Vitaminy Zdroje: Zdeněk Zadák : Výživa v intenzivní péči Heinrich Kasper : Výživa v medicíně a dietetika A další literatura u autorky Mikronutrienty nNutriční substance, v malých množstvích jsou nepostradatelné pro normální metabolizmus ndeficit má specifický klinický obraz n nsuplementace kyseliny askorbové - ¯ infekčních onemocnění, zlepšení lymfocytárních funkcí n Funkce vitaminů nKofaktory, koenzymy, enzymatické reakce nStopové prvky - kofaktory, které aktivují enzymy nNěkteré Vitaminy rozpustné ve vodě i v tuku - zametače aktivních forem kyslíku ( kyslíkových radikálů) nsnadno dochází k poškození PUFA (polynesaturované MK), jejichž dvojné vazby jsou citlivé k lipoperoxidaci Funkce vitaminů nvit.C - pokles u kriticky nemocných nPotřeba mikronutrientů - stoupá při zvýšené tělesné aktivitě, akutní stavy, v období nastupujícího anabolizmu nV intenzivní péči dávky mikronutrientů převyšují doporučené hodnoty (RDA) pro zdravého jedince. Vitaminy rozpustné v tucích nvitamin A – retinol nvitamin D – kalciferol nvitamin E – tokoferol nvitamin K – phyllochinon Vitaminy rozpustné ve vodě nvitamin B 1 - thiamin nvitamin B 2 - riboflavin nvitamin B 6 - pyridoxin nvitamin B 12 - kobalamin nNiacin – amid kys. nikotinové, vitamin PP nKyselina listová, B9 nBiotin, B7 nKyselina pantotenová, B5 nVitamin C – kyselina askorbová n n n vitamin A – rozpustný v tucích nVitamin A generický název sloučeniny, která chová aktivitu retinolu. nUchovává se v játrech – retinylester – lehce hydrolyzován na retinol – oxidace – retinalaldehyd – kys. retinová, která je ireverzibilní nPrekursor – karotenoidy, které se vyskytují v přírodě Vitamin A nVit. A- ester se ukládá v játrech n- 126 ug vitaminu A v 1 g jaterní tkáně n- rezerva v játrech asi na 50-70 dnů n- váže se na RBP retinol binding protein Vitamin A nRetinol - pro reprodukci nRetinaldehyd – pro vidění nKyselina retinová – vazbou na specifické receptory – růst, zrání buněk a jejich diferenciace nNormální funkce a struktura epiteliálních buněk Vitamin A nTransport – z GIT je přenášen do jater v chylomikronech a lipoproteinech VLDL ( liposolubilní část cesty) – přeměně na retinol, retinaldehyd nebo kyselinu retinovou je vitamin A přenášen z jaterních zásob do periferních tkání – vazba na retinol vázající bílkovinu Vitamin A – rozpustné v tucích nDeficit - noční slepota, suchost spojivek, ztráta chuti k jídlu, hyperkeratósa, suchá pigmentovaná kůže kolem vlasových folikulů, degenerace hlenotvorných buněk….porucha imunitní funkce, hlavně T buňky n n - hypoproteinemie - porucha transportu vitaminu A n Vitamin A nPředávkování - alopecie, ataxie, bolesti ve svalech a kostech, cheilitida, konjunktivitida, projevy hepatotoxicity, hyperlipidemie, suchost sliznice, pruritus, poruchy vidění nToxické účinky akutní při dávkách vyšších než 700 000 IU pro dospělé a asi poloviční pro děti nChronická při dávce 10 000 IU u predispozice – jaterní choroby, malnutrice, alkohol, drogy, selhání ledvin nkoncentrace v plasmě větší než 300 ug/l - norma Vitamin A - zvýšená potřeba n- těhotenství asi o 1/3 vyšší potřeba n- důležitý pro rozvoj s zrání plic plodu nDoporučuje se konzumovat játra – nejlepší zdroj vitaminu A n- vařená mrkev s tukem n- ze syrové mrkve se betakaroten neresorbuje n Vitamin A n- oslabuje účinky karcinogenů ( v pokusech na zvířatech –potkany) n- vitamin A má