126 Metabolismus sacharidů Glukosa obsažená v celulose, škrobu a oligosacharidech nebo volná je nejrozšířenější organickou sloučeninou v přírodě. Pro chemotrofní organismy jsou sacharidy hlavní živinou, přičemž v potravě člověka je převažujícím sacharidem škrob. Trávení sacharidů Trávení škrobu je zahájeno v ústech a je dokončeno v tenkém střevě. Ve slinách i v pankreatické šťávě je obsažen enzym -amylasa, který katalyzuje štěpení (1 4) glykosidové vazby mezi glukosovými podjednotkami. Škrob je nejprve štěpen na kratší jednotky zvané dextriny, konečnými produkty jeho štěpení působením -amylasy jsou maltosa, isomaltosa, D-glukosa a malé množství tzv. limitních dextrinů. Ve štěpení disacharidů včetně laktosy a sacharosy z potravy pak pokračují specifické disacharidasy, které jsou lokalizovány v kartáčovém lemu enterocytů. Monosacharidy jsou po té transportovány do portální žíly. Celulosa není na rozdíl od škrobu a glykogenu štěpena -amylasou a prochází trávicím traktem nezměněna. Je to hlavní složka potravinové vlákniny. Metabolismus glukosy Glukosa podléhá v buňkách řadě metabolických přeměn. Do většiny buněk je transportována usnadněnou difúzí, pomocí transportérů GLUT. Je popsáno minimálně 14 těchto transportérů, liší se výskytem v různých buňkách a afinitou ke glukose. Významné jsou transportéry GLUT 4, které se nacházejí ve svalech a v tukové tkáni. Tyto transportéry jsou aktivní pouze pod vlivem insulinu, při nízkých hladinách insulinu jsou přítomny ve formě neaktivních vesiklů uvnitř buňky. V situacích, kdy hladina insulinu v organismu je nízká (postresorpční fáze a hladovění), transport glukosy do svalových a tukových buněk je omezen. V mozku jsou transportéry typu GLUT1, které mají velmi nízkou afinitu ke glukose. Proto při hladinách glukosy v krvi nižších než 3 mmol/l je mozek ohrožen nedostatkem glukosy a tedy nedostatkem energie. Hlavní cestou jejího odbourávání je glykolýza. Probíhá v cytoplazmě téměř všech buněk a slouží jako zdroj energie. Může probíhat za přítomnosti nebo nepřítomnosti kyslíku (aerobní nebo anaerobní glykolýza). Reakce jsou lokalizovány v cytoplazmě. Glykolýza je zahájena přeměnou glukosy na glukosa-6-fosfát. Ten izomeruje na fruktosa-6 fosfát, který je v další reakci fosforylován na fruktosa-1,6-bisfosfát. Při obou fosforylačních reakcích je spotřebováno ATP. Fruktosa-1,6-bisfosfát se štěpí na dvě tříuhlíkaté sloučeniny - glyceraldehyd-3-fosfát a dihydroxyacetonfosfát, které jsou v rovnováze. Glyceraldehyd-3-fosfát podléhá sérii přeměn, při nichž vzniká redukovaný pyridinový nukleotid (NADH) a 2 ATP. Konečným produktem je pyruvát. V důsledku posunu rovnováhy mezi triosami se na pyruvát přemění postupně i dihydroxyacetonfosfát. 127 O OH OH OH O CH2OH H ATP ADP glukosa glukosa-6-fosfát O OHOH OH CH2 CH2OHOP O OH OH OH O CH2O P H fruktosa-6-fosfát C CH OH CH2 OH O P glyceraldehyd-3-fosfát COO C CH3 O COO C CH3 H OH NAD+ NADH H++ laktát pyruvát Souhrnně může být přeměna glukosy na pyruvát, která je společná pro aerobní i anaerobní glykolytické odbourání, popsána sumární rovnicí: C6H12O6 + 2 NAD+ + 2 ADP + 2 Pi 2 CH3-CO-COOH + 2 NADH + 2H+ + 2 ATP Za anaerobních podmínek je pyruvát redukován na laktát. Tento děj se ve značné míře uplatňuje v buňkách intenzívně namáhaného kosterního svalu. V klidu nebo při mírné práci jsou svalové buňky dostatečně zásobeny kyslíkem, a proto NADH vznikající v první fázi glykolýzy může být dehydrogenován