PROCES NUTRIČNÍ PÉČE Mgr. Jana Stávková 259058@mail.muni.cz Léčebná výživa – podzim 2014 Nutriční tým PROCES NUTRIČNÍ PÉČE NUTRITION CARE PROCESS (NCP) nAcademy of Nutrition and Dietetics, Chicago nsystematický proces, který popisuje postup poskytování nutriční péče nutričním terapeutem… nvytvořen za účelem qzlepšení důslednosti a kvality poskytované nutriční péče a předvídatelnosti výsledku léčby qustanovení standardizovaného procesu při poskytování péče n n PROCES NUTRIČNÍ PÉČE nPrůběžná realizace předem promyšleného sledu postupů, vedoucích k uspokojení potřeb nemocného/klienta a k reagování na jejich proměny nVychází z poznání nemocného/klienta a z aktivního vyhledávání jeho potřeb/problémů 4 kroky NCP 1.Nutriční zhodnocení pASSESSMENT 2.Nutriční diagnóza pDIAGNOSIS 3.Nutriční intervence pINTERVENTION 4.Nutriční monitoring a evaluace pMONITORING and EVALUATION p n(zápis do dokumentace (i elektronicky) dle standardizované terminologie) Nutrition%20Monitoring%20and%20Evaluation PROCES NUTRIČNÍ PÉČE nDěj cyklický n n stále se opakující n nDěj dynamický n n reaguje na změny vzniklé v průběhu realizace procesu nutriční péče n Nutrition%20Monitoring%20and%20Evaluation 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nCíl: získat, ověřit a interpretovat informace potřebné pro rozpoznání problémů souvisejících s výživou, jejich příčin a jejich významnosti nsběr počátečních dat, průběžné zhodnocení a analýza stavu vzhledem ke specifickým kritériím nrozhovor s pacientem/ošetřovatelem, pozorování, měření, lékařské zprávy, zdravotnická dokumentace, výzkumy, studie n nKdo je můj nemocný/klient? nExistuje nutriční problém? n npředpoklad pro správně nastavenou nutriční péči n 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nDoména: Nutriční anamnéza (Food/Nutrition–Related History) q… q nDoména: Antropometrická měření (Anthropometric Measurments) q… q nDoména: Biochemická data, zdravotní testy (Biochemical data, medical tests and procedures) q… q nDoména: Problémy související s výživou (Nutition-Focused Physical Findings) q… q nDoména: Anamnéza (Client History) q… 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nDoména: Nutriční anamnéza (Food/Nutrition–Related History) qstravovací zvyklosti, příjem živin (recall, frekvenční dotazník), doplňky stravy, historie diet, vyřazování potravin, preference potravin, znalosti, přesvědčení, schopnost samoobsluhy, zkušenosti s dietami, fyzická aktivita, nutriční kvalita života nDoména: Antropometrická měření (Anthropometric Measurments) qvýška, váha aktuální i obvyklá / dřívější (váhový úbytek), BMI, percentilové grafy, změny hmotnosti, OP, tělesné obvody nDoména: Biochemická data, zdravotní testy (Biochemical data, medical tests and procedures) qpř. albumin, prealbumin, transferin, CRP, glukóza, TAG, cholesterol, CB, kreatinin, urea, N-bilance, ionty, vitaminy, minerální látky, acidobazická rovnováha, bazální metabolismus nDoména: Problémy související s výživou (Nutition-Focused Physical Findings) qzrak, průjem, zácpa, tělesné postižení, nauzea, zvracení, žvýkání, polykání, suchost v ústech, změna chuti/čichu, dyspeptické potíže atd. nDoména: Anamnéza (Client History) qosobní data, rodinná, nynější onemocnění, farmakologická, gynekologická, abúzus, sociální a pracovní 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nDoména: Comparative Standards qpotřeba energie qpotřeba makroživin (tuky, bílkoviny, sacharidy, vláknina, tekutiny) qpotřeba mikroživin (vitaminů, minerálních látek, stopových prvků) qhmotnost a růst q… 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nCo dál s informacemi z nutričního zhodnocení? qporovnání s normami / standardy → interpretace + učinění rozhodnutí q nKritické zamyšlení