Úloha vitamínu C v lidské výživě Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU Formy kyseliny askorbové Vitamín C Funkce v lidském organismu •Tvorba kolagenu (prolin à hydroxyprolin) • hojení ran, tvorba jizev, pružnost cévních stěn •Krvetvorba (využitelnost železa) •Ovlivnění metabolismu cholesterolu •Podpora obranyschopnosti organismu •Přímý antagonista histaminu •Zabraňuje tvorbě N-nitroso sloučenin z dusitanů •Katalyzuje hydroxylační reakci tryptofanu na serotonin •Chrání oční čočku proti fotooxidačním účinkům •Brání předčasnému vzniku únavy •Napomáhá látkové přeměně hormónů kůry nadledvinek (protistresový účinek) Prolin hydroxyprolin Mírné příznaky nedostatku •Zvýšená únava •Bolesti hlavy •Časté infekce •Vyšší hladina sérového cholesterolu u vnímavých osob •Záněty dásní, viklání zubů •Zvýšená a prodloužená krvácivost •Zvýšená lomivost krevních kapilár Vážné příznaky nedostatku •Kurděje – skorbut • •Vypadávání zubů •Zvýšená lomivost kostí •Svalová slabost, postižení srdečního svalu •Anémie •smrt • Doporučené denní dávky •Děti (podle věku) 50 – 90 mg •Adolescenti 100 – 110 mg •Ženy 75 – 90 mg •Muži 75 – 100 mg •Těhotné ženy 120 mg •Kojící ženy 130 mg •Velmi staří lidé 75 – 125 mg Ztráty vitamínu C •Při šetrné úpravě až 50%, při neopatrné až 75% •Oxidací při styku se železným nádobím (měděným) •Oxidací při styku se vzdušným kyslíkem •Vyplavováním vodou (rozpustný ve vodě) •Teplem – při opakovaném ohřevu dochází po 15 minutách k dalším 25% ztrát a po 90 minutách k 75% •Při dlouhodobém skladování v teple až 90% ztrát Zdroje vitamínu C v potravě •Poživatina 100g vit. C (mg) •Zelené natě až 140 •Zelená paprika 90 •Černý rybíz 97 •Aktinidie (kiwi) 71 •Jahody 58 •Květák 38 •Pomeranče 37 •Zelí červené 32 • bílé 17 • čínské 25 •Rajčata 26 •Citrón 24 •Brambory (nové ->vyklíčené 22 -> 4