělesnáCelková tělesná voda vvoda v organismu (CTV)organismu (CTV) 60 % (42 l)60 % (42 l) ExtracelulárníExtracelulární tekutina (ECT)tekutina (ECT) 20% (14 l)20% (14 l) IntersticiálníIntersticiální 15 % TH15 % TH (10,5 l)(10,5 l) TkáňovýTkáňový mokmok IntravaskulárníIntravaskulární 5 % TH5 % TH (3,5 l)(3,5 l) Krevní plazmaKrevní plazma IntracelulárníIntracelulární tekutina (ICT)tekutina (ICT) 40% (28 l)40% (28 l) TranscelulárníTranscelulární (0,5(0,5 –– 1 l)1 l) Mozkomíšní mok,Mozkomíšní mok, SynoviálníSynoviální tekutina…tekutina… Zastoupení vody v těle • Největší část organismu (záleží na mnoha faktorech – kterých?) • Muži mají v těle více vody než ženy stejného věku – proč?věku – proč? • Kolik vody v procentech obsahuje tuk, kolik sval? • Může být i méně vody v těle než 50% ? Celkový obsah vody v těle závisí na: • Věk • Hmotnost • Tělesné složení • Pohlaví • Zdravotní stav (včetně teploty organismu) Individuální rozdíly způsobeny:Individuální rozdíly způsobeny: • Přívod stravy • využití a výdej energie • vodní bilanci • sociální prostředí a kultura • FA • podmínky vnějšího prostředí • (EFSA 2010) Porovnání složení těla obezita/ normální hmotnost % tuku v těle… % vody v těle 7575DítěDítě 8080 -- 8585KojenecKojenec %% tělesné hmotnostitělesné hmotnosti tvořené vodoutvořené vodou 63 (53)63 (53)Dospělý muž (žena)Dospělý muž (žena) Doporučený příjem tekutin • Zdroj: SPV – referenční hodnoty pro příjem živin Bilance tekutin Voda vzniklá oxidací živin • Vzniká metabolizací živin • 100 g tuku …… 107 ml vody • 100 g bílkovin ….. 41 ml vody• 100 g bílkovin ….. 41 ml vody • 100 g sacharidů ….. 55 ml Potřeba tekutin v číslech… Distribuce tělesných tekutin • Dána hydrostatickým a osmotickým tlakem • Mezi intracelulárním prostorem a tkáňovým mokem aquaporiny (rozdíl osmotických tlaků, sodno-draslíková pumpa) • Mezi plazmou a tkáňovým mokem díky endotelovým bb. a rozdílem mezi hydrostatickým a onkotickým tlakem (pohyb vody, iontů a nízkomolekulárních látek) Regulace tekutin • Ledviny, kardiovaskulární soustava, GIT, CNS • Receptory detekují změnu objemu krve, KT, koncentrace látek v krvi • Osmolalitu kontrolují osmoreceptory → vliv na pocit žízně a sekreci antidiuretického hormonupocit žízně a sekreci antidiuretického hormonu (ADH) hypothalamem a neurohypofýzou. ADH zvyšuje reabsorpci vody v ledvinných tubulech. Sekrece ADH stimulována vzestupem efektivní osmolarity krve a poklesem jejího objemu. Sekrecí tlumí hypervolemie, hypoosmolarita, hladina ADH Regulace tekutin II • Renin – anigiotenzin-aldosteron • Sekrece reninu regulována baroreceptory v ledvinách (snížená perfuze zvýší sekreci) a sníženou dodávkou NaCl • Renin konvertuje angiotenzinogen na angiotenzin I,• Renin konvertuje angiotenzinogen na angiotenzin I, ten přeměněn na angiotenzin II, čímž dojde ke zvýšené reabsorpci sodíku v ledvinách • Angiotenzin II stimuluje sekreci aldosteronu, aldosteron zvyšuje reabsorpci sodíku (potažmo vody), ale zvyšuje sekreci draslíku Regulace tekutin III • Atriální natriuretický faktor (ANF) stimulována volumoreceptory v levé atriální stěně • ANF zvyšuje vylučování sodíku a tedy vody, blokuje