Voda a zdraví Doc. Ing. Martin Krsek, CSc RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D Voda a zdraví ➢ Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví stanovuje:“ Pitnou vodou je veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čistění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání“. Voda a zdraví ➢ Funkce vody v těle: ➢ Transport (přenos živin, odpadních látek, tepla, elektrolytů, hormonů) ➢ Pomoc při termoregulaci ➢ Působí jako rozpouštědlo a vhodné prostředí pro chemické reakce probíhající v organismu ➢ Chrání okolí kloubů, míchu a mozek ➢ Obklopuje plod jako plodová voda ➢ Podílí se na udržování homeostázy a zajišťuje tak fyzikálně a chemicky stálé vnitřní prostředí těla Voda a zdraví ➢ Potřeba tekutin: Velmi individuální, nedá se paušalizovat. Záleží na mnoha faktorech – věku, pohlaví, hmotnosti, okolní teplotě a vlhkosti vzduchu, zdravotním stavu, potravě, na povaze tělesné aktivity ➢ Po narození tvoří voda 75% tělesné hmotnosti, u dospělých osob 60% a ve stáří 50% tělesné hmotnosti ➢ Potřeba vody je zčásti kryta jejím přirozeným obsahem v potravinách, který se pohybuje v rozmezí 20-30% (velmi tučné výrobky) a velmi často mezi 80 – 90% (ovoce, zelenina, polévky,omáčky. Voda a zdraví ➢ Oxidačním metabolismem organických makronutrientů vzniká v těle člověka 300 ml vody denně. ➢ Nezbytný příjem vody se u dospělého člověka středního věku pohybuje v průměru 2,5 l denně ( 1,5 litru ve formě nápojů a 500-700ml z běžné stravy). 35 ml – 40 ml na kg tělesné hmotnosti bez ohledu na klimatické podmínky ➢ Děti se dehydratují rychleji, proto by měly i víc přijímat – školáci o polovinu víc ke své hmotnosti než je dávka pro dospělého. ➢ Výdej a příjem vody by měl být vždy v rovnováze Voda a zdraví ➢ Nedostatek vody v organismu (dehydratace) – bolesti hlavy, únava, malátnost, pokles fyzické a duševní výkonnosti včetně poklesu koncentrace, u dětí snížení schopnosti soustředění. ➢ Dlouhodobý nedostatek tekutin – poruchy funkce ledvin, vznik ledvinových a močových kamenů, riziko vzniku infekce močových cest atd. Biologická (biogenní) hodnota pitné vody ➢ Pitná voda musí být zdravotně nezávadná s vyhovující biologickou hodnotou. ➢ Minerální látky obsažené v pitné vodě jsou obvykle v iontové formě, dokonale rozpuštěné a jsou proto lehce resorbovatelné a pro organismus lépe využitelné. ➢ Voda je důležitý zdroj v celkové potřebě minerálů ( fluor- ve formě fluoridových aniontů, jod, sodík, draslík, vzájemný poměr vápníku a hořčíku, selen, zinek a další makro i mikro prvky. Pásmo hygienické ochrany ➢ Při stanovení se přihlíží: ➢ Ke geologickému složení půdy, její propustnosti ➢ Ke svažitosti pozemku v okolí zdroje ➢ K vydatnosti zdroje ➢ K průmyslové činnosti ➢ K zemědělské činnosti ➢ K dopravě v okolí Zdravotní zabezpečení pitné vody ➢ Povrchové zdroje : podzemní zdroje 1:1 ➢ Podezření, nebo zjištění, že voda ve zdroji je závadná: ➢ Odstraní se zdroj znečistění, provedou se stavební úpravy, obnoví se pásmo hygienické ochrany ➢ U kopaných studní se mechanicky očistí vnitřní stěny pláště studny, voda se vyčerpá, dno se vyčistí od kalu ➢ Provede se jednorázová desinfekce Multibariérový přístup ➢ Pro zajištění mikrobiologické nezávadnosti vody je nutné uplatňovat: ➢ 1. bariéra – důsledná ochrana zdroje surové vody (funkční ochranné pásmo) ➢ 2. bariéra - použití takové technologie úpravy vody, ➢ která odpovídá kvalitě surové vody ➢ 3.bariéra – ochrana vody před sekundární kontaminací během distribuce ke spotřebiteli ➢ 4.bariéra – vnitřní vodovod (domovní rozvod vody) – provedení z hygienicky nezávadných materiálů Mikrobi