qvolba vhodných dat qpotřeba doplňujících informací qvolba vhodných metod zhodnocení qspolehlivost qrozlišit relevantní (mající (rozhodující) význam či vztah k dané věci) a nerelevantní data qrozlišit důležité od nedůležitého q 2. Nutriční diagnóza DIAGNOSIS nCíl: jasně, stručně a jednoznačně popsat nutriční problém, který lze vyřešit nebo zlepšit, formou tzv. PES tvrzení n (a spadá do kompetence nutričního terapeuta) nNutriční dg (nestálý příjem sacharidů) n x klinická dg (diabetes) nDiagnózy dle standardizované terminologie (každá zahrnuje definici, etiologii, symptomy) + kód n3 kategorie dg: qIntake (příjem) qClinical (klinická diagnóza) qBehavioral-Environmental (chování a prostředí) q q n Nutriční x klinická diagnóza (NEPLÉST) nDM x nadměrný příjem S způsobený večerními návštěvami místní cukrárny, jak vyplývá ze záznamu stravy a vysoké hladiny krevní glukózy naměřené ve večerních hodinách nOBEZITA x nadměrný energetický příjem způsobený nedostupností zdravých potravin, jak vyplývá ze záznamu stravy a BMI 35 nMENTÁLNÍ ANOREXIE x ??? 2. Nutriční diagnóza TERMINOLOGIE nIntake (příjem) qpotíže související s příjmem energie, živin, tekutin a/nebo bioaktivních látek ze stravy nebo z nutriční podpory qenergetická rovnováha, příjem stravy nebo nutriční podpory, příjem tekutin, bioaktivní látky, živiny, tuk a cholesterol, bílkoviny, sacharidy a vláknina, vitaminy, minerální látky nClinical (klinická diagnóza) qproblémy týkající se výživy, a které souvisí se zdravotním a tělesným stavem qfunkční diagnostika, biochemická diagnostika, hmotnost nBehavioral-Environmental (chování a prostředí) qznalosti a postoje, tělesné funkce a aktivita, bezpečnost a dostupnost potravin n n 2. Nutriční diagnóza DIAGNOSIS PES tvrzení nPROBLÉM qstanovená nutriční diagnóza nETIOLOGIE qdefinuje hlavní a relevantní příčinu problému. Uvádí se slovy „způsobený…“ a určuje, kam bude zaměřena nutriční intervence. nSYMPTOMY qpopis projevů. Uvádí se slovy „jak vyplývá z…“ a určuje, na které příznaky se zaměří monitoring a hodnocení během intervence. q q 2. Nutriční diagnóza DIAGNOSIS PES tvrzení nNutriční diagnóza je zformulovaný problém nemocného/klienta s určením příčiny (je-li známa) a symptomů n n + + n = 2. Nutriční diagnóza DIAGNOSIS PES tvrzení n„Nadměrný energetický příjem (problém) způsobený pravidelnou konzumací velkých porcí tučných pokrmů (etiologie), jak vyplývá ze záznamu stravy a nárůstu tělesné hmotnosti 6 kg za posledních 18 měsíců (příznaky).“ n„Obtížné polykání (problém) způsobené komplikacemi po mozkové mrtvici (etiologie), jak vyplývá z výsledků testů polykání a přítomnosti dušení během konzumace potravin (příznaky).“ n„Nedostatek znalostí o výživě a potravinách (problém) způsobený neposkytnutím edukace o dietě pro snížení cholesterolu (etiologie), jak vyplývá ze záznamu stravy a z rozhovoru s pacientem (příznaky).“ n 2. Nutriční diagnóza DIAGNOSIS PES tvrzení nKaždé PES tvrzení musí být: qjasné, stručné, přesné, jednoznačné qkonkrétní qspojené vždy jen s jedním problémem qpřesné a relevantně spojené s uvedenou etiologií qzaložené na spolehlivých a přesných datech qvztahující se k problému nemocného/klienta qměnící se se změnami potřeb nemocného/klienta qdoplňující medicínskou diagnózu n 2. Nutriční diagnóza DIAGNOSIS PES tvrzení nNevhodné PES tvrzení qZměněné hodnoty krevních testů spojené s výživou způsobené krvácením do GIT, jak vyplývá z anamnézy a snížených hodnot hemoglobinu a hematokritu q→ Může nutriční terapeut léčit krvácení do GIT?... nVhodně sestavené PES tvrzení qNedostatečný příjem železa způsobený zvýšenými potřebami v důsledku GIT krvácení, jak vyplývá z lékařské anamnézy, záznamu stravy, sníženého počtu erytrocytů a sérového ferritinu. Nutriční diagnóza 