sekreci ADH, reninu a aldosteronu,blokuje sekreci ADH, reninu a aldosteronu, diletuje cévy Žízeň je veliká…. • Další obranný mechanismus • Pocit žízně se objevuji až při 1-2% dehydrataci • Problém na straně příjmu tekutin, nebo jejich nadměrné ztráty či kombinace obého HyperhydrataceHyperhydratace • Tělo zadržuje více vody, než schopno vyloučit • Obvykle ledviny zvládají kompenzovat x např. renální insuficience, selhání ledvin, zvýšená produkce ADH (trauma, infekce…) • Hyponatrémie př. maratonci → nápoj jen voda, bez iontů → voda do buněk přetížení plic a CNS Dehydratace Dehydratace Kg tělesných tekutin (80 kg osoba) Účinek 1% 0,8 Zvýšená tělesná teplota1% 0,8 3% 2,4 Zhoršená výkonnost 5% 4,0 Křeče, třes, nevolnost, rychlý tep, 20-30% zhoršení výkonu 6 – 10% 4,8 - 8 Problémy trávení, vyčerpání, závratě, bolesti hlavy, sucho v ústech, únava Více než 10% Více než 8 Úpal, halucinace, žádný pot ani moč, nateklý jazyk, vysoká tělesná teplota, vratká chůze Metody hodnocení stavu hydratace Voda – základ pitného režimu • Základem vody s mineralizací 100 – 500 mg/l • Vody se střední a silnou mineralizací pít max. 0,5 l/ den (nebo s ohledem na FA) • Naopak vody velmi slabě mineralizované tělo• Naopak vody velmi slabě mineralizované tělo ochuzují o minerální látky • Pozor na obsah sodíku a často i cukru!!! • CO2 – falešný pocit osvěžení Obsah vody v nápojích a potravinách Rozdělení vod Tekutiny a obezita • Ačkoli mnoho obézních tvrdí, že obézní jsou z části i proto, že málo pijí, je překvapivě málo důkazů o přínosu zvýšené hydratace organismu ve vztahu k epidemii obezity, ale zdá se, že mírný vliv dostatečná hydratace na snižování hmotnostivliv dostatečná hydratace na snižování hmotnosti má • Mírná dehydratace a obezita teoreticky může vysvětlovat preferenci tučných potravin z důvodů největší tvorby metabolické vody po požití tuků Obsah energie v ochucených vodách na 250 ml • Mattoni pomeranč 212,5 kJ • Mattoni Schorle jablko 234,5 kJ • Mattoni Active citron 150 kJ • Poděbradka Prolinie citron 1kJ • Poděbradka citron jemně perlivá 202,5 kJ• Poděbradka citron jemně perlivá 202,5 kJ • Poděbradka pomerančová 237,5 kJ • Bonaqua pomeranč 182,5 kJ • Dobrá voda neperlivá malinová 176 kJ • Rajec mateřídouška 205 kJ • Aquila Aquabeauty meruňková 130 kJ Studie - voda a obezita • Pití 500 ml vody před snídaní snížilo energetický příjem jídla o 13 % v porovnání s těmi, kteříporovnání s těmi, kteří vodu před jídlem nepili (nezávisle na věku, pohlaví, BMI a obvyklé konzumaci tekutin přes den) Pití vody před jídlem • 12 týdnů trvající studie se zaměřila na váhový úbytek ve skupinách, kde jedni měli hypokalorickou dietu a k tomu 500 ml vody před každým jídlem. Druhé skupině dobrovolníků nasadili pouze hypokalorickou dietu. jídlem. Druhé skupině dobrovolníků nasadili pouze hypokalorickou dietu. Ve skupině,, která pila vodu zhubli dobrovolníci o 2 kg více než ve skupině, která drželi pouze dietu (vyjádřeno v procentech, první skupina zhubla o 44 % více než druhá) Zvyšuje voda bazální metabolismus? • Po vypití studené vody jištěn zvýšen BM (efekt přetrvává asi hodinu), údaje se liší 10 – 30 %. Efekt vysvětlován