přenášeni vodou ➢ Podmínka: Vylučování původce exkrementy (lidí i zvířat) a možnost nové infekce alimentární cestou ➢ Viry: ➢ Rotaviry - průjmová onemocnění ➢ Polioviry - původci poliomyelitis ➢ RNA viry - hepatitida A , E Mikrobi přenášeni vodou ➢ Viry: ➢ Norovirus – původně označovaný jako Norwalkský virus ➢ RNA virus ➢ Způsobuje epidemickou akutní gastroenteritidu ➢ Onemocnění z vody, potravin, ale i přenos přímým kontaktem ➢ Příznaky onemocnění – nausea, zvracení, průjem a břišní křeče, případně mírná horečka, zimnice, bolest svalů a hlavy, únava ➢ Přenáší se také fekálně orální cestou Mikrobi přenášeni vodou ➢ Gram negativní fakultativně anaerobní tyčinky: ➢ Escherichia coli, Klebsiella spp,Citrobacter spp.Salmonella typhi, Salmonella paratyphi – možný přenos vodou ➢ Shigella sonei, Shigella flexneri – bacilární dyzenterie ➢ Yersinia enterocolytica – průjmová onemocnění u dětí ➢ Serratia marcescens – infekce urogenitálního a dýchacího traktu ➢ Proteus mirabilis, Proteus vulgaris – infekce urogeni➢ tálního traktu, gastroenteritidy u kojenců Mikrobi přenášeni vodou ➢ Gram negativní aerobní tyčinky a koky: ➢ Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa – cestou aerosolů. Záněty horních cest dýchacích, plic,urogenitálního traktu ➢ Neisseria gonorhoae, Treponema pallidum ve vodách nepřežívají, přenos není pravděpodobný ➢ Campylobacter spp. (mikroaer.)– průjmová onemocnění Mikrobi přenášeni vodou ➢ Legionella pneumophila (Legionela) – výskyt: teplá a studená voda, povrchová voda, ve vodovodních řádech jako součást biofilmů, na filtrech, v chladících okruzích klimatizačních zařízení. ➢ Přežívá ve vlhkém prostředí ➢ Žije a množí se při teplotě 25-50 oC. ➢ Šíří se vzduchem – vdechnutí aerosolu kontaminované vody – inhalační cesta Mikrobi přenášeni vodou ➢ Infekce dýchacích cest, zápal plic (legionářská nemoc) ➢ Leptospiróza – horečnaté bakteriální onemocnění, jedná se o zoonotické onemocnění způsobené spirochétami rodu Leptospira ➢ Způsob nakažení lidí je kontakt poranění kůže, očí nebo sliznic s vodou znečistěnou močí nakaženého zvířete ➢ Jedná se tedy o antropozoonozu – přenos se zvířete na člověka (potkani, myši, dobytek) ➢ Příznaky – vysoká horečka, zimnice, třasavka, kruté bolesti hlavy a svalů, bolesti břicha,nevolnost, zvracení Mikrobi přenášeni vodou ➢ Plísně a kvasinky – osidlují vodovodní řády, pračky vzduchu, klimatizaci Prvoci ➢ Cryptosporidium – prvok – výskyt v povrchových vodách. ➢ Může pronikat i do pitné vody – chemická desinfekce proti oocystám je neúčinná. Způsobuje průjmovité onemocnění – kryptosporidioza.Epidemie v USA- 400 000 nemocných ➢ Giardia intestinalis – lamblia lidská – prvok způsobuje průjmovité onemocnění – giardioza ➢ Cesta kudy může vstoupit infekční zárodek do organismu a způsobit nákazu není je zažívací trakt, ale i dýchací cesty, kožní oděrky a poranění. Zdravotní hledisko ➢ Cesta inhalační a dermální – může být rizikovější než cesta orální – látky mohou po vstupu do organismu působit na cílové orgány ještě před biotransformací v játrech. ➢ Extraintestinální a intestiální onemocnění – nákazy mimostřevní a střevní Desinfekce pitné vody ➢ Chloramin – 2-3 g/ m vody, oxid choričitý, Sagen, Savo, plynný chlor, ozon, UV záření, filtrace ➢ Pomoci převaření: Vodu uvedeme do varu, bublá celá její hladina ( teplota 100 C), necháme 10 min. stát a přirozeně chladnout – nedáváme do ní led . Voda není sterilní. Sterilita – sterilizace v autoklávu. Užitková voda ➢ Je hygienicky nezávadná voda, která se nepoužívá jako pitná voda a na vaření, ale jen na mytí, koupání a pro výrobní účely. ➢ Teplá voda