v dýchacím řetězci. Při intenzívní práci však sval není kyslíkem dostatečně rychle zásoben, v buňkách se hromadí NADH. Je zde naopak nedostatek NAD+ , který je potřebný k tomu, aby glykolýza mohla kontinuálně pokračovat. V tomto případě se NAD+ regeneruje reakcí pyruvátu s NADH za vzniku laktátu. Reakce je katalyzována enzymem laktátdehydrogenasou (LD). CH3-CO-COOH + NADH + H+ CH3-CH(OH)-COOH + NAD+ Uvedený způsob získávání energie pro svalovou buňku se označuje jako práce na kyslíkový dluh a může probíhat jen po omezený, velmi krátký časový úsek (doba záleží na trénovanosti jedince a dalších faktorech). Hromadění laktátu v buňkách a jeho přesun do krve vyvolá acidózu, která se projeví svalovou bolestí a vyčerpáním. Po ukončení nebo zmírnění intenzity svalové práce, kdy sval je opět dostatečně zásoben kyslíkem, se část laktátu přemění zpět na pyruvát a NADH je reoxidováno v dýchacím řetězci. Anaerobní glykolýza probíhá rovněž v erytrocytech. Příčinou je, že erytrocyty nemají mitochondrie a chybí jim proto dýchací řetězec, v němž je za aerobních podmínek oxidováno NADH. Laktát je uvolňován do krve a reoxidován na pyruvát v játrech. Tvorba kyseliny mléčné z glukosy je rovněž charakteristická pro mléčné kvašení, které probíhá u řady mikroorganismů, zejména u mléčných bakteriií (laktobacily, laktobakterie). 128 Za aerobních podmínek je pyruvát oxidačně dekarboxylován na acetyl-CoA. Jedná se o složitý proces, katalyzovaný multienzymovým komplexem. Jeho součástí jsou kofaktory thiamindifosfát (TDP), kyselina lipoová, koenzym A, FAD a NAD+ . Děj probíhá v matrix mitochondrií a sumárně jej lze popsat rovnicí: CH3-CO-COOH + CoA-SH CH3-CO-S-CoA + CO2 + 2 H Dva vodíkové atomy, které se při reakci získají, jsou vázány ve formě NADH, který může být reoxidován v dýchacím řetězci. Acetyl-CoA vstupuje do citrátového cyklu. Na jednu molekulu glukosy jsou tedy v této fázi získány 2 NADH (2 3 ATP v dýchacím řetězci) a 2 acetyl-CoA. Každý z acetyl CoA poskytne při oxidaci v citrátovém cyklu 12 ATP. Připočteme-li 2 NADH (6 ATP) a 2 ATP získané v počáteční fázi glykolýzy, je maximální energetický zisk při odbourání 1 molu glukosy 38 ATP. Úplné odbourání glukosy aerobní glykolýzou lze charakterizovat sumární rovnicí: C6H12O6 + 6 O2 + 38 ADP + 38 Pi 6 CO2 + 6 H2O + 38 ATP. Všiměte si shody s rovnicí spalování glukosy v prostředí kyslíku, kde se ovšem veškerá energie uvolní jako teplo. Syntéza a odbourání glykogenu Je-li do buněk přiváděno dostatečné množství glukosy, může být její část, která není bezprostředně oxidována, ukládána ve formě glykogenu. Značnou kapacitu syntetizovat glykogen mají u savců především jaterní a svalové buňky. Syntéza je podporována účinky inzulinu. Při syntéze glykogenu dochází k postupnému vytváření polysacharidového řetězce z aktivovaných molekul glukosy (UDPglukosa). Glykogen se shromažďuje ve formě granul v cytozolu buněk. V období nedostatečného přívodu glukosy je zásobní glykogen opět štěpen. Štěpení probíhá za přítomnosti anorganického fosfátu (fosforolytické štěpení), produktem je glukosa-1-fosfát. Glykogenolýza je stimulována účinky adrenalinu, noradrenalinu a v játrech též glukagonu. Glukoneogeneze Glukosa není esenciální složkou potravy. Pomocí glukoneogeneze může být v organismu syntetizována i z necukerných zdrojů. Jsou to pyruvát, laktát, glycerol a tzv. glukogenní aminokyseliny. Většina pochodů glukoneogeneze je katalyzována stejnými enzymy jako