teratogenní pontenciál – těhotné – vyhýbat se častější konzumaci jater ( 1 g jater vepřových nebo hovězích má 100-150 IU vitaminu A) nHeinrich Kasper: Výživa v medicíně a dietetika n Vitamin D nD2 - ergokalciferol nD3 - cholekalciferol nhydroxylace na 25. uhlíku ( játra) , na 1. uhlíku ( ledviny proximální tubulus)- 1,25 dihydroxyvitamin D - zajištění normální hodnoty cirkulujících hodnot Ca, P, růst a diferenciace buněk ( imunitní, hematopoetické) nreceptory pro vit. D - mozek, prsa, gonády, mononukleární b. pankreatu, žaludku, kůže, ale i v některých nádorech Vitamin D n- přesné místo resorpce ve střevě není známo n- ze střevní stěny se transportuje v chylomikronech n- v plasmě je vázán na alfa – globuliny nHeinrich Kasper: Výživa v medicíně a dietetika. n n Vitamin D nNedostatek – osteomalacie ↓ sérové Ca, P, bolest kostí, citlivost, ↑ ALP, ↓ aktivní 1, 25 dihydroxyvitamin D nRegionální enteritida, tropická sprue, insuficience pankreatu, resekce žaludku, jejunoileální bypass nJaterní dysfukce – zhoršení transportu a utilizace vitaminu Vitamin D - hypovitaminóza nChronické onemocnění ledvin: n- menší expozice sluneč. zářením n- zvýšený katabolizmus vit. D nMalnutrice n- snížená syntéza vit. D v játrech nZvýšení ztráty vazebného prot. 25(OH) vit. D v moči n Vitamin D - hypovitaminóza nChronické onemocnění ledvin: n- vznik cévních kalcifikací n- syndrom insulinové rezistence n Vitamin D - hypovitaminóza nKardiovaskulární onemocnění n- hypertrofie myokardu nArteriální hypertenze nZvýšená aktivita renin – angiotensinový sy nEndoteliální dysfunkce n n Vitamin D - hypovitaminóza n n n Riziko vzniku DM 1.typu Jeden z faktorů, který se podílí na vzniku DM 2.typu - nižší svalová síla u lidí s nízkou hladinou vit. D Suplementace vit. D – svalová síla se zvýšila Vitamin D nNádorová onemocnění – jednoznačná spojitost mezi hypovitaminózou a tumory nebyla prokázaná nKalcitriol- inhibuje proliferaci nádorových buněk u tu plic či prostaty n- zvyšuje produkci cathelicidinu v lysosomech makrofágů – působí antimikrobiálně a antivirálně n- reguluje expresi řady prozánětlivých cytokinů nI l-1, I l-6, I l-8 a TNF n Vitamin D nNadměrný přívod - hyperkalcemie , hyperkalciurie nhyperkalcemie - nausea, zvracení, slabost svalstva, únava, anorexie, průjmy, bolesti hlavy, zmatenost, psychotické projevy, třes nplazmatická hladina vit. D je plasmatická hladina 25- hydroxyvitaminu D = 20 - 150 nmol/l normální hodnoty nsérové hodnoty pod 25 nmol/l známka deficitu n Vitamin D nSnížená hladina vit. D n- zvýšený výskyt respiračních infekcí u dospělých a dětí n- nebylo prokázáno, že suplementace vit. D snižuje riziko vzniku respirační infekce nebo její tíží n nDr. Jakub Víšek, Ph.D., DMEV, roč. 15, 2012 č 4. n n Vitamin D nAsi 60 - 90% kalciferolu z potravy je vstřebáváno převážně v proximálním úseku tenkého střeva, mechanizmem podobným vstřebávání cholesterolu n- absorpce je pozitivně ovlivněna žlučovými kyselinami nDrábová K. a kol. , Časopis Lékařů Českých, 2013, 152, č.1, str. 20 -30 Vitamin D nNižší hladina - signifikantně vyšší výskyt kolorektálního ca, ca prsu, žaludku, endometria , ledviny, ovaria, prostaty a pankreatu nCa plic a endometria – považovány za kalcium a vitamin D senzitivní n nDrábová K. a kol. , Časopis Lékařů Českých, 2013, 152, č.1, str. 20 -30 Vitamin D nU finských kuřáků – vyšší hladina vitaminu