AAK_logo.jpg mapa_2.jpg Jak sestavovat jídelníček při CKD - problémy s přípravou a zajištěním stravy při chronických onemocněních Page 1 AAK_logo.jpg 2 POSTUP § Nastudování dokumentace pacienta § Sepsání nutričního dotazníku s pacientem § Sestavení potřeby pacienta § Vypracování rámcového jídelního lístku § Tvorba tabulek záměn potravin § Vyhotovení ukázkového jídelníčku § § AAK_logo.jpg 3 DOTAZNÍK I § Choroby ovlivňující výživu pacienta § Medikace, užívání volně prodejných léků § Změny v tělesné hmotnosti pacienta § Změny chuti k jídlu, vnímání chuti a vůně § Stav chrupu, případné orální infekce § Přítomnost pálení žáhy, nadýmání, průjmu, zácpy, nauzey, zvracení § § § AAK_logo.jpg 4 DOTAZNÍK II § Dodržování dietního režimu § Potravinové alergie § Tolerance potravin a pokrmů § Alternativní způsoby stravování § Dosavadní stravovací zvyklosti § Sociální podmínky § § § AAK_logo.jpg STANOVENÍ POTŘEBY PACIENTA Hmotnost pacienta (kg) 72 Výška pacienta (m) 1.83 BMI (m2) 21.50 Věk pacienta (roky) 54 Koeficient pro fyzickou aktivitu Denně méně než 30 minut 1 Denně 30 až 60 minuti 1.11 Denně Více než 60 minut 1.25 Faktor aktivity 1.11 Muži Ženy Energie na den (Kcal) 2 516 Kcal 2 204 Kcal Energie na den ( kJ) 10 533 kJ 9 226 kJ Bílkoviny/kg TH/den 1.2 86 B 86 B Tuky 35% 95 T 83 T Sacharidy (dopočtem) 312 S 263 S 5 AAK_logo.jpg STANOVENÍ POTŘEBY PACIENTA (FAKTOR ONEMOCNĚNÍ A TĚLESNÉ TEPLOTY) Koeficient pro onemocnění OD DO Nemocný bez komplikací 1.00 1.00 Elektivní operace 1.00 1.10 Peritonitis 1.20 1.50 Mnohočetné zlomeniny 1.20 1.35 Těžká sepse 1.40 1.60 Popáleniny do 20% 1.00 1.50 Popáleniny 20 - 40% 1.50 1.85 Popáleniny 40 - 100% 1.85 2.05 Polytrauma 1.40 2.00 Hypertyreóza 1.10 2.00 1.10 Malabsorbce 1.20 1.50 Řízená respirace 0.80 0.90 Kóma 0.90 Faktor onemocnění 1.10 Koeficient pro tělesnou teplotu 37 1.0 37 - 38 1.1 1.1 38 - 39 1.2 39 - 40 1.3 40 - 41 1.4 Faktor tělesné teploty 1.1 6 AAK_logo.jpg STANOVENÍ POTŘEBY PACIENTA (VÝSLEDNÉ HODNOTY) Muži Ženy Energie na den (Kcal) 3 044 Kcal 2 666 Kcal Energie na den ( kJ) 12 745 kJ 11 164 kJ Snížení energie (Kcal) 0 3 044 Kcal 2 666 Kcal Snížení energie (kJ) 0 12 745 kJ 11 164 kJ Bílkoviny/kg T/den 1.2 86 B 86 B Tuky 35% 115 T 100 T Sacharidy (dopočtem) 396 S 336 S Muži Ženy Snídaně 25% 3 186 kJ 2 791 kJ Přesnídávka 8% 1 020 kJ 893 kJ Oběd 29% 3 696 kJ 3 237 kJ Svačina 8% 1 020 kJ 893 kJ Večeře 25% 3 186 kJ 2 791 kJ Večeře II. 5% 637 kJ 558 kJ Celkem za den 100% 12 745 kJ 11 164 kJ 7 AAK_logo.jpg 8 JAK SESTAVOVAT JÍDELNÍČEK PRO PACIENTA S CKD § Při sestavování jídelníčku je nutné, aby kromě laboratorních a dalších parametrů byly vzaty v úvahu i stravovací zvyklosti a sociální podmínky nemocného § Nemocnému pomůže pouze takový jídelníček který je srozumitelný a