KATEDRA OŠETŘOVATELSTVÍ LF MU BRNO Ošetřovatelský proces při zajištění výživy — „Každý pečlivý pozorovatel nemocných bude souhlasit, — že tisíce pacientů zemřou hladem uprostřed hojnosti a blahobytu pro nedostatek pozornosti věnované vyhledání způsobu, který by jim umožňoval přijímat potravu.“ — — Florence Nightingalová Cíle nutričního sledování —Vyhledání pacientů s poruchou výživy — —Vyhledání pacientů s rizikem poruchy výživy — —Zvolení nejvhodnější stravy — —Sledování výživového stavu během hospitalizace — —Zhodnocení stavu výživy Výživa v ošetřovatelském procesu Faktory ovlivňující výživu Fyziologicko-biologické faktory: funkce GIT —Příjem potravy do trávícího ústrojí —Trávení mechanické a chemické rozmělnění prostřednictvím enzymů z trávících žláz —Resorpce vstřebávání rozštěpených látek, r. úseky GITu, různým mechanizmem a rychlostí —Vylučování nestrávených substancí — —Metabolismus - anabolismus (skládání) spotřeba energie — - katabolismus (štěpení) uvolňování energie — ●Energetické požadavky jednotlivce na bazální metabolismus – faktory - věk, hmotnost, tělesná aktivita, okolní teplota, růst, pohlaví, psychika člověka (emocionální stav) ● ●Přiměřená výživa – vyvážené množství základních živin — (bílkovin, cukrů, tuků, minerálů, vitamínů) Fyziologicko-biologické faktory: věk a růst http://tbn1.google.com/images?q=tbn:OSN1swlQQsUGBM:http://www.regiony24.cz/obr/clanky/velke/120508_ obezitadite.jpg Fyziologicko-biologické faktory: pohlaví http://tbn1.google.com/images?q=tbn:dNrlht7WmlTU3M:http://www.urvoas.org/wp-content/uploads/2006/09 /anorexie.jpg http://tbn0.google.com/images?q=tbn:Lq7I55rTHYtgEM:http://www.freewebs.com/chinoise/belgique%2520,% 2520anorexie.JPG http://tbn1.google.com/images?q=tbn:1v_lL__Gq-xm-M:http://i.pravda.sk/07/093/skcl/P201df2b5_anorexi a.jpg http://tbn0.google.com/images?q=tbn:gDR8yU9GEXijwM:http://www.svetzdravia.sk/images/library/clanky/ tucny_chlap2.jpg http://tbn0.google.com/images?q=tbn:vJwkHy3ugvs2lM:http://nd.blog.cz/p/pandora40.blog.cz/obrazky/33 263711.jpg Největší nárůst počtu anorektiků je mezi chlapci teenagerského věku. http://tbn0.google.com/images?q=tbn:HEyIPfIy_PabtM:http://i.idnes.cz/09/011/gal/BAD284f95_JIB_vic01 6.jpg Fyziologicko-biologické faktory: zdravotní stav Psychicko-duchovní faktory wom_dite Psychicko-duchovní faktory —„ … leží v žaludku“ —„ … knedlík v krku“ —„ … pohnul/a mi žlučí“ — —Osobnostní vlastnosti člověka – typologie Kretschmer: —Astenický: štíhlost a výška, introverze, přecitlivělost nebo naopak chladní až cyničtí, není příliš aktivní, má sklony k neurózám= schyzotýmní temperamentový typ. —Pyknický: sklon k tloustnutí, postava s větším objemem břicha a hrudníku, středně vysoký. Lidé spíše veselí, sklony k občasné depresi= cyklotýmní temperamentový typ. —Atletický: lidé s výrazně vyvinutým svalstvem, široký hrudník a velká ramena, lhostejní až neteční, někdy výbušní, nemívají sklony k psychickým poruchám = viskózní temperamentový typ. Obrazek Obrazek Obrazek •Endomorf (typ pyknický) •Mezomorf (typ atletický) •Ektomorf (typ astenický neboli štíhlý) - Sociálně-kulturní faktory Faktory životního prostředí 3587~Patient-Lovers-Posters[1] —Člověk —- největší znečišťovatel životního prostředí —- konzument ekologicky závadných potravin Poruchy výživy —Hlad – fyziologická touha po jídle. Chuť (apetit) – smyslový zážitek. — —Nechutenství —Nechutenství u dětí —Odpor k tučnému jídlu (u onemocnění žlučníku, jater) —Odpor k masu (u P/K s maligním