D – asociace s vyšší incidencí ca pankreatu nDrábová K. a kol. , Časopis Lékařů Českých, 2013, 152, č.1, str. 20 -30 n nIntoxikace: nevolnost, žízeň, nausea, zvracení, tonicko-klonické křeče, zvýšení TK nZvýšená resorpce Ca2+ :- nadměrné vylučování Ca2+, hyperkalcemie, vypadávání Ca solí z roztoku v ledvinných tubulech – renální insuficience nHeinrich Kasper: Výživa v medicíně a dietetika Vitamin E nForma 9 derivátů char. tokoferolů a tokotrienolů nbiologicky nejaktivnější forma - alfa – tokoferol nRacemát – syntetická forma –jedna mezinárodní jednotka – IU – ekvival. biol. aktivitě 1 mg racemátu alfa –tokoferolu - 74% aktivity přirozeného vit. E ninhibuje peroxidaci lipidů, chrání integritu všech buněčných membrán ndeficit - steatorea - chron. pankreatitida, cystická fibróza, sy krátkého střeva, n Vitamin E nNejdůležitější přirozené Vitaminy jsou: nAlfa, beta, gama a delta tokoferol – liší se počtem a polohou metylových skupin n- důležitá skupina tokotrienolů nPřirozená forma – RRR-alfa tokoferol nSyntetický vit. E racemická směs 8 stereoizomerů all-rac-alfa-tokoferol (D,L-alfa tokoferol) nHeinrich Kasper: Výživa v medicíně a dietetika Vitamin E nSymptomy deficitu: agregace trombocytů, ¯ doba života ery, hemolytická anémie, degenerativní a funkční změny perif. nervů, snížení sérového kreatininu, kreatinurie, ndlouhodobý deficit – myopatie - kosterní svalstvo, svalové nekrózy, inkluzní tělíska v retikuloendoteliálních buňkách kostní dřeně nvysoký příjem - poruchy funkce neutrofilů, poruchy koagulace, granulocytopenie při kontaktu s antigenem n Vitamin E nDeplece vitaminu E - opatrně při suplementaci Fe, protože Fe podporuje tvorbu aktivních forem kyslíku – riziko peroxidativního poškození a hemolýzy erytrocytů ntokoferol působí souběžně jen při dostatku vitaminu C a selenu nChrání polynenasycené MK před peroxidaxí nZvýšená spotřeba : oxygenoterapie, mechanická ventilace, hyperbaroxie, u některých cytostatik, ionizujícího záření… Vitamin E nresorbuje se z tenkého střeva –norm. funkce žluči a pankreatických enzymů nSkladuje se v játrech a tukové tkáni nEsterifikovaný tokoferol – se v lumen střevním hydrolyzuje – resorpce ve formě smíšených micel – transport lymfou v chylomikronech nPlasma nemá specifický transportní protein pro tokoferol nResorpce 30% perorálně přijatého vitaminu n n Vitamin E nRelativně vysoké dávky vit. E – spojeny se vzestupem celkové mortality – kardiovaskulární nemoci nproto dávky vit. E denně maximálně ndo 400 IU Vitamin K nFylochinon - K1 - zelené rostliny nMenachinon – K2 nMenadion - K3 n- K3 syntéza střevní mikroflórou, případně též jako vitamin K2 nčást karboxylázového systému bun. membrán, funkce v karboxylaci koagulačních faktorů protrombinu a F VII, IX, X a proteinu C a S nmetabolizmus kostí - konverze glutamátu vázaného na protein na karboxyglutamát, který je obsažen v osteokalcinu – usnadňuje vazbu vápníku v kostní hydroxyapatitové matrix Vitamin K nOsteokalcin obsahuje karboxyglutamát nzdraví jedinci - deficit vzácný ndeficit - malabsorpce, cystická fibróza, sprue, celiakie, UC, regionální enteritidy, sy krátkého střeva, cholestáza a jaterní onemocnění nantagonizmus vit.K - kumariny, vysoké dávky salicylátů, širokospektrá ATB, cholestyramin, vysoké dávky vitaminu A a E. nriziko vzniku krvácení při deficitu vit. K Vitamin K nToxické účinky - vzácné, kromě