proveditelný v podmínkách pacienta § Při CKD není žádná potravina respektive pokrm zakázán § Jedná se o dlouhodobý nutriční režim, proto nejsou vhodná striktní omezení stylu „nesmíte“ či „musíte“. § Do jídelníčku by mělo být zařazeno denně alespoň jedno teplé jídlo teplé. § Jídelníček by měl být pestrý, obsahovat všechny skupiny potravin. AAK_logo.jpg 9 RÁMCOVÝ JÍDELNÍ LÍSTEK § Více než konkrétní jídelní lístek pomůže nemocnému tzv. rámcový jídelníček. § V rámcovém jídelníčku je strava rozvržena do několika denních dávek dle denního režimu nemocného § Pro nemocné je důležité aby měl na každý denní režim jiný rámcový jídelníček (pracovní x nepracovní, den dialýzy x den bez dialýzy…) § Potraviny jsou v rámcovém jídelníčku rozděleny do několika skupin (potraviny s obsahem živočišných bílkovin, volné tuky, přílohy, ovoce respektive zelenina, tekutiny, volný cukr) § Potraviny s obsahem živočišných bílkovin je vhodné rozdělit do několika jídel AAK_logo.jpg PŘÍKLAD RÁMCOVÉHO JÍDELNÍČKU I. SNÍDANĚ A PŘESNÍDÁVKA Snídaně sýr polotvrdý 30% T v suš. 50 g nebo viz tabulka záměn margarín light 10 g chléb celozrnný 75 g nebo viz tabulka záměn zelenina 100 g Přesnídávka jogurt bílý cca 3,5% tuku 150 g nebo viz tabulka záměn ovoce sušené (bez cukru !) 30 g jádra ořechů 15 g nebo 20 g semen 10 AAK_logo.jpg PŘÍKLAD RÁMCOVÉHO JÍDELNÍČKU I. OBĚD A SVAČINA Oběd polévka netučný vývar zelenina do polévky 30 g zavářka do polévky 5 g hlavní jídlo olej rostlinný 5 g mouka na zahuštění 5 g bílkovinná potravina množství viz tabulka záměn zelenina 150 g brambory 200 g nebo viz tabulka záměn Svačina libovolná potravina (sušenky a pod) v hodnotě 630 kJ (150 Kcal) (nebo viz tabulka "sacharidových" potravin; sloupec záměna za 75 g celozrnného chleba) 11 AAK_logo.jpg PŘÍKLAD RÁMCOVÉHO JÍDELNÍČKU I. VEČEŘE Večeře olej rostlinný/margarín 5 g mouka na zahuštění 5 g bílkovinná potravina množství viz tabulka záměn zelenina 150 g brambory 200 g nebo viz tabulka záměn 12 AAK_logo.jpg TABULKA ZÁMĚN „BÍLKOVINNÝCH“ POTRAVIN I. Potravina Záměna za Záměna za Záměna na 50 g sýra 150 g jogurtu oběd/večeři množství (g) množství (g) množství (g) Jogurt bílý 1,5% T 206 277 Jogurt bílý 3,5% T 150 202 Jogurt ovocný 2,5% T 106 143 Jogurtové mléko ovocné 1,5% T 131 177 Mléko kefírové 3,5% T 166 224 Mléko kefírové 1,5% T 236 317 Mléko kefírové ovocné 1,5% T 135 181 Mléko acidofilní 3.5 % T 189 254 Podmáslí kysané 0,5% T 291 392 Mléko polotučné – 1,5% T 232 312 Mléko kondenzované 4% T 95 128 Pokud použijeme potravinu označenou *, ubereme při přípravě jídla 5 g oleje, respektive 10 g margarínu light. 