Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Klinické projevy osteoporózy lChoroba je obvykle asymptomatická do okamžiku první fraktury lBolesti zad lSnížení tělesné výšky lDeformity páteře (kyfóza) lZlomeniny: komprese těl obratlů l Collesova fraktura l proximální femur Epidemiologie osteoporózy lVýskyt v ČR u 700 – 900 000 obyvatel l l50 000 osob/rok s patologickými frakturami l lZlomeninu proximálního femuru utrpí každá 3. žena a 6. muž, kteří se dožijí 90 let l lNa následky umírá do 1 roku 20% postižených, dalších 30% má ztrátu hybnosti Rizika osteoporózy I. lFaktor lVyšší věk lEtnicita: bílí / černí lPohlaví: žena / muž l kostní hmota l lPovaha faktoru l lgenetický Rizika osteoporózy II. lFaktor lDeficit estrogenů lHyperthyroidismus lPrim. hyperparathyroidismus lMnohočetný myelom lGastrektomie lResekce tenkého střeva lSteatorrhea lImmobilita lPovaha l l lendokrinní Rizika osteoporózy III. lFaktor l lNedostatečný přívod Ca potravou l lKouření cigaret l lAbusus alkoholu l lSedavý způsob života lPovaha l l lŽivotní styl Vliv věku na absorpci vápníku lAchlorhydrie lDeficit estrogenů lSnížená citlivost střevní sliznice na vitamín D lSnížená produkce kalcitriolu lSnížená hladina 1, 25-dihydroxyvitamínu D Poruchy střevní funkce lSteatorrhea lMalnutrice lPankreatická insuficience lLymfangiektázie lCeliakie (snižuje absorpci vápníku, zvyšuje kostní metabolismus) Metabolismus vápníku I. lObsah vápníku v těle – cca 2% tělesné hmotnosti l nebo 2.2% aktivní tělesné hmotnosti (bez tuku) lPrůměrný obsah 1000 – 1300 g u dospělého člov. l l99% tělesného vápníku zabudováno v kostech l10 – 15 g v zubech l1 g v plasmě a extracelulární tekutině Metabolismus vápníku II. lPlasmatický Ca je pod homeostatickou kontrolou. l l(excitabilita nervů a svalů, lregulace transportu přes buněčnou membránu, lkontraktilita srdečního svalu, lfunkce svalů, lkrevní srážlivost) Metabolismus vápníku III. lKostní Ca l lpřevážně krystalický fosforečnan vápenatý, lčástečně hydroxyapatit, lčást. nekrystalický nebo amorfní. l lZralá kostní tkáň je ze 60% mineralizovaná. Metabolismus vápníku IV. lAktivním transportem l lVitamín D + parathormon l(stimulace hydroxylace D2 a D3: lUV, snížení hladiny fosforu v séru, lkalcitonin, estrogen, prolaktin, růstový lhormón l lCa perorálně podaný je absorbován v ileu l2 rozdílnými mechanismy lPasivní difúzí Denní potřeba vápníku lDo 20. roku věku má organismus nakumulovat l 1.0 – 1.2 kg Ca l >>> lprůměrná denní retence je 100 až 180 mg Ca Doporučené denní dávky vápníku lVěk (roky) l l0 – 1 l1 – 3 l4 – 10 l11 – 18 lDospělí lTěhotné a kojící lŽeny během menopauzy lMuži + ženy nad 65 let l mg l l400 l600 l800 l1200 – 1500 l1000 – 1200 l1200 l1000 / 1500 l1500 Zdroje vápníku v potravinách I. lMléko a výrobky z něj l mg/100g mg/100g lSýr Eidam 780 kakaové mléko 125 ltvrdý tvaroh 740 plnotučné mléko 115 lsýr Čedar 720 polotučné mléko 2% 113 lsýr plísňový 650 máslo 20 ltavený sýr 285 – 420 ljogurt bílý 185 ljogurt ovocný 155 lmléčný pudink 200 lkefír 2% 120 Zdroje vápníku v potravinách II. lOvoce a zelenina l mg/100 g lHlávková kapusta 80 lHlávkový salát 57 lKvěták, zelí 53 lMrkev, fazolové lusky 49 lZelený hrášek 32 lBrambory 15 Zdroje vápníku v potravinách III. lLuštěniny a ořechy l mg/100 g lSójové boby 250 lMandle 246 lLískové oříšky 184 lFazole 120 lČočka, hrách, arašídy 75 Zdroje vápníku v potravinách IV. lDrůbež, ryby, maso, vejce l mg/100 g lSardinky v oleji 330 lZavináč 115 lVejce 55 lKuře 23 lHovězí maso 12 Zdroje vápníku v potravinách V. lObilniny l mg/100 g lOvesné vločky 65 lSuchary 55 lChléb 25 Výživové interakce I. lBílkoviny – AK se sírou snižují tubulární resorpci, zvyšují kalciurii lKofein – zvyšuje exkreci vápníku močí lVláknina – k. uronová váže 12mg Ca/mmol (prům. strava se 17 g vlákniny váže 152 mg Ca) lRýže, sója, obilná zrna snižují kalciurii, zvyšují oxalurii lOxaláty – snižují dostupnost Ca (špenát 5% vs. kapusta 40% Výživové interakce II. lLaktóza a monosacharidy – glukóza, galaktóza zvyšují absorpci Ca zvýšením non-vitamín D dependentního transportu (zvyšují absorpci vody a Na) lTuk – v normálních podmínkách bez většího efektu (dlouhý řetězec a nasycené MK snižují absorpci, TG ji zvyšují) lAlkohol – snižuje absorpci vitamínu D, postihuje aktivní transport, snižuje absorpci Ca lFosfor – vysoká hladina v séru snižuje ionizovaný Ca v séru lAntacida s obsahem hliníku snižují absorpci, zvyšují exkreci Ca močí a střevem