v domácnostech se podle zákona o veřejném zdraví vyrábí z pitné vody, ale za pitnou se nepovažuje. ➢ Průmyslová voda ➢ Technologická voda ➢ Voda pro závlahy Tvrdost vody a kardiovaskulární onemocnění ➢ Tvrdost vody – tvořena především uhličitanem vápenatým a hořečnatým ➢ Preventivní působení proti rozvoji srdečně cévních chorob. Pitná voda a nádorová onemocnění ➢ Desinfekce vody chlorováním – vznikají při zvýšeném výskytu organických látek ve vodě nízkomolekulární látky jako např. chloroform, chlorbenzen, heptachlor a celá řada dalších chlorovaných sloučenin u nichž byla prokázána genotoxická aktivita. ➢ Rozsáhlé finské studie ukazují souvislost mezi pitím chlorované pitné vody a výskytem nádorů močového měchýře, konečníku ,ledvin. Prokázány také nepříznivé účinky na reprodukci. ➢ Arsen v pitné vodě – expozice je spojena s výskytem různých kožních lezí (pigmentace, keratozy, kožní nádory i zhoubné.Arsenitany vykazují vysokou embryotoxicitu. Pitná voda a nádorová onemocnění ➢ Dusičnany:Neexistuje jednoznačný epidemiologický důkaz, že by lidé konzumující pitnou vodu se zvýšeným obsahem dusičnanů byli vystaveni zvýšenému riziku rakoviny. Jen jedna ze tří britských studií odhalila vztah mezi úmrtností na rakovinu žaludku a obsahem dusičnanů ve vodě. Zatím jsou výsledky rozporné ➢ Významější by mohla být methemoglobinemie -zvláště u kojenců. ➢ Radionuklidy:Pro pitnou vodu mají význam především přírodní radionuklidy. Obecně se předpokládá, že požití radonu v pitné vodě není spojeno s žádným významným rizikem rakoviny. Pitná voda a nádorová onemocnění ➢ Fluoridy: Od fluoridace pitné vody za účelem prevence zubního kazu bylo v ČR ustoupeno. Ekologické studie vliv fluoridů na rakovinu nepotvrdily. ➢ Průmyslově vyráběné organické látky: Např chlorfenoly, trichlorethylen, těkavé organické látky. Nejčastěji se ve studiích, vedle postižení imunitního systému, objevoval zvýšený výskyt rakoviny močového měchýře. Pitná voda a nádorová onemocnění ➢ Toxiny cyanobakterií (cyanotoxiny):Nejlépe popsaný z cyanotoxinů je mikrocystin. Mohou vyvolat poruchy zažívacího traktu, alergické reakce, onemocnění jater, oslabení imunitního systému, respirační a kontaktní dermatitidy, mají embryotoxické a genotoxické účinky ➢ K přítomnosti sinic v povrchové vodě přispívají především fosforečnany. Balené vody ➢ Přírodní minerální ➢ Pramenité ➢ Kojenecké ➢ Pitné ➢ Přírodní minerální:Získávají se z podzemního zdroje, který musí být schválen a pravidelně prověřován ministerstvem zdravotnictví ➢ Mattoni, Magnesia , Poděbradka Balené vody ➢ Pramenité vody (stolní): Pochází z chráněného podzemního zdroje, který nemusí být schválen ministerstvem zdravotnictví. Nesmí být upravována žádným způsobem, který by změnil charakteristické složení ➢ Toma natura, Bonaqua ➢ Kojenecké vody: Pochází z chráněného podzemního zdroje, platí na ně přísnější požadavky ➢ Horský pramen ➢ Pitné vody: Nemusí pocházet z podzemního zdroje,může ➢ být stáčena i z veřejného vodovodu, kvalita je srovnatelná s kvalitou pitné vody z vodovodu ➢ Spar, Tesco Balené vody ➢ Minerální vody organismu prospívají hlavně v horku, při těžké práci a intenzivním sportu ➢ Těhotné a kojící ženy by si měly vybírat ty s vyšším obsahem draslíku a vápníku ➢ Obsah sodíku by si měli hlídat hlavně kardiaci ➢ Pokud by člověk pil výhradně minerální vody, dostávalo by se do jeho těla příliš solí, hlavně sodíku. ➢ Lidem kteří jsou dušní a trpí otoky se nedoporučují minerálky vůbec, výjímečně by je měli pít ti, kteří mají sklon ke vzniku ledvinových kamenů. Uměle dodávaný oxid uhličitý nepřináší organismi nic, co by bylo k