nemocných s těžkými poruchami jater nu syntetického vitaminu K - hemolytická anémie a hyperbilirubinemie Výskyt vitaminů rozpustných v tucích nA : játra, mléčné výrobky, vaječný žloutek, zelená a žlutá zelenina, mrkev, petrželová nať, špenát, hrášek, žluté ovoce – meruňky, broskve, jahody n nD : mléčné výrobky, rybí tuk, ryby ( makrela, tuňák, sleď) vejce, nz provitaminu v kůži po ozáření UV paprsky n- schopnost syntézy vit D v kůži ve stáří klesá až o 75% Výskyt vitaminů rozpustných v tucích n nE : rostlinné oleje, olej z pšeničních klíčků, arašídy, celozrnné výrobky, listová zelenina, n nK : sýr, vaječný žloutek, zelená listová zelenina, špenát, brokolice, listová kapusta, zelí, syntéza střevními bakteriemi, řepkový, sójový olej Denní potřeba pro EV a PV (ženy/muži) nVitamin EV –RDA PV nA 800/1000 ugRE 3300 I.U nD 5ug ( 200 I.U) 200 I.U nE 0,4mg/gPUFA, 10 I.U -a-tokoferol 8/10mg≡I.U nK 65/80 ug 150 ug Vitamin C – rozpustné ve vodě nRedukovaná forma - kyselina askorbová noxidovaná forma - kyselina dehydroaskorbová nkyselina askorbová - antioxidant rozpustný ve vodě nzdroj protonů pro biochemické a enzymatické funkce nkofaktorem pro reakce, které vyžadují redukované kovy např. Fe 2+ a Cu+ Vitamin C nNepostradatelný pro syntézu kolagenu, cestou hydroxylace prolinu a lysinu, pro biosyntézu karnitinu a neurotransmiterů nredukovaná forma vit.C - zlepšuje střevní absorpci anorganického Fe nrole v metabolizmu cholesterolu - přeměna ve žlučové kyseliny nochrana kyseliny listové, antibakteriální funkce leukocytů , nRedukce toxických kovů Vitamin C nDenní přívod děti 1-13 let 60-90mg nNad 13 let 100 mg denně nKuřáci 150mg/den n nHeinrich Kasper : Výživa v medicíně a dietetika Vitamin C nLehká hypovitaminóza: nanorexie, únavnost, svalová bolest, zvýšená vnímavost ke stresům a infekci - anémie, krvácení z dásní, petechie, sufuze, poruchy hojení ran, artralgie, vznik hemartróz, depresí, slabostí a únavou, poruchy kolagenních struktur kostí a chrupavek, vypadávaní zubů – smrt n nvysoké dávky 5 – 15 g denně kyseliny askorbové - nausea, průjem Vitamin C nVysoké dávky - nemocní s porušenými renálními funkcemi , nejsou schopni vyloučit nadměrná množství vit.C - ledvinné kameny , vysoké perorální dávky - osmotický průjem nNavrhuje se max do 1000-2000mg/den npředávkovaní - snižuje účinek heparinu a kumarinových preparátů při antikoag. léčbě nzvýšená spotřeba - těhotenství, laktace n100mg denně Vitamin C nVyšší dávky je nutné podávat : před chirurgickým výkonem, polytraumata, popáleninové trauma, parenterální výživa nNejméně 100 mg denně nVyšší dávky i při podávání vyšších dávek vitaminu E, aby nedošlo k hromadění nežádoucí oxidované formy alfa – tokoferolu, dále nemocní vystavení ionizačnímu záření Thiamin - B 1 nThiamin - pyrofosfát - koenzym pro oxidativní dekarboxylaci alfa - ketokyselin npyruvát - dekarboxylace na acetylkoenzym A nalfa - ketoglutarát - sukcinylkoenzym A nUmožňuje vodivost nervů nCitlivý na horko – při tepelné úpravě ztráty 9-70% n - Heinrich Kasper Výživa v medicíně a dietetika Thiamin B1 ndeficit - beri- beri - v oblastech s převážnou součásti potravy loupaná rýže n nhypovitaminóza – alkoholizmus n nzvýšená potřeba - horečnaté stavy, infekce, úrazy, popáleniny, hyperparathyreoidizmus, těhotenství, laktace, zvýšená fyzická práce, dospívající jedinci n Thiamin nZvýšené ztráty - polyurie, MAS, dialýza, dlouhodobá terapie antacidy nhypovitaminóza - suchá forma - beri-beri- postižení periferních nervů, porucha senzorických a motorických funkcí DKK, parestezie, slabost v dol. konč., nvlhká forma beri - beri - srdeční selhání, dušnost, hepatomegalie, tachykardie, otoky, oligurií, hromadění laktátu – laktátová acidóza Thiamin nWernickeova encefalopatie - alkoholici - zmatenost, oftalmoplegie, nystagmus, ataxie ntoxicita - popsány anafylaktoidní reakce po vysokých dávkách, nausea, střevní atonie, anorexie, letargie, somnolence, slabost v DKK ndeficit - sledování transketolázové aktivity v ery- menší než 16% - deficit thiaminu ndenní dávka 0,5 mg / 1000 kcal, minimálně však 1 mg/den u dospělého nparenterálně 100 ug thiaminu / 100 kcal parenterální výživy Riboflavin - B 2 nSoučást flavinových koenzymů - flavin - mononukleotidu FMN a flavin - adenin - dinukleotidu FAD , tyto enzymy jsou nepostradatelné pro transport elektrolytů v oxidoredukčních reakcích při získávaní energie nFlavinové koenzymy - nepostradatelný pro enzymatické systémy - xantinoxidáza, sukcinyldehydrogenáza, glutathionreduktáza nB2 - termostabilní, inaktivován světlem a alkalickým prostředím Riboflavin - B2 nZásoby malé, nriziko deficitu - MAS, dysfunkce štítné žlázy, DM, alkoholizmus n nzvýšená spotřeba - těhotenství, laktace, růst, větší chir. zákroky, traumata, popáleniny, infekce n nnegativně ovlivnění metabolizmu riboflavinu - psychotropní drogy, tricyklická antidepresiva, dlouhodobé užívání kontraceptiv n Riboflavin - B2 nDeficit - cheilosa, angulární stomatitida, glositida nkůže - seboroická dermatitida, změny v oblasti perigenitální kůže, normocytární anémie nDeficit- pálení očí, suchost spojivek, záněty rohovky, vaskularizace rohovky a fotofobie, poruchy metabolizmu glukózy, AMK a MK n nzvýšená potřeba - polytrauma, pooperační období nNadměrný přívod – nevede k specifickým symptomům n Niacin - vitamin PP ( B3 ) nObsahuje kys. nikotinovou a amid kys.nikotinové n nNikotinamid slouží jako komponenta dvou koenzymů nikotinamid - adenin - dinukleotid - NAD, a nikotinamid -adenin - dinukleotidfosfátu- NADP- nepostradatelné složky v syntéze a oxidaci prakticky všech makronutrientů n njaterní zdroje NAD - hydrolýza- nikotinamid a adenosin - difosfát - úloha v replikaci DNA , diferenciaci buněk a jejich reparaci Niacin - vitamin PP nNiacin - prekursor - esenciální AMK tryptofan nz 60 mg tryptofanu vzniká 1 mg niacinu nebo jeho ekvivalentu nNiacin ( směs kyseliny nikotinové a nikotinamidu) = vitamin PP ( pelagra preventive factor) nPelagra - nemoc tří D - dermatitida, demence a diarea, zčernání jazyka, neurologické symptomy - bolesti hlavy, vertigo, nespavost, deprese, halucinace, průjmy, zvracení... Niacin - vitamin PP nSekundární deficit - chronický alkoholizmus, onemocnění štítné žlázy, MAS, nádorové onemocnění, popáleniny nfarmakologické dávky niacinu - k redukci celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, zvyšuje HDL cholesterol nnežádoucí účinek - vasodilatace - flush horní části těla, pocit tepla, mravenčení, bolesti hlavy, nausea, zvracení nkomplikace: fulminantní hepatitida, trombocytopenie, myopatie Niacin - vitamin PP n nPelagra – roli hraje pravděpodobně i nerovnováha mezi AMK leucinem a tryptofanem (Heinrich Kasper) n nDiagnostika deficitu - stanovení dvou hlavních metylovaných