Výživa a pohybová aktivita I Úvodní hodina Semestr jaro 2019 Základní informace •Výživa a pohybová aktivita I (jaro 2019) – zaměřeno na výživu •Přednášející: Mgr. Petr Loskot • •Výživa a pohybová aktivita II (podzim 2019) – zaměřeno na pohybovou aktivitu •Přednášející: Doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc., Mgr. Robert Vysoký, Ph.D • • • Něco o mně J •* březen 1992, Pelhřimov • •2007–2011: Gymnázium Pelhřimov • •2011–2016: LF MUNI, obor nutriční terapeut (Mgr.) • •2016–doposud: LF MUNI, doktorské studium, obor, Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství • •2016–doposud: tvorba jídelníčků + sportovní výživa • •2016–doposud: Výuka (Sportovní výživa, Léčebná výživa, Obezitologie, Preventivní lékařství) • •2016–doposud: Aktin: zástupce šéfredaktora, vzdělávání zaměstnanců, psaní článků, vývoj receptur DS •2017–doposud: Fitness Institut: lektor Studijní materiály, literatura •Nutrient timing for peak performance, Heidi Skolnik 2010 (knihovna Kampus) •Výživa sportovců a sportovní výkon, Zdeněk Vilikus 2012 (knihovna Kampus) •NSCA´s guide to sport and exercise nutrition, Bill I. Campbell 2011 (knihovna Kampus) •Nejnovější souhrnné články od International Society of Sports Nutrition (bude vloženo do ISu) •Přednášky (Budou vkládány do studijních materiálů v Isu) Sylabus I •26. 2.: Úvod do výživy v silových sportech: Energetická bilance, příjem bílkovin v silovém sportu •12. 3.: Příjem sacharidů a tuků v silovém sportu •19. 3.: Doplňky stravy v silovém sportu •26. 3.: Úvod do výživy ve vytrvalostních sportech: Energetická bilance, sacharidy ve vytrvalostním sportu •2. 4.: Bílkoviny a tuky ve vytrvalostním sportu •9. 4.: Low-carb vs. low-fat a vliv na sportovní vytrvalostní výkon •16. 4.: Doplňky stravy u vytrvalostních sportů, u dětí a seniorů, hydratace u vytrvalostních a silových sportů •23. 4.: Redukce hmotnosti a nabírání u sportovců, problematika Female Athlete Triad Sylabus II •30. 4.: Téma na přání (možnost výběru od Vás) •7. 5.: Praktická hodina: Výpočet jídelníčků v nutričním softwaru (NutriPro) – silový sportovec •14. 5.: Praktická hodina: Výpočet jídelníčků v nutričním softwaru (NutriPro) – vytrvalostní sportovec •21. 5.: Prezentace a obhajoba jídelníčků •28.5.: Zápočtový test (Multiple choice, 30 otázek, 80 % a více bodů udělení zápočtu) • Podmínky zápočtu: Jídelníčky •Vypracování jídelníčku (1 den) pro silového a vytrvalostního sportovce •Odevzdání obou jídelníčků do půlnoci 18. května •Ústní prezentace a obhajoba jednoho z jídelníčků, diskuse •Jídelníček by měl obsahovat: •Základní údaje o klientovi (antropometrie, věk, zdravotní stav, anamnéza) •Popis fyzické aktivity a jejího trvání během dne •Výpočty potřeby energie a živin (+odůvodnění kroků) •Rozpis jednotlivých jídel, pitného režimu a doplňků stravy (včetně gramáže) •Jídelníček by měl být zpracován přehledně (ne pouze zkopírované nepřehledné tabulky) Průběh a zakončení předmětu •Jaro 2019: výuka „výživové“ části předmětu, zápočet (jídelníčky, zápočtový test) • •Podzim 2019: výuka „pohybové“ části předmětu (doc. Mužík, dr. Vysoký) •Podzim 2019: bude zakončen ústní zkouškou z každé části předmětu • •Zakončení výživové části předmětu: Zkouška ze 2 částí •1) Ústní část zkoušky – teoretické znalosti viz sylabus •2) Praktická část zkoušky – rámcové vypracování jednoho dne jídelníčku pro vytrvalostního/silového sportovce