jako vodouindukovaná termogeneze. Zdá se ale, že roli hraje také sympatickýale, že roli hraje také sympatický nervový systém (odpověď závislá na věku, množství a druhu tekutiny, tělesnému složení a teploty organismu). Způsobí roztažení žaludku a hypo-osmolarita ve střevech neurologickou odpověď?!) BM a voda u dětí• Také u dětí zkoumán vztah pití vody – zvýšení REE • Studie Dubnova et al. potvrdila zvýšení BM po vypití studené vody (4°C) v množství 10 ml/kg u obézních dětí o 10 – 25 %. Efekt přetrvával kolem 40 min. • Způsobeno rychlým ochlazením horní části GIT, kt. vyvolá adrenergicrelated nebo jinou podobnou odpověď • Pití studené vody zvyšuje REE i výdej energie při FA • Mechanismus není úplně přesně prozkoumán, vztah sympatického nervového systému a také osmoreceptorů v GIT (GIT sice roztažená,nervového systému a také osmoreceptorů v GIT (GIT sice roztažená, ale náplň hypoosmolarická) → vyšší sympaZcká odpověď •• DubnovDubnov--Raz, G., N. W.Raz, G., N. W. ConstantiniConstantini, H., H. YarivYariv,, S. Nice, a N.S. Nice, a N. ShapiraShapira. „Influence. „Influence ofof WaterWater DrinkingDrinking onon RestingResting EnergyEnergy ExpenditureExpenditure inin OverweightOverweight ChildrenChildren".". InternationalInternational JournalJournal ofof ObesityObesity 35, č. 10 (jen 2011): 129535, č. 10 (jen 2011): 1295––1300.1300. doidoi:10.1038/ijo.2011.130.:10.1038/ijo.2011.130. 100% džusy • Pro i proti • Někteří tvrdí, že přispívají k rozvoji obezity (vysoký obsah cukrů) • Někteří, že ne a naopak, že se jimi dá nahradit porce ovoce/zeleniny • Džusy s obsahem vlákniny a zvláště pak smoothies (směsi ovocného džusu a pyré) podle britského Department of Health doporučeny jako alternativa místo ovoce a zeleniny. Množství 150 ml nahradí jednu až dvě porce x obsahem vlákniny se nevyrovnají čerstvému jako alternativa místo ovoce a zeleniny. Množství 150 ml nahradí jednu až dvě porce x obsahem vlákniny se nevyrovnají čerstvému ovoci/zelenině a tělu dodají více energie a cukrů • Vysoká spotřeba džusů děti od 2 do 5 let (často zároveň snížen příjem mléka a ml.výrobků, vlákniny) • Wojcicki J. M., Heyman M. B. „Reducing Childhood Obesity by Eliminating 100% Fruit Juice„. American Journal of Public Health. 2012, vol. 102, no. 9, 1630–1633. • Anonymous. „100% Fruit juice not related to obesity„. Healthcare Traveler. 2008, vol. 16, no. 5. Mléko a mléčné výrobky • Problém se zařazením: je to potravina nebo nápoj? • Vysoká výživová hodnota – v ČR mezi potravinami (přesto, že obsahuje 88-90%potravinami (přesto, že obsahuje 88-90% vody) x ve většině zemí do nápojů Spotřeba mléka (ČSÚ) 182,1 13,7 130,0 150,0 170,0 190,0 10,0 12,0 14,0 16,0 50,5 1,1 30,0 50,0 70,0 90,0 110,0 1948 1950 1952 1954 1956 1958 1960 1962 1964 1966 1968 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 rok litry 0,0 2,0 4,0 6,0 8,0 kg Kravské mléko Sýry celkem Graf. 1. Spotřeba nealkoholických nápojů a mléka v roce 1970, 1990 a 2011 (ČSÚ 2008; ČSÚ 2011) Konzumace mléka a obezita • Výsledky studií protichůdné • Pro: Rosell at al. Vyšší příjem mléka spojen s nižším váhovým přírůstkem v čase (Ca vliv na energetický metabolismus – je souvislost?)energetický metabolismus – je souvislost?) • Proti: Hollis a Mattes – konzumací mléka do těla dostáváme velké množství E, Chol,tuků • Barr at al. Konzumace více jak 3 porcí odstředěného mléka denně, nárůst hmotnosti Čaj • Ceněné pro obsah př. flavonoidů (snižují hladinu LDL cholesterolu), některé obsah kofeinu (teinu), negativem obsah tříslovin (snižují absorpci Fe)(snižují absorpci Fe) • Silný černý čaj se do pitného režimu nezapočítává Čaj a obezita • Nejvíce zkoumán ve vztahu k obezitě zelený čaj • Obsah antioxidantů a směs katechinů a kofeinu • Pozitivní účinky: – termogenní efekt– termogenní efekt – zvýšená oxidace tuků – vliv na emulgaci tuků a tím jejich střevní resorpci • HSU, CH. et al. Effect of green tea extract on obese women: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clinical nutrition. 2008, vol. 27, p. 363-370. • 30. HURSEL, R. et al. The effect of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. Obesity reviews. 2011, vol. 12, no. 7, p.e573-e581. Káva • Dříve se káva a kolové nápoje do pitného režimu nezapočítávaly pro močopudný efekt kofeinu. Dnes se situace otáčí a soudí se, že zejména u pravidelných konzumentů kávy ji lze do pitného režimu bez obav zařadit. Je pravda, že po vypití nápoje s kofeinem se nepatrně zvýší produkce moči, na celkovou hydratacinepatrně zvýší produkce moči, na celkovou hydrataci organizmu to však vliv nemá. • Mírná konzumace = 300 – 500 mg kofeinu • 1 šálek = 50 – 200 mg kofeinu • Nadměrná konzumace = 5 a více šálků kávy denně • „porce“ zrnkové kávy je kolik gramů???? Káva a obezita • Vyšší klidový metabolismus, termogeneze • Naopak velký přísun E pokud do kávy cukr, sladidla, smetana… • Výsledky studií se různí • konzumace kávy nebyla spojena s BMI nebo obvodem pasu, zatímco přidávání umělých sladidel do kávy souviselo s vyšším BMI (u mužů i u žen) a obvodem pasu (u mužů), než u nesladících konzumentů kávy • BOUCHARD, D. R. – ROSS, R. – JANSSEN, I. Coffee, tea and their additives: association with BMI and waist circumference. Obesity facts. 2010, vol. 3, no. 6, p. 345-352. Káva a obezita • Snídaně s kofeinovou kávou zvyšovala po dvou hodinách energetický výdej o 16%, zvýšení bazálního metabolismu o 3-4%. Stimulace termogeneze lineárně závislá na dávce po podání 100, 200 nebo 400 mg kofeinu u osob s obvyklým100, 200 nebo 400 mg kofeinu u osob s obvyklým příjmem pod 200 mg/den. U mužů sníženo množství přijaté energie o 22% po podání 300 mg kofeinu • WESTERTERP-PLANTENGA, M. et al. Metabolic effects of spices, teas, and caffeine. Physiology and behavior. 2006, vol. 89, no. 1, p. 85-91. Extrakt ze zelené kávy • V poslední době častý dotaz klientů… • Jaký je Váš názor? • Jsem klient, který nemá žádné znalosti o výživě. Viděla jsem reklamu na tento extrakt ze zelené kávy, mám si ho koupit? Proč ano, proč ne? Slazené nealkoholické nápoje • Slazené nealkoholické nápoje kvůli vysokému glykemickému indexu a tím i vyšší inzulinemii stimulují chuť a pocit hladu, naopak potlačují pocit sytostipocit sytosti • Barviva, cukry, kyselina fosforečná, CO2… • Fruktózový sirup, glc- fru sirup… • Jaký je přibližný obsah