metabolitů Pyridoxin - Vitamin B6 nformy- pyridoxin, pyridoxal, pyridoxamin npodílí se enzymatických reakcích nmetabolizmus proteinů - transaminace, deaminace, dekarboxylace, desulfurace, metabolizmu AMK , hlavně aminotransferáz v játrech nglukoneogeneze nlipidovém metabolizmu nDeficit - stomatitida, cheilitida, glositida, deprese, zmatenost, abnormity EEG, křeče n n n n Pyridoxin - B6 nPyridoxal – fosfát – syntéza hemu – nedostatek – normochromní , mikrocytární nebo sideroblastická anémie nProlongované vysoké dávkování - senzorická neuropatie a ataxie npotřeba závisí na příjmu proteinů nnutná suplementace v parenterální výživě nnegativní efekt - izoniazid, hydralazin, cyklosporin, teofylin, etanol a káva Vitamin B6 - pyridoxin nTěhotné ženy a ženy užívající perorální kontraceptiva – potřebují vyšší dávky vitaminu B6 nZvýšená potřeba vit.B6 u nemocných s HIV Vitamin B12 nSouhrnné označení většího počtu rozdílných korinoidů, ozn. také kobalaminy nPodílí se na syntéze nukleových kyselin a tvorbě stavebních kamenů buněčného jádra nPřijímaný potravou je označovaný jako extrinsic factor ( Castleův zevní faktor) nV potravinách volná forma a vázaný na protein nHeinrich Kasper Vitamin B12 nPři kyselém pH v žaludku se kobalamin váže na R protein nV proxim. oddílu tenkého střeva se účinkem pankreatických enzymů z vazby uvolňuje a váže se na vnitřní Castleův faktor – tento komplex nse vstřebává v sliznici terminálního ilea. nDepa vitaminu B12 v játrech asi na 1000 dnů. Vitamin B 12 nMetabolicky aktivní - metylkobalamin - přenáší metylovou skupinu - konverze homocysteinu na methionin nmethionin produkovaný z homocysteinu je nutný pro syntézu adenosylmethioninu - metylace lipidů, syntéze proteinu - myelinu nporuchy syntézy myelinu a fosfatidylcholinu - neurologické poruchy ndeficit- megaloblastová anémie , hypersegmentace neutrofilů, změny v kostní dřeni, leukopenie, trombocytopenie B 12 nDeficit – vznik megaloblastových buněk –glositida, zácpa, průjem n nNeurologické poruchy – nedostatečná syntéza myelinu – mohou se projevovat i poškozením mozku – parestezie, sníženo vnímání vibrací, nestabilita, zmatenost, deprese, bradypsychie, zhoršení paměti, halucinace Vitamin B 12 nDeficit - neurologické poruchy, nohroženi - vegetariáni, po gastrektomii, sprue, alkoholici, resekce terminálního ilea, nemocní léčeni neomycinem, metforminem, kolchicinem, KCL, paraaminosalicylovou kyselinou ndeficit více než 90% zásob - spojen vzestup hladin kyseliny metylmalonové a celkové plasmatické hladiny homocysteinu ntěsný vztah mezi vit.B12 a kyselinou listovou - nutno suplementovat oba B 12 nZvýšená spotřeba – laktace, mega dávky kyseliny askorbové Kyselina listová – vit.B9 nMetabolicky funguje jako koenzym nnutná pro syntézu tymidylátu a v konečné formě pro syntézu DNA nnutná pro metabolizmus rychle se dělících buněk nDeficit - megaloblastová anémie, průjem, pálení jazyka a záněty v oblasti sliznic GIT, poruchy nervového systému, deprese, demence nLéky - interakce - antiepileptiky, methotrexate, Aminopterin, kalium šetřící diuretika Kyselina listová nPerorální dávky více než 350 ug - snižují absorpci Zn z GIT n nnedostatek - vede k vyšší hladině homocysteinu - vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění n nDeficit : alkoholici, zvýšená proliferace buněk při hojení a reparaci tkání ( trauma, popálení, infekce, chronická hemolytická anémie), zvýšený metabolizmus ( nádory, hyperthyreoidizmus, těhotenství, laktace) Kyselina listová nPer os dávky 350 ug – zhoršení absorpce Zn z GIT n nZvýšené plasmatické koncentrace homocysteinu –vrozené enzymové defekty, nebo následek nedostatku vitaminů B6, B12 nebo kyseliny listové n nVysoká konzumace filtrované nebo nefiltrované kávy –zvýšená koncentrace homocysteinu v plasmě, koncentrace kyseliny listové, B6, B12 ovlivněny nejsou Biotin, ( vit. B7 ) nObsahuje síru nPřenáší CO2 na různé substráty nnapř. syntéza MK enzym acetyl koenzym A karboxyláza nglukoneogeneze - pyruvát - karboxyláza ndeficit - anorexie, bledost, nausea, glositida, deprese, svalové bolesti, suchá kůže, ztráta vlasů, vzestup cholesterolu, n nDeficit - působením antivitaminu avidinu ( zahřátím se ničí) - vaječný bílek - polyglykoprotein, který váže biotin - inaktivní biotin Biotin nDeficit diagnostika - pokles hladiny v plné krvi, ztráty biotinu do moči za 24 hod n nsymptomy deficitu se prolínají s deficitem Zn ndeficit Zn a biotinu erytematoidní dermatitida je lokalizována v periorofaciální oblasti npři karenci esenciálních MK i na jiných místech těla nDále vypadávání vlasů, snížení TK, n n Kyselina pantotenová (B5) nMezi vitaminy skupiny B patří nsoučást molekuly koenzymu A n núčastní se uvolňování energie ze sacharidů, tuků a ketoplastických aminokyselin nsyntéza tuků, syntéza hemu, sterolů, glukoneogeneze n ndeficit - poruchy sluchu, únava, průjem, deprese, nnespavost, zhoršení hojení.. nDávky 10 -20 g/den- popsán průjem a retence vody n Zdroje v potravě nB1 – vepřové a hovězí maso, játra, obilniny, luštěniny nB2 – mléko, játra, obilniny nB6 – pšenice, kukuřice, maso, játra nB12 – játra, maso, mléčné výrobky, vejce nNiacin – maso, arašídy nKyselina listová – játra, zelená listová zelenina nBiotin – vaječný žloutek, játra, syntéza střevními bakteriemi Zdroje v potravě nBiotin – vaječný žloutek, játra, syntéza střevními bakteriemi nKyselina pantotenová – játra, vejce, mléko n nKlinická výživa , Keller,Meier, Bertoli n Doporučené dávky (ženy/muži) nVitamin EV RDA PV/den nB1 1,1-1,5 mg 3 mg nPP 15-19 mg 40 mg nB2 1,3- 1,7 mg 3,6 mg nB6 1,6- 2,0 mg 4 mg nB12 2 ug 5ug nKys.listová 180-200 ug 400 ug nBiotin 30-100 ug 60 ug nKys.pantothenová 4-7 mg 15 mg Vysoké dávky vitaminů nPro absolutní bezpečnost neměly přestoupit horní hranice denních dávek : nVitamin D 10ug n3 retinolové ekvivalenty vitaminu A nVitamin A – akutní intoxikace – požití více než l miliónu jednotek, např. tulení játra nebo játra z ledního medvěda – bolesti hlavy, zvracení, hepatosplenomegalie, alopecie, hypokalcemie Akutní a chronické hypervitaminózy nChronická intoxikace vit. A – jestliže se delší dobu užívá 100 000 jednotek – suchá kůže, vypadávání vlasů, nechutenství, příznaky zvýšeného nitrolebního tlaku, hepatomegalie, bolesti kostí n n1g jater z ledního medvěda obsahuje 20 000IU vit. A n1 g hovězích nebo vepřových jater 100 -150IU vit. A nCave: u nemocných s CHRI nTeratogenní potenciál Akutní a chronické hypervitaminózy nVitamin D – intoxikace – nevolnost, žízeň, zvracení, nausea, nechutenství, tonicko - klinické křeče, zvýšení TK nMožnost intoxikace při požití 10ti-násobku doporučené denní dávky nVitamin E –platilo, že 1000mg nemá nežádoucí účinky, objevily se zprávy o nežádoucích