13 AAK_logo.jpg TABULKA ZÁMĚN „BÍLKOVINNÝCH“ POTRAVIN II. Potravina Záměna za Záměna za Záměna na 50 g sýra 150 g jogurtu oběd/večeři množství (g) množství (g) množství (g) Sýr Cottage 20% T v suš. 133 145 Sýr Cottage s příchutí 140 154 Sýr Cottage 8 % T v suš. 168 184 Sýr Feta (balkánský ovčí)* 60 66 Sýr Lučina linie* 142 156 Sýr mozzarella light* 106 116 Tvaroh měkký polotučný 123 135 Tvaroh na strouhání 87 96 Sýr tvrdý 20% tuku v suš. 58 64 Sýr tvrdý 30% tuku v suš. 50 55 Sýr Parmezán * 36 40 Sýr Camembert 30 % T * 84 92 Vejce (100 g = 2 ks) * 1 vejce + 1 bílek 1 vejce + 2 bílky Pokud použijeme potravinu označenou *, ubereme při přípravě jídla 5 g oleje, respektive 10 g margarínu light. 14 AAK_logo.jpg TABULKA ZÁMĚN „BÍLKOVINNÝCH“ POTRAVIN III. Potravina Záměna na Potravina Záměna na oběd/večeři oběd/večeři množství (g) množství (g) Bažant 90 Losos* 86 Halibut 134 Losos uzený* 100 Hovězí maso zadní 98 Makrela * 98 Humr ( ne SURIMI tyčinky!!!) 157 Makrela uzená/ 77 Játra - průměr 111 Pstruh 131 Jehněčí kýta* 76 Skopová kýta bez kůže a tuku* 112 Kapr 138 Srnčí 139 Krabi 139 Šunka REINER Aktifit 108 Králík 116 Telecí kýta 121 Krůta maso z prsou bez kůže 138 Telecí maso libové 142 Krůta maso ze stehna bez kůže 119 Treska - filé 198 Kuře maso z prsou bez kůže 135 Tuňák, bílý* 75 Kuře maso ze stehen bez kůže 130 Uzená vepřová kýta * 68 Ledvinky 129 Vepřové kotlety hřbet * 114 Vepřové maso - kýta* 104 15 AAK_logo.jpg TABULKA ZÁMĚN „SACHARIDOVÝCH“ POTRAVIN I. Potravina Záměna za Záměna za 75 g CZ chleba 200 g brambor množství (g) množství (g) Pečivo běžné - bílé 49 51 Pečivo celozrnné 68 71 Chléb bílý 63 65 Chléb celozrnný 74 76 Chléb pufovaný 39 41 Chléb typu Knäcke Brot 43 45 Chléb toastový světlý 53 55 Chléb toastový tmavý 65 67 BeBe sušenky dobré ráno * 36 Cornflaces * 47 Müsli - průměr * 48 Tyčinka müsli – průměr* 40 Buchty/koláče kynuté mák/tvaroh* 46 Croissant – průměr* 39 Koláč linecký* 41 Medovník (dort)* 50 Vánočka/mazanec* 48 Pečivo listové slané* 38 * k takto označené potravině již nepodáváme margarín. Množství potravin je uvedeno v syrovém stavu. Množství knedlíků je uvedeno po uvaření. 16 AAK_logo.jpg TABULKA ZÁMĚN „SACHARIDOVÝCH“ POTRAVIN II. Potravina Záměna za Záměna za 75 g CZ chleba 200 g brambor množství (g) množství (g) Brambory - průměr 200 Bramborová kaše - průměr 155 Jáhly 43 44 Knedlíky houskové ze směsi na knedlíky 91 Knedlíky bramborové ze směsi na knedlíky 101 Ovesné otruby 43 45 Ovesné vločky 39 40 Pohanka loupaná 46 48 Popcorn* 50 51 Pšeničná mouka, krupice 43 44 Kuskus 43 45 Rýže 42 44 Rýže natural 43 45 Strouhanka 41 43 Těstoviny 43 Těstoviny celozrnné nevaječné 47 Těstoviny rýžové 40 17 AAK_logo.jpg PŘÍKLAD RÁMCOVÉHO JÍDELNÍČKU II. SNÍDANĚ A PŘESNÍDÁVKA Snídaně sýr do 30% T v suš. 0.5 - 1 balení po 50 - 100 g 50 g margarín light 1 vrchovatá čajová lžička 15 g chléb celozrnný 1.5 krajíce 90 g zelenina 1 kus 100 g Záměna za chléb: 1,5 - 2 ks