Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Potravina • Zákon č. 110/1997 Sb. v platném znění o potravinách a tabákových výrobcích • Jakákoliv látka určená ke konzumaci; potravinou je také • Doplněk stravy: koncentrovaný zdroj vitamínů, minerálních látek a dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem určená ke spotřebě v malých odměřených množstvích • Výrobky pro zvláštní výživu: počáteční a pokračovací kojenecká výživa, potraviny pro výživu malých dětí, potraviny nízkoenergetické, bez fenlylalaninu, bezlaktózové, pro sportovce, pro zvláštní lékařské účely Předměty běžného užívání (PBU) •Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví •Materiály a předměty pro styk s potravinami (food contact) •Kosmetické přípravky (non food contact) •látky určené pro kontakt s vnějšími částmi lidského těla (vlasový systém, pokožka, nehty, zuby, sliznice dutiny ústní, rty, vnější pohlavní orgány) za účelem čištění, parfemace, změny vzhledu nebo ochrany •estetická medicína jako doplňková služba •Výrobky pro děti ve věku do 3 let (non food contact) Zdravotnický prostředek • Zákon č. 268/2014 Sb. o zdravotnických prostředcích • Nástroj, přístroj nebo zařízení určené ke specifickému použití pro diagnostické nebo léčebné účely, vč. mírnění nebo kompenzace zdravotního postižení Společná kritéria •Bezpečnost •zdravotní: z pohledu účinků krátkodobých, dlouhodobých, kumulativně toxických, teratogenních nebo genotoxických •Látky s karcinogenním, mutagenním nebo reprodukčně-toxickým potenciálem •obecná: neexistuje nebezpečnost za rozumně předvídatelných podmínek •Kvalita: soubor užitných vlastností charakterizující výrobek •Informace: tvrzení o výrobku Biologická nebezpečí I. •Nepatogenní a indikátorové mikroorganismy: nesourodá skupina mikroorganismů s jistou korelací k výskytu patogenů v prostředí. •??? >1.000 / g nebo ml nebo dm^2 nebo m^3 ??? •Mezofilní aerobní bakterie •Koliformní •Koaguláza negativní stafylokoky Biologická nebezpečí II. •Patogenní a podmíněně patogenní mikroorganismy •Enterobakterie, enteroviry, protozoa •Koaguláza pozitivní stafylokoky (Staphylococcus aureus •kolonizace kůže a sliznic, infekce při oslabení organismu, se sklonem k tvorbě rezistentních kmenů) •Psychrofilní mikroorganismy v potravinách •Plísně Chemická nebezpečí I. •Látky aditivní a látky kontaminující •Toxicita •Obecně: Schopnost látky vyvolat otravu •Prahový účinek odvozený od No-Obesrved-Adveree-Effect- Level •Bezprahový účinek vyjádřený pravděpodobností •Není zohledněn účinek směsí Co všechno je (taky) v potravinách? Problém extrapolace Prahový a bezprahový účinek Chemická nebezpečí II •Anorganické látky •Olovo ingesčně a inhalačně: neurotoxicita •Arsen ingesčně a inhalačně: toxicita, karcinogenita •Nikl, chróm dermálně: senzibilizace a alergizace (brýlové obruby) •Organické látky •Zaostřeno na endokrinní disruptory •Koktejlový efekt a syndrom chemické přecitlivělosti •Nespecifické příznaky, nejasné příčina, léčba symptomatická Endokrinní disruptor • Exogenní látka, která může mít povahu aditiva nebo látky kontaminující • Pesticidy, čistící prostředky, hnojiva, plasty; zpravidla látka organické povahy • Mění funkci endokrinního systému (člověka) vazbou na specifické receptory. Tím dochází k narušení endokrinní rovnováhy • Vývojově asynchronní spuštění fyziologických procesů • Zablokování fyziologických procesů • Změna dynamiky fyziologických procesů non-government Fyzikální nebezpečí •Cizí příměsi •Ostatní poranění, poškození zraku, sluchu, utonutí, uvíznutí, udušení, uškrcení... •Vniknutí drobného cizího tělesa (děti) Informace