Výživa těhotné ženy, výživa při kojení Doc. MUDr. Dagmar Procházková, Ph.D. PEK LF MU a FN Brno Gravidita •Délka gestace 40 ± 2 týdny, 10 lunárních měsíců á 28 dnů, tj. celkem 280 dnů • •Rozdělení: •1. trimestr 1.-3. měsíc •2. trimestr 3.-6. měsíc •3. trimestr 6.-9. měsíc • •Nitroděložní vývoj (prenatální vývoj) •Vaječné stádium 0.-12. den, oplození až uhnízdění (nidace) •Embryonální stádium 12. den - 8. týden, vývoj tkání a orgánů •Fetální stádium 3.-10. měsíc, další vývoj a dozrávání orgánů • • 6tt_embryo[1] 27tt_3d_ultrazvuk2[1] •Produkce a sekrece hormonů:do 12. týdne vaječník, od 12. týdne placenta • •Hormony ve fetoplacentární jednotce • •Transport látek přes placentu • • • Gravidita •Mění se metabolizmus kvantitativně i kvalitativně vzhledem k růstu plodu a placenty • •Zvyšuje se potřeba kyslíku a bazální metabolizmus, v III. trimestru až o 15-20% Hmotnost •Růst dělohy, placenty, plodu, zvětšení objemu krve, extravaskulární celulární tekutiny a prsů • •Zvyšuje se i intracelulární voda, tuky a bílkoviny • •Průměrný přírůstek 12-13 kg •1. trimetr 1-2 kg, II. a III. 5 kg • •1000g z celkového přírůstku tvoří bílkoviny: v placentě a v plodu, bílkoviny ke kontrakci dělohy, bílkoviny prsní žlázy, plazmy a Hb Metabolizmus vody •Zvyšuje se retence vody • •Nejvíce v období porodu: 6-7 litrů • •Dochází k zvýšení sekrece ADH a snížení osmolarity plazmy o 10 mmol/kg, klesá koloidně-osmotický tlak • •Okluze v. cava caudalis tlakem dělohy→otoky DKK • •Za 10 dnů po porodu u zdravé primipary -2 kg Metabolizmus sacharidů •Období potenciálně diabetogenní: ↑ glykémie (↑ syntézy glukozy v játrech), ↑inzulín, ↑TGL • •↓ obsah glykogenu v těle, ↓reakce na inzulin • •↓hodnota gly na lačno, ale hladina glykémie po jídle ↑, →transport glukozy do fetoplacentární jednotky • •Porucha glukozové tolerance GDM u 3-5% gravidních žen (kortizol, placentární laktogen (hPL), inzulináza, progesteron) • •GDM častější u obézních žen a se ↑ přírůstkem hmotnosti v graviditě • •Pokles GF v graviditě, snížená resorbce glukozy v proximálním tubulu, glykosurie→ ↑riziko infekce- kvasinky • Plod •Glukoza je primárním zdrojem energie • •Produkce inzulínu začíná v 9.-12. týdne gestace u plodu Metabolizmus bílkovin •Positivní dusíková bilance a hypoaminoacidémie • •Proteiny jsou využívány ke krytí energetických nároků matky a plodu nikoli k syntéze nových tkáňových proteinů • •AMK jsou transportovány přes placentu k plodu→ hypoaminoacidémie, zvl. alanin !!! význam pro glukoneogenezi v játrech matky Metabolizmus bílkovin •↑ koncentrace fibrinogenu a koagulačních faktorů VII,IX a X • ↓ • •↑ riziko venózní trombózy Metabolizmus tuků •↑ hladina tuků v plazmě (TGL, cholesterol, fosfolipidy) • •Zpočátku je inhibována lipolýza, pak naopak stimulována, glukoza + AMK transportovány k plodu k utilizaci • •↑ hladina volných mastných kyselin v plazmě matky→↑ riziko ketozy, !!! hladovění Výživa v těhotenství – rizikové skupiny žen •Podvýživené • •Obézní • •Alternativně živené (makrobiotičky, vegeteriánky, veganky) • •Drogově závislé • •Alkoholičky • •Sociálně slabé • •Osamělé • •Ženy držící různé diety • •Chronicky nemocné Cíl=optimální vývoj plodu Strategie? •Nutriční příprava před těhotenstvím • •Kontrola průběhu hmotnosti během gravidity • •Zajištění energie a základních živin • •Zajištění mikronutrientů (kyselina listová, železo, D vitamín, jod, zinek, vápník, event. hořčík) • •Omezení až vyloučení nežádoucích návyků (alkohol, kofein) • •Hygienické zásady (toxoplazmoza a listerioza) •Plánované rodičovství • •BMI 18,5-25 před početím • •Optimální přírůstek hmotnosti • •Energie: navýšení od 10. týdně gravidity oproti netěhotné o 0,75MJ/den, při podvýživě o 1,7 MJ/den, obezní o 0,5 MJ/den •Bílkoviny – minimum 0,75g/kg + 10 g, USA 60g/den, WHO 38 g/den • •Energie – 1. a 2. trimestr 8,2-8,4 MJ; 3. trimetr + 0,8 MJ, tj. 9-9,2MJ • •Esenciální MK, tj. arachidonová + dokosahexaenová !nedostatek u vegetariánek • •Železo – vývoj CNS, nedonošenost, NPH, zvýšené riziko infekce v šestinedělí • •Kyselina listová – podává se preventivně 3-6 měsíců před početím a po celu dobu gravidity, SA, defekt neurální trubice, ekplampsie, dávka 100-400 ug denně • •Vitamín D – poruchy kostní denzity, NPH, křeče, dávka 400 IU/den • •Vitamín A – HIV positivní- vyšší riziko přenosu na plod při hypovitaminoze, naopak předávkování-teratogenní efekt, v Evropě se běžně zvlášť nepodává • •Zinek v Evropě není nedostatek ve stravě, ale porucha využití při alternativních způsobech výživy, zpomalený růst plodu • •Jod – SA, NPH, kretenismus, hypotyreoza • •Hořčík – nedostatek- křeče,SA, gestoza, předčasné stahy dělohy • •Vápník – význam má stav hustoty kosti před otěhotněním, riziko odvápnění •Zácpa – jíst častěji v malých porcích, dostatek tekutin a vlákniny • •Pálení žáhy – vyhýbat se kyselinotvorným potravinám Obecná doporučení na 1 den •3-6 porcí obilovin • •3 porce zeleniny (2 syrové) • •2-3 porce ovoce (1 syrová) • •3 porce ze skupiny mléka a ml. výrobků, pasterizované; bez zrajících a plísňových sýrů • •1 porce masa či vejce či ryby či luštěniny • •Dodržování hygienických zásad – syrové maso, toxoplazmoza, listerioza • •Pitná voda • •Vše důkladně omyté • • Fetální alkoholový syndrom •Zpomalení růstu plodu, tj. intrauterinní růstová retardace • •Mikrocefálie • •Stigmatizace v obličeji • •Srdeční vada • •Mentální postižení • •Od 20 g čistého alkoholu/den, tj. 1,5 skleničky syndrom Ryby v graviditě •Riziko zvýšeného obsahu methylrtuti • •Straré ryby a většina masožravých ryb ze zamořených oblastí • •Mořské ryby s malou zátěží: treska, mořská štika, hejk,losos, sardinky,herinky, krevety, šproty, ančovičky, kapr, pstruh Káva v graviditě •Kofein zvýšuje tepovou a dechovou frekvenci plodu • •Max. 300 mg kofeinu/den, tj. 2-3 šálky kávy nebo 4 šálky čaje nebo 6 skleniček coca-cola Prenatální porucha růstu (SGA) •3-5% dětí •U 50-60% příčina nejasná • •Příčiny: A/ Mateřský organismus • B/ Organismus plodu • C/ Placenta Mateřský organismus •Chronická onemocnění matky • •Závažné poruchy výživy • •Vystavení matky toxickým látkám – alkohol, drogy, kouření • •Vícečetná těhotenství • •Výchozí hmotnost matky a hmotnostní přírůstek během gravidity • •Matka sama - SGA • •Odstup mezi porody menší než 18 měsíců • •Nízký či vysoký věk matky Organismus plodu •Infekce plodu: zarděnky, toxoplazmoza, HIV, syfilis, CMV, herpes zoster • •Dědičné poruchy metabolizmu • •Vrozené vývojové vady Placenta •Nutný normální vývoj placenty, která přináší živiny a kyslík do těla plodu a z plodu odpadní látky • •Poruchy placenty: malá placenta, vcestná placenta, nedostatečný vývoj cév v placentě, infekce placenty, zánik placenty v graviditě Komplikace dětí s SGA •Zdravotní •Poporodní komplikace •Hypoglykémie v převážně kojeneckém a batolecím věku •Časný nástup puberty • •Kardiovaskulární choroby •Hypertenze •DM •Obezita •Psychosociální •Opožděný vývoj řeči •Porucha pozornosti •Hyperaktivita •Specifické poruchy učení •ADHD, tj. attention-deficit hyperactivity disorder Výživa kojící ženy •Nesmí hladovět, ale méně kalorií než těhotné, nepřejídat se • •Úbytek váhy-pozvolný:0,5-1 kg/měsíc • •Pravidelné cvičení • •Tekutiny 2,5-3,5 l/den •Čaje podporující laktaci, např. LEROS, čaj pro kojící ženy • •Používání potravinových doplňků pro kojící ženy, např. multivitamín GRAVILAKT • •Potraviny se zvýšeným obsahem Ca • •Celozrnná rýže, ovesné vločky • •Mořské ryby ? (omega-3-MK) • •Ořechy? Výživa kojící ženy - zařadit •Vitamín C,B,D •Jod •Selen •Draslík •bílkoviny •Vápník •Kyselina listová •Železo Výživa kojící ženy vyřadit • • •Alergizující složky ze stravy • •Nadýmající složky ze stravy Výživa kojící ženy - vyřadit •Alkohol • •Černá káva a čaj • •Sycené minerálky • •Příliš sladké nápoje • •Čerstvé pečivo • •Velmi kořeněná, kyselá, slaná a sladká jídla • •Pažitka, porek, cibule, česnek, brokolice, kedlubna, ředkvičky, květák, zelí, kapusta, hrách, čočka, soja • •Uzeniny, paštiky, tučná jídla • •Rybíz, angrešt, ostružiny, citrusy, kiwi, jahody • •Mandle, pistácie, ořechy • •Rostlinné tuky