projevech- nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, svalová slabost, vyčerpaní, vertigo, stomatitida. tromboflebitida … nExperiment . Zdraví jedinci 800mg alfa – tokoferolu denně – známky únavy, slabosti, anémie a hypotyreózy n Akutní a chronické hypervitaminózy nVitamin B6 - po několikamesíčním přívodu 2-6 g pyridoxinu denně . Periferní senzorické neuropatie, s ataktickými poruchami chůze, reflexů, hmatů, vnímaní teploty nJiní autoři tyto účinky popsali od dávek 500mg denně do několika gramů denně nHeinrich Kasper: Výživa v medicíně a dietetika, str. 48 Proxylaktické a terapeutické účinky vysokých dávek vitaminů nVitamin C – po podávání 1 g kyseliny askorbové – snížení incidence chorob z nachlazení, trvání i intenzita byly signifikantně nižší nAntioxidační působení: nVit. C, vit.E a řada karotenoidů –působí jako „ zhášeči volných radikálů“ nVolné radikály – vysoce reaktivní látky (atómy, molekuly nebo ionty s jedním nebo více než jedním nepárovým elektronem) – mohou reagovat s látkami různého typu, poškodit biologické membrány, změnit strukturu nukleových kyselin – předávání genetické informace Proxylaktické a terapeutické účinky vysokých dávek vitaminů nVolné radikály zahajují děje, které vedou k rozdílným onemocněním. Maligní tumory, ateroskleróza, katarakta, senilní demence nObranné mechanizmy- superoxiddismutázy .katalázy, glutation, glutationperoxidázy, kyselina močová, Vitaminy C,E a beta karoten nDalší antioxidancia: Flavonoidy, polyfenoly, nMnožství údajů- pokud nejsou karotenoidy a Vitaminy C, E v dostatečné koncentraci vyvinou se výše uvedená onemocnění v vyšší pravděpodobností Proxylaktické a terapeutické účinky vysokých dávek vitaminů nU zdravého člověka – nutno dosáhnout „preventivních“ plasmatických koncentrací : n75-150mg vitaminu C n15-30mg vitaminu E n2-4 mg beta-karotenoidu nKuřáci: vitamin C vyšší potřeba asi o 50-100mg i beta-karotenoidu nVše ve formě ovoce a zeleniny Proxylaktické a terapeutické účinky vysokých dávek vitaminů nNebezpečí předávkování antioxidačními látkami – studie u nemocných s vysokým rizikem vzniku bronchiálního karcinomu – podávání beta –karotenu 20-30mg denně – negativní účinek v skupině s beta karotenem se ca vyskytlo častěji nVysoká fyzická aktivita –vzestup reaktivních kyslíkových radikálů – vysoký obzvlášť u netrénovaných osob – je možné, že při postupném tréninku se vytvářejí endogenní antioxidační látky, např. glutation Analgetické účinky vysokých dávek B- vitaminů nNení prokázano, že by perorální podávání vysokých dávek vit.B1, B6, B12 působilo analgeticky, nebo zlepšovalo analgetický účinek analgetik a antirevmatik n nNěkteré kontrolované randomizované dvojitě slepé studie doložily, že bolesti, vyvolané degenerativním onemocněním páteře rychleji a výrazněji ustupují pokud se analgeticky, resp. antiflogisticky účinné látky podávají v kombinaci s výše uvedenými vit. skupiny B nMísto analgetického účinku není známé- předpoklad – ovlivnění CNS Účinky vysokých dávek vitaminu B6 při neurologických, psychiatrických a jiných onemocněních nVit.B6 v dávce od 100mg –příznivý účinek při např. Sy karpálního tunelu, premenstruační sy, schizofrenie, deprese, autizmus, obtížné učení, závratě neznámého původu, hyperemesis gravidarum – účinky nejsou vědecky doloženy nKyselina nikotinová- v dávce 3-6 g denně snižuje koncentraci cholesterolu v plasmě - prokázáno