užitku. Plyn v zažívacím ústrojí také přispívá k nadýmání a říhání. Oxid uhličitý je odpadní produkt, kterého se naše tělo musí vlastně neustále zbavovat. Zdravotní rizika- demineralizovaná voda ➢ Demineralizovaná voda – nemá charakter pitné vody a její pravidelnou konzumaci ve větším množství nutno považovat za zdravotně rizikovou ➢ Nutno odmítnout zařízení na bázi destilace nebo deionizace jako koncový stupeň úpravy pitné vody ➢ Prakticky nulový příjem vápníku a hořčíku vodou ➢ Snížený příjem některých esenciálních prvků a mikroprvků ➢ Vysoké ztráty vápníku, hořčíku a jiných esenciálních prvků z potravin vařených v demineralizované vodě Voda a zdraví ➢ Vyhláška, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a rozsah kontroly pitné vody ➢ Nyní platná vyhláška: č.83/ 2014 Sb. ➢ Mezní hodnota (MH): Překročení obvykle nepředstavuje akutní zdravotní riziko.Není-li u ukazatele uvedeno jinak, jedná se o horní hranici rozmezí přípustných hodnot Nejvyšší mezní hodnota (NMH): Hodnota zdravotně závažného ukazatele jakosti pitné vody, v důsledku jehož překročení je vyloučeno použití vody jako pitné, neurčí-li orgán ochrany veřejného zdraví na základě zákona jinak. Bakteriologický nález ➢ Koliformní bakterie – indikátory fekálního znečistění – Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Citrobacter spp., Klebsiella spp ➢ Termotolerantní koliformní bakterie – 430 C ➢ Enterokoky - indikátory fekálního znečistění ➢ Mezofilní bakterie – inkubační teplota 360 C –indikátory obecného znečistění ➢ Psychrofilní bakterie – inkubační teplota 220 C – indikátory obecného znečistění ➢ Clostridium perfringens ➢ Escherichia coli ➢ Organoleptické hodnocení: teplota, barva, zákal, chuť, pach Mikrobiologický rozbor vody Stanoveni indikátorů obecného znečištění Pitná voda Povrchová voda 1 ml vody plus 15 ml GTK agar Kultivace při 220 C psychrofilové 360C mezofilové 1 ml 1 ml 1 ml Fyzikálně – chemický nález ➢ pH ➢ Alkalita ➢ Tvrdost celková ➢ Dusitany ➢ Dusičnany ➢ Chloridy ➢ Sírany ➢ Fosforečnany ➢ Oxidovatelnost ➢ Amoniak ➢ Vápník ➢ Hořčík ➢ Železo ➢ Kadmium ➢ Trihalomethany ➢ PAU • Jestliže studna nebyla delší dobu používána (např. v zimním období), je nutno před odběrem vzorku studnu řádně odčerpat (minimálně dokonale propláchnout potrubí ze studny k odběrovému místu).Vyčerpá-li se studna do dna, nechá se voda nastoupat a pak se teprve odebere vzorek vody. • Vzorek vody se odebírá z místa, odkud se voda běžně používá (z rozvodu, z kohoutku, z pumpy apod.). Vzorek nelze odebírat přes hadice používané na zalévání a kropení. • Před vlastním odběrem se voda se nechá 1-5 minut stejnoměrně odtékat (dle délky potrubí) a potom se plní vzorkovnice způsobem popsaným níže. Vzorkovnice se drží tak, aby se případná nečistota z rukou nedostala do vzorkovnice. • Vzorky je nutno po odběru ihned dopravit do laboratoře.Jinak musí být skladovány v chladničce při teplotě 2-50 C, analýza započata nejpozději 24 hod. po odběru. Odběr vzorku pro chemický rozbor: Vzorek se odebírá do čistých polyethylenových vzorkovnic (poskytuje výhradně laboratoř). Při odběru se vzorkovnice včetně uzávěru třikrát vypláchne odebíranou vodou a potom se naplní až po okraj. Odběr vzorku pro bakteriologický rozbor: Vzorek se odebírá pouze do skleněných vzorkovnic (sterilní) s hliníkovou fólií. Vzorkovnice se otevře až těsně před odběrem. Vzorkovnice se nevyplachuje a plní se tak, aby mezi hladinou a zátkou zůstalo asi 2 cm vzduchu. Po uzavření vzorkovnice se hrdlo se zátkou opět překryje hliníkovou fólií. Postup odběru vzorku vody Protokol vyšetření vzorku vody Protokol vyšetření vzorku vody