glykolýza, pouze tři reakce jsou energeticky příliš náročné a probíhají jiným mechanismem. Pro syntézu 1 molu glukosy z pyruvátu je potřeba 6 molů ATP. Hlavním místem glukoneogeneze u savců jsou jaterní buňky. Pentosový cyklus Další metabolickou cestou, kterou se glukosa může přeměňovat je pentosový cyklus. Nezískává se při něm energie, avšak slouží k produkci NADPH potřebného pro syntetické pochody v buňkách a je rovněž zdrojem ribosafosfátu pro syntézu nukleových kyselin a nukleotidů. Enzymy pentosového cyklu jsou u savců lokalizovány především v jaterních buňkách. Hormonální regulace metabolismu glukosy U člověka je hladina glukosy v krvi udržována ve velmi úzkém rozmezí (3-6 mmol/l), bez ohledu na to, zda je glukosa bezprostředně dostupná v potravě či není. To je potřeba především pro zajištění 129 činnosti mozkových buněk, pro něž je glukosa prakticky jediným zdrojem energie. Na regulaci hladiny glukosy v krvi se podílí řada hormonů, z nichž největší význam mají pankreatické hormony inzulin a glukagon. Inzulin je polypeptid obsahující 51 aminokyselin. Je produkován -buňkami Langerhansových ostrůvků při zvýšení hladiny glukosy v krvi. Má řadu metabolických účinků, všechny z nich mají anabolický charakter. Hlavním efektem je snižování hladiny glukosy v krvi, které je výsledkem ovlivnění několika různých metabolických dějů. Inzulin např. usnadňuje transport glukosy do některých typů buněk, stimuluje glykolýzu, inhibuje glukoneogenesi a zvyšuje produkci glykogenu v játrech a ve svalech. Kromě toho působí i na metabolismus lipidů a proteinů. Nedostatek inzulinu, jak absolutní tak i relativní, vyvolává diabetes mellitus (cukrovku). Antagonistou inzulinu je glukagon produkovaný -buňkami Langerhansových ostrůvků. Sekrece obou protichůdných hormonů je ve vzájemné vazbě: snížení hladiny glukosy v krvi, byť velmi nepatrné, je účinným stimulem pro sekreci glukagonu, zvýšení hladiny glukagonu je současně provázeno snížením sekrece inzulinu a naopak. Glukagon zvyšuje odbourávání glykogenu v játrech a podporuje glukoneogenezi - oba tyto účinky se projevují zvýšením hladiny glukosy v krvi. Působí i na metabolismus lipidů. Z další hormonů, které se podílejí na regulaci hladiny glukosy v krvi, je třeba jmenovat tzv. stresové hormony kortisol, adrenalin a noradrenalin Schéma katabolické dráhy glukosy glukosa pentosy (DNA, RNA ...) glykogen (játra, svaly) CO2 + H2O + energie pyruvát acetyl-CoA glykolýza ýza oxidační dekarboxylace (nevratná !) citrátový cyklus + dýchací řetězec glukosa-6-P pentosový cyklus NADPH fruktosa glukoneogeneze syntéza glykogenu glykogenolýza laktát anaerobní glykolýza pouze v játrech (a ledvinách) mastné kyseliny lipidy 130 Zdroje glukosy v krvi v různých fázích metabolismu Po jídle obsahujícím sacharidy hladina glukosy v krvi stoupá. Po 0,5–1 hodině dosahuje hladina glukosy v krvi zdravých osob 8–10 mmol/l. Glukosa v této fázi slouží jako hlavní zdroj energie pro většinu tkání a je ukládána ve formě glykogenu v játrech. Po cca 1 hodině po jídle začne hladina glukosy klesat, poněvadž glukosa je spotřebovávána katabolismem a ukládáním. Normoglykemie je opět ustavena po cca 2–4 hodinách. Po této době je v játrech zahájen proces glykogenolýzy a glukosa je uvolňována z jater do krve. Jakmile zásoba glykogenu klesá, začínají být odbourávány také lipidy v tukové tkáni hormon-senzitivní lipasou a do krve jsou dodávány mastné kyseliny a glycerol. Mastné kyseliny