cukrů u soft drinks na 250 ml? Slazené nealkoholické nápoje • cukr v nápojích menší sytící účinek než cukr v potravinách, (v pevném stavu) • Slazený nápoj nižší efekt na postprandiální termogenezi, vlivem čehož dochází v menší míře ktermogenezi, vlivem čehož dochází v menší míře k oxidaci živin a k následnému většímu ukládání energie • EBBELING, C. B. et al. Effect of decreasing suger-sweetened beverage consumption on body weight in adolescents: A randomized, controlled pilot study. Pediatrics, 2006, vol.117, no. 3, s. 673 – 680. Slazené nápoje a obezita • Často nacházena souvislost pití slazených nápojů a BMI či obsahem tuku v těle • Stanhope et al. prokázali, že dobrovolníci, kteří zvýšili svůj energetický příjem ve formě sladké limonády, měli následně vyšší nejen hmotnost, ale i objem podkožníhonásledně vyšší nejen hmotnost, ale i objem podkožního a viscerálního tuku. Navíc u skupiny, která pila nápoje s obsahem glukózového sirupu, se zvýšil celkový tělesný tuk a objem viscerálního i podkožního tuku o 4%. U konzumentů nápojů s fruktózovým sirupem se celkový tuk zvýšil o 8% a objem viscerálního tuku až o 14% Slazené nápoje a obezita • Schulze et al.: ženy, které snížily příjem nealkoholických nápojů po 4 roky měly menší váhový přírůstek, než ženy, které udržely nebo zvýšily konzumaci nealkoholických nápojů • DiMeglio a Mattes: podávání sacharidů o energetické• DiMeglio a Mattes: podávání sacharidů o energetické hodnotě 1880 kJ ve formě slazeného syceného nápoje zvýšilo po měsíci hmotnost více, než když bylo stejné množství sacharidů podáno ve formě želé • Co byste doporučili klientovi Vy ohledně slazených nápojů? Alkohol • Alkoholické nápoje do 10 % lze do pitného režimu započítat, nad 10 % se nezapočítávají (diuretický efekt) • Popsána řada pozitivních i negativních účinků (př. přízniý vliv na KVO x vyšší riziko Ca prsu u žen…) • Alkohol zvyšuje apetit (aperitivy) • Doporučení: 10 g etanolu za den pro ženy a 20 g pro muže, což představuje 0,3 l piva/ 100 ml vína/ 25 ml lihoviny pro ženy a 0,5 l piva/ 200 ml vína/ 50 ml lihoviny pro muže • Obsah E na 1 g alkoholu???? Alkohol a obezita • Zdrojem prázdných kalorií • Po konzumaci alkoholu ovlivněny neurotransmitery a hormonální a aferentní signály, které regulují naše stravování –signály, které regulují naše stravování – potvrzeno řadou studií • Některé studie naznačují souvislost mezi zvýšenou konzumací alkoholu a obvodem pasu, potažmo obsahem viscerálního tuku (Risérus, Ingelsson 2007) Energetické hodnoty alkoholických nápojů Kvíz – zkuste přiřadit etikety k vodám… Vitamíny / minerály / stopové prvky 1) celková mineralizace 1375 mg/l mg/l Na+ 13,3 K+ 10,4 Mg2+ 7,65 Ca2+ 5,31 1) celková mineralizace 1375 mg/l 2) CM 980 mg/l 3) CM 107,6 mg/l 4) CM 300 mg/l HCO3- 105 SO4 2- 1,74 Cl- 0,85 F- 0,67 NO3- <0,03 NO2- <0,02 Kvíz - výsledky • 1) Magnesia • 2) Korunní • 3) Dobrá voda • 4) Rajec• 4) Rajec Kazuistika • Žena, 60 let, hmotnost 80kg, výška 160 cm • Nemoci (léky): velmi vysoký KT (Valsacombi 160 1-0-0) DM II (PAD Siofor 1000 1-0-1)DM II (PAD Siofor 1000 1-0-1) revm. artritida (Milurit 100 0-1-0) • Bazální metabolismus 6028 