onemocněním žaludku) —Kachexie (chorobná vyhublost + sešlost doprovázená tělesnou slabostí) —Odmítání jídla (aktivní forma nechutenství) —Hladovka —Hyperorexie (akorie) – nadměrný pocit hladu doprovodní syndrom poruch — látkové výměny (DM, hyperthyreóza) —„Zvláštní chutě“ —Dysfágie – orofaryngeální (horní), jícnová (dolní), porucha polykání, ulpívání sousta, tlak za hrudní kostí, drooling, leaking —Dyspepsie horní - žaludeční: nauzea = nevolnost, vomitus = zvracení, pyrosis = pálení žáhy, — singulus = škytavka, eructatio = říhání) — dolní – střevní: flatulence = plynatost, borborygmy = kručení, přelévání v bříše, — obstipace = zácpa, diarrhoe = průjem, syndrom „falešného přítele“ = — plynatost s odchodem stolice) —Mentální anorexie a mentální bulimie —Regurgitace Poruchy výživy —Hyponutrice = celkově ↓ výživa — —Karence = nedostatek určité živiny, látky v potravě poškozující zdraví (vitamíny, stopové prvky) —Malnutrice = porucha výžive ve smyslu + (nadměrná) nebo – (nedostatečná) —Marasmus = podvýživa vyvážená nedostatkem všech základních živin —Kwashiorkor = podvýživa se závažným nedostatkem bílkovin v potravě v nemocnici např. závažné onemocnění provázené stresem a ↑ katabolizmem bílkovin; onkologické onemocnění, alkoholici, renální insuficience, vystupňovaný způsob stravování (makrobiotici, vegani) nedostatek bílkovin v stravě —Obezita = nedměrný příjem potravy a nedostatečný výdej energie, převaha anobol. Procesů nad katabolickými • http://drpinna.com/wp-content/uploads/2011/05/kwashiorkor.jpg Hlad —pocit nedostatku potravy, prožitky které jej doprovází jsou vždycky záporné, hlad způsobuje změnu chování a směřuje aktivitu jedince k získání potravy. — —Intenzita hladu se hodnotí jako: —přirozená (hodnoceno v souvislosti s množstvím, kvalitou, složením předchozího jídla a dobou konzumace) —Haperoroxie = velmi silná (obvykle náhle vzniklá, tzv. „dravý“ nebo „vlčí“ hlad) - akorie —zvýšená (zvýšený apetit vůbec) —minimální (nezájem o jídlo, pacient se musí do jídla nutit) —nulová (pocit hladu je zcela utlumen, postižený několik dní nepřijímá žádné jídlo) — —Informace o hladu a okolnostech s ním spojených jsou dg. významné. —Údaje zjištěné ☺- pozorování, — - rozhovorem s P/K, — musí zahrnovat: časové vymezení, — intenzitu a rychlosti jakou se hlad objeví, — souběžné příznaky (bolest, třes) — prožitky po nasycení (ústup potíží nebo naopak těžkosti po saturaci hladu). — —Krátkodobé hladovění - příprava k vyšetření – důkladná informovanost P/K. Posouzení stavu výživy Ošetřovatelská anamnéza posouzení stavu výživy —ABCD —A – sběr antropometrické hodnoty (výška, váha = změřit!, BMI; váho-výškové indexy – Rohrerův RI = hmotnost (kg)*100/výška3 (m3), Brocův hmotnost (kg) = výška (cm) – 100; — obvod svalstva nedominantní paže - úbytek svalové hmoty u muže hodnoty pod 19,5 cm a u ženy pod 15,5 cm, — měření tricipitální řasy (měření podkožní vrstvy kůže kaliperem - těžká malnutrice u mužů: méně než 8 mm, u žen 10 mm) — WHR – whist hip ratio – index pas/boky …) , obvod pasu zvýšené riziko M >94 cm, Ž > 80cm, — vysoké riziko M > 102cm, Ž > 88cm — zohlednit věk, pohlaví, výšku — — — — —http://centrumprev.sweb.cz/MANUAL/MANII-oddil5.htm —B – hodnocení biochemické parametry – biochemie ( viscerální bílkoviny- albumin, transferin, prealbumin nebo markery lipidového metabolismu – cholesterol a triacylglyceroly), hematologie (KO+diff ↓ Le známka malnutrice; sideropenická anemie = ↓ Fe, perniciózní - ↓ B12), imunologie (ionty, stopové prvky, vitamíny, albumin, prealbumin, transferin, cholinesteráza, kreatin…), hodnocení moči – specifická váha a barva moči, pH moči (spíše udržovat nižší) —C – vyšetření klinické indikátory/příznaky (clinical signs) fyzikální vyšetření P/K a zhodnocení kůže, nehtů, vlasů, oči, jazyk, sliznice, kardiovaskulární systém, gastrointestinální systém, nervový systém…, hmotnost, vitalita —D – získání výživová anamnéza (dietary history) – údaje o stravovacích návycích P/K, preferace jídel, omezení, alergie, denní příjem potravy a tekutin, příjem vitamínů, minerálů (doplňky), výživové problémy, nemoce, fyzická aktivita, léky (co, kdy užívá čas, před/po jídle…) — — — • •RIZIKOVÝ P/K •P/K hmotnost vyšší o 20% V nižší než 10%; P/K nečekané zvýšení V znížení o 10% • tstm •Pozice měřeného •Měřenou kožní řasu držíme palcem a ukazovákem levé ruky, dbáme na to, abychom do řasy nezavzali svalovinu. • Kaliper (v pravé ruce) je při měření orientován kolmo na vytaženou řasu. •Do třech sekund odečítáme hodnotu tloušťky kožní řasy, tedy dříve nežli dojde k další kompresi tkání. •Příliš dlouhý stisk nebo příliškrát opakovaný stisk branží kaliperu na témže místě vede k falešně nižším hodnotám. •Kojence a novorozence, indikované ke zhodnocení množství tuku nad tricepsem měříme vleže na břiše. Starší kojence a velmi malé děti doporučujeme kaliperovat v náručí doprovodné osoby. Starší zdraví jedinci při kaliperování stojí, nemocní jsou změřeni vleže. • • ssstm •Pozice měřeného •Měřenou kožní řasu držíme palcem a ukazovákem levé ruky, dbáme na to, abychom do řasy nevzali svalovinu. •Kaliper (v pravé ruce) je při měření orientován kolmo na vytaženou řasu. •Do třech sekund odečítáme hodnotu tloušťky kožní řasy, tedy dříve nežli dojde k další kompresi tkání. •Příliš dlouhý stisk nebo příliškrát opakovaný stisk branží kaliperu na témže místě vede k falešně nižším hodnotám •Kojence a novorozence, indikované ke změření množství trunkálního tuku měříme vleže na břiše. Starší kojence a velmi malé děti doporučujeme měřit v náručí doprovodné osoby. Starší, zdraví jedinci při kaliperování stojí, nemocní jedinci při měření subskapulární kožní řasy leží na břiše. • • Kaliper - přístroj na měření kožního tuku LABORATORNÍ VYŠETŘENÍ -hematologické vyšetření - -biochemická vyšetření - -sledování odpadů iontů (draslíku, sodíku, vápníku, chloridů, fosfátů, hořčíku, zinku, mědi) i kreatininu za 24 hodin do moči má velmi dobrou výpovědní hodnotu v mozaice sledovaných parametrů a není na místě, že se v řadě případů podceňuje. - -další vyšetření k diferenciální diagnostice malnutrice a zánětlivé reakce se používá např.CRP, Prokalcitonin. FYZIKÁLNÍ VYŠETŘENÍ —- orientační vyšetření stavu výživy – normální stav výživy, kachexie, — nadváha, obezita — —- stavbu těla – atletický, nebo pyknický typ — —- varovné příznaky malnutrice – otoky dolních končetin, ascites, — fluidothorax -při hypalbuminémii - vypadávání vlasů, suchá kůže, -při hypovitaminóze – krvácení z dásní, vznik hematomů, -při karenci stopových prvků – perorální dermatitida při nedostatku zinku apod., -hodnocení vlasového porostu (alopecie, alopecia areata), sledování nehtů (koilonychie aj.) SPECIÁLNÍ METODY VYŠETŘENÍ — Tyto metody se nedotýkají práce sestry bezprostředně a proto budou uvedeny velmi stručně: —- odlišení tukové hmoty (fat mass) od aktivní tělesné hmoty (fat free mass nebo lean body mass) pomocí jedno nebo vícedimenzionální bioimpedance, CT vyšetření, podvodní