celozrnného pečiva 90 g 1 ks koláče, buchty, závinu - ubrat celou dávku margarínu, 40 g doplnit snídani jogurtem a malým kusem ovoce. Na přesnídávku pak zařadit sýr nebo jinou bílkovinnou potravinu. Přesnídávka ovoce 1 středně velký kus 150 g jogurt bílý cca 3,5% T 1 balení po 120 g 120 g Snídaně sýr do 30% T v suš. 0.5 - 1 balení po 50 - 100 g 50 g margarín light 1 vrchovatá čajová lžička 15 g chléb celozrnný 1.5 krajíce 90 g zelenina 1 kus 100 g Záměna za chléb: 1,5 - 2 ks celozrnného pečiva 90 g 1 ks koláče, buchty, závinu - ubrat celou dávku margarínu, 40 g doplnit snídani jogurtem a malým kusem ovoce. Na přesnídávku pak zařadit sýr nebo jinou bílkovinnou potravinu. Přesnídávka ovoce 1 středně velký kus 150 g jogurt bílý cca 3,5% T 1 balení po 120 g 120 g 18 AAK_logo.jpg PŘÍKLAD RÁMCOVÉHO JÍDELNÍČKU II. OBĚD A SVAČINA Oběd olej rostlinný/margarín 2 rovné čajové lžičky 10 g mouka na zahuštění 2 rovné čajové lžičky 10 g maso libové 1 plátek velikosti dlaně 80 g zelenina 1 hrnku nakrájené 120 g brambory 2 středně velké brambory 250 g Záměna za brambory: těstoviny, rýže 0.5 varného sáčku 60 g knedlík bramborový, houskový 2 - 3 kolečka (dle velikosti) 90 g kaše bramborová 5 vrchovatých polévkových lžic 300 g Svačina margarín light 1 vrchovatá čajová lžička 15 g chléb celozrnný 1 krajíc 60 g zelenina 1 kus 100 g Záměna za chléb: 1 - 1,5 ks celozrnného pečiva 60 g 19 AAK_logo.jpg PŘÍKLAD RÁMCOVÉHO JÍDELNÍČKU II. VEČEŘE A VEČEŘE II; BĚHEM DNE Večeře margarín 1 rovná čajová lžička 5 g sýr do 30% T v suš. 1 plátek velikosti dlaně 80 g zelenina 1.5 hrnku nakrájené 200 g chléb celozrnný 0.5 krajíce 30 g Večeře II. ovoce 1 středně velký kus 150 g Během dne: mléko do nápojů (polotučné) 5 polévkových lžic 50 ml čokoláda nejméně 70% kakaa 1 čtvereček 10 g jádra ořechů 3 - 5 ks (dle velikosti) 10 g 20 AAK_logo.jpg 21 PROBLÉMY SE ZAJIŠTĚNÍM STRAVY I. Někteří nemocní, hlavně senioři, nejsou schopni si sami připravovat adekvátní stravu svému nutričnímu režimu Sociální podmínky neumožňují všem nemocným dodržovat veškerá stravovací doporučení Speciální potraviny nebývají dostupné pro nemocné žijící v malých obcích AAK_logo.jpg 22 PROBLÉMY SE ZAJIŠTĚNÍM STRAVY II. Stravování nemocného bývá velmi často narušováno návštěvami zdravotnických zařízeních respektive lačněním před různými vyšetřeními Při dialyzačním léčení je režim stravovaní navíc narušován jeho prováděním AAK_logo.jpg 23 PŘÍJEM BÍLKOVIN Spočívá v úpravě dávek všech potravin,nejen potravin s převahou nezbytných aminokyselin ( masa, drůbeže, ryb a zvěřiny, vajec, mléka, sýrů a mléčných výrobků) Brambory obsahují některé nezbytné aminokyseliny řadíme je proto k potravinám s obsahem kvalitních bílkovin Luštěniny pro vysoký obsah draslíku a fosforu do jídelníčku většinou