slouží jako alternativní palivo pro některé tkáně a glycerol je využíván pro glukoneogenezi. Během nočního lačnění je glukosemie udržována oběma procesy – glykogenolýzou a glukoneogenezí. Po přibližně 30 hodinách lačnění jsou zásoby glykogenu v játrech prakticky vyčerpány. Glukoneogeneze se stává jediným zdrojem glukosy v krvi. Změny metabolismu glukosy probíhající při přechodu od fáze nasycení do fáze hladovění jsou regulovány především hormony inzulinem a glukagonem. Inzulin je zvýšen po jídle, glukagon se zvyšuje v průběhu hladovění. Metabolismus fruktosy V běžné stravě přijímáme denně kolem 80 g fruktosy, většinou ve formě disacharidu sacharózy nebo v ovoci. V poslední době se skrytým zdrojem fruktosy stává glukoso-fruktosový sirup, který se používá k dochucování řady potravin (jeho výroba je mnohonásobně levnější než získávání sacharózy). Fruktosa se po vstřebání ve střevě velmi rychle metabolizuje převážně v játrech. Zde se přeměňuje se na fruktosa-1-fosfát, který se svým metabolismem napojuje na proces glykolýzy. První fáze přeměny fruktosy není závislá na inzulinu, není regulovaná a proto je velmi rychlá. Fruktosa je proto rychlým zdrojem energie. Při vysokém příjmu fruktosy však v játrech dochází k nahromadění acetylCoA a 4 8 12 16 20 24 28 2 8 16 24 32 40 Hodiny Dny Využití glukosy (g/h) 40 30 20 10 0 I II III IV V Exogenní Glykogen (jaterní) Glukoneogeneze 131 z něj se vytváří mastné kyseliny. Ty se pak ve formě triacylglycerolů transportují do tukové tkáně. Nárůst obezity v populaci v posledních letech se mimo jiné vysvětluje zvýšeným příjmem fruktosy. Metabolismus galaktosy Galaktosu přijímáme hlavně ve formě mléčného cukru - disacharidu laktosy. Galaktosa z něj uvolněná se rychle vstřebává do portální žíly a metabolizuje se v játrech převážně na aktivovanou formu glukosy (UDP-glukosa). Tato látka se zapojuje do metabolismu glukosy. Galaktosa může být rovněž zabudovaná do struktury glykoproteidů, glykosaminoglykanů a glykolipidů. U kojících matek slouží k syntéze laktosy. Poruchy metabolismu při diabetu Absence inzulinu snižuje vychytání a metabolismus glukosy ve tkáních. Současně nedostatek inzulinu vyvolává glukoneogenezi v játrech a lipolýzu v tukové tkáni. Je uvolňováno více mastných kyselin, než stačí být spotřebováno ve tkáních. Jsou odbourávány β-oxidací v játrech. Z nadbytečného acetylCoA jsou syntetizovány ketonové látky. To je potencováno tím, že oxalacetát potřebný pro zpracování acetyl-CoA v citrátovém cyklu je využíván pro glukoneogenezi. Část mastných kyselin může být také zabudována ve formě triacylglycerolů do VLDL a způsobovat hypertriacylglycerolemii. V důsledku acidosy dochází k přesunu draselných iontů z buněk do krve a objevuje se hyperkalemie. Dochází však ke značným ztrátám draslíku močí, jako důsledek osmotické diurézy. Při léčbě acidosy se ionty K+ vrací do buňky a objevuje se hypokalemie. Osmotická diuréza vyvolává zpravidla také hyponatremii. Je-li plazmatická koncentrace sodíku vysoká při současně vysoké hladině glukosy, značí to již značné ztráty vody. Akutní komplikace DM Ketoacidóza pH krve < 7,36 v důsledku zvýšené tvorby ketonových látek (glukosemie zvýšena 2,5–6krát nad fyziologické rozmezí) V dechu pacienta je cítit aceton, pacient vykazuje Kussmaulovo dýchání v důsledku metabolické aci- dózy. Hyperosmolarita Osmolarita nad 310 mmol/l, častější u DM 2. typu (glukosemie zvýšena 5–45krát nad fyziologické rozmezí)