vážení, izotopové metody. —- funkční vyšetření – vyšetření svalové síly (dynamometrem – hand gripp), hodnocení síly dýchacích svalů (peak flow meter) ANAMNESTICKÉ ÚDAJE —zjištění nechtěného úbytku hmotnosti za určitý časový úsek — (váhový úbytek 5 -10 %/ za 3 měsíce, podle jiných autorů 10 kg za 6 měsíců, výrazně zvyšuje např. riziko pooperační mortality). —dietní zvyklosti —dietní omezení —vynucené změny diety —množství snědené potravy (porce) —zvyklosti a odlišnosti ve výživě (spirituálně podmíněné aj.) —míra sebepéče v příjmu potravy, zajištění živin apod. — — —únava, nevýkonnost —zimomřivost —hypo – dysgeusie, ageusie – změny ve vnímání chuti —dysfágie – poruchy polykání —bilanci tekutin —bolest břicha —vyprazdňování nemocného (moč, stolice, zvracení) —- — — Identifikace P/K s rizikem problémů ve výživě —Nedostateční V nadbyteční příjem potravy, —Hladovění více než 10 dnů, —Problémy v DU – protéza, záněty dásní, OP zákroky; —Změna pohyblivosti, deficit sebepéče; —Nedostatek financí na jídlo; —Stáří, osamělost; —i.v. podávání léků, tekutin; —Hmotnost o 20 % více než optimum; —Hmotnost o 10 % méně než optimum; —Náhlé ↓↑ hmotnosti; —Vážné choroby v současnosti; —Op zákroky obecně, na GITu; —Anorexie, nauzea, zvracení, průjem; —Alkoholismus, drogová závislost; —Nádory; —Onemocnění jater, pankreatu, ledvin, štítné žlázy, nedledvinek; —Duševní onemocnění; —Těhotenství; —Radioterapie, —Medikamentózní Th. Hodnocení sebepéče a soběstačnosti P/K —Vliv na příjem potravy, přípravu jídla v domácí péči, —Dg. a th. zákroky → na pohybovou aktivitu P/K (trvale V přechodně) — —Druh a rozsah pomoci ~ na fyzických a duševních schopnostech P/K a na jeho omezeních — —Deficit v příjmu potravy se týká: —neschopnosti - donést si jídlo, — - nakrájet si jídlo, — - dopravit potravu do úst, — - zaujmout vhodnou polohu, — - nakoupit si, — - uvařit si. Výživová anamnéza — C:\Users\Comfor\Pictures\2009-03-28\006.JPG Testy pro zhodnocení poruchy výživy —Škála pro orientační zhodnocení stavu výživy – Mini nutritional Assesment —Nottinghamský screeningový systém pro hodnocení rizika malnutrice – Nottingham Screening Tool —Nutriční skóre dle WHO Škála pro orientační hodnocení stavu výživy. —Mini Nutritional Assesment ( MNA, 1994) — —kategorie otázek: —1. antropometrické měření —2. celkové hodnocení (mobilita, soběstačnost, akutní onemocnění, stres, léky) —3. dietní návyky —4. vlastní hodnocení zdraví a výživy — Ošetřovatelská diagnostika a intervence Oše. problémy spojené s podáváním stravy —Porucha výživy ze sníženého/zvýšeného příjmu potravy —Změny objemu tělesných tekutin —Změny ve vyprazdňování střeva —Změny na sliznici dutiny ústní —Nauzea —Poruchy hybnosti —Nedostatek informací —Nedodržování léčebného režimu —Riziko aspirace —Deficit sebepéče při jídle — Výživa —standardizované názvy ošetřovatelských diagnóz, —třídy: 1.přijímání potravy 2.trávení 3.vstřebávání, oše. dg. nevyvinuty 4.metabolizmus 5.hydratace • •Aktuální oše. dg.: •Neefektivní krmení kojence, Porušené polykání, •Nedostatečná výživa, Nadměrná výživa •Potenciální oše. dg. •Riziko nadměrné výživy •Aktuální oše. dg.: •Deficit tělesných tekutin, Zvýšený objem tělesných tekutin •Potenciální oše. dg.. •Riziko deficitu tělesných tekutin, Riziko nevyváženého objemu tělesných tekutin •Oše. dg. k podpoře zdraví: •Ochota ke zlepšení bilance tekutin •Deficit sebepéče při jídle; •Deficit vědomostí (např. o dietním režimu) Nedostatečná výživa - 00002 —Určující znaky = symptomy: —O 