Alimentární nákazy MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Charakteristika alimentárních nákaz  nákaza po požití jídla (alimentum, lat. = potrava, výživa)  klinický obraz:  gastroenteritis, enterocolitis  sepse  extraintestinální formy s různou lokalizací zánětu Příznaky alimentárních nákaz  průjem  horečka  nausea, zvracení  bolesti břicha, meteorismus, křeče  dehydratace  celkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav Původci alimentárních nákaz  bakterie:  kampylobaktery, salmonely, vibria, shigely, yersinie, patogenní E. coli, podmíněné patogeny  původci alimentárních intoxikací stafylokoky, klostridia, bacily, vibria Původci alimentárních nákaz  Viry:  rotaviry, kaliciviry, adenoviry, astroviry, toroviry Původci alimentárních nákaz Parazitární:  prvoci:  Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Toxoplasma gondii  helminti: tasemnice  hlístice:  Enterobius vermicularis (roup)  Ascaris lumbricoides (škrkavka)  Trichuris trichiura (tenkohlavec) Zdroj alimentárních nákaz člověk zvíře Přenos alimentárních nákaz  nejčastěji nepřímý:  primárně kontaminované potraviny  sekundárně kontaminované potraviny  fekálně kontaminované potraviny a voda  fekálně kontaminované předměty fekálně-orální přenos nepřímý Přenos alimentárních nákaz přímý přenos ze zdroje na vnímavou osobu kontaminovanýma rukama fekálně-orální přenos přímý Vnímavost se liší podle  vlastností původce  infekční dávky původce  věku vnímavé osoby  zdravotního stavu vnímavé osoby Prevence přenosu  na úrovni zdroje nákazy:  veterinární prevence v chovech hospodářských zvířat  vhodný způsob zacházení s domácími hospodářskými zvířaty  hygienické návyky pracovníků v potravinářských profesích Prevence přenosu  na úrovni cesty přenosu:  manipulace s potravinami  HACCP  vybavení a technologické postupy  dezinfekce  dezinsekce a deratizace Prevence přenosu  na úrovni vnímavé osoby:  osobní hygiena  informovanost – zdravotní výchova  imunizace = specifická prevence