kJ/den • FA minimální Výsledky měření na BS Kazuistika- jídelníček • 7:30 300ml vody • 8:30 2krajíce konz. chleba, sýr tav., šunka, káva 150ml slabá • 10:00 Jablko • 11:30 3 lžíce polévky, Brambory,maso na šťávě,• 11:30 3 lžíce polévky, Brambory,maso na šťávě, zavařená broskev • 12:00 zákusek perník, káva 150ml slabá • 14:00 chleba a sýr tav., mandarinka • 17:00 pletýnka s máslem, sýr, kakao 2 hlty • celý den popíjení 1,5l Poděbradky slazené Jídelníček den druhý… • 7:30 300ml vody • 8:00 250ml koktejl drink • 10:00 1/2jablka, 1/2 banánu • 12:00 polévka, bramborový salát, řízek • 12:30 káva slabá 150ml• 12:30 káva slabá 150ml • 15:00 Chleba s máslem, šunka • 17:00 trubička se šlehačkou, trdelník • 18:00 Chleba krajíček, řízek • celý den popíjení Poděbradky slazené 1,5l Jídelníček den třetí… • Snídaně: chleba se sýrem, salám Herkules, káva malá 100ml • dopoledne zákusek 2ks, káva 100ml, hruška • oběd: 1/2 polévka, 1/2 řízek, salát• oběd: 1/2 polévka, 1/2 řízek, salát • Svačina:káva, perník • Večeře: jogurt • Po celý den pití Poděbradky slazené 1,5l Poraďte! • Co jídelníček, ok? Co případně zlepšit? • Co pitný režim? Co případně zlepšit? • Jaké množství minerálních látek a cukru paní přijala vypitím 1,5 l Poděbradky?přijala vypitím 1,5 l Poděbradky? !!! • Poděbradka obsahuje (na 1,5 l): – Na+ 540 mg DDD 550 mg – K+ 72,5 mg DDD 2000 mg – Mg 2+ 74 mg DDD 300 – 400 mg– Mg 2+ 74 mg DDD 300 – 400 mg – Ca2+ 213 mg DDD 1000 mg – energie 1215 kJ • Jaké je řešení? Literatura • BOSCHMANN, M. et al. Water Drinking Induces Thermogenesis through Osmosensitive Mechanisms. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2010, vol. 92, no. 8, 3334–3337. • BROWN, C. M. et al. Water induced thermogenesis reconsidered: The effects of osmolality and water temperature on energy expenditure after drinking. The journal of clinical endocrinology and metabolism. 2006, vol. 91, no. 9, 3598-3602. • DAVY, B. M. et al. Water consumption reduces energy intake at a breakfast meal in obese older adults. Journal of the American dietetic association. 2008, vol. 108, no.obese older adults. Journal of the American dietetic association. 2008, vol. 108, no. 7, p. 1236-1239. • DENNIS E. A. et al. Water Consumption Increases Weight Loss during a Hypocaloric Diet Intervention in Middle-Aged and Older Adults. Obesity (Silver Spring, Md.). 2009, vol. 18, no. 2, 300–307. • HOLLIS, J. H. – MATTES, R. D. Effect of increased dairy consumption on appetitive ratings and food intake. Obesity. 2007, vol. 15, no. 6, p. 1520-1526. • NEGOIANU, D. – GOLDFARB, S. Just add water. Journal of the American society of nephrology. 2008, p. 1041-1048. Literatura • KOŽÍŠEK, F. Pitný režim. Státní zdravotní ústav. Praha: září 2005. • SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU o.s., Referenční hodnoty pro příjem živin. 1. Vyd. Praha : Výživaservis s.r.o. 2011. 192 s. ISBN 978–80-254-Výživaservis s.r.o. 2011. 192 s. ISBN 978–80-254- 6987-3. • Diplomová práce Mgr. Terezy Fujákové – Je dobré býti o vodě, 2013. • Diplomová práce Mgr. Hany Nedomové – Vliv příjmu tekutin z hlediska množství a kvality na rozvoj nadváhy a obezity, 2012.