20 % nižší tělesná hmotnost oproti ideální —Denní příjem potravin < příjem doporučený —Bledé spojivky a sliznice —Slabost žvýkacích a polykacích svalů —Soor (moučnivka, kandidóza po ATB), zánět v DÚ —Úbytek váhy i přes přiměřený příjem potravy —Slabý svalový tonus —Průjem V steatorrhea (↑ množství tuku ve stolici – jeho porušené trávení či vstřebávání) —Nadměrná ztráta vlasů —Borborygmy —↓ informací v oblasti výživy —Neschopnost přijímat stravu —P/K má pocit sytosti po prvních soustech —Změna chuti k jídlu —Křeče v břiše, bolesti břicha •Souvisejíci faktory = příčina: •Neschopnost požít V strávit potravu •z biologických, •psychogenních, •ekonomických důvodů • •Intervence: •Proveď posouzení •Pravidelně kontroluj hmotnost •a prováděj záznam •Monitoruj laboratorní ukazatele •Umožni výběr potravy dle chuti P/K •Sleduj dodržování dietního režimu •Informuj P/K … • • Nadměrná výživa 00001 —Určující znaky = symptomy: —Kožní řasa nad tricepsem — u žen > 25 mm, — u mužů < 15 mm —O 20 % vyšší tělesná hmotnost oproti ideální —Příjem potravy jako reakce na vnitřní podněty, než je hlad (úzkost) —Časté stravování v souvislosti s vnějšími podněty (návazně na společenské události) —Dysfunkční vzorec stravování (práce na PC, studium, čtení, …) —Sedavý způsob života —Koncentrace stravy ke konci dne — •Intervence: •Zjisti motivaci P/K pro snížení hmotnosti •Podporuj pochvalou úspěchy P/K •Sleduj pravidelně hmotnost a prováděj záznam •Spolupracuj na tvorbě optimálního nutričního programu •Snaž se zjistit stravovací zvyklostiP/K • (přejídá se, pouze s evokujícími faktory… •Dbej na přiměřený přívod tekutin a přiměřenou aktivitu … Jednotný dietní systém —Dieta – významná součást léčby —Soubor výživových opatření, ke zlepšení kompenzaci onemocnění, zmírní nebo odstraní potíže P/K (např. vyloučení zatěžujících potravin), případně umožní dg. postup. —Požadavky na dietu — - energeticky hodnotná, — - nezávadná, — - chutná, — - pestrá, — - esteticky upravená, — - teplá, — - mikrobiologicky a hygienicky nezávadná — — Dietní sestra Rozdělení diet —Základní —Speciální – energeticky a substrátově neplnohodnotné diety, podávaní po omezenou dobu —Standardizované dietní postupy – individuální využití, bez číselného označení – bezlepková d., bezlaktózová d. —D. individuálně připravované – aby co nejlépe odpovídali P/K potřebám a zvyklostem (u P/K s malnutricí, anorexií, onkologických nemocných, náboženské důvody —D. diagnostické – ojediněle používané — Dietní systém, —Diety: Ø základní, označovány od 0 – 13 Ø Ø speciální, označení „S“ a číslem příslušné diety Ø Ø standardizované, nemají číselné označení (pankreatická dieta, diagnostické diety jsoučástí vyšetření) - — C:\Users\Comfor\Pictures\2009-03-28\002.JPG Objednávání a přeprava stravy —Tiskopis pro objednávání stravy (nyní PC) — —Změny v objednávání stravy (telefonicky) — —Přeprava stravy – podnosový systém v zamčeném kontejneru — Podnosový systém tabletový systém Klikni pro větší Klikni pro větší Klikni pro větší Thermovision_OnWheels_2 n_44 n_45 Pomůcky pro podávání stravy Podávání stravy —Časový harmonogram (např. kolem 20 h. II. Večeře pro diabetiky —Příjemné prostředí —Jídlo teplé, u vyšetření do lednice, pak ohřát (pokud po vyš. může jíst) —Distribuce na pokoj VS — —Zajištění stravy dle pohybového režimu a soběstačnosti (obdoba při hyg. péči) —A - pacient se stravuje sám, v jídelně, na pokoji u stolu —B - pacient se stravuje sám, v jídelně, na pokoji u stolu —C - vsedě na židli