3. Nutriční intervence INTERVENTION nCíl: vyřešit nebo zlepšit identifikovaný nutriční problém qPlánování, včetně stanovení cíle (1.) qimplementace (2.) vhodné nutriční intervence „ušité pacientovi na míru“ nvyplývá z nutriční diagnózy a její etiologie n n n n n 3. Nutriční intervence INTERVENTION n1. Cíl nutriční péče nŽádoucí výsledek péče nOdstranění či zmírnění problému definovaného v nutriční diagnóze nMěl by být: qrealistický qv souladu s lékařskou diagnózou n2. Plánování nutričních intervencí nPlán sestavený na základě: qnutriční diagnózy qdefinovaných cílů nutriční péče qstanovených priorit q n 3. Nutriční intervence INTERVENTION n3. Realizace nutriční péče nZahrnuje: qprovedení nutriční intervence qověření aktuálnosti nutričního plánu qdalší sběr informací v průběhu poskytování péče qdokumentování 3. Nutriční intervence INTERVENTION n4 kategorie - dle terminologie qDodání stravy a/nebo živin – hlavní jídla a svačiny, EV, PV, výživové doplňky, asistence při podávání výživy, jídelní prostředí qNutriční edukace – úvodní stručné, komplexní qVýživové poradenství – výběr přístupu pro plánování a realizaci nutriční intervence, strategie qZabezpečení/koordinace nutriční péče – spolupráce s ostatními obory, propuštění nebo převod nutriční péče do nového prostředí nebo jinému poskytovateli n n 3. Nutriční intervence INTERVENTION nKritické zamyšlení qStanovení cílů a priorit péče qDefinování základního plánu qInterdisciplinární spolupráce qSpojení nutričních intervencí s potřebami a hodnotami pacienta/klienta, nutriční diagnózou qSpecifikace doby a frekvence péče 4. Nutriční monitoring a evaluace MONITORING and EVALUATION nCíl: určit míru pokroku a zda jsou naplněny cíle/očekávané výsledky 4. Nutriční monitoring a evaluace MONITORING and EVALUATION nVýsledkem může být qdosažení cíle qčástečné dosažení cíle qnedosažení cíle qvznik nového problému nHodnocení je průběžné, eventuelně závěrečné při ukončení hospitalizace nKonečný výsledek = n = spokojenost nemocného/klienta 4. Nutriční monitoring a evaluace MONITORING and EVALUATION nKritické zamyšlení qvýběr vhodných indikátorů qpoužití vhodných standardů k porovnání qdefinice očekávaného stavu qvysvětlení variant očekávaných výsledků qurčit faktory, které pomáhají nebo brání progresi qrozhodnout, zda pokračovat nebo ukončit nutriční péči Proces nutriční péče v praxi - Mirka Novosad, USA - NCP Worksheet (zkrácená verze) n n n Proces nutriční péče v bc. pracích n DITTRICHOVÁ, P. Zdravotní a nutriční aspekty konzumace fruktózy. Brno: Masarykova univerzita, 2014. Bakalářská práce. CVIČENÍ nutričních diagnóz KAZUISTIKY Nutrition%20Monitoring%20and%20Evaluation ÚKOL – kazuistika nvyhledat jedince s výživovým problémem nzpracovat anamnézu, stanovit diagnózu, intervenovat, vyhodnotit (tj. všechny 4 kroky procesu nutriční péče) nprezentace (power point) kazuistik na konci jarního semestru (podmínka získání zápočtu) ÚKOL – kazuistika 1. HODNOCENÍ nANAMNÉZA nOsobní nRodinná nNynější onemocnění nFarmakologická nGynekologická nAlergie a intolerance nAbúzus nSociální a pracovní nNutriční nNUTRIČNÍ ANAMNÉZA nObvyklá hmotnost nAktuální hmotnost n% zhubnutí/přibrání za určité časové období nVýška nAktuální BMI nAntropometie – tělesné obvody nLaboratorní hodnoty související s výživou n ÚKOL – kazuistika NUTRIČNÍ ANAMNÉZA n n ÚKOL – kazuistika n2. NUTRIČNÍ DIAGNÓZA n3. NUTRIČNÍ INTERVENCE n4. MONITOROVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ NUTRIČNÍHO STAVU LITERATURA nInternational Dietetics & Nutrition Terminology (IDNT) Reference Manual: standardized language for the nutrition care process. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. 427 p. IDNT_RefManual-4thEd_145x200 DĚKUJI ZA POZORNOST žížala