Epidemiologicky rizikové činnosti MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Legislativa Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, § 19 Terminologie Činnosti epidemiologicky závažné (epidemiologicky rizikové) Činnosti epidemiologicky závažné  Provozování stravovacích služeb  Výroba potravin  Uvádění potravin do oběhu  Výroba kosmetických přípravků  Provozování úpraven vod a vodovodů  Služby péče o tělo Služby péče o tělo  Kadeřnictví, holičství  Pedikúra, manikúra  Solárium  Kosmetické služby  Masáže  Rekondiční a regenerační služby  Tetování a piercing Předpoklady pro výkon činnosti epidemiologicky závažné  Provozní řád schválený rozhodnutím OOVZ  Zdravotní průkaz  Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví tzv. hygienické minimum namátkové ověřování znalostí v rámci výkonu státního dozoru při zjištění neznalosti přezkoušení Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví  Zásady osobní hygieny pracovníků  Zásady sanitace, technologie výroby, přepravy, skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky závažných potravin  Alimentární nákazy a otravy z potravin – základní znalosti o jejich epidemiologii a prevenci  Speciální hygienická problematika podle příslušné činnosti Povinnost podrobit se lékařskému vyšetření  V případě průjmového, hnisavého nebo horečnatého onemocnění  V případě epidemiologicky významného kontaktu s nemocným průjmovým onemocněním, virovou hepatitidou nebo jiným závažným infekčním onemocněním na pracovišti, v domácnosti nebo v místě jejího pobytu