u stolu – dopomoc, vsedě na lůžku s využitím jídelního — stolku, ve vysoké Fowlerově poloze s jídelním stolkem —D - ve vysoké Fowlerově poloze s jídelním stolkem, krmení pacienta Podávání stravy nemocným —Podávání stravy — —u P/K s pohybovým omezením, v jídle soběstačný (vyprázdnění, hygiena rukou, posazení …. —U P/K s pohybovým omezením, částečně soběstačný (zubní protéza do DU, chráníme oděv, vhodné kompenzační pomůcky, po domluvě s P/K vhodně upravit jídlo – nakrájet, oloupat ovoce, vždy před P/K —Nesoběstační, kt. musíme krmit (inkontinentnímu vyměníme plínu, dezinfikujeme si ruce, příprava pomůcek, zhodnocení stavu DU, vložení protézy, vhodná poloha, talíř před P/K, VS si sedne vedle P/K ze strany, chránit oblečení, přiměřená velikost sousta, výběr jídla a tempo určuje P/K, předem jídlo neupravujeme (mačkáme, krájíme), pít dle potřeby, komunikace s P/k, ale omezujeme otázky, podporujeme P/K v samostatnosti, po jídle péče o P/K, úprava polohy, úklid pomůcek, zbytek jídla, záznam do dokumentace —Pozor na rizika při krmení aspirace, zakuckání, zvracení —Podávání stravy u P/K trpící nechutenstvím, DM, hemiparézou, poruchou jemné motoriky, nevidomým P/K — Intervence všeobecné sestry při podávání stravy —Intervence VS: — Øsledování zájmu o příjem potravy, kolik sní – málo, nejí, nutno pátrat po příčině, dodržování diety (návštěvy) Øvylučování (obstipace), Øzjištění preferování potravin / odmítání, Ørozložení stravy na menší porce, Øvhodné pomůcky, Øsprávná metoda krmení ØZáznam do dokumentace - např. oběd ½ porce polévky, hlavní jídlo 0 — - přesné množství – odvážení před konzumací a po — konzumaci , rozdíl zapsat do dokumentace — Podávání stravy nemocným —Místo pro příjem potravy —Postup při podávání potravy — —Způsob podávání stravy: —Perorální výživa —Enterální výživa - formy podávání: — Sipping — NGS, NJS — PEG, PEJ —Parenterální výživa Způsoby aplikace enterální výživy —Sipping —popíjení ochuceného nutričního přípravku po celý den, —nejjednodušší forma enterální výživy, —P/K kteří nemohou z různých příčin přijímat dostatečné množství normální stravy, —nutriční přípravky určené k popíjení jsou ochucené (čokoláda, vanilka, meruňka, jahoda, lískový ořech, káva, polévka) a dají se využít jako plná enterální výživa nebo častěji jako nutriční doplněk k běžné stravě. 7268_1 6195_b_neutral 7396_diasip-jahoda-img1 en_sipping —Výživa pomocí: — —nazogastrické sondy — — — — —nasojejunální sondy —perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) — — — —perkutánní endoskopická jejunostomie (PEJ). Alternativní způsoby přijímání stravy •http://www.vyzivavnemoci.cz/?module=pacienti-se-sondou&submodule=letaky_pacienti_se_sondou http://www.vyzivavnemoci.cz/img/sondy_img/sonda2.jpg http://www.vyzivavnemoci.cz/img/sondy_img/sonda1.jpg http://tbn1.google.com/images?q=tbn:B51JwJ7UdXKk-M:http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/lf/js08/atlas /pics/z_PEG/991_003.jpg •http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/lf/js08/atlas/pics/z_PEG/990_002.jpg&imgrefurl peg set http://www.fnplzen.cz/kliniky/1IK/metabol/txt/nutrice/gfx/en_ngsonda.jpg Enterální výživa —PEG – perkutánní endoskopická gastrostomie obrázek003 obrázek005 Postup při zavádění PEG gastro01 Technika podávání enterální výživy —Janettova stříkačka — — — —Enterální pumpa — • • • http://www.toprecepty.cz/fotky_nahled/0002/koblizky-s-ocasky-rychle-3502.jpg Možné komplikace enterální výživy —Aspirace (vdechnutí) — —Špatná tolerance (snášenlivost) výživy — —Infekce roztoku — —Ucpání sondy je nejčastější technickou komplikací Žízeň —subjektivní pocit nedostatku vody; —vzniká nadměrnou ztrátou tekutin V jejich nedostatečným příjmem; —P/K cítí sucho v ústech, pálení rtů a očí, je podrážděný, bolí ho hlava. — —Ke ztrátám vody a minerálních látek dochází především u chorob provázených horečkou, zvracením, průjmy a při stavech spojených s nedostatečnou koncentrační funkcí ledvin. — —Riziko dehydratace - vyšší u ležících P/K > mobilních — - u malých dětí, u nemocných zmatených, depresivních; — - starší lidé - nepociťují žízeň vůbec — —Úkol setry: monitoring ukazatelů nedostatku tekutin —kontrola bilanci tekutin, ↓ kožní turgor, kůže (ochablá, drsná), stav sliznic (suché, okoralé) a jazyka, zastřené vědomí a apatie pic01-36 i~000022 Příjem tekutin —Riziko u P/K s poruchou soběstačnosti V kognice —Staří lidé - ↓práh pocitu žízně — —Všeobecná sestra: —hodnotí stav hydratace P/K, —zajišťuje hydrataci a dostatečnou péči o sliznice —zaznamenává bilanci tekutin – užívání stejných graduovaných nádob – přesný záznam přijatých tekutin, pravidla zápisu tekutin dle specifik oddělení – např. záznam se provede po vypití celého obsahu sledované nádoby —přesný záznam výdeje tekutin – graduované nádoby, pokud sleduje sám P/K nutná edukace s ověřením nabytých schopností —Sekréty GITu objem ml/den —Průměrný výdej tekutin u dospělého člověka —Sliny 1000 ml —Žaludeční šťava – 1500ml —Pankreatická šťáva – 1000ml —Žluč – 1000ml —Šťáva tenkého střeva – 1800ml —Sekrét brunnerových žlaz – 200ml —Šťáva tlustého střeva – 200 ml — —Celkem 6 700 —Moč 1400ml —Nepozorovatelné ztráty — plíce – 350 — kůže 350 —Pocení 100 —Stolice 100 — —Celkem 2 300 ml při normální teplotě Tekutiny - Intracelulární tekutiny (ICT) = bunková tekutina 2/3 až ¾ celkovej telovej tekutiny - Extracelulárnítekutina (ECT) = mimo buněk - intravaskulární (plazma) - intersticiální tekutina – kolem buněk, zahrnuje i lymfu Zvýšený objem tělesných tekutin 00026 —Určující znaky = symptomy: —↑ tělesné hmotnosti v krátkém časovém úseku —Příjem tekutin > výdej —Změny TK, změny CVT —Otoky —Roztažení (distenze) jugulárních žil —Změny v dýchání, dyspnoe, skrácení dechu, ortopnoe, abnormální dychací fenomény… —↓Hg, Ht —Změny hladiny elektrolytů —Oligurie —Neklid, úzkost … •Souvisejíci faktory = příčina: •Poškození regulačních mechanizmů • vodního hospodářství v těle •↑ příjem tekutin •↑ příjem sodíku • •Intervence: •Sleduj FF, vývoj ztíženého dýchání, vznik edémů, chuť k jídlu •Monitoruj množství moče, charakter, specifickou váhu •Měř obvod břicha •Kontroluj stav pokožky •Sleduj polohu P/K… • • • Deficit tělesných tekutin 00027 —Určující znaky = symptomy:slabost —Žízeň —↓ napětí kůže —Suchá kůže V sliznice —↑ P, ↓ TK —↓ žilní náplň —Změny psychického stavu —↑ koncentrace moči —↑ TT, Hematokrit —Náhlá prudká utráta tělesné hmotnosti — — — •Souvisejíci faktory = příčina: •Aktivní ztráta tělných tekutin •Selhání regulačních mechanizmů hydratace •Intervence: •Sleduj FF, stav kůže a sliznic •Kontroluj laboratorní ukazatele •Monitoruj množství moče, charakter, specifickou váhu •Pečuj o DÚ •Reaguj kontinuálně na aktuální požadavky náhrady tekutin •a způsob jakým mají být podávány • • —Vhodné tekutiny —Nevhodné tekutiny —Neslazené málo koncentrované čaje —Běžná pitná voda —Slabě mineralizovaná voda v omezeném množství – např. u minerální disbalance, nebo minerální vody s nízkým obsahem Sodíka, ředěné ovocné šťávy —Nesycené nápoje — —Pokojová teplota nápojů – u horkých hrozí riziko opaření, v termoskách teplota maxim. 40; C – nutnost označení nádoby – druh nápoje, slazený/neslazený — —Začíná ráno a trvá celý den, cca do 19h —Menší množství, vyhnout se nárazovým dávkám většího množství — —Káva s obsahem kofeinu a silný čaj se ↑ teinu – působí močopudně —100 % džusy – vysoká osmolarita – snížení hydratace —Sladké limonády, kolové nápoje (vysoké množství cukru, kofeinu, fosfáty) —Nápoje s alkoholem — —Pivo s nízkým obsahem alkoholu- u vyšší fyzické zátěže k částečnému doplnění tekutin, minerálů, energie Druhy tekutin – nutno znát vhodné tekutiny a zda je řadit do denní bilance •Mléčné nápoje jsou řazeny mezi potraviny, nikoli tekutiny. Nezapočítáme ani kávu! Prevence epizot dehydratace – souvislost s dg.-th. postupy, vyžadují lačnění Příprava čajů —ODVAR – přímo vaříme účinnou látku (byliny, sypané čaje, porcované čaje) —NÁLEV – přelijeme pouze účinnou látku vroucí vodou a necháme vyluhovat — —Nejčastější čaje: —urologický (species urologicae planta) —žlučníkový (species cholagogae, Salvat) —Plicní (species pectorales) —Projímavý (species laxantes planta) —Heřmánkový (species chamomillae) — — Bilance tekutin —Příjem tekutin musí být v rovnováze s výdejem —Bilance příjmu a výdeje tekutin hodnotíme —po hodině, —po 6, 12, 24 hodinách Ø —Do příjmu počítáme příjem per os, sondou, parenterální roztoky. — —Do výdeje počítáme moč, ztráty - odpady žaludeční sondou, vývody po operaci. — — —Pozitivní bilance - příjem je větší než výdej. —Negativní bilance - výdej je větší než příjem. — —Bilanci tekutin hodnotíme i podle CVP, tělesné hmotnosti, diurézy. •centrální žilní tlak (CVP, CŽT): zavedení katétru do centrální žíly (rozhraní vena cava a pravé srdeční síně) obvykle cestou vena subclavia nebo vena jugularis interna u pacientů s potřebou udržování a bilancování intravaskulárního objemu parenterálně. •Měření probíhá pomocí vodního sloupce na principu spojených nádob. Sloupcové měřidlo je napojeno na centrální žilní katétr a „nula“ sloupcového měřidla je ve výši pravé srdeční síně pacienta. Norma je 3-10 cm vodního sloupce. Porucha rovnováhy tekutin —Dehydratace (hypovolemie) – —deficit ECT – nedostatek vody —E: ↓ příjem tekutin V výrazné ↑ výdeje tekutin — —Např. velké popáleniny, traumata, při pobytu v horkém prosředí — —S: —Hypotenze —Úbytek hmotnosti —Suché sliznice —↓ kožní turgor kůže, slabý nitkovitý pulz, vpadlé oči —Oligurie až anurie —Bledá kůže —Malátnost — —Hyperhydratace (hypervolemie) —↑ECT (otrava vodou) —Dojde ke ↑ extracelulárního tlaku, kt. Nasává tekutinu z buňky a vzniká edém (kolem očí, na nohou, na rukou, generalizovaný – anasarka), může vzniknout uměle např. při „předávkování infuzí“ — —S: —Periferní edém —↑ hmotnost —↑ náplň krčních žil a rozšíření periferních žil —Vlhké chrupy nad plícemi při poslechu —Ascites —Přesun uvnitř organizmu – zadržení vody např. ve střevě nad ileózní překážkou, crash syndrom z rozdrcené tkáně, přesun tekutin při akutní pankreatitídy – tekutina je v organizmu, ale ne v cévách —Za významný (signifikantní) je považován úbytek o více než 10 % za posledních 6 měsíců, 7,5 % za 3 měsíce, nebo 5 % za poslední měsíc. Čím je úbytek rychlejší, tím větší má význam. Klinicky významný je zejména takový úbytek hmotnosti, který dále pokračuje v době vyšetření, je provázený snížením příjmu stravy v posledních týdnech a příznaky úbytku funkcí organizmu (zvýšená únavnost, pokles výkonnosti)