o produktu • Výživové tvrzení (týká se jen potravin): sdělení nebo znázornění o změněném obsahu živiny v porovnání s obvyklým typem potravin („se sníženým obsahem tuku“) • Zdravotní tvrzení: sdělení nebo znázornění, které zdůrazňuje prospěšný účinek potraviny nebo složky na zdraví člověka, může zahrnovat snížení rizika onemocnění nebo aspekt zdravého vývoje dítěte • Léčebná tvrzení jsou zakázána u potravin • Neregulovaná tvrzení (pro krásu, pro vitalitu…) Informace o produktu – léčebná tvrzení • Schopnost zcela zabránit nemoci (pozor: není totéž, jako snížit její riziko), zmírnit ji, nebo vyléčit • Léčebné tvrzení je, když: • Je uveden název nemoci • Je uveden příznak nemoci • Je uvedeno jiné slovo, které s nemocí souvisí (zánět, akutní, chronický atd.) Informace o produktu •Tvrzení zdravotní, výživové, léčebné •Kritéria: •Pravdivost, čestnost, objektivnost, důkaz •Časté chyby: odkazy na neexistující studie, léčení/vyléčení nemoci, chybné deklarace o obsahu složek •Výrobce zodpovídá, stát kontroluje, zákazník se rozhoduje •Program Zdraví 2020: zdravotní gramotnost Zdravotní gramotnost • •Schopnost získat, interpretovat a pochopit základní zdravotní informace a služby a schopnost využit tyto informace a služby k lepšímu zdraví. • Předpokladem pro zvýšeni zdravotní gramotnosti je i dostupnost kvalitních a srozumitelných informaci s využitím informačních systémů zaměřených na lidi, jako jsou např. sdělovací prostředky, webové informace či informace pro spotřebitele na výrobcích Státní (zdravotní) dozor • Výkon kontroly nad plněním povinností daných fyzickým a právnickým osobám z Nařízení ES, zákonů, vyhlášek a nařízení vlády. • Plnění veřejného zájmu • Veřejný zájem je více než zájem mnoha lidí na věci • Veřejný zájem je stanovení obecných priorit • Veřejný zájem se nemusí nutně překrývat se zájmy jednotlivců Státní (zdravotní) dozor • Krajské hygienické stanice: předměty běžného užívání, stravovací služby (řídí Ministerstvo zdravotnictví) • Státní veterinární správa (SVS): potraviny živočišného původu (maso, mléko, med a výrobky z nich), stravovací služby (řídí Ministerstvo zemědělství) • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI): potraviny mimo dozor SVS, vč. doplňků stravy (řídí Ministerstvo zemědělství) • Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL): léčiva, zdravotnické prostředky, tkáně a orgány (řídí Ministerstvo průmyslu a obchodu) • Česká obchodní inspekce (řídí Ministerstvo průmyslu a obchodu) Typy deliktů • Přestupek: nedodržení požadavku zákona; správní delikt • Trestný čin: skutek definovaný Trestním zákoníkem • těžké ublížení na zdraví z nedbalosti (§ 147), těžké ublížení na zdraví z nedbalosti (§ 148): kdo z nedbalosti způsobí (těžkou) újmu na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony. Systémy výměny informací • Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) • Biologická, chemická a fyzikální rizika v potravinách • Výstražný systém RAPEX pro nepotravinářské produkty • Riziko poranění, zásahu elektrickým proudem, uškrcení, požáru, vzplanutí, zadušení, vystavení účinku nebezpečných chemických látek Systémy kvality • Nad-zákonné aktivity • ISO normy (ISO 9001 obecně, jen pro potraviny ISO 22.000) • Normy obchodních řetězců Závěr • Poskytování služby obsahuje aspekt kvality, bezpečnosti a informací. Kvalita je nadřazený pojem, ale nemůže být dosažena, je-li produkt služby zdrojem zdravotního rizika. • Státní dozor, vč. dozoru zdravotního, je pouze nedokonalým nástrojem k zajištění bezpečnost. • Bezpečnost veřejnosti musí být zájmem každého zdravotnického profesionála.