nezařazujeme, přestože obsahují některé nezbytné aminokyseliny AAK_logo.jpg 24 PŘÍJEM ENERGIE Celkové množství potřebné energie je nutné stanovit dle laboratorních parametrů, pohlaví, tělesné hmotnosti a výšce, věku, fyzické aktivitě, přítomnosti dalších onemocněních a dalších faktorech Pokud je u nemocného žádoucí snížení tělesné hmotnosti, je nutná redukce mírným redukčním režimem, sestaveným nutričním terapeutem, a pod lékařským dohledem ; nedílnou součástí režimu je navržení režimu vhodných pohybových aktivit AAK_logo.jpg 25 SNÍDANĚ Vhodná kombinace: § Chléb nebo jiný pekárenský výrobek, v případě potřeby speciální pečivo § Margarín nebo kvalitní rostlinný olej (občas máslo) § Potravina s převahou kvalitních bílkovin § (Džem nebo med) § Zelenina nebo ovoce (zeleninový nebo ovocný džus). § Teplý nápoj – u mléčných nápojů nutné kalkulovat bílkoviny obsažené v mléku – pozor na náhražky mléka AAK_logo.jpg 26 SNÍDANĚ – KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Lučina linie 20 g 20 g 50 g Med (džem) 25 g 25 g 25 g Margarín 20 g 20 g 20 g 15 g Chléb NB 100 g 100 g Chléb běžný 80 g 120 g Kapie 50 g 50 g 50 g AAK_logo.jpg 27 SNÍDANĚ – DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Lučina linie 40 g 100 g Med (džem) 25 g Margarín 20 g Chléb běžný 120 g Chléb celozrnný 120 g Kapie 30 g 50 g AAK_logo.jpg 28 SNÍDANĚ – NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Lučina linie 50 g Margarín 15 g Chléb běžný 120 g Kapie 50 g AAK_logo.jpg 29 PŘESNÍDÁVKA Pokud má snídaně dostatečné množství energie, postačí na přesnídávku zařadit ovoce, případně chléb nebo jiný pekárenský výrobek (a margarín) Když nemocný snídá tzv. „slabou“ snídani, je důležité zařazení přesnídávky s vyšší biologickou a energetickou hodnotou AAK_logo.jpg 30 PŘESNÍDÁVKA – KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Mandarinka 150 g 150 g 150 g 150 g Margarín 10 g 10 g 10 g Chléb NB 40 g 40 g 40 g AAK_logo.jpg 31 PŘESNÍDÁVKA – DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Mandarinka 100 g 150 g AAK_logo.jpg 32 PŘESNÍDÁVKA – NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Mandarinka 150 g AAK_logo.jpg 33 OBĚD Vhodná kombinace: § Polévka (u HD většinou nezařazujeme) § Potravina s převahou kvalitních bílkovin. § Rostlinný tuk (olej nebo margarín) § Zahušťování pokrmů není nutné, případně tak, aby nebyla narušena chuť pokrmu § Zelenina nebo ovoce. § Příloha – rýže, těstoviny, brambory, v případě potřeby speciální přílohy apod. AAK_logo.jpg 34 OBĚD (polévka) KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Zelenina polévková 30 g 30 g 30 g Bílek vaječný ½ ks ½ ks ½ ks Olej rostlinný 5 g 5 g 5 g Petrželka 1 g 1 g 1 g Voda 200 g 200 g 200 g Dieta 28 g bílkovin = bez polévky AAK_logo.jpg 35 OBĚD (hlavní pokrm) KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Maso krůtí 40 g 40 g 40 g 70 g Olej rostlinný 15 g 15 g 15 g 10 g Cibule 10 g 10 g 10 g 10 g Zelí kysané 120 g 120 g 120 g 150 g Mouka hladká 10 g 10 g 10 g 10 g AAK_logo.jpg 36 OBĚD (příloha) KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Mouka NB 100 g 100 g 100 g Mouka hrubá 80 g Mléko polotučné 30 g 30 g 30 g 20 g Vejce ½ ks ½ ks ½ ks ½ ks Margarín 10 g 10 g 10 g 10 g AAK_logo.jpg 37 OBĚD (polévka) DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Zelenina polévková 30 g Bílek vaječný ½ ks Olej rostlinný 5 g Petrželka 1 g Voda 200 g Dieta při HD = bez polévky AAK_logo.jpg 38 OBĚD (hlavní pokrm) DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Maso krůtí 100 g 100 g Olej rostlinný 20 g 10 g Cibule 10 g 10 g Zelí kysané 50 g 150 g Mouka hladká 10 g 10 g AAK_logo.jpg 39 OBĚD (příloha) DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Mouka hrubá 100 g 80 g Mléko polotučné 30 g 20 g Vejce ½ ks ½ ks Margarín 5 g 5 g AAK_logo.jpg 40 OBĚD (polévka) TX - NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Zelenina polévková 30 g Bílek vaječný ½ ks Olej rostlinný 5 g Petrželka 1 g Voda 200 g AAK_logo.jpg 41 OBĚD (hlavní pokrm) TX– NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Maso krůtí 70 g Olej rostlinný 10 g Cibule 10 g Zelí kysané 150 g Mouka hladká 10 g AAK_logo.jpg 42 OBĚD (příloha) TX– NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Mouka hrubá 80 g Mléko polotučné 20 g Vejce ½ ks Margarín 10 g AAK_logo.jpg 43 SVAČINA Zařazení svačiny je velice důležité z důvodu dlouhé pauzy mezi obědem a večeří, je tak lépe rozložen příjem energie VHODNÁ SESTAVA Mléčný zakysaný výrobek, (pokud byl zařazen na snídani či přesnídávku jiná potravina s převahou kvalitních bílkovin) Chléb nebo jiný pekárenský výrobek, v případě potřeby speciální pečivo (margarín nebo rostlinný olej, občas i máslo) Zelenina (ovoce) AAK_logo.jpg 44 SVAČINA – KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Kefír polotučný 125 g 150 g 125 g Margarín 15 g 15 g 10 g Pečivo NB 80 g 80 g 80 g Chléb křehký 40 g Rajčata 50 g 100 g 100 g 100 g AAK_logo.jpg 45 SVAČINA – DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Kefír polotučný 150 g 150 g Margarín 15 g 15 g Pečivo běžné 60 g Pečivo celozrnné 60 g Rajčata 50 g 100 g AAK_logo.jpg 46 SVAČINA TX – NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Kefír polotučný 125 g Chléb křehký 40 g Rajčat 100 g AAK_logo.jpg 47 VEČEŘE § Teplá jako oběd bez polévky § Poloteplá příloha chléb nebo pečivo případně speciální pečivo) § Studená jako její základ jsou vhodné různé druhy doma připravených pomazánek, studených pečených mas, sekaných pečení, karbanátků … § AAK_logo.jpg 48 VEČEŘE – KONZERVATIVNÍ TERAPIE Bílky plněné tvarohem POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Bílek vaječný 1 ks 1 ks 2 ks 1 ks Tvaroh měkký 25 g 40 g 80 g 25 g Margarín 10 g 10 g 10 g 10 g AAK_logo.jpg 49 VEČEŘE – KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Margarín 20 g 15 g Chléb NB 100 g 100 g 100 g Bageta celozrnná 110 g Okurka salátová 150 g 150 g 150 g 150 g AAK_logo.jpg 50 VEČEŘE – DIALYZAČNÍ LÉČBA Bílky plněné tvarohem POTRAVINA HD PD Bílek vaječný 2 ks 2 ks Tvaroh měkký 80 g 80 g Margarín 10 g 10 g AAK_logo.jpg 51 VEČEŘE – DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Margarín 10 g 10g Bageta 100 g Bageta celozrnná 120 g Okurka salátová 100 g 150 g AAK_logo.jpg 52 VEČEŘE – TX NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU Bílky plněné tvarohem POTRAVINA TX Bílek vaječný 1 ks Tvaroh měkký 25 g Margarín 10 g AAK_logo.jpg 53 VEČEŘE – TX NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Margarín 15 g Bageta celozrnná 110 g Okurka salátová 150 g AAK_logo.jpg 54 VEČEŘE II. Vhodná pro nemocné, kteří večeří časně respektive se ukládají ke spánku v pozdější dobu, zkracuje se tak noční pauza. Nikdy nemá být hlavním jídle dne ! Postačí ovoce, zelenina pečivo… Pozor na nekontrolovaný příjem stravy při sledování televize, v kině, divadle apod. AAK_logo.jpg 55 VEČEŘE II. – KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Jablka 150 g 150 g 150 g 150 g AAK_logo.jpg 56 VEČEŘE II. – DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Jablka 150 g 150 g AAK_logo.jpg 57 VEČEŘE II. – TX NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Jablka 150 g AAK_logo.jpg 58 BĚHEM DNE – KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Mléko polotučné 50 g 100 g Smetana 10% T 30 g 20 g Cukr v nápojích 50 g 30 g 30 g 40 g AAK_logo.jpg 59 DŮLEŽITÉ §Velice důležité je dodržování pitného režimu formou vhodných nápojů. §Pokud si nemocný přidává během dne do nápojů mléko, nebo ho pije samostatně, je nutné celkové množství vypitého mléka započítat do celkového příjmu živin. §Stejné pravidlo platí i pro příjem jakéhokoliv nápoje s obsahem energie a makroživin §Stejně jako pro ovoce a zeleninu snězenou navíc (velice důležité při omezení draslíku v dietě)! §Pozor na ochutnávání pokrmů pro ostatní členy rodiny, případně i různé ochutnávky při nákupech. AAK_logo.jpg 60 BĚHEM DNE – KONZERVATIVNÍ TERAPIE POTRAVINA 28 g B 42 g B 56 g B 70 g B Mléko polotučné 50 g 100 g Smetana 30 g 20 g Cukr 50 g 30 g 30 g 40 g AAK_logo.jpg 61 BĚHEM DNE – DIALYZAČNÍ LÉČBA POTRAVINA HD PD Mléko polotučné 50 g 50 g Cukr 50 g 30 g AAK_logo.jpg 62 BĚHEM DNE TX NORMÁLNÍ FUNKCE ŠTĚPU POTRAVINA TX Mléko polotučné 100 g Cukr 40 g AAK_logo.jpg mapa_2.jpg DĚKUJEME ZA POZORNOST tamara.starnovská@ftn.cz o.b.mengerova@volny.cz 63